Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 1x02 - Apaság

2008. június 13. 08:00 - candyperfumegirl

Itt is van a Házdoki második epizódja, és ezzel indul be igazán a sorozat, itt már nagyon érezték. Klasszikus jelenetek, az ocsmány sárga színezés is eltűnt, sőt még a stylist is mintha kezdene magára találni, ez lesz az. A második hetibeteg egy 16 éves sportoló gyerek, aki a számomra tökéletesen érthetetlen Lacrosse-t űzi, rémálmai vannak, de Greg bácsi még nem tud róla, ugyanis éppen a klinikai szolgálatot próbálja elbliccelni pletykalap-olvasással a kettes vizsgálóban. A változatosság kedvéért Jimmy buktatja le, némi filozofálgatás következik unatkozó beosztottakról, totál fölösleges klinikai ügyeletről, és a nyolcvanas évek kihalóban levő hajviseleteiről, amik már csak a princetoni onkológusoknál fedezhetők fel. Na jó, ez az utóbbi csak az én fejemben, pedig talán House szóba hozhatta volna. Egyébként még ugyanitt megcsodálhatjuk az egész sorozat egyik legkirályabb beállítását. COOL:

House pontban 4.03-kor menekülne haza, de a szülők letámadják a klinikán, ezek tudnak valamit. Sőt, állítólag időpontjuk van, ami már önmagában közröhej, de hoppá, House orra alá tolnak egy levelet Gregory House aláírással, miszerint szeretettel várja őket beteg kisfiukkal együtt egy kivizsgálásra, ez vicces. Persze kilométerekről ordít a levélről, hogy hamisítvány, ami nem is csoda, a kislányos aláírás minimum árulkodó, de most már legalább tudjuk, hogy Cameron mivel töltötte az idejét, mialatt a csapat betegek híján haldoklott az unalomtól. A hetibeteg legnagyobb szerencséjére viszont Cameron „mentsük meg szegény kisfiút” –szónoklatában elhangzik a varázsszó, aminek hatására House azonnal szuperdoki és esetmegoldó zseni- üzemmódba kapcsol, és meg sem áll minimum 14 lumbárpunkcióig, 2 koponyabiopsziáig és 23 kontrasztos MR-ig. A varázsszó a „rémálom” volt, szegény srácnak szörnyek vannak a szekrényében, és el kell ismerni, hogy 16 évesen ez elég aggasztó jelenség.

Így most történelmi pillanat következik, Greg House megnéz egy beteget, szerintem szorgalmasan filmeznek a nővérek a vizsgáló ajtaján keresztük, és a videó másnap megy a youtube-ra. Kiderül, hogy a srácnak kettős látása is van, és innen House fél percen belül eljut oda, hogy a szülők moleszterálják, ez ám a profizmus. Szülők persze csak sápadnak és tátognak, de hát mindenkinek meg kell ismerkednie House sajátos stílusával, és ez a fázis soha nem maradhat ki. House pedig meglátja azt a tünetet, ami beindítja majd a differenciál diagnózist, nevezetesen a srác lába olyan rángásokat produkál, amit csak alvás közben szokott az ember, de ő teljesen ébren volt, ez egész érdekes.

Előkerül a Fehér Tábla is, ami a Pilotból még szégyenletes módon hiányzott, de most itt van, és így már sokkal ismerősebb hangulatban zajlik ez a differenciál diagnózis. Foreman és Cameron tele van ötletekkel, Chase tele van szarkazmussal, szóval baromira élvezik, hogy végre van mit csinálni. House első számú diagnózisa már meg is van, az apa szerinte az apa nem is az igazi apa, és ő erre fogadni is hajlandó, mert így sokkal szórakoztatóbb lesz ez a diagnosztizálási folyamat. Foreman be is száll, ő már kezdi szokni a légkört. (Mellesleg ez a jelenség, hogy ezek a dokik simán képesek a betegeikre fogadni, annak idején engem menthetetlenül berántott a House-fanatizmusba.)

Hetibeteg rémálmait vizsgálják, az aktuális rémálom főszereplője House. Ez eddig nem is lenne olyan rémes, én pl. egészen más jellegű álmokat is el tudnék képzelni a dokival a főszerepben, de itt semmi olyasmiről nincs szó, a beteg álmában House simán levágja a srácnak a lábujját, és ez tényleg elég kiborító lehet. Ezek után a csapat a CT-ket nézegeti, House meg őket, hogy észreveszik-e azt, amit kéne, de csak néznek ki bután a fejükből, nagyon reggel van még. Chase merészen bedob egy valószínűtlen, minimum5 szótagból álló dolgot, hogy ő azt fedezte fel a CT-n, mire Ház megdicséri. Bár a dolog orbitális baromság, de Chase tudta, hogy valamit látni kéne és tippelt. Nagyon cseles, House-nak tetszik ez a gondolkodásmód. Ráadásul Chase második hasonlóan vaktában kilőtt tippje telibe is talál, hetibeteg agya kicsit megnyúlt, ezzel már lehet kezdeni valamit, szép volt wombat. (Akár ki is lehetne rúgni a másik kettőt, mert Chase háromszor annyit ér mint ők, legrosszabb napján, másnaposan, elfeküdt hajjal is.)

House most már nem ússza meg a klinikai szolgálatot, gyanítom, hogy egy ostornak és egy dominaszerkónak is szerepe volt a dologban, mindenesetre most éppen végzi a munkáját. Valami new age-es agymosáson átesett neohippi anyukával van dolga, akinek talán műtéti úton se lehetne eltávolítani a képéről az üdvözült vigyort, képzelhetjük, House milyen király módon szót ért majd vele. A kisbabája sajnos nagyon beteg, és neki elképzelése nincs róla, mi lehet a baj, de ő azért sem oltatja be a csúnya gonosz pénzéhes gyógyszergyárak nyilvánvalóan hasztalan termékeivel, mert az milyen snassz, kapitalista dolog már. Az ilyen pillanatokban nyer értelmet számomra a születésszabályozás gondolata. House stílusosan világosítja fel a tényállásról, egy rögtönzött bábjáték formájában, hogy akár be is invesztálhatna egy békazöld babakoporsóba, mert ha ennyi esze van, simán ki fogja nyírni a gyerekét, de azért csak mosolyogjon ilyen vidáman, ha még tud. Nem tud. House-tól ez az előadás pedig igazi klasszikus.

Aggódó csapat érkezik, a hetibetegnél sclerosis multiplext diagnosztizáltak, 16 éves korban, ez milyen szar dolog már. Nagyon nem tetszik ez senkinek, House a maga részéről a közelben sem akar lenni, amikor ezt közlik a szülőkkel, ő megy is haza tévézni. Kb. a rész felénél járunk, ezért következik most a FORDULAT. A srác eltűnt! De SM-e van, nem is kéne tudnia mozogni, ráadásul most fúrták meg a hátát is, gyanús. Valami nagyon nincs itt rendben, szaladnak is a dokik a szélrózsa minden irányába, és telefonálnak apucinak, hogy jöjjön be, mert fogalmuk nincs, hogy ilyenkor mit kéne csinálni, és Cameron már nagyon sír.

Ház úgy dönt, hogy ha ezek ennyire szerencsétlenek, visszajön a kórházba megkeresni a szökevényt, és ez az a pillanat, amikor Cuddy távozik, méghozzá erkölcstelenül rövid teniszruciban és rahedli teniszcuccal, az éjszaka közepén. El nem tudom képzelni, hol lehet még ilyenkor teniszezni és főleg minek, Cuddy meg azon csodálkozik, hogy House mit keres itt órákkal a munkaidő után. A beszélgetés díjnyertes, ezt idézni kell:
-Minek jött vissza? Páciens?
-Prosti. Ide jött a lakásom helyett.
És Dr. Lisa Cuddy álla a földön koppan, nem is kérdez többet.

Egyébként Greg bácsi nem csak Főnöknénit stírölni jött be (és nyilván nem is kurvázni), hanem hogy adjon egy tippet ostoba alkalmazottainak, hogy szökött gyereket jobb helyeken a tetőn szokás keresni. Rohan is mindenki eszeveszett módon, még Cameron is a tízcentis tűsarkain (ami már önmagában elismerésre méltó teljesítmény), és a srác tényleg ott van a tetőn. A baj csak az, hogy ő azt képzeli, hogy a Lacrosse pályán van, és már tenne előre egy lépést a nagy semmibe, amikor….elkapja valaki! Na és ki? Talált, süllyedt. Fizetésemelést Chase-nek, de rögtön.

Reggel Foreman próbálna diszkréten lelépni, mert a lila ingje vasalatlanul már nem néz olyan jól a lila nyakkendőjével, mint 24 órával ezelőtt, de szerencsétlenségére éppen House-ba fut bele a liftnél. Meg is kapja a lecseszést („miért nem te kaptad el a gyereket, miért hagytad, hogy a puhapöcs fehér úrifiú tegye meg?”), utána pedig irány a diagnosztika, mert ma még dolguk van. Nem lesz ebből még átöltözés és illatosítás, szokj hozzá a vasalatlan ingek gondolatához, Foreman. House egyébként baromira elégedett az éjszaka fejleményeivel, mert SM-es betegek nem sétálnak csak úgy fel a tetőre és nem képzelik magukat a sportpályára, itt valami más baj lesz. De mi? Igazán használható ötlet azonban nincs, úgyhogy House mond néhány nagyon hatásos dolgot, amin a csapat gondolkodhat, ő meg lelép.

Éppen szokásos filozofálgatásukat folytatják Jimmyvel, amikor érkezik Cuddy és érkezik a klasszikus House-Cuddy féle verbális előjáték, Jimmy meg úgy kapkodja közben a szemeit mintha teniszmeccset nézne. Főnöknéni kiszagolta a fogadást (TUTI, hogy létezik az a kórházi besúgó-hálózat), de nem ám lecseszi érte House-t, hanem beszáll, mert ő ilyen tökös csaj. Sőt, a téteket is megemeli, klinikai szolgálat, orvosi szeminárium és nyakkendő is belekerül a képbe, most lesz igazán izgalmas a dolog. Ezek után győztes mosollyal elszambázik, Jimmy nem győzi csodálni, milyen remekül végzi Cuddy a munkáját, House pedig Főnöknéni egész más jellegű kvalitásait csodálja – a tekintetéből ítélve.

Közben hetibeteget lumbálják, a szerencsétlent, szenved is látványosan. Chase-nek erre roppant hatásos megoldása van, nézze csak a srác Cameron dekoltázsát, ugye, hogy máris kellemesebb az a lumbárpunkció? Ez édes volt tőle, de talán jobban működött volna olyan nővel, aki nem egy 14 éves tornászlány méreteivel rendelkezik, de talán most ez is megteszi. Camerontól még egy lesújtó tekintet, majd egy mosoly (háhá, ő is nőből van, ki hitte volna), a srác meg hangokat hall, ez valami új. És nem is túl bíztató tünet.

Most jött el az a pont, amikor A Páciens Már Annyira Rosszul Van, Hogyha Sürgősen Nem Agyalnak Ki Valamit, Meghal. Ház blöfföl egy látványosat, de valójában halványlilája nincs, mi lehet a baj, ezért inkább ebédelni megy országos cimborájával. Naná, hogy az aggódó szülők pont ezt a pillanatot választják ki, hogy a kajálda felé egye őket a fene, nem is köszöni meg Greg, amit kap. Hogy képes ilyenkor enni, amikor az ő kicsi fiuk élet és halál között lebeg, vérben forgó tekintetek, habzó szájak, ilyesmi. Ház némi ködösítés és célzott bűntudatkeltés segítségével sikeresen szert tesz a már használt poharaikra, amiken lefuttathatja a DNS teszteket, vagyis kiderül, ki itt a vérszerinti szülő és ki nem, valamint kinek a zsebe fog dagadni az eredmények után, királyság.

Szülők(?) eközben már Cuddynak adják elő, hogy mekkora egy fasz ez a House (olyat bezzeg nem tudnak mondani, ami új lenne), amikor beront az emlegetett , és közli, hogy a szülők még nála is nagyobb barmok. Ugyanis elhallgatták, hogy a gyereket örökbe fogadták. Mindenki hazudik, üdv, Dr. Gregory House csodálatos világában. Ők mentegetik magukat, ahogy tudják, a vérszerinti anya kórtörténetét adták meg, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy ha a gyerek születése után nem kapta meg a védőoltást, és nem erősítette az immunrendszerét az anyatej, akkor itt a megoldás minden problémára. Ugyanis: anno megkapott egy vírust, amit nem tudott legyőzni a szervezete, a vírus mutálódott, 16 évet várt, majd megtámadta az agyát, és ezért tart most ott, ahol. Ezt egy Nagyon Veszélyes Műtéti Kezeléssel lehet csak helyrehozni, de helyrehozzák, mert ha valaki képes erre, akkor az ez a csapat. Minden a legnagyobb rendben, hetibeteg meg magától is tudta, hogy örökbe fogadták, de nem zavarja, mert szereti a szüleit, ez ám happy end.

Azért House-ra vár még egy kör, ugyanis kurva sokba került a DNS vizsgálat, amit ő illegálisan futtatott le, és hiába nyerte meg a fogadást (vagyis egy hétig nem kell rendelnie), mert Cuddy kiköhögteti vele a költségeket, ami azt jelenti, hogy Háznak a fogadáson nyert ÖSSZES pénzét át kell adnia neki! Rá van írva Cuddy arcára, mennyire élvezi a pillanatot, állítom, a decens kiskosztüm alatt dominaszerkót hord.

Már csak a zárójelenet van hátra, ami szerintem a sorozat egyik legjobbja. House a Lacrosse pályán van, nagyon szomorú szemekkel, elgondolkozva, és egy Bertie Wooster stílusú sapiban nézi a meccset. Magában mormogva drukkol az egyik játékosnak, úgy fogja a botját, mint egy ütőt, majd fordul egyet körülötte a kamera, és azt látjuk, hogy TÖK ÜRES A PÁLYA ÉS NINCS IS OTT SEMMIFÉLE MECCS, csak House egyedül. Ezek után lehajtott fejjel, sántítva elballag egy gyönyörű képben, mindenkinek a szabad értelmezésére van bízva a dolog, ritka jól sikerült lezárás.

Címkék: house
14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redzsihemond 2008.06.13. 08:49:44

Ismét jókat vihogtam, hehe, de a lumbárpunkció az nem lumbálpunkció igazából?
BTW remek írás ismét : )

Gabba 2008.06.13. 09:15:34

Naggyon jó, candy!

"Bertie Wooster stílusú sapi" :-)
Lesz majd később George hadnagy sapiban is, á la Blackadder?

Sonrisa 2008.06.13. 09:42:56

Az utolsó jelenet sztem is fenomenális.
Olyan régen láttam ezeket a részeket, jó újre feleleveníteni őket.:) thx, grt:)

Megszereztem az első 3 évad zenejét + az unofficial ost-t, most azt hallgatom - tanulás alá kiválő aláfestő:)

Johnny336 2008.06.13. 10:25:04

CPG!

Csak én érzem úgy, hogy nem szívleled Cameront? :)

Flankerr 2008.06.13. 10:28:17

Köszi az ismét élvezetes Hogyvoltot..:)

candyperfumegirl 2008.06.13. 11:23:24

Sonrisa, te mindent megteszel, hogy szabotáld ezt a vizsgaidőszakodat! :)

Johnny: ahogy House mondaná, "francba, lebuktam, pedig próbáltam leplezni." :)

denamano 2008.06.13. 11:38:52

hát ezen hangosan vihogtam.:D Sonrisához hasonlóan nálam is játszik a vizsgaidőszak, de képtelen vagyok kihagyni a hogyvoltjaidat, Candy!:)

Sonrisa 2008.06.13. 12:22:17

candyperfumegirl:
Gyarló, gyenge lélek vagyok, és megadom magam a sorsnak:) mentségemre legyen mondva, h a House-t nem nézem újra, és a GG-t is parkolópályára tettem, csak 1 napig inogtam meg. Ha még 1 hétig kitartok, akkor viszont után maraton:P

mizrolist 2008.06.13. 12:24:05

Az idézett beszélgetés teniszruhás Cuddyval volt az a promóban, ami után eldöntöttem, hogy nekem ezt meg kell néznem :-D
Jó hogyvolt, gz :-)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2008.06.13. 13:24:55

Candy, az első kép, amit betettél Chase-ről az egyik kedvencem.:D House olyan ellenállhatatlan,a piros nyalókával és a sapijaival.:))) (Bár mindig az.:D) Nekem még 3 vizsgám van, a hogyvoltokkal talán még kibírom ezt a kéthetet maraton nélkül! Köszi!:)

ladybyron 2008.06.13. 16:22:46

Rég röhögtem ilyen jót. :-)) Egyik kedvenc részem, meg is nézem ma este. A négy díjnyertes jelenetből az első kettő ott van minden idők legjobb House-jelenetei között: 4. helyezett: House és a teniszruhás Cuddy társalgása, 3. párbeszéd a szülőkkel az orvos-szülő szereposztásról, 2. hülye anyuci kiosztása (imádom a sorozatban azokat a jeleneteket, amikor House osztja az ezoteriába, New Age-be, Coelhoba, méregzöld környezetvédelembe belebódult jóembereket), és az első: a zárójelenet. Az egyik legütősebb és legtorokszorítóbb zárókép.

BTW: ugye nem én vagyok az egyetlen, aki azt gondolja, hogy kedvenc dokink bitang szexis ebben a sapiban (is)? :-))

cicamaca 2008.06.13. 22:48:28

CPG, lumbáLpunkció!
(legalább nézd meg guglin ha nem megy)

pandilla (törölt) 2008.06.15. 13:21:43

azt észrevettétek már, hogy a doki cipőtalpa mindig tiszta? mintha frissen vette volna ki a dobozából, még akkor is amikor éppen tél van és esik a hó. a részletekre azért figyelhetnének :)

pandilla (törölt) 2008.06.15. 13:22:30

de lehet, hogy csak vasalni nem szeret, a cipőtalpát viszont rendszeresen tisztítja :)
süti beállítások módosítása