Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Angel 1x06 – Értelem és érzelem

2008. június 25. 13:04 - foxglove (törölt)

Szőke csaj üldöz éjjel egy gonosztevőt, és nemcsak gyorsabb és erősebb nála, de a szövege is macsóbb. Ismerős, ugye? A különbség csak annyi, hogy a szőkét nem Buffy-nak, hanem Kate-nek hívják, hát, jobb, ha lassan megbarátkozunk a gondolattal (ezt főleg magamnak mondom). Kate a kihallgató-teremben vallatja a fickót, aki egy pitiáner bűnöző, de elvezetheti őt a „nagy halhoz”. A fickó egyelőre nem akar köpni, de a nő felvilágosítja, hogy addig egyikük sem kel fel innen, amíg el nem árulja, hol van az a bizonyos Kicsi Tony. Kate kemény csaj, vettük. A teljes rendőrőrs szájtátva figyeli a műsort az ablakon keresztül, de egy idő után kénytelenek közbelépni, amikor bent Kate jóvoltából már kezdenek elfajulni a dolgok. Az egyik munkatársa tudatosítja vele, hogy a rendőrség keretein belül esély nincs rá, hogy elkapják a pasast, és nem is mer senkit, aki képes lenne erre. Kate elgondolkodik, hm, ő viszont igen.

Angel éppen tekergő, nyálkás izéket aprít a csatornában. A pontos megnevezés nem ismert (óriáspolip??), viszont gusztustalan zöld trutyit árasztanak (a kötelező „alien”-elemek ezzel letudva), ami javarészt Cordelia és Doyle ruháján végzi. Cordy lázadozik, hogy Angel-nek csak arra kellenek, hogy takarítsanak utána, és mindezt anélkül, hogy bármiféle érdeklődést vagy érzéseket mutatna feléjük. Itt lenne az ideje, hogy a vámpír úgy viselkedjen végre, mint egy társas lény; témánál vagyunk. Még Kate is befut végszóra, és megbízza Angelt Tony Papazian (aka Kicsi Tony) felkutatásával.

Angel befogja a team-et kutatásra (közben nagyon bénán kedveskedni próbál Cordynak), és nemsokára találnak is valami használhatót. Kicsi Tonynak alighanem egy privát kikötője van, hogy feltűnés nélkül intézhesse ügyes-bajos dolgait, például a hullák eltüntetését. Vagy észrevétlenül megléphessen, mint ahogy most is erre készül. Angelnek a terv szerint el kéne tűnnie a helyszínről, mire Kate és az emberei odaérnek, de a hajó, amivel Kicsi Tony dobbantani akar, egyre közeleg; így közbe kell lépnie. A szokásos álcájában (=hawaii-mintás ing) úgy tesz, mintha egy idétlen turista lenne, de persze így is-úgy is bunyó lesz a vége. Kate érkezik, Kicsi Tony-t elkapják, és akár vége is lehetne a résznek, ha nincs a Wolfram és Hart.

Azok a szemét, piszok ügyvédek ugyanis nemcsak hogy közbenjárnak Mr. Papazian-ért, de Kate agresszív kitörései miatt az egész rendőrőrsöt kollektíven kötelező „érzékenységi tréningre” küldik. Kate-re rá is férne egy kis terápia: a szintén rendőr, nyugdíjazás előtt álló apjával látványosan szar a kapcsolata, de úgy gondolja, hogy egy olyan terapeutától, aki szerint egy Beszélő Bot fogja megoldani az élet nagy problémáit, nem feltétlenül kell túl sokra számítani. Nagy tévedés.

Cordelia is nagyobb odafigyelést várna el Angeltől, de teljesen hiába, a vámpír még az új cipőjét sem hajlandó észrevenni. A pasik sosem veszik észre az ilyesmit, mentegetőzik Angel, csak kár, hogy Doyle is „Szép szandál, új?” belépője kicsit romba dönti az elméletet. Doyle egyébként új infókat is hozott: az egyik forrása szerint Kicsi Tony emberei Kate-et nézték ki maguknak. Angel figyelmezteti a rendőrnőt, hogy veszélyben van. Kate elég furcsán reagál: először saját magát kezdi el analizálni, aztán Kicsi Tonyt, és végül még Angelt is meghívja az apja búcsúbulijára. Valami nem stimmel a Botos Fickóval, és azt is megtudjuk, hogy miért: ő is a Wolfram és Hartnak dolgozik, ki másnak.

Kate nagyon ideges a búcsúbulin, mert beszédet is kell mondani. Angel azt tanácsolja neki, hogy képzelje el a közönséget alsóneműben, mire Kate jó alaposan végigméri, és biztosítja, hogy vele fogja kezdeni. Kate-nek is vannak azért jó pillanatai…Sajnos ennek ellenére/éppen ezért a beszéd totális katasztrófába torkollik. Kate nyilvánosan elemzi ki a gyermekkori traumáit és az apja nevelésben elkövetett hibáit. De nem csak ő, az egész rendőrség bekattan, és mindenki „akarsz róla beszélni?”-t játszik. Van itt minden, Oedipus-komplexus, passzív-agresszív viselkedés, érzelmi blokkolás, ennél még egy pszichológia-szakesten oldottabb a hangulat.

Angel a team-re bízza Kate-et, aki már kezd beszámíthatatlanná válni. Először még megpróbálja összehozni Cordy-t és Doyle-t, de aztán már csak felváltva sír és röhög. Angel ezalatt a terapeutához megy, és azt próbálja kiszedni belőle, hogy melyik démonnak szolgál. A Botos Fickó nem tagadja meg önmagát, Angelt a szüleiről kérdezi; mire Angel azt feleli, hogy semmi problémája nem volt velük, finom csirkeízük volt, hát erre a válaszra nem sok mindent lehet válaszolni. Kate ezalatt túljut a katatón fázison is, és pisztolyt lobogtatva elrohan, mert neki sürgősen beszélnie kell az apjával. Az őrsön hatalmas a káosz, a rabok (Kicsi Tonyval egyetemben) kiengedve, a rendőrök egyszerre lelkiznek és verekednek, tiszta Mónika-só.

Los Angeles utcáin is hasonló a helyzet, a csúcspont az, amikor az egyik rendőr egy rablási ügyben azzal vádolja az áldozatot, hogy nem figyel eléggé a zsebtolvaj érzéseire. Cordy és Doyle nagyon helyesen arra jutnak, hogy a fegyver+kattant nő nem a legjobb kombináció, ezért megpróbálják megállítani Kate-et. Nagy megkönnyebbülésükre Angel-be botlanak az őrs előtt. Egyből el is száll az örömük, amikor Angel egy baráti ölelés után az érzéseiről kezd el beszélni. Vámpírrá sem hajlandó többet változni, mert olyankor mindenki elítéli őt, és Angel számára most a közelség a legfontosabb. Cordy és Doyle sokkot kapnak.

A válasz egyébként arra, hogy mi történt Angellel, a beszélő botban rejlik. A terapeuta átka miatt bárki, aki hozzáér, lelki nyomorékká válik, még egy vámpír is. Kicsi Tony közben átvette odabenn az irányítást, és már éppen megszabadítaná Kate-et a szenvedéseitől, amikor Angel is befut, és kénytelen „fizikai erőszakot” alkalmazni. Bár ez jobban fáj neki, mint Kicsi Tonynak. Kate és Angel a nagy érzelmi feloldásban egymásra találnak. Cordeliának hányingere van.

Másnap már minden a megszokott kerékvágásban zajlik. Senki nem emlékszik pontosan, mi történt előző éjjel. Kate és az apja között ugyanolyan fagyos és távolságtartó a viszony, mint idáig, a Wolfram és Hart pedig úgy dönt, hogy leveszi a kezét Kicsi Tonyról. Sokkal fontosabb elintéznivalójuk támadt: Angel.

Címkék: angel
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása