Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

30 Rock 1x01 - Pilot

2008. június 16. 16:14 - wayout

Az elkövetkezőkben egy olyan sorozatról lesz szó, ami szerintem nem nagyon ismert Magyarországon. Legjobb tudásom szerint nem is nagyon jön hozzánk a jövőben, mivel Amerikában sem tartozik a legnézettebbek közé és nálunk nem nagyon vevő a nép a sitcomokra, pláne az ilyen kifinomult réteg műsorra. A 30 rock, szerintem igazi „comedy gold”, zseniális sorozat (főleg a 2. évad, az 1. egy kicsit lassan indul, kisebb a poénsűrűség), rengeteg szatírával és popkultúrális referenciával. Na csapjunk bele a lecsóba. Tipikus New York-i reggel, rohanó, ideges emberek állnak sorba a hotdogos stand előtt. És hopp valaki hirtelen betolakodik, Liz Lemon (aki egyébként igazi Carrie Bradshaw antitézis: lompos, rosszul öltözött és szokott enni, nem is keveset) aki utálja, ha valaki megszegi a szabályokat, nagyon fel is háborodik ezen és gyorsan megveszi az összes forró kutyát, hogy odaadhassa a jó embereknek. Sajna ezek a jó emberek elidegenedett, mufurc városlakók, akik megdobálják ami jószívű Lizünket, sebaj suhan tovább munkahelye, a Rockefeller Plaza 30 (innen a cím) felé. Liz Lemon a Girlie Show, egy Saturday Night Live-szerű (kb. mint a Gálvölgyi show vagy a Mi kérünk elnézést nálunk) szkeccs komédia vezető írója.

A stúdióban Kenneth a tündérien ostoba, hillbilly (főleg Amerika déli részén élő vidéki suttyókra használják) vezeti körbe a látogatókat, akik látványosan unják az egészet. Pacsi annak, aki megmondja, hogy mi Kenneth foglalkozása az NBC-nél, hivatalosan „page”, de verjenek meg akkor sincs tippem, hogy mi lehet magyarul. Liz befut az írói főhadiszállásra, ahol megismerhetjük a stáb további tagjait: Petet, a producert; Toofert, a kötelező Harvardot végzett kisebbségit; Franket, a tunya baseballsapka fejű írót; valamint Ceriet, a csinos, de használhatatlan titkárnőt. Rövid kupaktanács után szólnak Liznek és Franknek, hogy a góré hivatja őket, spuriznak is fel az 50 valahányadikra, ahol egy nagy irodaátépítés várja őket. Bumm, kiderül, hogy az előző főnök Gary kipurcant és új kakas van a szemétdombon, ez a valaki nem más, mint Jack Donaghy. (akit a hollywoodi bájgúnárból jóllakott óvodásba átvedlett Alec Baldwin alakít).

Jack eddig a GE Mikró Osztályának volt az elnöke, de most már az NBC-t is ő vezeti. Ő egyébként annyira tapasztalt a piackutatásban, hogy ez alapján gondolatot is tud olvasni, megmondja hogy Liz kétévente 2 hétre elkezd kötni, amitől Pete teljesen le van nyűgözve. Jack ezután megmutatja eddigi legnagyobb vívmányát, egy olyan csodasütőt, ami 22 perc alatt süt meg egy pulykát. (wow ez már tényleg varázslat) Majd megjegyzi, hogy a show nézőközönségéből hiányoznak a 18-49 közötti férfiak, ezért kéne egy kis reboot. Jack Tracy Jordant, az őrült de még nem bűntettet fekete komikust ajánlja, ő tuti medobná a nézettséget. (egy kis videót láthatunk Tracyről amint az autópályán rohangál és azt kiabálja: Én Jedi vagyok!) Liz teljesen ellene van, ez egy női műsor, nem kell ide az a  férfi publikum, republikánus kövér macskánk erre kompromisszumot javasol, találkozzon Liz a tesóval és csak az után döntsön. Jack egyébként is megkedvelte Liz Lemont, hisz egy sokkal fiatalabb nő bátorságával rendelkezik szerinte. Liz Lemonnak át kell öltöznie a találkozóra, szerkót viszont gyorsan csak a műsör kellékeseitől tud szerezni. Sajna csak Laura Bush az ő mérete, így kénytelen lesz egy rózsaszín kösztümben pompázni a tálkán.

Liz és Tracy valamint Tracy sleppje egy puccos étteremben ebédelnének együtt, de a helynek van annyi szépséghibája, hogy a pincér ki meri ejteni a tök szót, amitől Tracy teljesen bestersszel, lépnek is inkább valami kevésbé félelmetes helyre (értsd, ahol nincs semmilyen tökös fogás). Valami Brooklyn-i csirkés kajáldában kötnek ki. Tracy egyébként amolyan Eddi Murphy összemixelve Martin Lawrence-el, meghintve egy kis Tom Cruise-zal. A csirkésnél megy a lazulás, megtudjuk, hogy Mr. Jordan nem cracket tol, csupán gondok vannak a mentális egészségével, Liz nagyon megértő rá is vágja, hogy kinek nincsenek. A főhadiszálloson ezalatt Jenna, a show egocentrikus sztárja, bepánikol, kell egy kis pozitív visszaigazolás neki. Jack kedves, bókol meg minden, de hirtelen megjelenik Kenneth egy kis aranyérkenőccsel Jennának, ami némi zavart kelt, pedig a fejére kenné (tudjátok eltűnteti a szem alatti karikákat), Jack meg is jegyzi, hogy akárhova keni működik. Hát nem igazi úriember?

Odaát Brooklynban már jó sok sör meg csirke fogyott, Liz lepróbálja beszélni Tracyt arról, hogy a Lányos műsorban szerepeljen. Tracy szerint viszont neki meg Citromnak össze kéne fogniuk, mert a Fehér Fickók össze akarják ugrasztani a kisebbségeket (nők, feketék). Liz inkább húzna is, mert műsor lesz este, de Tracy is úriember megígéri, hogy elviszi csak még beugranak gyorsan valahova. Kiderül, hogy az elengedhetetlen megálló egy sztriptízbár, aminek Dark Sensations a neve (Sötét Érzetek). Sok luvnya rázza a seggét, Liz pénzt ad egy táncosnőnek, amit majd nyilván számítógépes kurzusra fog költeni, Tracy pedig nem nagyon tud a popsikon kívül másra koncentrálni. Liz most már tényleg húzna el, mert mindjárt kezdődik a show, viszont se taxi se telefon, gyorsan visszamegy a kultúr intézménybe, ahol Tracy éppen karaokézik anyaszomorító módon. Nincs mit tenni Liz felhívja Kennethet Tracy stricifonján és megtudja, hogy Petet kirúgták és Jack uralja a szitut. Erre nem is lehet másképp reagálni, mint jó sok alkohol elfogyasztásával.

Liz elsírja Tracynek, hogy milyen már, hogy ki akarják túrni abból a műsorból, amiért annyit dolgozott, sőt el is költözött Chicagóból New Yorba. Tracy megpróbál jó hallgatóság lenni, de túl sok a popsi, így nagyon nem megy neki a koncentráció. Ugrunk a főhadiszállásra, ahol Jenna ismét pánikban, egy macskás szkeccs miatt. Jack megnyugtatja, hogy az állatos humor univerzális, és itt az alkalom, hogy a legjobbat hozza ki magából és hogy annak ellenére, hogy a fókusz csoportok fura szeműnek tartották, ő bízik benne. Mellesleg megtudjuk, hogy Jenna nem tudja teljesen kinyitni a jobb szemét, mivel mikor kicsik voltak a húga belepisilt, auch. Sajna a régi trauma csak jobban felidegeli Jennát és elindul megkeresni Liz, aki még mindig sehol sincs. Hiába keresi, mivel ő éppen a bulákkal rázza részegen Bronxban, erre már Tracy sem tud mit reagálni. A tánctól megjön Citrom kisasszony bátorsága és elhatározza, hogy jól beolvas Jacknek és felmond. Robognak is a stúdióba Tracyvel.

Mihelyt megérkeznek telefonál Pete, aki nem bánja, hogy kirúgták, mivel így több időt tölthet a családjával (közben olyan gyerkőccel látjuk, akivel nem lenne ildomos több időt tölteni, márcsak a testi épsége miatt is). Közben a macskás szkeccs megy, amit eredetileg törölni akartak, egy pszichológiailag nagyon instabil cicussal. Nem is nagyon bírja a nyomást, szét is karmolja Jennát, aki erre falhoz csapja (igazi youtube gyanús pillanat), hogy mentsék, ami menthető beküldik Tracyt. Kajálja is minden szavát a közönség, mondják is: Imádunk Tracy, hiába ő a harmadik hő. (mint Jack szupersütőjében a mikrohullám) Liz eztán kiharcolja a legfontosabbak Donaghynél: Pete visszajön, Jenna marad és lesz egy capuccino gép az irodában. Jack igazi úriember és republikánus, megadja azt, amit nép akar, de mielőtt Liz Lemon nyeregben érezhetné magát, grammra megtippeli a súlyát. (Touché) Szegény Jennának így is elég rossz napja van, így amikor megtudja, hogy Tracy is állandó szereplő lesz majdnem lefordul a színpadról. Ja és mivel ez Amerika, a macska nyilván szarrá fogja perelni a tévétársaságot.:)

Címkék: 30 rock
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kathleen 2008.06.16. 16:28:35

Imádom ezt a sorozatot. Remélem sokan megnézik, bár szerintem eléggé rétegközönséget vonz:) Köszi a hogyvoltot!

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.06.16. 16:43:16

én is imádom!
page = lótifuti talán

TorrenteXY 2008.06.16. 21:34:02

Szerintem ez eddig nagyon átjött! Valamennyire ebben is érezni, mennyi poén vész el a fordításkor. A page talán gyakornokként lehetne még fordítható, bár az már egy szinttel feljebb lépés, gondolom.

Ha marad a színvonal, én biztos maradok! :)
Amúgy kíváncsi vagyok hogy fordítod majd az Rrrrrr Jrrrrr-t! :D

veronel 2008.06.16. 21:35:08

Jack Donaghy for President!

kathleen 2008.06.16. 21:43:37

Az a vicces, hogy mennyi reklámot tukmálnak rá az emberre szinte észrevétlenül:) Nagyon jók a poénok benne és a szereplők is viszik a sorozatot

mókus 2008.06.16. 22:40:14

a page lótifuti, mindenes, de talán a host közelebb áll hozzá. Ezt maga jack macbrayer mondta el egy interjúban, mivel az angol beszélők sem értették mi a page

wayout 2008.06.17. 00:57:35

lótifuti tényleg a legjobb, használni is fogom, köszi a segítséget
a sorozatnak erőssége a verbális humor, amit elég nehéz visszaadni megfelelően, de próbálkozom majd, annyi a jó poén benne, hogy lehetne külön idézet-sarkot nyitni

Dark Wolf 2008.06.17. 16:31:49

OMG, 30 Rock hogyvolt!! Ez igazi hiánypótlás!

kardigán · http://kardigan.freeblog.hu/ 2008.06.17. 16:37:36

elején félregépelés:
"Rövid kupaktanács után szólnak Liznek és Franknek..."
az ott Pete...

de egyébként király hogyvolt, gratulálok:))

Olaj 2008.06.20. 03:03:26

Juhhhúúú 30 Rock hogyvolt! :) Köszönjük! :) Nem tudjátok, Alec Baldwin marad a harmadik évadra? :) Nagyon kell Jack karaktere a sorozatba. :)

"I'm a Jedi, I'm a jedi!"

"13 centi de vastag." xD

kathleen 2008.06.20. 10:45:55

Olaj: nélküle nem lenne ugyanolyan jó a sorozat...én is remélem, hogy marad. Van az a pénz:)

J. McClane 2008.06.23. 08:26:36

Page: en.wikipedia.org/wiki/NBC_page

Ez speciális NBC dolog.. amolyan gyakornok félének olvasom.
süti beállítások módosítása