Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 1x01 - Pilot

2008. június 05. 08:30 - candyperfumegirl

Szeretnék most minden House rajongót egy kis nyári darára csábítani, ezért most visszamegyünk a legelejére. Pl. emlékeztek még milyen volt House első botja, Jimmy első frizurája, Chase első nyakkendője, vagy hogy Cuddynak még szemüvege volt az első részben? Volt itt a sorozat kezdetén pár dolog, ami még erősen alakulóban volt, volt, ami kevésbé bizonyult jó ötletnek, de a formula, a humor, a beszólogatás és az általános királyság azért már helyén van a Pilotban is. Nosztalgiázzunk. Az első hetibeteg Robin Tunney, óvónénit alakít, akinek egyik pillanatról a másikra elmegy a hangja, és csak gügyög. És itt a sorozat elején még nem olyan egyszerű a koreográfia, hogy valakinek hülye tünete van, House felveszi, megy a differenciál, majd a lumbálás és a „szerintem ez lupusz”, itt kapásból az első lépéssel bajok vannak: House le se szarja az esetet.

A kórházi kezdés ígéretes, két férfihang vitatja meg a beteg esetét. Az egyik nagyon empatikus, nagyon édes és nagyon aggódik, igazi mintadoki, általában az ilyenekről szólnak a kórházsorozatok. A másikat meg nem is érdekelhetné kevésbé a páciens és az orvoslás, mint olyan, félvállról beszél, és egy botra görnyed, helyben vagyunk. Jimmy szóvá teszi, hogy House távolról sem emlékeztet orvosra civil ruhában meg a botjával (bezzeg neki vagy hat toll is virít mindig a makulátlan fehér köpenyének a zsebében), és kiderül, hogy éppen ez a cél. Dr. Gregory House nem akarja, hogy a betegek tudják, hogy ő az orvosuk, és kerüli is őket, mint a pestist. Jimmy pedig mindent bevet, hogy Greg ezt az esetet vállalja el, még az a megkérdőjelezhető állítás is elhangzik, hogy a beteg az unokanővére. Ráadásul van egy túlképzett dokikból álló csapata House-nak, akik jelenleg napi 8 munkaórában szétunják az agyukat, kapjanak már egy új játékot.

Úgy is lesz, vikodin lecsúszik, ó igen, és érkezik a sorozat első differenciál diagnózis jelenete, engem pedig percenként rohannak meg a nosztalgiahullámok. Kiderül, hogy Foreman az új fiú, és percenként minimum kétszer szalad a homloka közepére a szemöldöke, annyira nem tud még mit kezdeni új főnöke attitűdjével. Chase és Cameron már némileg edzettebbek, előbbi 1, utóbbi fél éve van alkalmazásban, ők nem először hallják az „emberség túlértékelt” houseizmust, a „mindenki hazudik”-ról nem is beszélve. A beteg bajára az ésszerű magyarázat agytumor lenne, de ez nagyon rosszul hangzik, ezért House szerint valami mást kell találni, kezdődhet is a tesztelés egy MR-rel, ő meg hazamegy tévézni.

De már a liftnél beéri Cuddy, és meg is ejtik a sorozat első House-Cuddy konfrontációját, öröm nézni. Főnöknéni toalettje teljesen a helyén van, dekoltázs bámulatos, mint mindig, egy élmény volt, amikor első nézőként rádöbbentem, hogy ez a nőci az, akinek a munkaköri leírásában szerepel House tökeinek rendszeres megszorongatása. Most is éppen ezt teszi, Háznak ugyanis több éves elmaradása van a klinikai ügyelettel, és ő most elhatározta, hogy ezt behajtja rajta. House viszont stílszerűen egy igazi klasszikust idéz: you can’t always get what you want.

Cuddyról viszont senki nem gondolhatja, hogy kispályás versenyző, kapásból a következő jelentben bizonyítja is ezt. A hetibetegen kontrasztos MR-t kéne végezni, ő viszont leállíttatja a műveletet, megy is Ház habzó szájjal az irodájába. Főnöknéni rezzenéstelen arccal tűri a kirohanást, majd hozzáteszi, hogy nem csak vizsgálatokat nem végezhet jelenleg House, de letiltotta a fénymásolásról és a távolsági hívásokról is, amennyiben ez elkerülte volna a figyelmét. House keze már remegve nyúl a vikodinos doboz felé, amikor Cuddy még csevegő hangnemben megjegyzi, hogy utánanézett ám a House által idézett filozófusnak, és valóban, „you can’t always get what you want, but if you try sometimes you might find you get what you need.” Ez K.O. , akárhonnan is nézzük, és már csúszik is le a következő vikodin.

Az MR pedig zöld utat kapott, miután House eltöltött pár percet Cuddy irodájában csukott ajtók mögött, de mielőtt elszabadulhatna a fantáziánk, elmondja, hogy ez neki kemény klinikai szolgálatba foga kerülni. Alig várom. Az MR viszont elég szerencsétlenül alakul, nagyon úgy néz ki, hogy a hetibeteg allergiás a kontrasztanyagra, mert fulladni kezd, de annyira, hogy gégemetszést kell alkalmazni. Jáj, de rossz volt ezt nézni.

Újabb könnyfakasztóan nosztalgikus pillanat következik, House első esete a klinikán. Cuddy persze nem bírta ki, hogy ne jöjjön kárörvendeni egy jót, de közben arról is gondoskodott, hogy az első klinikai eset érdekes legyen, rendes tőle. A beteg konkrétan narancssárga, természetesen House már a 3. mondatlan lehülyézi (ahogy az várható volt), hogy ne hátfájásra panaszkodjon már a szerencsétlen, amikor a felesége megcsalja. Narancssárga Idióta levegőért kapkod, Házdoki pedig kifejti, hogy amilyen randa színe van, az asszony biztosan kiszúrta volna, ha nem lenne mostanában elfoglalva azzal, hogy valaki mással kufircol. Ezzel lép is a következő beteghez. Asztmás kissrác anyjának ecseteli, hogy mekkora idióta (ezúttal a szülő), ha nem akarja adni a gyereknek az asztmagyógyszereit, mert azok szteroidok, amik csökkentik a gyulladást, majd távolba meredő tekintet, és, és…csak nem? De igen, ez bizony az első epifánia a sorozatban, bontsunk pezsgőt.

House szerint a betegnek szteroidokat kell adni, mert vaszkulitisze van, ami az agyi erek gyulladása. Hogy ezt honnan tudja? Onnan, hogy ő Gergory House, mert bizonyítani azt nem tudja. Csapat húzza is a száját kicsit, de csak belemennek a szteroidos kezelésbe, mert ez egészen pontosan eggyel több használható ötlet, mint amennyi nekik volt.

Foremant az oviba küldte House, nem azért, mert hiányosnak ítélte az iskoláztatását, hanem padlót szagolgatni. Foreman itt nem talált semmit, ami kiválthatta a beteg állapotát, és House erősen célozgat rá, hogy meg kéne nézni a lakását is. És ha esetleg van egy ex-kocsitolvaj a csapatban, akkor ez az ő dolga lenne, neki úgyis van tapasztalata ilyen téren -mondja ezt jelentőségteljes pillantásokkal kísérve. Foreman persze besértődik, ő ugyan be nem tör sehova, de ezt ő sem gondolhatta komolyan.

Újabb tipikus jelenet jön, House az egyik vizsgálóban bujkál és próbálja szennylapolvasással kitölteni a klinikai óráit, amíg Cuddy le nem buktatja. Sőt, Főnöknéni azt is kiderítette, hogy House szteroidokat adott a betegnek, állítom, van egy kiépített besúgóhálózata a kórházban. A szteroid mindenesetre használt, mert a beteg jobban van, mint eddig bármikor az epizód folyamán, és zabál, Cuddyról meg majd leesik a szemüveg döbbenetében. Vissza is nyeli azt a szónoklatot, amit tartani készült, de ez szerinte csak mázli, és egy orvos nem kockáztathat, mert ha egy orvos hibázik, abba emberek halhatnak bele. House csak önelégülten vigyorog, mert tudja, hogy ez mennyire jól áll neki.

A hetibeteget Jimmy vizsgálja, ez már kezd vicces lenni, mert most már gyakorlatilag mindenki megnézte az orvosán kívül. Jimmynek valami közröhej a frizurája, de itt még a sorozat stylistja nagyon nem volt a helyzet magaslatán (ahogy az a mellékelt képeken látható is), vagy sürgősen lecserélték a Pilot után. Hetibeteg ismerkedni próbál Jimmyvel, sőt, próbálja a House-zal való kapcsolatáról faggatni, vajon egy édeshármasban gondolkodik? Jimmy szerint House törődik vele, hiszen erre valók a barátok, de mintha saját magát is próbálná erről győzködni, közben pedig a beteg elveszti a látását. Sőt, ezt követi rögtön egy szívleállás is, itt valami extra nagy gáz van.

A szteroid máris nem tűnik olyan szuper ötletnek, mert elég valószínű, hogy az váltotta ki a rohamot, de még mindig nem tudják, mi volt az eredeti baj. Foreman szerint a kór az agyát támadja, és szép sorban az összes szerve fel fogja mondani a szolgálatot, de hogy milyen gyorsan, azt nem lehet tudni, pedig pont az azonosítaná be a betegségét. Akkor pontosan ezt fogják csinálni, mondja House, nézik, milyen gyorsan hal meg, ez de rohadt dolog, tipikus House-módszer. Hacsak nincs valakinek jobb ötlete, és miközben ezt mondja, célzatosan Foreman-re kacsintgat, és van egy olyan érzésem, hogy nem ismerkedési céllal. Foreman veszi a lapot, fogja a feszítővasat, és Cameront is magával cibálja.

House-nak a változatosság kedvéért megint be kell néznie a klinikára, most éppen olyan betege van, aki előre tudja, mi a baja, minek az ilyennek orvos? Tökéletes hipochonder a boldogtalan, és House ennek megfelelően rendezi le. Ad neki egy adag cukorkát vikodinos dobozban, a vikodint meg ő maga vágja zsebre, klasszikus win-win szituáció.

Eközben a sorozat első házkutatása zajlik, Foreman és Cameron részvételével, legalább egy kicsit ismerkedhetnek ők is. Feltúrták a házat, de nem találtak semmit, most jön az, hogy bontják a padlót, de Foreman előtte még eszik egy kicsit a páciens hűtőjéből, micsoda genny alak. Cameron meg azon puhatolózik, hogy miért alkalmazta House-t Foremant, biztos a priusza miatt, ez rá vallana.

A kórházban közlik a csapattal, hogy nem találtak semmit, de közben Foreman rájött ám, hogy Jimmy hazudik, mert a páciensnél sonka volt, ergo nem zsidó, ergo nem lehet Jimmy unokatestvére. Jimmy akár meggyőző is lehetne az ellenérveléssel, ha nem Rachelnek hívná a Rebecca nevű pácienst. De édes, ezek szerint csak azt akarta, hogy House kezelje. House viszont az egészből csak a sonka szót hallotta meg, és neki ennyiből már meg is van a megoldás. Ha a sonkát nem főzik meg eléggé, akkor előfordul, hogy galandféreg lárva is van benne, és ha az bekerül a szervezetbe, beveszi magát oda, és ha utána szteroidokat kap, akkor pont az történik, ami a hetibeteggel történt. Csapat csak hümmög, de House szemei már megszállottam csillognak, biztos, hogy ez a megoldás, de van egy baj is: a beteg már nem akar semmilyen kezelést, csak haza akar menni meghalni, mert elege lett a tehetetlen bandából. Na most kell kijátszani az adu ászt.

Ami nem más, mint egy szívhez szóló beszélgetés House-zal, figyeljük a mestert munka közben. Szépen elmagyarázza a betegnek, hogy egy féreglárva van az agyában és rossz, de ő, miután meglátta a botot, rákattan a témára, hogy is sántult le a jó doktor? És most jön a történet, House-nak infarktusa volt, elakadt a véráram a lábában, ami izomelhalást eredményezett. A legnagyobb baj az volt, hogy nem volt meg a diagnózis, és amikor rájöttek, hogy mi a baj, már késő volt. De a betegnek nem késő, viszont ő továbbra is elutasító, mert amikor House legutóbb biztos volt nála egy diagnózisban, az lett az eredmény, hogy leállt a szíve.

Most nagyon kéne egy átütő ötlet, mert a hetibeteg nem hisz a féregben, neki bizonyíték kell, nem ígéret. Ilyenkor lép elő a zseniális Dr. Chase a mentő javaslattal: ha a beteg agyában van féreglárva, akkor a lábában is lesz, mert ezek a kis dögök egyszerűen megvesznek a lábizmokért, márpedig azt egy nagyon egyszerű és fájdalommentes módszerrel ki lehet mutatni, konkrétan röntgennel, és meglesz a bizonyíték. Na, ezért tartja House Chase-t, a másik kettő még most is csak bambán bámult a semmibe. A módszer persze beválik, megvan a lárva és a bizonyíték, ami a betegnek kellett, mehet is a kezelés. Ami összesen két tabletta, alig hisz a fülének. Néha van úgy, hogy ilyen egyszerű a dolog.

Cameron ezek után House-tól tudakolózik, hogy miért alkalmazta őt, ami pofonegyszerű, azért, mert jól néz ki. House ezzel beszerzett egy mutatós dísztárgyat az osztályra, valamint szerinte ha valaki előnyös külsővel orvosira megy, annak oka van, mondjuk gyerekkori moleszterálás vagy hasonló. Jópofa elmélet, de Cameron nem értékeli, mert ő már csak ilyen.

Zárójelenetek következnek, Chase és Cameron az egész óvodát becsődítette a hetibeteghez, a Narancssárga Idióta pedig House fejét követeli Cuddytól. Főnöknéni egyszerűen tisztázza a felállást: olyan nincs, hogy ő ezt az embert kirúgja, mert ez az antiszociális rohadék a legjobb orvos a kórházban, és ezt vegye mindenki tudomásul. House és Jimmy meg az egyik vizsgálóban tévéznek klinikai szolgálat helyett, orvosi szappant néznek, ez egy újabb visszatérő motívum. House számon kéri Jimmytől, hogy hazudott neki (ő maga sosem hazudik), a szappanoperában pedig az egyik doki elsüti Cuddy korábban használt mondatát, miszerint „mi orvosok vagyunk, ha mi hibázunk, abba emberek halhatnak bele”. Ez aranyos volt, House is elvigyorodik, a másik vizsgálóban pedig már várja a hipochonder a legújabb cukorka adagját. Isten hozott mindenkit a Princeton Plainsboro Oktatókórházban.

Címkék: house
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sonrisa 2008.06.05. 09:04:12

Csatlakozom a nyári darához:)

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2008.06.05. 09:55:15

Megnéztétek jól a pilot-ot? A színeket kikeményítették és a csak az arcok voltak erősen világítva.
És az epizód végén ugyan az a Rolling Stones szám megy ami a Californication pilot legelején (You can't get always what you want).

gonoszkiralylany 2008.06.05. 09:59:42

egyébként szinkronban hogy tudták visszaadni ezt az idézetet?

beleszolok 2008.06.05. 10:06:29

Elfelejtetetted beleírni a végébe, hogy narancssárga idiótának nincs már gyűrű a kezén a végén, amikor kádi néninél attakolja hauzt :D

tudathasadásos vasaló · http://nokiadoboz.blog.hu 2008.06.05. 10:18:02

remélem nem minősül spoilernek de hatalmas húzás lett hogy az első és a negyedik éved utolsó részében is visszatér a már fent említett idézet. ezért szeretem a house-t

2008.06.05. 10:31:38

Igen, a pilot színei nagyon furák voltak.
Meg az is, ahogy Cuddy Houseról beszél. Tkp. semmi előjele annak, amit mostanában mutattak meg, hogy együtt jártak egyetemre, meg volt is köztük valami.
Cuddy mintha csak annyit tudna Houseról, hogy jó orvos, de nehéz ember.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.05. 10:31:43

kedves Candy: Te már mindent láttál, többször is,
nekem meg eszembe jutott egy leg...játék:
vajon mi lehetett a sorozat leghosszabb orvosi kifejezése? :)

Greg36 2008.06.05. 10:41:08

Ohh, az első rész, régi, szép emlékek :)
A 'Örülünk, hogy nem tetszett meghallni Rebecca néni' üdvözlőkártya, meg Foreman indoka, miért Cameronnal megy betörni. 'Jó, ha van ilyenkor az emberrel egy fehér nő is'.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.05. 10:44:58

a sorozat, amiért érdemes feltaláni a mozgóképet.
immmádom.

candyperfumegirl 2008.06.05. 10:52:14

Tudom, borzalmasak a színei a Pilotnak. De ez szerencsére nem maradt így, rájöttek ők is, hogy randa.
A "You can't always get what you want" meg már a sorozat szlogenje. :)

denamano 2008.06.05. 10:53:24

Wilsonnak milyen kis kölyökképe volt már? annyira a 'Holt költök...' ugrik be.:)
House is fiatalabbnak tűnik. Cuddy-nak meg kevésbé beesett az arca (na igen, House megviseli az embert.:))
amin viszont enyhén megdöbbentem, az House ingjei. rosszul láttam, vagy tényleg vasalt ingben ment dolgozni!?

zergeboglar 2008.06.05. 11:00:04

örök kérdésem: Az elején a nevek alatt mindenkinél anatómiai rajzok vannak. Cameronnál egy folyó. MIÉRT? Hol van ki erre válaszol...

Windermere 2008.06.05. 12:12:09

Ó vazz! Ezen gondolkodtam egy évet, hogy honnan olyan ismerős a Jimmyt alakító színész. A HKT-ban ő volt az az öngyilkos gyerek, ugye?
És nálam szintén a hét felfedezése (ha már orvosi sorozatoknál tartunk), hogy Gates a Vészhelyzetből, az a Bír-lak idegesítő Jesse-je. Mármint a színész.
Kösz a Hogyvoltot, az első évad elejét nem láttam még.

gonoszkiralylany 2008.06.05. 12:35:50

vki válaszoljon már nekem :D
szinkronban is angolul elmondta az idézetet? vagy lefordították? (mert úgy nem üt annyira sztem...) tényleg érdekel!

candyperfumegirl 2008.06.05. 12:39:23

Lefordították az idézetet, elég korrektül, tehát rá lehetett jönni, hogy ez a You Can't Aéways Get What You Want szövege.

Johnny336 2008.06.05. 14:47:39

Az a szám nagyon sokszor előfordul még a sorozat folyamán.
Egyébként tényleg együtt jártak egyetemre Cuddy és House? Mert, hogy kamatyoltak, az elég valószínű...

candyperfumegirl 2008.06.05. 14:55:31

Igen, egy egyetemre jártak, de hogy ott mi volt, azt Cuddy csak annyival kommentálja, hogy "I knew him". :)

Pancs 2008.06.05. 17:16:13

Hú, Candy köszönöm, már nagyon vártam.:D
Várom a hétfőt, és a jövőhét csütörtököt is.:D

Charlie Drop 2008.06.05. 19:10:46

És a legtutibb, Cameronnak fekete a haja!! Nagyon ott van!:)

Charlie Drop 2008.06.05. 19:12:34

Vagy csak a hülye megvilágítások miatt?:O

s3v3n 2008.06.05. 22:31:26

sárga szűrőket használtak a pilothoz.
de nem csak a szinek másak, hanem a zene is.

Gabba 2008.06.06. 09:19:50

Hát én csak most kezdem az AXN-en a darálást, a doktor úr eddig kimaradt, mert nem vagyok sikeres ember.

Most minden hétköznap nyomják, úgyhogy kemény menet lesz :-)

ladybyron 2008.06.07. 15:24:25

De jó olvasni hogyvoltot a régi részekről is! :-)) No és milyen jó nosztalgiázni a negyedik (másnak a harmadik) évad után.

A megvilágítás néhány rész után visszatekintve már nagyon furcsa lett, és jó, hogy változtattak rajta, de mégis adott valami érdekes, melankolikus hangulatot az epizódnak.

Cuddy szerintem a második évadtól sokkal jobban néz ki, főleg a frizurája lett egyre jobb évadról évadra. A többieket már az első évadban "kipofozták". :-))

_Katamonyi 2008.06.07. 20:21:12

Igen, Cuddy haja nagyon fura volt...hosszú, egyenes...az nekem jobban áll!XD Viszont House haja sem volt jobb sztem, mert az is hosszabb volt mint most, és öregítette...sztem!

én, a robot 2008.06.09. 17:31:45

kérem vissza Cameron hajszínét! a jelenlegi sárga borzalmas:(

pandilla (törölt) 2008.06.09. 20:40:21

honnan derül ki, hogy együtt járt House és Cuddy egyetemre? én minden részt láttam többször is, de erre nem emlékszem...

candyperfumegirl 2008.06.09. 21:37:42

pandilla: 2. évad, 3. epizód, Humpty Dumpty. (Cuddy és Cameron házkutatása)

zergeboglar 2008.06.10. 19:26:14

Candy,
az én kérdésemre nincs válaszod? Plíz!
zergebogi

candyperfumegirl 2008.06.10. 20:37:28

zergeboglar: vannak dolgok az életben, amire nincs válasz. :) Én ezt magamnak azzal magyaráztam, hogy azért, mert ő az, aki orvosilag alkalmatlan a csapatban, ezt személteti, hogy nála nincsenek anatómiai rajzok. :P

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2008.06.13. 13:04:09

Ez a sorozat megunhatatlan!:D S a hogyvolt is zseniális, mint mindig! Megyek is és olvasom az apaságot.:)))

Bütyispy 2010.04.29. 20:26:26

@zergeboglar: Nem tom olvassa-e még valaki igy 2010-ben vagy csak kommentek nincsenek már,azért nem orvosi dolog van nála mert eredetileg House gyogyszeres doboza lett volna,de nem engedte a tv társaság,mer az drog vagy valami ilyen indokkal cserélték a vizre.

candyperfumegirl 2010.04.29. 22:00:15

@Bütyispy: Én igen, és wow, ezt nem is tudtam. Köszi az infót! :)

Bütyispy 2010.05.01. 11:27:58

@candyperfumegirl: Inkább én illetve mi köszönjük,hogy irod a HV-kat:)
süti beállítások módosítása