Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

NCIS 4x12 – Gyanakvás

2008. június 03. 16:49 - Bruzsy

Egy vidéki motelben kezdjük az epizódot, ahol egy békategóriás Rob Schneider moziba illő jelenetbe csöppenünk: egy jól szituált öregúr, egy szál törölközőben szalad ki a szobából a kocsijához, azonban van olyan szerencsétlen, hogy a szobakulcsot odabent felejti, és így sikeresen kizárja magát. Gyorsan a szomszéd lakótól próbálna segítséget kérni, a hölgy azonban se a kopogásra, se a csengetésre nem reagál. Az illetlenség oka nem más, minthogy a hölgy az ajtó túloldalán már rég másvilágra szenderült. Washington DC-ben eközben mit sem sejtve jelentkezik munkára az NCIS három különleges ügynöke, DiNozzo, Ziva és McGee az emberi titkokról tart mély filozófiai tartalommal bíró vitát, amelynek indítója a jó öreg Gemcity regény. Ziva rögtön nekiáll Tony faggatásának a titkairól, ami vagy csak nekem tűnik nagyon rámenősnek, vagy DiNozzo maradék agyát is elvette a szerelem. Tovább nem jutunk, mert kezdődik a nyomozás: a hulla felettese, bizonyos Raines őrnagy közli a mindenható Gibbs ügynökkel a részleteket. A nő a kuvaiti származású Rihama Shaheen hadnagy a tengerészeti hírszerzéstől, aki a hétvégére elutazott a városból.


Hurrá, megyünk vidékre! A célpont Edenvale, egy eldugott kisváros a pusztában, még a térkép sem jelöli, igazi élvezet lesz kimozdulni DC füstös levegőjéből. A helyszínen azonban kisebb meglepetés várja őket: a helyi seriffnek valahogy nem akaródzik a helyszínre vinni a csapatot, mondván, hogy úgyse találnak ott semmit. Azonban amikor a boncolást se engedélyezné, már kezd feltűnővé válni a dolog, így hamar fény is derül a rejtélyre: a hadnagyot csak három nap alatt sikerült azonosítani, ez idő alatt pedig a helyi boncmester (aki mellesleg a városka temetkezési vállalkozója és bútorkereskedője is egy személyben) megörülve az arrafelé csak ritkán előforduló hullának, már fel is boncolta. A bűnügyi helyszínt pedig azóta már ki is takarították, sőt, a szobát már ki is adták (pfuj!). Szép kis környék, mondhatom.

Még szerencse, hogy a bizonyítékokat azért megtartották, egy bizonyos Ruby őrzi őket, aki fiatal, csinos, és igen nagy ambíciókkal rendelkezik a törvényszéki szakma iránt, csak sajnos rossz munkahelyet választott: ebben a kisvárosban autólopáson és betörésen kívül nem fordult még elő más bűneset. A lényeget gyorsan ledaráljuk: a hadnagyot két találat érte, de a helyszínen csak egy töltényhüvelyt találtak. Hm, érdekes. Ha elvitték, akkor miért nem vitték el a másikat is? Ha meg nem, akkor hová tűnt a hüvely? Hát, hamarosan kiderül. A seriff eközben közöl egy tök mellékes információt is, van egy gyanúsítottuk, aki mellesleg szökésben van, de nem kell aggódni, kézben tartják az ügyet. A fickó neve Masoud Tariq, iraki, a gyilkosság napja óta nem látták, és az ujjlenyomatok alapján előző nap találkozott a hadnaggyal. Hát igen, ez elég ok a gyanakvásra. Közben kiderül, hogy a seriff öccse is helyi zsaru, méghozzá a tapló fajtából.


Az iraki házához érve találkozunk a helyi SZEM mozgalommal, a lakók egymás minden lépését figyelik, és tájékoztatják a gyanús egyénekről a hatóságokat. Tiszta kis költségvetésű Big Brother. A garázs gyors átkutatása következik, amit a serifföcsi kicsit hátráltat, de a lényegen mit sem változtat: olajnyomok, ammónium-nitrát maradványok és egy szétszerelt mobil: ez bizony egy házi bombagyár. Na, így bízzunk meg az arabokban… Gibbs gyorsan kiosztja a feladatokat: „DiNozzo, hagyd el a várost, most! Szépen visszamész DC-be Dokival és a hullával, ahol kifaggatod a hadnagy felettesét. McGee, te hozzácsapódsz a kis Rubyhoz felkutatni a helyszínt, és megnézni, mit cseszett el a nagy szemű kislány, Ziva pedig velem marad.”


A zsaruk a jelek jó alapos munkát végezhettek, amikor átkutatták Tariq házát, ezért új segítséghez kell fordulni: a mindentudó szomszédokhoz. Egy öregúr igencsak jól informáltnak tűnik, még egy fényképgyűjteményt is átad Gibbsnek, amin az iraki két másik titokzatos arabbal találkozik. És biztos benne, hogy az Tariq valami alvó terrorista sejt tagja lehet, mert azt mondták a tévében, hogy vannak ilyenek. Íme a követendő példa, már várom, hogy Teri néni Szentandráspusztán mikor fogja bejelenteni, hogy ő a piacon az arab árustól nem vesz paradicsomot, mert a férfi biztos „tenorista”.


A laborban folytatódik a beszélgetés az emberek legnagyobb titkairól, DiNozzo ingére pedig nincs más magyarázat, minthogy a Sebestyén Balázs stylistja munkát kapott a CBS-nél.  Mint kiderült, Abby gyerekkorában újságkihordóként dolgozott (és nem grafomán volt, ismételten csókoltatjuk a fordítót), de megunta, és az újságok helyett vizes papírlapokat szállított ki. Csak úgy, poénból. Ez olyan Abbys. Lényeg a lényeg, DiNozzo megkapja a hasznos tanácsot, akármilyen titka is van, sokkal jobb valakinek bevallani, és szembenézni a következményekkel, mint magadat marcangolni. Szép, szép, de kinek mondhatná el a mi drága Tonynk a Jeanne ügyet? Kedvenc főnökének? Esetleg a legjobb barátjának, McGeenek? Vagy ott van Jenny, akitől egyszer már sikeresen kért tanácsot. Komoly dilemma, ne is foglalkozzunk vele sokáig, mert kapás van: az adatbázisban sikerül megtalálni Masoud Tariq aktáját, aki valójában nem más, mint Wasim Al Fulami, az iraki Köztársasági Gárda századosa. És mellesleg 2 évvel ezelőtt nyoma veszett. Hoppá!


Egy frissen bontakozó szerelembe kapcsolódhatunk bele, ahol a törvényszékis Ruby panaszkodik Timmynek, aki természetesen mindent megtesz, hogy felvidítsa a lányt. Merthogy szegénynek ez az első gyilkossága, és egy picit önbizalom-hiányos, a meg nem talált bombakellékek és a hiányzó töltényhüvely pedig nem segítenek a helyzetén. Eközben a másik szerelmespár is együtt tölti az estéjét, Miss Benoit a kórház parkolójában várja hűséges Rómeóját, hiszen a lánynak arra nincs szabadideje, hogy vacsorázni elmenjen Tonyval. No de sebaj, DiNozzo ügynök készül erre, egy-két gyors művelet, és már kész is van a gyertyafényes vacsora a parkoló közepén, a főfogás Penne á la DiNardo. Nem tudom, ki volt ez a DiNardo nevű főszakács, aki a receptet kitalálta (biztos Tony egyik őse), de ínycsiklandozónak tűnik.


Másnap reggel az NCIS két nyaraló hőse köszönti egymást az edenvale-i motel előtt, kicsit morcosak mindketten, bár Gibbs kevésbé, mert ő előrelátó volt és hozott magával otthonról kávét. Gyorsan egymásnak is esnek, hogy Gibbs miért küldte haza Tonyt, nyilván tud valamit az állapotáról, csak nem mondja el a lánynak. Szerintem itt lenne ideje a kitálalásnak Tony részéről, mert nagyon nem lesz jó vége, ha Ziva folytatja ezt az aggódást. Eközben a központban Doki és Abby egy kisebb problémába ütközik. A testben talált két golyó ugyan teljesen egyforma 9mm-es lövedéknek tűnnek, de a nyomok arra utalnak, hogy az egyik sokkal nagyobb sebességgel csapódott be a testbe, mint a másik. Ez pedig egy dologra enged utalni: két fegyverből lőtték őket, ez pedig rögtön azt jelenti, hogy nem egy, hanem két gyilkost kell keresnünk!


Visszatérünk a kisvárosba, ahol akció van: a helyszínre megérkezik Masoud Tariq, azonban amikor a seriff és öccse minden alaposabb ok nélkül tüzet nyit rá, sőt, még Gibbs háromszori felszólítására se hagyják abba, menekülni kezd. Nem sok sikerrel, mert az egyik golyó eltalálta a bal vállát, szóval gyorsan elkapják az ügynökeink, mehet is a városka intenzív osztályára. A férfi ott gyorsan magához is tér, és közli, hogy eddig vadászni volt, és csak az életét mentette, amikor menekült. Ja, és mellesleg ugyanúgy meg van döbbenve a hadnagy meggyilkolásán, mint a városban mindenki.


Tariq nevének rejtélye azonban gyorsan megoldódik. Tony kikérdezi Raines őrnagyot a hadnagy akcióiról, és kiderül, hogy a nő irányította Irakban a Katlan hadműveletet, azt a tanúvédelmi programot, amely során az amerikaiaknak információkat szolgáltató irakiak új személyazonosságot és lakhelyet kapnak az Egyesült Államokban. És igen, Wasim al Fulami is így került az USA-ba, szóval abszolúte legálisan van itt, sőt, Shaheen hadnagy az összekötője volt. Ja, és még valami. Két másik fickót is áthoztak ugyanabban az időben, de róluk minden akta nyom nélkül eltűnt, az utolsó, aki kivette őket Shaheen hadnagy volt, 2 nappal azelőtt, hogy meggyilkolták... Na, azt hiszem ezzel szép nagyot csavartunk az ügyön, vajon mi jön ki ebből?

McGee eközben Tariq ruháját teszteli robbanószerre, egyedül, mert Gibbs megtiltotta neki, hogy Rubyt is bevonja a nyomozásba. A lány persze ettől még jobban elszontyolodik, az amúgy sem kis méretű bociszemei még nagyobbra nőnek, és úgy tűnik, itt már Timmy szép szavai is segítenek, amikor kiderül, hogy még ő sem olvasta el a lány jelentését. Tariq szobájában ezalatt teológiai vita van kialakulóban, három világvallás képviselői mondják el véleményüket, köztük van serifföcsi is, aki finoman tudtára adja az arabnak, hogy nem sokra tartja a vallását. A válasz nem marad el, Ziva David ügynök ugyancsak finoman közli, hogy ne nagyon sértegessük a gyanúsított nézeteit, mert nem lesz jó vége a dolognak. Közben McGee is jön egy megdöbbentő eredménnyel: a talált mobiltelefonból kiindulva arra a következtetésre jutott, hogy a készülék csak jóval később, a gyilkosság után került a garázsba. Tehát Tariqot felültették! A seriff ezt pedig nem is érti, hiszen ebben a városban törvénytisztelő, templombajáró emberek élnek, akik elkötelezetten hisznek a bűnösség vélelmében. Hát képesek lennének ezek bemocskolni akárkit is? Egy valaki megtette, mégpedig az, akinek kulcsa volt a házhoz: serifföcsi!


A pasas persze mindent tagad, dobálózik itt háborúval, narancs készültséggel meg alibikkel, de Gibbs ügynököt nem olyan könnyű elbizonytalanítani. Gyorsan leveteti az ürge nadrágját, akinek ez nem esik ínyére, de amikor Jethro befenyíti, hogy Ziva segítségét fogja kérni a művelethez (és mindehhez olyan arcot vág, amitől Jack Bauer, Sidney Bristow és Chuck Norris is fejvesztve menekülne), végül kötélnek áll. McGee pedig egy gyors indikátorteszttel kimutatja az ammónium nitrátot. Serifföcsi lelepleződött, már csak az a baj, hogy a két gyilkos még mindig odakint járkál.

A városkában végeztünk, térhetünk vissza a központba. Ziva érkezik, és rögtön nekiesik Tonynak, hogy drágám, egész este hívtalak, miért nem válaszoltál a hívásomra? Komolyan, mint valami rossz házasok. McGee szakítja félbe a civakodást, aki elolvasva Ruby jelentését, olyan nyomra bukkan, ami az egész nyomozást befolyásolhatja. Gyorsan a városba is hívatja a lányt, had legyen neki is egy kis sikerélménye. Gibbs eközben kihallgatja Tariqot, így kiderül, hogy a hadnagy a másik két bagdadi férfi után nyomozott, akik alig adtak át információt a hadseregnek, mégis megkapták az amerikai útlevelet. Érdekes. Csak nem ez a két fickó a két gyilkosunk?


Közben Raines őrnagy segítségével a nevükre is fényt derül, Asad Al-Qutaji és Juszuf Zidan (utóbbi Raj Koothrapali néven, magát indiai zseninek kiadva él 3 másik kocka és egy jócsaj társaságában). Megérkezik Ruby is, aki Abby segítségével be is tudja mutatni azt, amit már napokkal korábban leírt a jelentésében, és amit mindenki lusta volt elolvasni: a lövedékben lévő lőport valamilyen olaj valószínűleg legyengítette, ezért az elsütés után bennragadt a csőben, és a gyilkosunk kénytelen volt újra tüzelni. Így a két golyó egyszerre hagyta el a fegyvert, és éppen ezért volt az egyik lényegesen lassabb a másiknál. Nem rossz felfedezés, ezek szerint mégiscsak egy gyilkost kell megtalálnunk. Szép volt Ruby!


Közeledünk a végéhez. Megérkezik a központba Raines őrnagy is, szóval itt az ideje a nagy leleplezésnek. Az egész titok nyitja a Katlan hadműveletben keresendő: a két bagdadi férfi alig szolgált hasznos információval, mégis bekerültek a programba. Shaheen hadnagynak ez feltűnt, és el is jutott a nyomozása során Raines őrnagyhoz, akiről kiderült, hogy potom fél millió dollárért engedte be a két férfit az országba, majd miután félt, hogy lebukik, lelőtte a hadnagyot! Már csak egy a kérdés: ezt hogy bizonyítsuk? Nagyon egyszerűen: megkérjük az őrnagyot, hogy vegye le a kesztyűjét. És igen, a jobb keze teljesen megégett, amit a szétrobbant fegyver okozott. Merthogy a cső megsemmisült, amikor a két golyó egyszerre repült ki onnan… Köszönjük a részvételt Raines hadnagy, legközelebb talán jobban sikerül. Már csak a vége van hátra. Ziva elnézést kér Gibbstől a veszekedésért és a túlzott aggódásért. Jethro azért még megnyugtatja egy kicsit a lányt, hogy nem kell félni, szerintem ő már sejti, mi áll a dolgok hátterében… Többet azonban nem beszélnek a témáról, mert itt az ideje Asad és Juszuf elfogásának, ami egy nem várt meglepetést tartogat: a két férfi garázsában csak úgy sorakoznak a Kalasnyikovok és a C4 töltetek. Látjátok, így kell megmenteni az országunkat egy terroristatámadástól…


DiNozzoval zárjuk az epizódot, aki Jeanne-nel érzi nagyon jól magát, és akik romantikájának csendjét egy fényképezőgép kattogása töri meg. És hogy ki készítette a fotókat? Az aggódó Ziva? Esetleg La Grenouille nagydarab kopasz embere, aki a múlt héten kiszúrta Tonyt az étteremnél? Vagy Jeanne titkos férjének a volt szobatársának az ikertestvére? A válaszra várnunk kell egy kicsit, szeptemberig mindenképpen. Köszönöm szépen a kitartó olvasást, ősszel találkozunk, az évad második felével. És készüljetek, mert szeptemberben: Sharif visszatér!

Címkék: ncis
15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Démétér 2008.06.03. 17:49:39

Nagyon jó lenne, ha kezdenének végre valamit a DiNozzo szerelmes című szállal, mert egyelőre nem vezet sehova, ámde idegesítő.

NCIS-ILDIKÓ 2008.06.03. 20:17:12

A SZINKRONNAL JÓL ELSZURTÁK AZ ÉNEKLÖS JELENETET /Zony&Mcgge/EREDETIBEN SZUPER AZ A RÉSZ!GRATULA TV2-NEK!

hanna9 2008.06.03. 21:40:22

Zivanak komolyan nem esik le, hogy ha DiNozzo nem beszél a nő ügyeiről, akkor egy nő van a dologban?

hanna9 2008.06.03. 21:43:07

Egyébként Ruby és Abby tök jól tudnának eggyütt dolgozni

Faby 2008.06.04. 07:02:51

Lehet, hogy SPOILER, úgyhogy csak óvatosan, de az elején feltett kérdésre (kicsoda ez a DiNardo) a válasz: maga Tony DiNozzo. Ugyanis nem az eredeti foglalkozása és neve az, amit a csaj (Jeanne) tud, később pontosabban kiderül.

Azhát 2008.06.04. 07:34:31

Azért érdekes ez az Amerika.

"A célpont Edenvale, egy eldugott kisváros a pusztában, még a térkép sem jelöli"

Az ncis (nyilván katonai) térképei nem jelölik????

"a helyi seriffnek"
"a helyi boncmester"
"Ruby őrzi őket, aki fiatal, csinos, és igen nagy ambíciókkal rendelkezik a törvényszéki szakma iránt, csak sajnos rossz munkahelyet választott"

Szóval annyira kicsi a város, de azért saját seriffje, saját boncmestere van, sőt saját törvényszéki szakértője... És mellesleg hatalmas a helyi őrs is.

"A bűnügyi helyszínt pedig azóta már ki is takarították, sőt, a szobát már ki is adták"
Igen, logikus egy ilyen kis város esetében, amely még a térképen sincs rajta, hogy saját motelje van, és ott egymást váltják a vendégek...

Llew 2008.06.04. 08:50:37

A grafomán dolgnál én is csak lestem, hogy ez most mi akar lenni.

Azhát:
A térképes duma nyílván nem szó szerint értendő. A kis várost meg úgy kell nézni, hogy D.C.-hez, egy 10 + x milliós városhoz képest még egy pár ezer lakosú település is tényleg kicsi. Serif mindenhol van szerintem. És egy pár fős örs, plusz egy mindenes szakértő nem egy nagy hivatal. A boncmesternél meg szó volt róla, hogy temetkezési válalkozó főként. Egyébként ha jól gondolom egy mezei körzeti orvosnak is kell tudni a boncolni. Persze doki nyilván profibb, de akkor is. Egy 10 szobás motelben meg nem nagy ügy kiadni minden szobát. Főleg, hogy az amcsiknál gyakrabban járnak/laknak ilyen helyen mint mifelénk.

Vince Larkin 2008.06.04. 08:57:38

Zivát már részek óta idegesíti Tony titkolózása, Gibbs azért jól kezeli David ügynököt a témában :-) Engem a "pusztázás' idegesített a szinkronban. Nem olvastam szájról, de McGee meg DiNozzo hangpárbaja egy country nótába vezetett át, gyanítom a vidék fordítás célravezetőbb lett volna...
Kár, h jövő hétfőn már nem ők jönnek
A vége lőtti 3-5 percet átaludhattam, mert az a rész csak Bruzsy hogyvótjából jelent meg előttem..:-)))

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.06.04. 10:57:17

Faby, tudjuk mi is, de mivel aki tévén keresztül nézi a sorozatot, még semmit sem sejt, ezért abból a szemszögből teszem fel az ilyen kérdéseket. :-)

A kisvárosnál meg Llew mondta meg a frankót, de ha belegondolunk, ugyanez a helyzet Magyarországon is, a 10 ezer fő alatti kisvárosokkal: saját rendőrség, nyilván törvényszékiek, orvos, aki épes boncolni, ha kell, sőt, motel is csak azért nincs, mert ha valaki akarja, 12 óra alatt végigautózik ezen a praányi országon. :-)

Faby 2008.06.04. 13:16:02

Tudom, hogy tudjátok (legalábbis reméltem), mindenesetre erős késztetést éreztem a feltett kérdés megválaszolására, némi plusz, talán annyira nem spoileres info csöpögtetésével.

Bocs.

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.06.04. 14:26:57

Semmi gond, tényleg nem volt annyira spoileres infó. :-)

Greg36 2008.06.05. 10:54:49

Eredeti nyelven nem láttam, de valaki meg tudja mondani, hogy végülis megtalálták a második töltényhüvely maradványait, vagy ha nem, akkor hova tünt? Mert szép és jó, ha a két lövedéket tisztázták, de mintha az egy hüvely kérdés lemaradt volna.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.06.05. 13:04:58

"már várom, hogy Teri néni Szentandráspusztán mikor fogja bejelenteni, hogy ő a piacon az arab árustól nem vesz paradicsomot, mert a férfi biztos „tenorista”."

Csk nem nézed SzülFel-t is? :-)

Vince Larkin 2008.08.26. 08:04:21

na, tegnap visszatért Sharif...de oly' rég volt már az a rész, hogy fogalmam sem volt már róla, miért nem szeretjük...

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.08.26. 09:58:58

Na igen, dehát mire valók a hogyvoltok, ha nem egy ilyen égető szükség enyhítésére... És még egy reklámszünetbe is belefér az elolvasásuk. :-P
süti beállítások módosítása