Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Buffy, a vámpírok réme 1x01 - Üdvözlet a pokol szájában (1)

2008. június 03. 10:00 - leeann

Történetünk azzal kezdődik, hogy egy Sunnydale nevű kisvárosban, egy teljesen kihalt iskolába éjjel belopózik két tinédzser, egy fiú és egy lány. A lány minden kis zajra összerezzen, a fiú viszont nem aggódik, mert egy jó kis numera reményében szedte fel a szőke ártatlannak tűnő lánykát. De jön a meglepi: a lány vámpír és a fiúnak harangoztak. A főcím után megismerhetjük főhősünket, aki éppen álmodik mindenféle szörnyűséget. Ő Buffy Anne Summers, egy 16 éves lány, aki főfoglalkozását tekintve gimnazista, mellékállásként viszont ő a kiválasztott, ezen belül a vámpírvadász. Los Angelesből költöztek Sunnydale-be, mert az anyja itt kapott állást.

Édesanyja viszi iskolába Buffyt az első napján és a lelkére köti, hogy próbálja meg meghúzni magát, nehogy innen is kirúgják, mint az előző iskolából. Buffy az igazgatóiban kezd az új suliban. Az igazgató próbálja nem bajkeverőként kezelni, de az a tény, hogy az előző iskolában felgyújtotta a tornatermet, nem teszi túl szimpatikussá. Az első tanuló, akivel összeismerkedik Xander Harris, a suli egyik balekja. Az első órán lecsap Buffyra az iskola szépcsaja, Cordelia Chase is, így már a menő táborba is és a balek táborba is van jegye, még eldöntheti, hogy hova akar tartozni.

A harmadik megismert diák a vesztesnek tűnő, de átlagon felüli aggyal rendelkező Willow Rosenberg. Buffy útja ezután a könyvtárba vezet, és ott megismerkedik az új könyvtárossal, Rupert Gilesszal, aki elég furán fogadja őt. Azonnal tudja a nevét és azt is, hogy ő a vadász, de Buffy ezt letagadja, mert nem akar bajba keveredni ebben a suliban is és szeretne normális életet élni. Két lány éppen az új lányt - Buffyt - dumálja ki, mikor az egyikőjük tornaszekrényében megtalálják annak a fiúnak a holttestét, akit a rész elején a vámpírlány megölt. Buffy meg éppen Willow-val próbál beszélgetni, mert szüksége van némi korrepetálásra. Ekkor jön Cordelia az „egy halott fiú volt a szekrényben” hírrel.


Buffy elszalad, hogy megnézze a halott fiút, van-e rajta nyom, és talál is két pici lyukat a nyakán. Célba veszi Gilest, a könyvtárost, hogy megbeszélje vele a történteket, ha már az előzőekben annyira pontosan tudta, hogy ki is ő valójában. Buffy úgy dönt, hogy inkább visszavonult vámpírvadász lesz, amit Giles nem tart túl jó ötletnek, mert Sunnydale egy misztikusenergia-központ. Giles elmondja, hogy ő Buffy figyelője és minden jel arra utal, hogy egy gonosz erő bontakozhat ki pont itt. A könyvtár nem volt üres a beszélgetésük alatt, Xander mindent hallott, bár nem érti még, mi is folyik itt.


A vadász kontra figyelő vita után a föld alá visz az utunk. Egy rém ronda vámpír mondogatja azt, hogy „az alvó ébredjen”, nyílván valami még rusnyábbat próbál előhívni, de egyelőre nem történt semmi. Gondolom, ide még visszatérünk. Buffy szobájában találjuk magunkat, ahol éppen a ruhái közt válogat, hogy mit is vegyen fel az első bulira. Anyukája eközben arról áradozik, hogy milyen jó az új munkája és milyen jó lesz nekik itt, és bár Buffy ezzel nem feltétlen ért egyet, igyekszik úgy tenni, mintha minden rendben lenne, mert ugye a mama nem tudja, hogy a kislánya vámpírokat öldös szabadidejében.

 

Hamarosan Buffy már a sötét utcán halad és éppen az egyetlen szórakozóhelyre tart, a Bronzeba. Viszont valaki követi őt, majd egy sikátorban Buffy bevárja követőjét és lesből rátámad. A követő egy pokolian helyes pasi, és pontosan tudja, hogy Buffy kicsoda. A követő figyelmezteti Buffyt, hogy a pokolszája fölött áll, ami hamarosan kinyílik és készüljön a szüretre, amit még egyelőre nem tudni mit jelent. Buffy megérkezik a Bronzeba, ahol Willowba botlik, aki Xanderre vár, mert kicsit oda is van érte. Buffy azt javasolja Willownak, hogy éljen a mának, ne várjon senkire és semmire.


Szőke vadászunk kiszúrja a Bronzeban Gilest és azt hiszi, hogy a követő helyespasi az ő embere volt. Giles nem tudja, ki lehet az, nem az ő embere. Egyébként sem bulizni van itt, hanem azért, mert a Bronze ideális a vámpírok számára és könnyen lecsaphatnak a gyanútlan tinikre. A figyelő megkéri Buffyt, hogy koncentráljon jobban a munkára. Akkor is ki kell tudnia szúrni a vámpírokat, ha nem fedik föl magukat. Buffy ki is szúr egy fickót, aki az lehet, mert elég divatjamúltan öltözik, de Giles nem pont ilyen fajta megfigyelésre számított. A vámpírnak titulált pasi pont Willow-val beszélget, így szőke vadász nekiiramodik, hogy megmentse az új barátnőjét.


Willow és a ficó elhagyják a Bronzet. Buffy a nyomukba ered, de mikor egy sikátorban neszt hall véletlenül Cordeliát támadja meg a karójával, aki azonnal kitagadja őt a menő táborból. Jesse, egy teljes mértékben vesztes fiú is összeismerkedik egy lánnyal, Darlával, aki szintén vámpír, ő vacsorázott be a szekrényben talált fiúból. Jesse ekkor még örül annak, hogy egy lány végre észrevette őt, majd nem fog örülni neki. Megint a föld alatt vagyunk és a rém ronda vámpírnak, aki Luke névre hallgat, sikerült életre hívnia a még rusnyábbat. Kiderül, hogy a még rusnyább a főnök vámpír és még gyenge ahhoz, hogy a felszínre menjen.


Főnök vámpír és Luke vámpír abban biztosak, hogy a szüret után sokkal jobban lesz majd. Buffy még mindig Willowt keresi, de Xanderrel akad össze, aki nem látta Willowt. Xander bedobja, amit a könyvtárban kihallgatott, de nem igazán veszi komolyan a dolgot, sőt teljesen őrültnek hiszi Buffyt. Viszont Buffy nem viccel és ez már egy kicsit megijeszti Xandert. A vámpír fickó elcsalja magával Willowt a temetőbe egészen egy kriptáig, mire a lány kezdi belátni, hogy a fiú nem fagyizni viszi az éjszaka közepén.


Darla is hozott valakit, méghozzá Jesset, de már meg is kóstolta útközben. Buffy szintén tiszteletét teszi a vámpírbulin, Xanderrel a sarkában. Buffy azt gondolhatta, ha már új városba költözött, akkor a temetővel is lehet kezdeni a helyi nevezetességek megismerését. A vadász a vámpírfiúval hamar végez, így a többi tini egérutat nyer és elszaladhatnak. Darla nem tudja, hogy a vadásszal akadt össze. És szemtelen vadászunk még jó be is szólogat neki, mielőtt verekedni kezdene vele.


Darlát ez kezdi bosszantani, de nem tudja mire vélni ezt a harciasságot. Az emberek nem szoktak harcolni, hanem habkönnyű prédák szoktak lenni. Luke vámpír is előkerül és Buffyt egy lendületes dobással a falhoz vágja, majd rápirít Darla vámpírra, hogy miért nem hozott áldozatot, hisz ez volt a feladata. Darla hebeg-habog, majd Luke elküldi, hogy hozzon valakit azonnal. Rém ronda úgy dönt, hogy megverekszik a kis agresszív szőkével, és úgy tűnik, hogy meg is leckézteti szegény vadászt.


Mindeközben a többiek is bajba kerülnek a temetőben, mert összefutnak egy csapat hegyes fogúval. Buffy és Luke még verekszenek egy kicsit és Buffy eléggé vesztésre áll. Luke kioktatást tart a szüretről, hogy ha elérkezik, akkor a vámpírok lesznek újra a világ urai, és a városban ekkor elszabadul a pokol. Időközben ezt Giles is megtalálta egy könyvben. Ezután Luke még dob egy hatalmasat Buffyn, aki egy csontváz mellett landol. Luke vámpír pedig ráveti magát, szélesre nyitja a száját és a hegyes fogaival Buffy felé hajol, majd ekkor „to be continued”!

Címkék: buffy
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Patreides · patreides.blog.hu 2008.06.03. 14:05:02

A Cool a második évaddal folytatja a Buffy-t, ami meglepett, mert úgy tudtam, hogy csak az első évad van az RTL Klub és a Cool tulajdonosánál. A további évadok meg a Viasat3-nál. Tehát ezek most vagy megvették a teljes sorozat jogait, vagy a Viasat3 eddig is csak a 3. évadtól vetítette a Buffy-t? Bár én tisztán emlékszem, hogy a második évadot is láttam tévében, de az persze lehetett még a TV3, vagy hogy hívták...
Mellesleg az első évad első részeinek szinkronja, magyar szövege kihagyott rengeteg jó poént, amiért nagy kár.

mazogirl 2008.06.03. 14:10:47

Buffy hogyvolt, király szeretem.
Patreides: Igazad van az első évad magyarszövegével, de még nem lövöm le a legnagyobb hibát, majd ha már jelentkezik a dolog, akkor megdorgálom.

winnie 2008.06.03. 17:19:18

"A Cool a második évaddal folytatja a Buffy-t, ami meglepett, mert úgy tudtam, hogy csak az első évad van az RTL Klub és a Cool tulajdonosánál."

ez nem így működik, hiszen nem egy tv2-es és más csatornás sorozat is megy az IKO adóin - ld. született feleségek a sorozat+-on.

brown_h 2008.06.03. 19:08:29

Buffy a csúcs. A magyar szöveg valóban elég érdekes, időnként elő kell szedni az eredetit, hogy értsük, miről is van szó. De így is szeretjük.

Lukri 2008.06.03. 19:18:37

Persze, hogy szeretjük, jó ez a sorozat és jó, hogy van róla hogyvolt.

Grafithuszar 2008.06.03. 19:24:16

Tény hogy sok hiba volt a magyar szinkronnal, de ugyanakkor tegyük hozzá a Buffy-nak eszméletlen nehéz a szövege. Tele van poénokkal, és ezek többsége olyan, hogy egyszerűen nem lehet vagy legalábbis nem lehet jól lefordítani magyarra. Nagyon sok szóvicc van benne, ami angolul nagyon üt, de magyarra szinte lehetetlenség lefordítani

Engel 2008.06.04. 00:36:31

De jó ez a sorozat, ezt szeretem.

BonFire 2008.08.22. 01:14:54

Való igaz, nem egy romantikus regény szöveggel állunk szemben. Én jobb híján magam készítem el a feliratot az eredeti szkript alapján. Az nem sok vizet zavar, hogy egyszer, valamikor évekkel ezelőtt láttam, nem lehet minden párbeszédre emlékezni.

A szinkron egy dolog. Amíg a néző nem ismeri az eredeti szöveget, szinte bármi hasonló megfelel rá. A feliratnál már ravaszabb a dolog. Pl. egy angol adott idő alatt kétszer annyi infót közöl, mint egy magyar. Ezt néha lehetetlen nem csak a feliratba, de még a szinkronba is belezsúfolni. Nem beszélve arról, hogy Buffy vagy Xander eszméletlen módon bírnak hadarni.

Aztán az a rengeteg olyan szó, ami igazából nincs is! Néha egy-egy kifejezés miatt kétnapos kutatómunkát kell végezni, hogy rájöjjön az ember, mit is akar mondani. Eszméletlen, milyen szavakat bírtak benne gyártani! Néha majd hanyatt vágom magam székestől. No és persze rengeteg egyéb utalás van irodalmi, film, versike, mondóka, meg ilyesmire, amit ha valaki nem ismer, nem is fogja érteni a poént.
süti beállítások módosítása