Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Angel 1x01 – 1x02 - Az angyal városa; Magányos Szívek Klubja

2008. június 11. 12:23 - foxglove (törölt)

Aki ismerős Anne Rice vámpírkrónikáiban, annak már kialakulhatott egy klasszikus kép a vámpírokról: jól néznek ki, problémás a magánéletük, és folyamatosan lelkiznek. Íme a tökéletes mintapéldány, Angel. Pár száz éves élettörténetébe most nem mennék bele (lásd: Buffy-hogyvoltok), egy mondatban összefoglalva: Angel (pillanatnyilag) az egyetlen olyan vámpír, akinek egy átoknak köszönhetően lelke van. A dolog hátulütője, hogy pont az átok miatt kényszerű cölibátusban kénytelen tengetni az életét, ami eléggé meg is viseli. És mellesleg a szőke kickass típusú lányok a gyengéi. A „se veled se nélküled” kapcsolat „se veled” fázisában vagyunk: amíg Buffy vígan írtja a démonokat Sunnydale-ben, addig Angel Los Angelesben, az Angyalok városában próbálja őt elfelejteni. Egyelőre nem sok sikerrel.

Angel éppen alkoholba fojtja a bánatát egy bárban, és a részeg pasik szokásos ismerkedőszövegét adja elő. „Tudod, nagyon hasonlítasz a volt csajomra.” Mondja ezt egy kopasz, fekete fickónak. Három becsajozott srác közben távozik a bárból. Angel követi őket, mert a srácok valójában vámpírok, de ami ennél sokkal meglepőbb és érdekesebb, hogy az egyikük Sawyer a Lostból. Sawyer derekasan küzd, ő tart ki a legtovább (nem is vártunk mást), de őszinte sajnálatomra egy hegyes karó által be is fejezi 1 perces pályafutását az Angelben. See you in next life, brother.

Hazatérve Angel már készülne egy újabb magányos, zacskós-vért majszolós estére, de társasága akad. Egy fura, félig ember, félig démon szerzet vár rá, aki Doyle-nak nevezi magát. Doyle-t a Magasabb Erők küldték Angelnek, hogy segítsen neki az emberek megmentésében. És úgy általában abban, hogy Angelnek bármiféle normális kapcsolata legyen az emberekkel, ugyanis ez a vámpír, khm, kissé szociális fóbiás. De majd az új segítője jól kigyógyítja ebből, miután felrúgta az unszimpatikus koldusokat az utcán. Doyle, a nagy emberbarát, haha. Mellesleg a féldémonunknak látomásai is vannak, szintén a Magasabb Erők jóvoltából. A napi látomásadag szerint az Erők egy kávézóba küldik Angelt, hogy ott találkozzon egy bajba jutott (és természetesen csinos, szőke) lánnyal. Abszolút Angel esete. A feladat szerint össze kell vele ismerkednie, ezt a pontot örömmel teljesíti is. Tina elég gyanakvó típus, nem dől be elsőre Angel „I’m so emo”-sármjának, azt hiszi, hogy egy Russel nevű fickó küldönce. Angel meggyőzi, hogy ez nem így van, és elkíséri Tinát egy partira.

A partin Tina eltűnik egy kis időre, Angel addig vegyülni próbál, na ez érdekes lesz. Pár perccel később már gazdagabb egy hollywoodi ügynök telefonszámával, aki potenciális élettársnak is felajánlkozik egyben. Az epizód 15. percében járunk, és már 3 különböző szereplő adta Angel tudtára, hogy milyen jóképű. A sok felszínes sznob között Angel egyszer csak egy ismerős arcra bukkan: Cordeliára, a sunnydale-i felszínes sznobok koronázatlan királynőjére. Cordelia színésznő, és malibui bungalóban éli az életét. A társalgás körülbelül ki is merül ennyiben, mert bármennyire is örült Cordelia a találkozásnak, de olyanokkal is kell beszélnie, akik vitték is valamire az életben. Tina visszatér, zaklatottan, és megkéri Angelt, hogy lépjenek le. Kifelé menet egy rakás rosszarcú öltönyös fickó állja az útjukat. Russel látni akarja. Angel néhány apróbb technikai malőr (rossz kocsiba száll be a parkolóban) kiszabadítja Tinát.

Angel a lakásán pátyolgatja a lányt, majd végez egy kis kutatást a titokzatos Russel körül. Tina elmondása és a nyomozás alapján Russelnek köze van az utóbbi időben eltűnt, egyedül élő, állandó pénzhiánnyal küszködő lányok halálához. A leírás tökéletesen ráillik Tinára…és Cordeliára is. Cordy Malibu helyett egy lepusztult koszfékben lakik, nincs állása és a partiról szerzett süteményeken él. Angelnek közben már-már sikerülne elnyernie Tina bizalmát, de a lány szeme megakad a Doyle-tól kapott cetlin, amin a saját neve és a munkahelyének címe áll. Tina elmenekül, Angel pedig nem tudja visszatartani, mert fényes nappal van, és tudjuk, mit tesz a napfény a vámpírokkal. Ha Tina ezzel eddig nem lett volna tisztában, most megtapasztalhatja. Utálkozva elrohan, egyenesen a lakására, ahol a Titokzatos Russel várja. Behízelgő módorral meggyőzi a lányt, hogy ő egy teljesen ártalmatlan fickó, semmi köze a halálesetekhez, és egyébként is, ő csak segíteni akar. Tina erre szinte a karjaiba omlik, és elpanaszolja, hogy micsoda förtelmes lénnyel találkozott az imént, egy csúnya, gonosz vámpírral. Ez volt a legszörnyűbb dolog, amit látott. Idáig. Merthogy Titokzatos Russel is vámpír, és ő nem vegetáriánus. Kellemetlen.

Angel persze bepöccen, mikor megtudja, hogy az új szőke barátnőjét megölték, és átmegy Batmenbe. Doyle pedig hűséges Robinjaént követi az utasításait. Titokzatos Vámpír Russel a testőröktől körülvett luxusvillájában lelkizik azon, hogy meg kellett ölnie a kis kedvencét. Jelen van még a Wolfram és Hart iroda képviselője, aki jogi tanácsadásban részesíti az ügyfelét. Welcome, Wolfram és Hart, welcome, Lindsey. Vámpír Russel a partin készült videót nézi, és Cordelián akad meg a szeme. Vele szívesen megvigasztalná magát. És egyébként is, közeleg a vacsoraidő. Cordy éppen önsegítő mantrákat ismételgetve próbálja elérni, hogy végre felfigyeljen rá valaki, nem is sejti, hogy ez már megtörtént. Vámpír Russel kerítőnője megszervezi a randit Cordy és V.R. között, Cordy igent mond. A kulcsszó a limó volt. V.R. a szokásos módszerét alkalmazza: kellemes modorban beszélgetve magához édesgeti az áldozatot. Ezzel csak két dologban lőtt mellé. Az egyik, hogy Cordelia Chase-ről van szó, aki saját magán kívül legjobban egy dolgot szeret: magáról beszélni. Most is sikerül könnyekig hatódnia a saját élettörténetétől, V.R. szóhoz sem jut. A másik, hogy Sunnydale-ből jött, úgyhogy hamar összerakja a képet: sehol egy tükör, minden gondosan elsötétítve, hoppá.

Angel pont a legjobbkor érkezik. Cordelia már előre röhög, milyen csúnyán fog járni V.R. , de keményebb ellenfélnek bizonyul, mint gondolta. Angelnek csak arra van ideje, hogy kiszabadítsa Cordyt és meglépjenek. Másnap V.R. újra a Wolfram és Harttal tárgyal a felhőkarcolós irodájában, amikor Angel zavarja meg az összejövetelt. Lindsey rendkívül sunyi arccal ismerteti vele a szokásos jogi halandzsát arról, hogy a törvény védi az ügyfelét, blablabla. A gond ezzel csak az, hogy Angelt rohadtul nem érdekli a törvény. Egyszerűn kihajítja V.R.-t az ablakon, aki előtte éppen azzal hencegett, hogy ő bármire képes. Kivéve repülni, mint kiderült.

Angel a győzelem ellenére a szokásos depressziós hangulatában van (vámpír vagyok, hiányzik Buffy, meghalt miattam egy ember, stb., stb.). Cordelia hamar túltette magát a sokkon (a sunnydale-i múlt…), máris konkrét tarifaárakat dolgozott ki arra, hogy kinek mennyibe kerülne a csapat segítsége. Merthogy most már csapatról van szó.

A következő epizódban mindenki a maga módján próbálja elkezdeni az új életét. Doyle rögtön ráhajt Cordyra, aki névjegykártyákat készíttetett. (A baj csak az, hogy senki sem ismeri fel a logót. Angel szerint egy pillangó, Doyle lehülyézi, dehogy, ez egy bagoly. Cordy rajztudásáról még lesz szó később.) Angel pedig…nos, ő Angel, szóval egy sötét szobában gubbaszt. Nem sokáig, Doyle-nak ugyanis látomása van egy bárról, ahol hamarosan valami rossz fog történni. Angel szomorúan bejelenti, hogy ma este bulizni mennek.

A bárban Angelnek sikerül kiszúrnia egy magát „önsanyargató álszent lotyónak” nevező szőkét, mondanom sem kell, hogy szerelem az első látásra. Amíg Angel és Kate azt elemzik, hogy milyen szar az élet; Cordy és Doyle egymással ismerkednek. Róluk már nem mondható el, hogy összeillő pár lennének, bár egy srácnak mégis sikerül Cordy-t kurvának, Doyle-t pedig a stricijének néznie. Ha még nem említettem volna, Doyle anyai ágon ír származású, szóval azt teszi, amit bármelyik ír tenne egy ilyen helyzetben: üt. Angel esetében pedig felesleges indokot keresni a verekedéshez. Az elhanyagolt Kate közben csalódottan távozik. Az igazi problémaforrást a team sikeresen elkerüli. Nem tűnik fel nekik, hogy egy magányosan érkező férfi és nő együtt távozik, végül is mindenki ezzel a nem titkolt szándékkal jött ide. Elvégre valahogy le kell vezetni az ösztönöket. Legalábbis a normálisabbakat, az már valószínűleg ellentmond a természet törvényeinek, hogy az együttlét végén az egyik fél kivérezteti a másikat.

A csapat felfedezi, hogy mostanság több szingli is eltűnt gyanús körülmények között, és a közös pont bennük, hogy a bárban látták őket utoljára. Ebből azt a következtetést vonják le, hogy valamilyen démon lesz a hunyó. Angel Cordyra és Doyle-ra hagyja a könyvnyálazást, ő visszatér a D’Obelique-be. Egyből Kate-be botlik, de megint jól félreértik egymást, és Kate elküldi vámpírunkat a pokolba. Angel ettől nem hatódik meg, már járt ott. A bárban hamar kiderül, hogy egy újabb fickó tűnt el. Angel a nyomába ered, de túl késő. Egy rendkívül gusztustalan, testről-testre járó parazitaféleség elcsábítja az áldozatait, rövid ideig gazdatestnek használja őket. A régi a „költözéskor” elpusztul. A parazita éppen egy férfitestbe rendezkedik be Angel érkezésekor. A gyors bemutatkozást a szokásos harc követi, döntetlenben kiegyeznek, mert Kate is befut, és igencsak félreérthető szituációban találja Angelt a hulla társaságában (a parazita közben elszelelt). Hogy fokozza a helyzet kínos mivoltát, egy pisztolyt és rendőrjelvényt ránt elő, Kate ugyanis zsaru, aki szintén az eltűnt személyek ügyében nyomoz. Kicsit sem Buffy-pótlék. Angel nem tudja magát kimagyarázni, így kénytelen leütni Kate-et, bárcsak most és így látnánk őt utoljára.

Cordy kutatás közben megosztja Doyle-al a démonokról alkotott, Doyle számára nem túl hízelgő nézeteit. Doyle viszont Cordy lakásán szembesülhet azzal a ténnyel, hogy Cordelia finoman szólva nem egy rendszerető típus. De minél többször nézem a közös jeleneteiket, annál aranyosabbak együtt. Angel visszatér a bárba, de előtte egy találkát beszél meg Kate-tel, randi információcsere céljából. Kate érkezik előbb, és szól a csaposnak, hogy figyelmeztesse, ha Angel megjelenne. A csapos a hátsó bejárathoz vezeti, de nem a jószándék vezérli, hanem a parazita. Angel az utolsó pillanatban befut, alaposan helybenhagyja a gazdatestet, de legyőzni így sem tudja. A csapos az alagsorba löki őket, majd visszamegy a bárba és kétségbeesetten próbál felszedni valakit. Eléggé megnehezíti a dolgát, hogy a vámpírnak köszönhetően cafatokban lóg róla a hús. Angel közben egy kb. 30 láb magasan levő ablakkal szemez, és becélozza a Batman-arzenálból kölcsönzött zsebhorgonyával. Feldob, talál, oszlop beszakad, muhaha. Kate lövi ki az ajtót a pisztolyával. Angel és Kate az utcán elintézik az erősen foszlóban levő csapost, parazitástól. Kate örül, az ügy felgöngyölítve, még azt is felajánlja Angelnek, hogy kezdjék tiszta lappal.

Az epizód tanulsággal zárul: a csapat kollektíven arra a konklúzióra jut, hogy az Angel és a pezsgő los angelesi parti-élet közti kibékíthetetlen szakadék valószínűleg örökre megmarad. Maximum csak mélyülni fog. A következő részben jön Spike és Oz, jó lesz.

Címkék: angel
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akyyy 2008.06.11. 12:34:32

Hajrá Kertész Géza \o/

winnie 2008.06.11. 13:22:50

ahoj, angel.

ellenben a 20x soros bekezdéstömböket két tízes barátságosabban olvashatóba lenne érdemes pakolni.

foxglove (törölt) 2008.06.11. 13:32:20

Winnie: vagy jobban tömörítek, vagy sixx-nek kell átrendeznie a naptárat. Vszínű az előbbi lesz.

foxglove (törölt) 2008.06.11. 13:39:31

De tőlem mehet egyesével is, még előttem az élet:)

Mhaelt 2008.06.11. 13:54:52

Szerintem jobb lenne, ha varnatok az Angel hogyvoltokkal, amig a Buffy hogyvoltokkal oda nem ertek, ahol szetvalik a ketto (3. evad azt hiszem).

Ennek a hogyvoltnak az elso feleben sehonnan nem derul ki, hogy Tina hogy jon ra, hogy Angel vampir (atolvastam tobbszor is).

missbungle · http://www.pozor.hu 2008.06.11. 13:55:43

neee, tömörítést ne :)
Kate-et én sem komálom, viszont Spike - hmmmm :D

Luthor 2008.06.11. 14:29:05

No akkor beszolok ide is, mert a regi helyen ugyse olvassa senki: Dexter hogyvolt s2?

foxglove (törölt) 2008.06.11. 17:53:46

Mhaelt: úgy, hogy a napfény megégeti Angel kezét-->vámpír.
süti beállítások módosítása