Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Veronica Mars 1x14 – Mars vs. Mars

2008. június 15. 14:12 - foxglove (törölt)

Ismét ott folytatjuk, ahol az előző rész abbamaradt: Logan meg akarja keresni a mindenki által halottnak hitt anyját, és Veronica segítségét kéri. Veronica tanácstalan, annál sokkal racionálisabb, hogy elhiggye Logan teóriáját a szökésről, de nincs szíve ahhoz, hogy ezt a fiú arcába vágja. Így inkább megígéri, hogy utánajár a dolognak.

De mielőtt ez megtörténne, lássuk, mi lesz a hét főügye. A Neptune High legnépszerűbb tanára, Mr. Rooks tart történelemórát. A fickó kb. olyan kaliber, mint Robin Williams a Holt költőkben, csak felturbózott, fiatalabb és jobbképű kiadásban. Éppen egy tv-s vetélkedőnek álcázott feleltetés zajlik, ahol a diákok gombnyomással válaszolhatnak, és a helyes válasz esetén pontokat gyűjtenek. Mindenki jól szórakozik, csak egy lány nem vesz részt a játékban, aki most kivételesen nem Veronica Mars, hanem Carrie Bishop névre hallgat. Mr. Rooks az extázis határán járva Carriet szólítja fel, aki a következő választ adja: „A válasz az, hogy nem vagyok terhes. Úgyhogy nyugodtan felveheted a telefont. És tartsd meg a pénzt, amivel ’el kéne intéznem a dolgot’. És ha már itt tartunk, visszaadom a kulcsodat.” Max-pontos válasz. Mr. Rooks extázisa mintha kissé lelankadna.

Veronicáról tudjuk, hogy az ártatlanul megbélyegzettek védőszentje, a kérdés már csak az, hogy ki az ártatlanul megbélyegzett ebben az esetben. Az egyik sarokban az iskola legkedveltebb tanereje, a másikban az iskola legnagyobb pletykafészke. Egyértelmű, hogy az előbbi mellé áll. A jól megszokott eljárás következik: Wallace megszerzi Carrie aktáit, amiben rögtön talál is valami felhasználhatót. A gond csak az, hogy Carrie-t rohadtul nem érdekli Veronica vádaskodása. Pedig általában ilyenkor a megvádoltnak nem ártana legalább egy kicsit maga alá csinálnia ijedtében.

Veronica véleménye márpedig nem fog megváltozni Carrie-ről, még akkor sem, ha Mars-apuka már elvállalta a Bishop-szülők megbízását a lány védelmében. Egy flashback segítségével megtudhatjuk az okot is: Veronica a női mosdóban (az elmaradhatatlan színhely) véletlenül fültanúja lesz, amint Carrie és egy barátnője róla és Duncanről beszélnek. Főbb pontok: Veronica, a pénzéhes senki; és Duncan, a kattant pszichopata. Hát ezek után tényleg nehéz elvárni, hogy Veronica rokonszenvezzen Carrie-vel. Viszont a gyanú, hogy Duncannel nem stimmel valami, már az ő fejébe is befészkelte magát. Hosszadalmas és fifikás nyomozás helyett most simán elkéri Duncantől a háziorvosa nevét.

Veronica kérésére Cliff bulvár-újságírónak adja ki magát, és a seriff-hivatalban megpróbálja kideríteni, hogy Lynn halálának állítólagos szemtanúja mennyire szavahihető. Logan és Veronica egy lehallgató segítségével hallgatják őket. A válasz: semennyire, a csóró Donatella Versache-hasonmás jó pénzért bármit lenyilatkozna. Logan-nek persze dühkitörése lesz, és szabotálja a tervet azzal, hogy ráront a nőre, na ezért nem szeret Veronica csapatban dolgozni. Ha már viszont úgyis a seriff-hivatalban jár, megpróbálja kimagyarázni magát Leo-helyettesnél. Leo nem sok érdeklődést mutat a Lilly Kane-nyomozás zavaró paradoxonjai iránt, ellenben annak nagyon örül, hogy Veronica bevallja neki, hogy belezúgott egy kicsit.

Logan nem adja fel, legközelebb egy újságot lobogtatva állít be Veronicához, amely szerint Lynn Echollst nemrég kirobbanó formában látták. Veronica szkeptikusan fogadja a hírt, de megbeszél egy találkozót a 2-es számú szemtanúval. Neki lesz igaza, a nő az Echolls-házaspár egy megszállott rajongója, kezelésre szoruló értelemben, egy szavát sem lehet hinni. Logan megtörten távozik, az éppen arra kószáló Weevil pedig nagyon sunnyog, mintha ő tudna valamit. Így is van, egy 3-as számú szemtanú, a Neptune High egyik gólyája azt terjeszti, hogy videofelvétele van Lynn Echolls haláláról. Weevil megígéri Veronicának, hogy megkeresi a kissrácot.

Mr. Rooks helyzete sem túl fényes. Ha rábizonyítják a vádakat a tárgyaláson, örökre búcsút mondhat a tanításnak. Nem elég, hogy saját magának kell ellátnia a védelmét, de a bizonyítékok is gyülekeznek ellene. Carrie a naplójában részletesen megörökítette a viszony minden egyes részletét (szobafoglalások, vacsorák), amit sajnálatos módon Mr. Rooks hitelkártya-egyenlege is alátámaszt. Ráadásul a tanárt hasonló panaszok miatt rúgták ki az előző munkahelyéről. Az egyetlen, ami Carrie ellen szólhat, hogy lenne oka tönkretenni a férfit: az ő rossz osztályzata miatt lőttek a továbbtanulási terveinek. Veronica egyre inkább úgy érzi, hogy sürgősen látnia kéne ezt a bizonyos naplót, amit Mars-apuka szigorúan őrzött széfje rejt. Egy olyan kiváló kiképzésben részesült személynek, mint ő, nem létezik feltörhetetlen széf, főleg, ha a kombináció kitalálója a tanítómestere is egyben. Első szabály: a számkódok általában jelentenek valamit, nem véletlenszerűek. Második szabály: a kódot a kitalálója gyakran feljegyzi valahova magának. És harmadik szabály: az illetéktelen kíváncsiskodók ellen nem árt festékbombát elrejteni a széfben.

Veronica Mars-apuka lágyszívűségét kihasználva mégiscsak kikönyörgi a napló kivonatát, elég csak emlékeztetni az ex-seriffet arra, hogy milyen sanyarú sorsuk van a méltatlanul megvádoltaknak. Mr. Rooks pedig egészen biztosan ebbe a kategóriába tartozik, saját elmondása szerint az előző iskolából azért kellett távoznia, mert a konzervatív szülőknek nem tetszettek az ő felvilágosult nézetei. Így Veronica a kivonattal felfegyverkezve szólítja fel ismét Carrie-t, hogy vonja vissza a vádat. Carrie beismerő vallomás helyett azonban intim részletekkel bombázza Veronicát. „Sokszor mondja ’bébi’, mikor megérint. Az ágyneműje fekete, selyem. Az ágyba csalogató zenéje a Rolling Stones Tattoo You albuma. Könnyekre fakad, miközben elmeséli, hogy hagyta el az exfelesége." Veronica válaszul szembesíti azzal, hogy amikor a napló szerint Mr. Rooks-sal töltötte a hétvégét, valójában egy iskolai sportrendezvényen vett részt.

Délután Veronica „orvosi vizsgálaton” vesz részt, történetesen Duncan háziorvosánál. A doki egy nátha nevű betegséget állapít meg nála, majd távozik, mivel ő volt az utolsó páciens. Veronica a mosdóban, pontosabban a mosdókagyló alatti szekrényben rejtőzve (a mini-termet előnyei) várja meg, míg az asszisztens is hazamegy, utána szabad a pálya. Veronicának (a forgatókönyvírók jóvoltából) nagyon szerencsés napja van: Duncan kartonja mellett Abel Koontzéra is rábukkan. A következő pillanatban már újra a rendelőben ül a vizsgálóasztalon, a belépő takarítónő legnagyobb megrökönyödésére. Szerencsére a buta szőke álca („Itt van még egyáltalán a doktor úr? Mert már legalább egy órája itt ülök.”) mindig működik.

Közben elérkezett a tárgyalás napja. Carrie vallomást tesz, és bizonyíték gyanánt átadja a telefonját, benne az SMS-ekkel, amiket állítólag Mr. Rooks írt neki. „Gyere a suliba fehérnemű nélkül, megjutalmazom!” és hasonlók. Az üzenetek S.K.-nak vannak címezve, amit Carrie azzal magyaráz, hogy a férfi „Selymes Kezűnek” becézte. Ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy ki küldte az SMS-eket, a visszahívás gomb lenyomása után Mr. Rooks telefonja kezd rezegni. Kellemetlen. Veronica nagyon ingatja a fejét, és kölcsönkéri Clemmons igazgató telefonját, amiről hasonló stílusú üzeneteket küld a bírónő telefonjára, majd megkéri Mr. Rooks-ot, hogy olvastassa fel a bírónővel őket. Így demonstrálja, hogy bárki képes másvalaki nevében hamis üzeneteket küldeni. A Veronica-féle bemutató hatása nem marad el, Mr. Rooks-ot felmentik, hurrá. Veronica este még beugrik hozzá, a jelszavas védelemmel felszerelt telefonját adná vissza, Mr. Rooks pedig hálája jeléül meghívja egy pizza-vacsorára. A lakás szemrevételezése alatt Veronica kénytelen szembesülni azzal a lehetőséggel, hogy kedvenc tanárának valószínűleg egészen más tervei voltak az est folytatását illetően: fekete selyemágynemű? Kipipálva. Rolling Stones? Kipipálva. A „bébizést” már inkább nem várja meg.

Hogy elterelje a gondolatait, Duncan gyógyszerére keres rá a neten. Google barátunk szerint a gyógyszer a négyes típusú epilepszia kezelésére alkalmas, aminek tünetei teljesen ráillenek Duncanre (érzelmi kitörések, emlékezetkiesés). Egy probléma megoldva, de a Mr. Rooks-kérdés nem lett kevésbé nyugtalanító. Így hát Veronica még egyszer végigmegy a naplón, és végre összeáll a kép. Minden, amit Carrie állított, igaz, kivéve egy pontot: nem vele történt meg, hanem a legjobb barátnőjével. Az S.K. nem „Selymeskezűt” jelent, hanem Susan Knight monogramja. Veronica megkeresi a nagyon is terhes lányt, aki bevallja neki, hogy nem volt elég lelkiereje ahhoz, hogy személyesen vádolja be Mr. Rooks-ot. Carrie pedig nem bírta tétlenül nézni, hogy az ember, aki tönkretette a legjobb barátnője életét (a szülei is kitagadták a terhessége miatt) büntetlenül megússza, ezért magára vállalta az igazságosztó szerepét. Vállalva azt is, hogy őt állítják pellengérre emiatt. Veronicában is mocorogni kezd az igazságérzet, és rábeszéli Susan-t, hogy tegyen vallomást.

Weevil ígéretéhez híven leszállítja Veronicának és Logannak a 3-as számú szemtanút. Hart és a haverjai egy videót forgattak a parton, amikor az eset történt, és valóban, a felvételen látható, amint valaki/valami lezuhan a hídról, pontosan a feltételezett időpontban. Logan a felvétel láttán teljesen összeomlik, és olyan fejjel lép ki az ajtón, mint aki az anyja példáját készül követni, de ugyanebben a pillanatban megcsörren Veronica telefonja: valaki használja Lynn eltűnt hitelkártyáit! Felhívnám a figyelmet Logan testbeszédére ezekben a jelenetben, mindent elárul. Azt hiszem, ettől a résztől már nyugodtan beszélhetünk a Logan és Veronica közti elemi erejű chemistryről…

A történelem-órák ezentúl pár fokkal unalmasabbak lesznek: Clemmons igazgató bejelenti, hogy Mr. Rooks beadta a felmondását. Carrie egy hálás mosolyt küld Veronica felé, és Marsék között is szent a béke. Veronica azonban nem pihen, Abel Koontz-hoz megy, hogy közölje vele amit a kartonjából megtudott: a férfi haldoklik, és akkor is tudta ezt, amikor magára vállalta Lilly megölését. Csak elviszi a balhét valaki helyett. Veronica választ sem várva hagyja magára Abel Koont-t, akinek már közel sem olyan nagy a pofája.

Címkék: veronica mars
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Colette 2008.06.18. 02:20:31

Még mindig nagyon jó a hogyvolt és a sorozat is!

foxglove (törölt) 2008.06.18. 11:37:40

Köszi, remélem ezután sem kell csalódnod!^^
süti beállítások módosítása