Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 2x01 - Scattered

2008. június 13. 16:09 - Freevo

A tévékettő nézői talán már sosem fogják megtudni, mi lett a sorsa az első évad végén mellkason lőtt Adamának, mi azonban robogunk tovább, máris itt a második etap nyitóepizódja, amelyben pontosan ott vesszük fel a fonalat, ahol legutóbb leraktuk. A parancsnok az asztalon fekszik félholtan, körülötte a fél tiszti kar, és az egyetlen, aki el tudja látni, az Cottle asszisztense, mivel a láncdohányos doktorbácsi épp egy másik hajón van.

Boomer még maga sem fogja fel, mi történt, a tengerészgyalogosok máris elráncigálják a fogdába. A szabályok értelmében Tigh veszi át az irányítást, akinek első dolga végrehajtani a felettese utolsó parancsát: Leet is lecsukatja, nem törődve azzal, hogy az ő apját lőtték meg egy perccel ezelőtt. Az ezredes utasításkészlete ezzel ki is merül: addig ácsorog tétlenül, hallgatva a többiek javaslatait, amíg meg nem jelenik egy cylon bázishajó az érzékelőkön.

Úgy dönt, elugranak Kobol mellől a vészkoordinátákra, amivel tovább késleltetik a doktor érkezését, plusz egy csapatnyi embert hagynak szarban a bolygó felszínén. Ennek tetejébe az ugrás után kiderül, hogy a civil flottának és a Galacticának sikerült az űr két különböző pontjára érkeznie, mivel Gaeta elfelejtette szétkürtölni a többi hajónak a frissített úticélt.

Az egyetlen megoldás, hogy visszaugranak a bolygó mellé, és onnan hozzávetőlegesen kiszámítják, hova is tűnhetett a maradék negyvenezer ember. Ez még a legjobb esetben is tizenkét óráig tart, ami nem túl rózsás, ha figyelembe vesszük a Kobol körül ólálkodó cylon hajót. Adama nem húzza ki ennyi ideig ellátás nélkül.

A Capricán ezalatt kiderül, hogy Starbuck nem alaptalanul nem bízott meg Sharon2.0-ban. Ugyan érdekes módon ez a másolat is emlékszik azokra a dolgokra, amelyek Boomerrel történtek meg, és Helo szerint nélküle el sem jutott volna idáig, a cylon egyszer csak fogja magát, és elköti Kara kibelezett Raiderét, szó nélkül otthagyva a múzeumban mindkét pilótát.

A Kobolon a túlélők rátalálnak a hátramaradt Baltarra. A doki még mindig Sixszel és a jövőt megtestesítő csecsemővel álmodozik, akit a nő a közös gyermeküknek nevez. Crashdownról, a rangidős tisztről hamar kiderül, hogy fikarcnyit sem ért a csapatvezetéshez, néhány rossz taktikai döntésének köszönhetően a zuhanásban megsérült társuk majdnem belehal a sérüléseibe, közben pedig az ő megmentésére küldött Tyrolék belebotlanak egy csapat cylonba. Egy emberük végzetes lövéseket kap, de a főnökéknek sikerül megszerezni a sérült katona számára a gyógyszert.

Gaeta végül rádöbben, hogy ha hálózatba kötné a navigációs és a fegyvervezérlő komputereket, mindössze tíz percbe telne a számítás fél nap helyett, csakhogy az internetezés a háború óta be van tiltva a Galacticán, mivel az összekapcsolt gépek ki vannak téve a cylon támadás veszélyének. Sikerül felállítania egy tűzfalat, amivel remélhetőleg fel tudja tartani a gonosz féregvírusokat és kéretlen Cialis-reklámokat addig, amíg elvégzik a számításokat.

Tigh így áldását adja a tervre, és amíg előkészülnek a visszaugrásra a Kobolhoz, ideiglenesen felmenti Leet, hogy ő is Viperbe szállhasson, amíg védeni kell a Galacticát. Szükség is lesz rá, ugyanis a cylonok alaposan fölkészültek az ütközetre: nem elég, hogy gigantikus mennyiségű vadászt küldenek harcba, de bevetnek egy új gépet is, a Heavy Raidert, ami ránézésre a Raptor kenyérpirító megfelelője lehet.

Alig bír ellenállni a heves támadásnak a Galactica, a műtőben rázkódások és robbanások közepette kell felnyitni Adama mellkasát, hogy szívmasszázst hajtsanak végre rajta, mielőtt végleg feladja a szervezete. Roslin egyedül marad a fogdában egy őrrel, aki arra kéri, hogy imádkozzanak együtt. Gaeta tűzfala is kezdi felmondani a szolgálatot, és épp mielőtt végezne, az egyik sérült cylon csapatszállító belecsapódik a hajó leszálló-gondolájába.

Szerencsére komolyabb sérüléseket nem okoz az ütközés, így éppen befejeződik a kalkuláció, mielőtt leomlanának Geata falai, és a Galactica máris elugrik a közelgő rakéták és vadászgépek elől. Feszült másodpercek telnek el, amíg észhez térnek az érzékelők, majd a hadnagy megkönnyebbülten jelenti, hogy megjelentek a képernyőn a civil flotta hajói. A terv sikerült.

A szanitécnek sikerült elállítania Adama vérzését és stabilizálnia az állapotát, ám az öntudatlan vénembernek továbbra is szüksége van Cottle doki szakértelmére. Tigh, akinek most az életét köszönheti, látogatást tesz nála, amíg az orvos úton van. Az ezredes felidéz egy pillanatot a múltból, amikor épp padlón volt, már-már feladni készült az életét, ám váratlanul üzenetet kapott régi bajtársától, Adama őrnagytól, hogy visszavették a flottába századosi rangban.

Tigh azonban nem hálálkodni jött. Ha akkor nem rántja ki őt a szarból a barátja, akkor ott halt volna meg a Capricán a cylonok többi áldozatával együtt, és most nem kéne egy egész flottáért felelnie. Tigh nem is tud, és nem is akar parancsnok lenni.

A gondolába csapódott Heavy Raiderről mindenki megfeledkezik, hiszen nem okozott különösebb kárt, így azonban senki sem veszi észre, hogy a szinte sértetlen gépnek utasai is voltak: vagy fél tucat cylon vörös szeme világít fel egyszerre a sötétben.

Folytatása következik.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása