Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Maffiózók 6x21 –Made in America

2008. május 28. 08:04 - WUTM

A hogyvoltot Sydney Pollack emlékének ajánlom, akinek egyik utolsó alakítását a Maffiózókban láthattuk (Stage5). RIP.

És ezennel véget ér a TV-történelem egyik nagy fejezete is.

Tonyt a menedékház ágyában hagytuk magára a múlt héten, és most innen is folytatjuk. Rádió ébreszti emberünket, aki ha nehezen is, de magához tér. Aztán hirtelen már este van, és Tony egy furgonban ül a reptérnél Paulie-val, várnak valakire. Kisvártatva begördül Harris ügynök, Tony pedig átszáll a kocsijába. Néhány szó a terrorizmusról, aztán Harris próbálja lerázni az asszonyt, aki azért telefonál ingerülten, mert már megint kihűl a vacsora, de ez van, ha az ember egy FBI ügynökhöz megy hozzá. Aztán végre a tárgyra térnek: Tony csepegtet némi infót az arabokról, cserébe azt várja, hogy Harris megmondja neki, hol van Phil. Sajnos az ügynök nem tud segíteni, vagy nem akar.


Tony nagy óvatosan megközelít egy házat, ahol Carmela húzta meg magát. Persze ez a ház nem olyan szép és nagy, mint a Soprano-ház, ráadásul pisiszag is van, el lehet hát képzelni, Carm mennyire boldog. Ráadásul még a hülyegyerek is vele lakik, épp most távozik tőle a pszichiátrián összeszedett barátnő, Rhiannon. Tony narancsot eszik, ez a Keresztapa óta szerint halált jelent, de nem történik semmi ilyesmi. Bobby temetése lesz nemsokára, de nem kell aggódni, többen lesznek ott az FBI-tól, nem ott fogják lemészárolni a Soprano családot.

A temetést az FBI monitorjain keresztül láthatjuk vagy 5 másodpercig, aztán irány a halotti tor, ahol mindenki két pofára fal.


Paulie leül a fiatalok asztalához, hiszen lélekben még ő is fiatal. Egy kicsit kikezd Bobby unokahúgával, aztán senkitől sem zavartatva lehúzza a nadrágja cipzárját, mert telekajálta magát. AJ kirohan az asztaltársaság ellen, mert azok az Oscar-díjról beszélgetnek, pedig a világ a vesztébe rohan, megmondta már Yeats is, apró szépséghiba, hogy rosszul ejti ki a költő nevét. Igazából senki nem kíváncsi a véleményére, hogy Amerika hol rontja el a dolgokat, Paulie véget is vet a témának egy vicces beszólással.

A menedékházban a fiúk az Alkonyzóna egyik részét nézik és unatkoznak, Tony eszik, és megetet egy macskát, aki nemrég csapódott hozzájuk. Kiderül, hogy a bevételek szépen apadnak, mindenki a NY-iaknak tejel inkább. Pillanatnyi izgalmat csak az hoz a bujdosók életébe, hogy Walden véletlenül nem a hátsó ajtó jön be. A fiúk úgy döntenek, meglátogatják Silt a kórházban, de Tony felhoz valami ócska kifogást, és nem megy velük.


Phil Butchie-t hívja, eléggé kiborult azon, hogy Tony még mindig él, és nem találják. Butchie már inkább a megegyezés felé hajlana, de Phil erről hallani sem akar, és a messzi ismeretlenből kissé arrogánsan utasítja Butchie-t, hogy tegyen pontot az ügy végére.

Persze, hogy nem találják Tonyt, mert ott van, ahol senki sem gondolná: Janice-t látogatja meg. Janice beavatja a jövőbeli terveibe: Bobby fia mehet a nagynénjéhez lakni, de a lánya, Sophia velük marad, mert Nica, a közös gyerek nagyon ragaszkodik hozzá. Szegény Sophia. Erre Tony se tud nagyon mit mondani, inkább távozik. Útban a furgon felé hívást kap Harris ügynöktől, aki láthatóan percekkel ezelőtt dugott meg egy másik ügynököt (nőt), hogy megtudja, merrefelé kell keresni Philt. Valahol egy benzinkút nyilvános fülkéjében, Oyster Bay területén. Ez nem túl konkrét, de több mint a semmi, Benny és Walden már rója is az utakat arrafelé. Köszi, Harris ügynök, ez szép volt.


AJ és Rhianna rövid Bob Dylan hallgatás után egymásnak esnek az erdőszélen parkoló kocsiban, ennek csak az vet véget, hogy AJ leveleken parkolt, és ettől kigyullad a kocsi. Épp, hogy kimenekülnek, amikor az egész felrobban. Mennyire szerencsétlen már ez a gyerek? Tony dühöng is rendesen, másik kocsit nem kap a kölök, az is biztos, mehet busszal. De AJ ennek még örül is, mert jobb, ha nem függ az ember a külföldi olajtól. A szülők erre már tényleg nem tudnak mit mondani.

Az FBI lehallgat egy beszélgetést Tony és George között. Tony arra kéri George-ot, hogy hozzon össze egy találkát a kancsal törpével és Kis Carmine-nal, végül is George-ra mindenki hallgat. Hogy ki ez a George, az mindegy is. A nagy találkozásra egy fagyos autóbontóban kerül sor, Tonyval Paulie jött el, Butchie-val pedig Albie, jelen vannak még: George és Kis Carmine.


A NY-iak részéről Butchie viszi a szót. Neki is elege van Philből, ezért békét köt Tonyval. Azt viszont nem árulja el, hol van Phil pontosan, bár áldását adja Phil megölésére. Tony még Janice részére kialkuszik némi özvegyi kárpótlást.


A Soprano család végre hazaköltözhet, Tony a kezében egy doboz sonkakonzervet szorongat, gondolom ez a legfontosabb, amit a helyére kell tenni. A Satriale’s-ben is helyreáll az élet, a fiúk újra lógathatják ott a lábukat. Paulie teljesen kiborul a vörös macska látványától, és már hajtaná is el, mert balszerencsét hoz, de Tony közbeavatkozik és leállítja Paulie-t. A Phil utáni hajsza közben tovább folytatódik.

Janice meglátogatja a teljesen elhülyült Juniort, de az öreg folyton azt hiszi, hogy Liviával beszél. Amikor Janice megmondja neki, hogy Bobby halott, Junior azt hiszi, Bobby Kennedyről van szó. Így aztán a beszélgetés hamarosan abba is marad. Az egésznek szem- és fültanúja Pat, aki siet Tonyhoz, elmondani neki, hogy Janice puhítja az öreget, biztos Junior dugipénze kell neki. De Tonyt ez nem érdekli, felőle Junior megrohadhat.


AJ-nek új pszichiátere van, aki azt javasolja, keressen magának munkát, de sajnos ez lehetetlen, mert AJ-nek ugye nincs kocsija, és meg kéne tudnia a buszmenetrendet. Hát ez biztos nagyon bonyolult dolog, legalább két egyetemi diploma kell hozzá. Az autó felrobbanását megtisztulásként éli át, hiszen majdnem meghalt. Ezzel a gyerekkel tényleg nem stimmel valami.

Paulie a Bingben várja Carlót, de az nem jön, erről azonnal értesíti Tonyt. Mert elég gyanús, hogy Carlo fiát ecstasy-árusítással vádolják, Carlo meg csak úgy, hipp-hopp eltűnik. Itt bizony valaki köpött, hogy a fiát elengedjék. Meadow-t meglátogatja régi barátnője, Hunter (aki véletlenül éppen David Chase lánya, vagyis mindenképpen kellett az utolsó részbe, hogy a karaktere hét év után újra felbukkanjon). Carmela arca kicsit megnyúlik, amikor megtudja, hogy az egykori bajkeverő lány most az orvosin tanul.


Tonyékhoz látogatóba jönnek Parisiék, hiszen akkora a szerelem a gyermekeik között. Parisi mama egy viccet próbál elmondani, de nem sikerül neki, mindenki kínosan feszeng, de azért valaki mindig továbblöki a beszélgetést. Tony nem túl aktív, láthatóan rendesen berágott a Carlo-ügy miatt. Parisi mama titokban a tányérját vizsgálgatja, vajon mennyit érhet. Patrick az ügyvédi munkájáról áradozik, most éppen egy olyan embert védenek, akit korrupcióval vádolnak. A legjobb helyen beszél ilyesmiről.

A vörös macska Chris képét bámulja a Satriale's-ben, Walden szerint ezt csinálja naphosszat. Paulie seprűt ragad, azzal akarja agyoncsapni a dögöt, de Tony éppen megérkezik, így Paulie meggondolja magát. Tony csak egy kicsit lepődik meg azon, hogy a macska mit művel, fontosabb dologról akar Paulie-val beszélni. Waldent ki is küldi, de előtte Paulie még gyorsan beleköt a gyerekbe, hogy milyen hülye neve van, az nem is olasz név, hogy Walden. Készen van ez a pasi. Tony Paulie-t kéri meg, hogy vegye át Carlo megüresedett helyét, de Paulie vonakodik, ez már túl sok munka lenne neki, szeretné ezt átgondolni. Tony kicsit besértődik ezen, de úgy tesz, mintha megértené Paulie helyzetét. A Phil utáni hajsza közben tovább folytatódik.


Tony hazafelé felveszi a kocogó AJ-t, aki rögtön azzal nyit, hogy beáll a hadseregbe, aztán egy kis afganisztáni kaland után magánpilóta lesz. Komolyan, ez a gyerek nem normális, nézett már tükörbe? Van vagy 40 kiló! Arról nem beszélve, hogy eddig csak bőgött vagy hat részen keresztül, a múltkor pedig meg akarta magát ölni. Biztos rá várnak a hadseregnél. Persze Tonynak is elszáll az agya. A kádban pihenő Carmela már reagálni sem tud a hírre.


Nem csoda, hogy a szülők találkozóra mennek AJ pszichiáteréhez, habár az ügy ettől nem mozdul túl sokat előre. Ugyanis nem kell sok idő hozzá, és Tony az anyjáról kezd beszélni, Carmela legnagyobb bosszúságára. Később Tony és Meadow együtt vacsoráznak, és a lány jövőjéről beszélgetnek. Meadow azért akar ügyvéd lenni, mert sokszor látta, ahogy az olasz származásúakat zaklatja az FBI. Öööööööö. Ez valami vicc?

Phil és felesége, valamint a két unoka begördül egy benzinkúthoz. Phil kiszáll, miközben a feleségéhez beszél. Aztán hirtelen közvetlen közelről valaki fejbelövi. Walden az. A feleség persze sikítozva kiszáll a kocsiból, az meg gurulni kezd, és áthalad a már halott Phil fején. A közelben állók közül valaki elhányja magát. Szerintem Phil dicsőbb halált érdemelt volna. Harris ügynök egy FBI-oshoz képest túlságosan is örül Phil halálhírének, főleg, hogy közben azt kiáltja, „Nyerésben vagyunk!”


AJ köntösben és atlétában botorkál le az emeletről, tiszta apja ez a gyerek. Carmela és Tony már várja, hogy elbeszélgessenek vele erről a katonásdiról. AJ szerint a CIA-hoz is jó ajánlólevél lenne egy-két év szolgálat, ráadásul addigra meg már tudna arabul is. Komoly probléma van a gyerek fejében. Viszont az milyen vicces lenne már, egy Soprano a CIA-ben! Carmela megpróbál AJ eszére hatni, de persze nem sokat sikerrel. Aztán a szülők kijátsszák az aduászt: elintéztek AJ-nek egy állást egy filmforgatáson, és talán egy klubot is nyithat majd, ha már lesz elég tapasztalata. És AJ hirtelen már nem is akar katona lenni.

Tonyhoz ellátogat az ügyvéde, mert az a hír járja, hogy valaki hajlandó tanúskodni, többeket már beidéztek. Tony szerint Carlo az, aki köpött, de az ügyvéd ezt nem tudja megerősíteni, különben is erősen küzd a kechupos üveggel. Tony a mérgét az üvegen vezeti le, így az ügyvéd kénytelen ketchup nélkül elfogyasztani a hamburgerét, viszont szerinte megnyerhető a per. Tony végre meglátogatja Silt a kórházban, nem szól hozzá, csak némán fogja a kezét.


Nem elég, hogy első embere kómában van, Paulie is cserbenhagyja Tonyt, és passzolja Carlo állását, mert szerinte az meg van átkozva, mindenki meghal, aki a közelébe megy annak a munkának. Tonynak elege van Paulie állandó babonáiból, és felemlegeti a macskás ügyet is. Kiderül, hogy Paulie átrakta Chris képét máshova, és a macska oda is követte, és továbbra is bámulja a képet. Paulie azt is bevallja Tonynak, hogy egyszer megjelent neki Szűz Mária a Bingben, de Tony viccet csinál a vallomásból. Aztán egy okos húzással közli, hogy akkor Patsynek adja az állást, erre Paulie-ban feltámad a versenyszellem, és bevállalja a megbízást. Tony elégedetten távozik, a macska pedig követi Paulie példáját, és napozni kezd.

AJ egy új autóval távozik a munkahelyéről, felveszi Rhiannont az iskolája előtt, aztán otthon röhögcsélnek a tévé előtt, vagyis minden a régi. Carmela közli a fiával, hogy a Holsten’s-ben vacsoráznak, aztán kimegy a kertbe, hogy ezt Tonynak is megmondja. Tonynak még van egy kis elintéznivalója, de ott találkoznak. Az elintéznivaló nem más, mint Junior bácsi meglátogatása. Szegény öreg lelkesen bólogat, amikor Tony elmondja neki, hogy a dugipénz Bobby gyerekeit illeti meg, Junior mondja meg, hol van a pénz, és ő majd vigyáz rá, amíg a gyerekek fel nem nőnek. Látszik, hogy Juniornak gőze nincs, mi folyik körülötte, de az tetszik neki, amikor Tony emlékezteti, hogy a maffia tagja volt.


A Holsten’s-be először Tony érkezik meg, leül egy asztalhoz, és vár, minden benyitó vendégre felkapja a fejét. Az asztali wurlitzerben beindítja a Journey Don’t Stop Believing című számát, ebben a pillanatban lép be Carmela. Először a kajáról beszélgetnek, aztán a gyerekekről, majd arról, hogy Tony ellen vádat emelhetnek Carlo vallomása alapján. Bejön egy férfi, közvetlenül utána AJ. A férfi a bárpulthoz ül, és a Soprano családot méregeti. Meadow is megérkezik, csak nem tud leparkolni rendesen, még egyszer megpróbálja. A pincérnő kihozza a kólát Tonyéknak, a férfi a bárpultnál a kávéját kevergeti. AJ a munkája miatt siránkozik. Meadow még mindig a parkolással küzd. A férfi elhalad Tonyék asztala mellett, Tony fel is néz, de a pasi csak wc-re megy. Én mondjuk már szívinfarktus közeli állapotban vagyok, de valószínűleg ez volt David Chase célja. Két fekete férfi érkezik az étterembe. Meadow végre leparkol. A pincérnő hoz egy tál hagymakarikát is, amit Tony kért ki előre. „I went ahead and ordered some for the table.” - ez a sorozat utolsó mondata. Mindenki hagymakarikát eszik. Meadow átfut az úttesten. A bejárat feletti csengő megszólal, a Journey azt énekli, hogy „don’t stop”, Tony felnéz


és


VÉGE

Címkék: maffiózók
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2008.05.28. 10:28:18

david chase rendkívül geci...:)

santinocorleone 2008.05.28. 10:30:49

WOW. Nehéz szavakat találni erre a lezárásra. Nagyon kemény.

WUTM köszi a hogyvoltokat, parádéssá tették a szerdáimat!

Dallas 2008.05.28. 10:34:14

Hát, gyerekek, nem is tudom..
A Keresztapának tisztelgés ide, tisztelgés oda, nem csodálom, hogy a rajongók majdnem meglincselték Chase-t, egy ilyen befejezés miatt.. Gondolom arra gondolt ez poén lesz. Szerintem inkább szar lett. És ilyet először kell mondanom a Sopranosra.
Ami még az előző résszel összefügg, mint megtudhattuk nem csak Sylt, hanem Tonyt is ki akatrák nyírni a Bingben, csak nem volt ott, így még bénább, hogy 2 embert küldtek rájuk. 1 az 1 ellen?
Viszont nagyon tetszett, ahogy a sittesen átgurult a kocsi, a macska karaktere, de a legnagyobb, amikor Tony
Pauli Szűz Máriás élményéből pénzt akart csinálni.. Szétröhögtem magam..
Szóval vegyes a kép, sajnálom a végét, annyi más befejezése lehetett volna.. Viszont most az Rtl hagyta a felíratot a végén egy darabig, ők is érezték, hogy most nem szabad levágni..

Gabba 2008.05.28. 10:38:15

Nagyon jó volt a vége, mindenki úgy fejezi be magában, ahogy akarja.

De hogy Paulie-nak megjelent Szűz Mária a Bingben, ezt azért nem kellett volna. Ahhoz képest egész jól lődözött fejbe és vert össze mindenkit, akire berágott.
Ha ez vicc volt, akkor poén, de ha komoly, akkor meg hiteltelen.

WUTM, köszönjük a lelkiismeretes és kimerítő hogyvoltozást!

Johnny336 2008.05.28. 10:58:33

Asszem itt az ideje megnéznem 1x01-től. Folyton csak szemeztem vele, de a hogyvoltok meghozták a kedvemet. A House-zal is ugyanez volt, aztán függő lettem.

WUTM 2008.05.28. 11:01:14

Én pedig köszönöm mindenkinek a lelkes kommenteket!

az én verziómban Tony természetesen nem hal meg, a sötét kép csak azt jelenti, hogy minden megy így tovább... ja, és nálam Silvio is felépül! :-)


Gabba: tényleg látta Paulie Szuz Máriát, a 6x09-es hogyvoltban még kép is van róla! :-)

Tony Accardo 2008.05.28. 11:18:01

Én is köszönöm WUTM-nek a frankó hogyvoltokat és egyben (valszeg jó ideig utoljára) kérdezem, hogy lesz -e a szinkronnal kapcsolatban kiegészítés a részéről, mert azért nem minden klappolt e téren.

A végével kapcsolatban nekem mindig Bacala csónakban elhangzott kérdése ugrik be: "Észre sem veszed, amikor megtörténik, igaz?"

Paulie nagyon komoly volt, a macska ijesztgetés meg a seprűs jelenet... :D

Phil fejlövése jó volt, az átgurulás gagyi. Inkább csinálták volna kicsit véresebbre magát a lövést. A bontóban megtartott tárgyalás után már lehetett tudni, hogy Phil halála csak idő kérdése. Hiába, ha nincs otthon a macska (Phil), akkor cincognak az egerek (Butch, Albie)...

Nagyon nagy (és sokatmondó) kép, amikor Paulie - elfogadva a Cifaretto-csapat irányítását - full egyedül üldögél a Satriale's előtt. Ott, ahol régen rendszeresen 5-6-7 ember dekkolt...

Azt rossz volt nézni, ahogy Meadow padkázza a Lexus-t... Inkább Phil nejének Ford-ja kellett volna neki, az úgyis magától kanyarodik... ;-)

A RICO elég nagy szívásnak néz ki Tony-nak, Johnny Sack-et 15 évre varrták be (ráadásul alkuval), ennyi minimum kinéz. Egy átállt kapitány itt is, akárcsak Jimmy Petrille volt NY-ban...

WUTM 2008.05.28. 11:22:28

helló Tony A.! nyugodtan írj megjegyzést a fordításhoz, max. kiegészítem, bár elég alapos szoktál lenni :-)

Tony Accardo 2008.05.28. 11:30:52

Néhány link, erősen ajánlva minden rajongónak:

www.youtube.com/watch?v=gfWP_ZMZ5PU

www.youtube.com/watch?v=7EwUG2nSLdw

www.youtube.com/watch?v=9c1f27Ia_fc

(az a nézés... Johnny Sack for president!!!)

FairyHarry 2008.05.28. 12:19:01

valami kegyetlen jó volt ez a lezárás, én még most a hogyvoltba is beleborzongtam, hehe, az utolsó 10 percet Hitchcock is megirigyelné, ha élne, szenzációs volt.

és ha belegondoltok: tökmindegy hogy Tony-t lelövik vagy sem, totál mindegy.

beleszolok 2008.05.28. 12:24:27

Így, hogy nem folytatják, mindegy. De ha lenne mégegy évad, akkor érdekes lenne. Már az is, hogy a családból maradt-e valaki.

Veder1 2008.05.28. 12:26:07

Én is köszönöm a hogyvoltokat, minden rész után elolvastam.

Szerintem, az első meglepetés után, nem volt rossz a befejezs. Így a nézők fejében végtelenítettként él tovább a sorozat.

Amit nem igazán vágtam, hátha tudja valaki, mi volt a funkciója az ügyvédes jelenetnél a biztonsági kamera képeinek?

Tony Accardo 2008.05.28. 12:33:05

Semmi extra. Mink ügyvéd nem nagyon jár ilyen helyekre, szal jól kibámulta magát. Annak a csajnak is hogy utánanézegetett, aki behozta a kajájukat... :D Max annyi a jelentése, hogy Tonyék már oda se néznek, mert minden napjukat meztelen bulák társaságában töltik, míg egy "mezei halandónak" ez nagy durranás. Plusz amúgy full komoly témában (Carlo, RICO) beszélgetnek, közben meg az ügyvéd stíröli a csajokat; kontraszt-teremtésnek se utolsó...

beleszolok 2008.05.28. 12:36:19

Az ügyvédnek meg a téma mindennapi, nem kell különösebben odafigyelnie :D

jed 2008.05.28. 12:43:51

Köszönet a hogyvoltokért és a sok kiegészítésekért (fordítás, kultúrtörténeti háttér), hiányozni fognak.
Egy kis rágcsálnivaló a végére (hosszú és English):
www.bobharris.com/content/view/1406/1/

Tony Accardo 2008.05.28. 13:11:43

A fordításhoz:

Paulie: "Azt hallottam, hogy 3.99 a comb kilója." Itt eredetileg karfiol szerepel és fontja, mivel nem kilóban mérnek odaát.

Tony viszi az édességet Janice-nek: "Ferrero." Eredetileg Ferrara's, persze itthon ez nem ismert, ellentétben a Ferrero-val.

AJ: "Le vagyok ütve." Eredetileg "Depressziós vagyok."

Tony: "Jézus Mária, Szálem alejkum, mi mást kéne tudnia?" Szálem alejkum helyett sish kebab van eredetileg.

Mrs. Parisi béna viccében nem lógó fülű szamár, hanem megnyúlt ábrázatú ló szerepel.

Cleaver = A mészáros

Amikor Tony meglátogatja Sil-t, akkor a háttérben megy a TV. Valami ism. terjesztő műsor (szél, hajósok, léghajó). Eredetiben gagyi TV shop megy.

"Gigi beleszaladt egy hülyeségbe." Konkrétan infarktust kapott a klozetton szegény...

Meadow nem terhességi vizsgálaton van, hanem fogamzásgátlót vált.

AJ: "Ez a legjobb az egészben. 23 autópálya. Az nem olyan rossz." Az M3-as BMW országúti fogyasztásáról beszél (miles/gallon).

jed 2008.05.28. 13:24:21

Az eredetiben a kórházi TV-n a Little Miss Sunshine megy.

mamabing 2008.05.28. 13:34:51

Na neee. Ti el tudjátok képzelni, hogy Tony csak ül a seggén, és várja a bírósági tárgyalást? Nem Tony-ra vall.
Tuti készült valamire. Az étteremben végig feszült volt, minden ajtónyitásra felkapta a fejét, nem úgy mintha egy családtagot vár az ember. A bárnál ülő fazon jelenlétével is végig tisztában volt. Minden ügyet lezárt maga körül; Janice-nek kialkudta a kárpótlást, meglátogatta Sil-t (mint aki búcsúzik), még Junior-hoz is bement lerendezni a hagyatékot. Lepattani készült?
Ez a zseniális ebben a befejezésben: Chase az arcunkba vágta, nesze nektek finálé, agyaljatok rajta. most mindenki gyárthatja a saját kis teóriáját :)
Tony A.: Sil látogatásakor nem a Little Miss Sunshine megy a tévében?

mamabing 2008.05.28. 13:37:01

és még valami: WUTM zseniális munkát végzett, hurrá, hurrá, és mégegyszer hurrá

Tony Accardo 2008.05.28. 13:43:07

jed + mamabing: így van, amikor már ül Tony. De amikor bemegy és megöleli Gabriellát, akkor az megy amit írtam. Gondolom a váltással is azt érzékeltetik, hogy hosszabb időt tölt bent, nem csak benéz és már megy is...

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2008.05.28. 13:43:26

Én világ életemben szerettem a Maffiózókat, de szerintem ez egy szar befejezés. Inkább olyan, mintha egyszerűen nem tudták volna eldönteni, hogy mi üthet elég nagyot a végén és úgy döntöttek, hogy akkor a nagy büdös semmi lesz a vége és arról majd mennyire beszélni fognak az emberek. Elültettek még néhány apró utalást, hogy igazán művésziesen hasson, de azon kívül semmit nem tettek. Valahogy olyan érzésem volt a végén, mint azokat a vicceket követően, amikben az a poén, hogy nincs poénjuk...

jed 2008.05.28. 14:03:00

Igaz, tényleg, pardon. Csak a képre figyeltem.

Patrik 2008.05.28. 15:00:46

Imádtam az egész Sopranos-mesét.
Hiányozni fog. Már most hiányzik!

Tony Accardo 2008.05.28. 15:49:21

Komoly az a véres szerkó! Máshol olvastam, hogy Sil bőrkabátja is kalapács alá kerül, amit Adriana likvidálásakor viselt.

Mióta legördült a függöny, minden eladó:

www.chromjuwelen.com/de/partner-und-mitglieder-blogs/blog.cardomain.com/sopranos-cars-cross-the-block.html

Carmela Cayenne-je is jótékonysági árverésre került, sőt a Satriale's lebontása után a homlokzat tégláit is meg lehetett venni...

Rage111 2008.05.28. 16:09:05

Hát igen, ez a befejezés!
Este én is eléggé mérges voltam, hogy lehet így befejezni egy sorozatot?? Nagyon ki voltam akadva, hogy lehet ilyen szarul vége!? AZtán ahogy folyamatosan agyalok, rájöttem, lehet hogy mégse olyan szar, sőt kezd egészen megtetszeni. Persze tényleg furcsa az egész, de ha belegondolok, sokkal jobb így. Így mindenki meg tudta szerkeszteni a saját kis folytatását. Így él bennünk tovább a Soprano család. Így még tovább beszél róla mindenki, és sokan fognak rajta még agyalni. Így ha kell, mi találhatjuk ki a történetet.
Az utolsó jelenet nagyon tetszett, Tényleg látszott Tony-n, hogy feszült, h készül valamire. De mire? És tényleg tutira tudta annak a pasinak a jelenlétét. Hisz nem kispályás. De ha valami baj lett volna, akkor nem cipeli oda az egész családját...
Nálam Sil tutira felépül, ő a kedvencem, nagyon bírom. At Adriánás rész még régen...ahogy magyarázott neki a kocsiba, miközben épp készült kinyírni! Nem semmi.
Engem egyedül a cím nem hagy nyugodni. "Made in Amerika" Nem tudom hova tenni. Vagyis sokmindenre gondolok, de azt már tényleg nem írom le, mert nagyon hosszú lenne. De nagyon érdekes.

mx3 2008.05.28. 16:15:50

Toni never die!!!!

WUTM 2008.05.28. 16:23:56

És még pár adalék:

Harris ügynök: “Damn. We're gonna win this thing.”
Ez igaz történeten alapul, egy FBI-ügynök, Lindley DeVecchio kicsit beleélte magát a maffiózók életébe, és pontosan ezeket a szavakat mondta, amikor valakit eltettek láb alól.
www.post-gazette.com/win/day6_1a.asp


az imdb szerint Írországban a Journey dala az epizód után az elso helyre került a letöltött dalok között

a fordításhoz még:
kimaradt, hogy AJ rosszul mondja Yeats nevét, és valaki kijavítja. A magyarban visszakérdeznek, hogy kicsoda?

Az American Idol-ból Ki mit tud lett, ez azért gáz.

A lot of my customers giving their action to New York.
Sok ügyfelem teszi át a székhelyét NY-ba.
Itt inkább arról van szó, hogy Phil-éknek kezdtek el fizetni.

George: your fucking ears must be ringing.
Még mindig cseng a füled, mi?
Ez a kifejezés az angolban pont azt jelenti, mint nálunk az, hogy ha valaki csuklik, mert emlegetik. Vagyis azt kellett volna mondania George-nak, hogy biztos csuklasz, mi? És nem szó szerint lefordítani...

Janice megint húg lett...

AJ panaszkodik, hogy egész nap csak kávézik, ez nem annyira így van, mert hogy inkább kávét visz mindenki másnak...

Ja, az a terhességi vizsgálat félrefordítás, amit Tony már említett nagyon kemény volt, mert nem hinném, hogy ezt Tony minden szó nélkül hagyná, inkább elkezdene orjöngeni...

Brad-Cleaver 2008.05.28. 16:48:49

Nos hát ennyi!Ennyi(??)
Senkinek nem jut eszébe,hogy azért "Legjobb sorozat " ide, vagy oda, Chase nem akarta teljesen felszámolni a Sopranos-családot?Hogy esetleg egyszer egy nagy fináléra visszatérhessen, ha már a neve (mármint Chase-é) kezd megkopni,illetve a ha a pénztárcája egy kis duzzasztásra szorul?
Kár ennyi mindent belemagyarázni a legutolsó jelenetbe..attól függetlenül, hogy Chase zseniális filmes, szerintem ő is rengeteget agyalt, hogy milyen véget is adjon a sorozatnak...
Aztán mivel nem akarta végleg eltemettetni Tony-t a fenti okok miatt(meg mert érezte, hogy az egy nagyon sztereotÍp,és gyenge megoldás lenne) kitalálta ezt az éttermes megoldást, ami azt kell mondjam sajnos nem egyedi a maga nemében , és én speciel, nem izgultam, hogy valamelyik vendég főbe lövi e a Sopranokat.
Tudtam, hogy nem fog megtörténni.
Mert egyedi sorozat ide, vagy oda, azért ne feledjük, hogy a Maffiózók, minden értékének, és kiválóságának ellenére, csak a NAGY amerikai filmIPAR terméke, azaz egy pénzeszsák, aminek nem lehet (nem szabad!) örökre bevarrni a száját!
Phil halála megfelelő volt, nekem bejött, a hányásos sztori is igen odavágott.
Nekem úgy tűnt, hogy ebben a részben minden szereplő egy kicsit "más", mint a többiben,mintha kicsit didaktikusabban beszéltek, és viselkedtek volna..Minden bizonnyal a Chase -rendezés az oka.
Komolyabban, és mesteribben volt összerakva , mint az eddigiek (amik szintén nem voltak rosszak persze), és kevésbé tűnt laza epizódnak..
Hát igen..fájdalmas volt a Bing-et kihaltnak látni..:(

Szerintem fogunk még találkozni Sopranoékkal!!!
Sziasztok!

WUTM 2008.05.28. 16:54:53

hát igen, van ebben valami, amit mondasz, Brad: van az a pénz, amiért majd még összeállhat megint a csapat. de az nem most lesz! Gandolfini és Falco karrierje robog, örülnek, ha lerázzák magukról a Soprano skatulyát, Chase mozizni kezd...

amit én el tudnék viselni, az egy prequel mozifilm, a fiatal Juniorral, Paulie-val, Johnnyval, Liviával, a Soprano gyerekekkel... szerintem az nagyon nagy lenne!

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.05.28. 17:03:10

Hát, bár nem néztem rendszeresen a sorozatot, de el-elkaptam, azért a fináléról olvasottak alapján muszáj volt képbe kerülnöm. Azt kell mondjam, ez a legzseniálisabb befejezés, amit tévésember valaha megírt. Tökéletes.
Azzal, hogy "mindenki úgy fejezi be magában, ahogy akarja", nem teljesen értek egyet, végül is David Chase nem a Ewing család történetét írta itt meg. A befejezés szerintem nem hagy kérdéseket maga után, egyszerűen a megfelelő pillanatban lett elvágva, még mielőtt megalázta volna magát a sorozat egy kifizetődő, de totálisan nem helyénvaló jelenettel.

Tony Accardo 2008.05.28. 17:16:06

WUTM! Azért az kemény lett volna, ha az American Idol-t Megasztárnak fordították volna a retek klubon... :D Fejek hullottak volna sztem... Lehet, hogy korábban kiadták már az ukázt a szinkronosoknak, hogy bármit, csak Megasztárt ne! ;-)

Reakciók az utolsó másodpercekkel kapcsolatban:

www.youtube.com/watch?v=e96KgctpNBM

(a csöveseknél nagyon komoly az antenna, na és a két kutya! :D)

Bedi 2008.05.28. 17:41:30

A kórházas jelenetben megemlékeztek az elmúlt évek egyik legagyamentebb filmjéről: a TV-ben a Család kicsi kincse ment.

Csumpitáz Alfréd 2008.05.28. 17:55:36

A befejezésről van egy elméletem. Amikor Tony belép a bárba, megáll az ajtóban és egy pillanatig furcsa tekintettel nézi azt a helyet, ahova aztán leül (leülnek). Később pedig minden ajtónyílásnál felnéz - egy kicsit idegesen - és mindig megkönyebbül, ha családtag lép be. Sokatmondó, ahogy megszorítja AJ kezét (ezek nyilván szándékos húzások voltak Chase részéről). Tehát az elmélet: Tony megbeszélte valakivel, hogy a családjával együtt ott fognak találkozni és ezt a valakit várja. Az, hogy ki lehet, az az érdekes kérdés... Talán alkut kötött az FBI-al? Lehet, hogy a Phil kinyírásához szükséges infoért cserébe belement a vádalkuba. Talán ezért mondta az elején Harris, amikor infot kért tőle Tony, hogy ne legyen telhetetlen (vagy valami ilyesmit) de aztán mégis megadta neki. És amikor kiderült, hogy sikerült kinyírni Philt, ezért örült annyira Harris, mert megnyerték (maguknak Tonyt)! Igazából Tony a végére mindent elrendezett, ahogy itt már írta valaki. Carlo miatt már esélyesnek nézett volna ki amúgy is a bukta... Szóval ilyenek. Lehet vitatkozni!

RoFä 2008.05.28. 18:09:46

A Család kicsi kincse (Little missn sunshine) agyamentnek agyament, de a maga nemében zseniális.

A lezárás szeirntem olyan volt, mint az egész sorozat: végtelen műgonddal elkészített, közhelymentes. Meglepőnek mondanám, de az nem jó szó erre.

A legjobb szó talán, hogy minőségi.

galabenisztomasz:

Ok, nem rossz (magam se tudtam hova tenni a hűvös Harris minek üvöltözik), de Tony ki a pöcsömet tud feldobni az FBI-nak? Butchie-t? Kómában fekvő Sil-t? Zöldség állapotú Jun bácsit? Vagy valami nagyon kimaradt nekem?

Csumpitáz Alfréd 2008.05.28. 18:28:45

RoFä:

Jó kérdés, de ott van pl. saját maga, ő azért nagy vad, aztán a többi családról is sok mindent tudhat (NY, Miami, Vegas, stb... sok helyen vannak kapcsolatai). Lehet, hogy így akart kiszállni...

szinkrobi · http://iszdb.hu 2008.05.28. 18:39:29

Én is néztem minden részt, de nekem ez volt a legunalmasabb.

Az első 10 percben nem történt semmi, a 12.-ben felbukkkan Phil, végre valami.
Aztán 20 percig megint semmi, macska, Meadow, és AJ hülyeségei.

Na a 38. percben megölik Phil-t, az valami. Utánna megint AJ hülyeségei, meg a szenilis Junior.

És eltelt 50 perc, majdnem bealudtam, jön az utolsó jelenet, a vége, már ha annak lehet nevezni, a nagy semmit.
És ennyi. Béne, nagyon béna.

Ez akkor lenne jó évadzáró, ha jönne utánna mégegy évad, de így...

Tony Accardo 2008.05.28. 19:04:39

Még egy kiegészítés a fordításhoz: a "made guy" az nem "jó srác volt", hanem "beavatott". A "This thing of ours" pedig a "A mi ügyünk", ahogy egymás közt nevezik, mivel a maffia ugyebár nem létezik... A szinkronban "A mi kis titkunk" szerepelt...

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2008.05.28. 19:08:22

Nekem nagyon tetszett. A végén rengeteg mindenre gondoltam, majd néztem a sötétséget, néztem, h leállt-e az adás, néztem a sötétet...
Elsőre az is eszembe jutott, hogy ez a jövő, mondjuk eltelt pár hét, és Tony már előzetesben van, v legalábbis szorosan fogják, és a csávó a pultnál a seriff, aki kikísérte a dutyiból.
Amikor Meadow szenved a parkolással, valamiért arra gondoltam ahogy szaladt befelé, hogy mindjárt az arcába robban az étterem.
Amikor a néger srácok bejöttek, végog azt néztem melyik fog lőni.
De a legdurvább tényleg az, ahogy a pultnál ülő tag bemegy a wc-re, pont mint Michael Corleone...
Aztán meg a nagy semmi... szerintem eszement jó volt!

Carnivora (törölt) 2008.05.28. 19:10:45

Többet vártam a végétől, minthogy egy szeméttelepen békét kössenek susmuf ... A kis pöcs gyerek viszont meglepett azzal nagyot ütöttek az alkotók mégsem egy hülye kis buzi szépen kitervelte, hogy szerezhet be a no1 modell puncihoz megfelelő gépjárműt + fizetést :D

WUTM 2008.05.28. 19:12:35

Harris ügynökhöz: én úgy értelmezem, hogy a "we're gonna win this thing"-ben a we egyenlő a NJ-i családdal, mert úgy érzi, hogy kicsikét ő is oda tartozik, és ugye segített (méghozzá nem kicsit!!!) a NY-iak, pontosabban Phil ellen. Ezért is néz olyan furán a másik ügynök.

Tony A: tényleg, ezt a "mi ki titkunkat" én is akartam írni, mert azért elég béna, legalább akkor mondta volna olaszul, az is elég ismert kifejezés Magyarországon, de így...

Carnivora (törölt) 2008.05.28. 19:17:48

Egyébként szerintem meg nem befejezés pihetnetik egy darabig aztán újra bedobják hiszen pénzt hoz ...

Abdani 2008.05.28. 19:22:19

Na, hát nekem is az jött le, hogy MI A LÓFASZ VAN???! A hirtelen befejezésről egyébként nekem elsőre a Monthy Phyton Gyalog galoppjának a vége jutott eszembe, ott is ültem még egy percig, amikorra leesett, hogy vége. Sztem egyébként kinyírták az egész családot, pont ez volt a lényeg, hogy ott az egész Soprano família, hiába nem mutatták ...

benkoo 2008.05.28. 19:42:06

én a vége felirat után még két percig csak ültme és bámúltam magam elé. Isteni befejezés! Elgondolkodtató, szerintem a célja az volt a rendezőnek, hogy a folytatást a néző találja ki a maga szája íze szerint.

Tony Accardo 2008.05.28. 19:56:19

Bazz, megdőlt a Maffiózók hogyvoltokra érkezett hozzászólások rekordja, amit a VI/18-as tartott eddig 33 kommenttel. Mondjuk lehetett rá számítani.

Asszem még nem említette senki, hogy ez volt David Chase második rendezése a szériában. Ezen kívül még a legelső részt köszönhetjük neki.

ezzelkommentelek 2008.05.28. 21:19:03

Hát, nem is tudom. Sosem voltam egy fanatikus rajongó, de nagyon szívesen végignéztem a sorozatot.
Mivel "hetek óta" pörögtek a dolgok, valami nagy dologra számítottam. Bevallom, hogy az utolsó jelenet kezdésénél nagy darálásra számítottam és mondtam magamban, hogy ez elég egyszerű és kiszámítható befejezés lesz, de nem így lett. Ehelyett a nagy semmi.
Nem vagyok egy művész-lélek, így sajnos nem tudtam padlót fogni ettől a "zseniális" slusszpoéntól. Ez jó lett volna egy Lynch-filmben, de ez nem ilyen volt eddig sem. Kellett volna valami kiszámíthatatlan csavar, hiába kezd már néha pont az unalmas lenni. Gondolom volt pár okos javaslat a forgatókönyvíróktól (vagy lehet, hogy nem...?), nem tudom, miért pont ez nyert. Noha szép emlékeim lesznek a sorozatról, de ezért a részért kár volt fennmaradni.

WUTM 2008.05.28. 21:49:49

érdekes, hogy Lynch-et említed, nekem még a Twin Peaks vége volt ennyire emlékezetes, asszem be van égve az agyamba az, ahogy Cooper ügynök a tükörbe vigyorog, na az sem egy lezáró, megnyugtató vég! talán ebben rejlik a zsenialitás. és hogy ezt be merték vállalni.

más: két részes interjú Gandolfinivel, majdnem 45 perc, de nagyon érdekes, hátha valaki nem látta:

első rész:
www.veoh.com/videos/v683646dQqmdnrj?searchId=138802479308753219 5&rank=0

második rész:
www.veoh.com/videos/v683892PSyJMBrH?searchId=138802479308753219 5&rank=1

ezzelkommentelek 2008.05.28. 21:56:54

Csak a Twin Peaksben ez illett az egész sorozathoz. Szerintem itt nem.
Az a kár, hogy nem a befejezés, a keret fog megmaradni így, hanem az, hogy ez egy befejezetlen történet, ami szólt sok "szép" dologról, de aztán egyszer csak véget ért.

jed 2008.05.28. 22:05:29

Sőt, Chase eredetileg 30 másodperces sötét képernyőt akart, de "csak" ennyit engedtek neki a fejesek...

Carnivora (törölt) 2008.05.28. 22:15:12

Hülyék lette volna kicsinálni a Soprano családot, akkor nem lehetne folytatás egy kis pihi után újra dollármilliókat kaszálva :D

InteriorLulu 2008.05.28. 22:24:34

Egyáltalán nem ilyen részre számítottam, és gondolom más sem. Mindenesetre jelentőségteljesnek érzem, hogy Tony itt mindenkivel találkozik aki közel áll hozzá, beleértve Janice-t, Junior bácsit, Silt is.
Az éttermi jelenet pedig tényleg nagyon precízen megkomponált, mesteri öt perc, a feszültség végig szinte kézzel fogható. Chase itt mindennek jelentőséget adott: Tony inge megszólalásig ugyanolyan, mint amiben akkor volt mikor Junior lelőtte, határozottan közli Carmmal hogy Carlo vallani fog, a "próbálj a szép időkre gondolni" AJ-vel, az hogy az egyik fekete srác a vége előtt pár másodperccel a zsebéhez nyúl, a "don't stop believing"... és még biztosan egy csomó minden.
A te dolgod, mit kezdesz ezekkel a jelekkel...

WUTM, én is köszönöm a hogyvoltokat! Nagy vagy! :-)

Tony Accardo 2008.05.28. 22:42:40

InteriorLulu: hasonlít a két ing, de nem ugyanolyanok. A Dallas által belinkelt origo-s cikknél van fotó a másik ingről. A fazon rendben, de pl. annak az ingnek szürke a gallérja, stb.

Régebben olvastam, hogy - állítólag - leforgattak egy olyan jelenetet is, amelyben lelövik Paulie-t. Abban a jelenetben lett volna, amikor bemegy a Bing-be, hogy találkozzon Carlo-val.

dr László 2008.05.28. 22:48:43

én most csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy a Journey nagyon király, beszereztem a greatest hits albumukat, és awesome :)

shaft 2008.05.28. 23:10:16

nem tudok mit hozzáfűzni.... rossz, hogy vége és még rosszabb,hogy nincs folytatása....

badabing 2008.05.28. 23:20:50

Nagyon nyitott és szép a vége... Innen bármikor fel lehet állni és lehet folytatni- ha D.Chase úgy dönt.

Christopher halálakor nyilvánvalóan kezdett kirajzolódni ez a vég. Szerintem meghalt az egész family, ha csak a maffia filmek papírforma - wcbe rejtjük a fegyvert és támadunk á la Michel Corleone (Bandit26, egyre gondoltunk, kösz!). A nagyívû és családleépülô-történetek alapján is ez tûnik ésszerû befejezésnek.
Annyira profi a vége, hogy még ezt az elfelejtett és halovány Jurney számot is érdekessé tette.
Mindenesetre ezt találtam, lehet benne igazság:
www.youtube.com/watch?v=r4kgxbTqz_Y&NR=1

WUTM 2008.05.28. 23:24:59

és a macskáról még nem is beszéltünk! szerintem egyértelműen Adriana volt, és ez egy kis kedves gesztus a rajongók felé, akik annyira szerették a karaktert, és reménykedtek, hogy nem is halt meg, mert Sil direkt elvétette a lövést. :-))

Sitrep 2008.05.28. 23:27:23

én meg csak annyit hogy ennyi, nem lesz több évad, nem lesz film, azért ez a vége. Ha lett volna (folytatás, film), akkor nem ez/ilyen lett volna a vége.

Ja meg aki nem látta volna az ereditit és érdekli, AJ "Jícc"-nek mondja Yeats-t, amire rákérdez az asztaltárs, hogy "Jéjtsz?", mert úgy kell mondani.

What rough beast slouches toward Bethlehem to be born?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.28. 23:29:21

Először is, köszönöm a hogy voltokat és Tony Accardo-nak is a kiegészítéseket:) Jó érzés hozzám hasonló fanatikusok írását olvasni:) Nem gondolkodtatok azon, hogy az első évadtól elkezdeni hogy volt-ot róla? Épp a napokban volt felhívás hasonló témában;)

A Keresztapa utalás számomra eröltetettnek tűnik. Épp azért, mert nem életszerű. Ott ugye kénytelenek voltak elrejteni az ismert okokból, de itt mi értelme lett volna bemenni mosdóba egy fegyverért, majd kifele jövet lelőni.

Phil kivégzéséről a kép zseniális:)

"Tony A: tényleg, ezt a "mi ki titkunkat" én is akartam írni, mert azért elég béna, legalább akkor mondta volna olaszul, az is elég ismert kifejezés Magyarországon, de így..." Ebben azért ne legyetek olyan biztosak. Írtam egy tanulmányt, "A szicíliai maffia, mint oligarchikus állam". Könyvtárban kerestem hozzá szakirodalmat, többek közt John Dicke- Cosa Nostra című könyvét. Mondom könyvtárosnő1-nek, nézze meg a számítógépes rendszerben. Nem érti. Mondom lassan, Cosa Nostra. Elkezdi írni a gépbe: kóza nosz... mondom, hopp, ez így nem lesz jó, tudja, szicíliai maffia... 30 körüli volt. Könyvtáros nő2-vel kísértetiesen ugyanez. Ő is egyből kóza nosztrát írt. Betűzöm, mire a reakció: sejtettem, h nem így kell írni. Úgyhogy nem vagyok biztos abban, h értették volna:)

2008.05.28. 23:32:25

Óriási rajongó vagyok, az összes rész itt hever mellettem, 3x végignéztem az egész sorozatot és meg kell, hogy mondjam, rendkívül csalódott voltam a végjátékot illetően. Tony Soprano karaktere valami félelmetesen meg lett csinálva. Rendkívül jól ötvözték a vastag bőrű gengsztert, a családapát, a kegyetlent, a humorost és a nőcsábászt. Minden attitűddel rendelkezett, amivel egy ilyen szereplőnek kell. Reális ábrázolás, felépített forgatókönyv, komoly rendezés, megfelelő színészek, látvány.

Ehhez képest a végjáték rettenetes. Az egyetlen amiben bízom, hogy nyitva hagyták és az HBO pár év mulva rájön, elsősorban az olvasói levelek okán, hogy folytatni kell. Nem feltétlenül Chase-el, akár mással is, vagy nem is Tony, hanem mondjuk A.J-re írva. Nem tudom.

Csalódott voltam elsőre is, másodszorra is és tegnap este is. Ettől még a történelem legjobb sorozata marad számomra.

Tony Accardo 2008.05.29. 00:04:11

Bányapeat: én csak a magam nevében nyilatkozhatok, de ha elkezdenék az első évadtól, akkor miért ne?

A mosdóba távozó "titokzatos ember" Paolo Colandrea, nápolyi születésű pizzéria-tulaj, akit tök véletlenül fedezett fel egy ügynök, aki épp ilyen karaktert keresett a záró epizódhoz és bement pizzázni az üzletébe. 3000$-t kapott a rövidke szereplésért.

jed 2008.05.29. 00:10:14

"A Keresztapa utalás számomra eröltetettnek tűnik. Épp azért, mert nem életszerű. Ott ugye kénytelenek voltak elrejteni az ismert okokból, de itt mi értelme lett volna bemenni mosdóba egy fegyverért, majd kifele jövet lelőni."
Hogy mondjuk Tony szemszögéből nézve 3 óránál érkezzen a veszély/halál (emlékszünk Chris látomására élet és halál közt)? Csak egy újabb jel, amint lehet rágódni...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.29. 00:27:46

Tony A.- akkor csak reménykedni kell, hogy elkezdjék:) Tényleg óriási élmény volt kettőtök írásait olvasni:)

Sorozatjunkien találtam ezt a kis videót, érdekes: www.youtube.com/watch?v=r4kgxbTqz_Y A gyatra angol tudásommal ha jól vettem ki, a mosdós faszit Leotardonak hívták a stáblistában.

Tényleg, ezt akartam már korábban is kérdezni, a szicíliai maffiával kapcsolatban is ugyan ilyen erős érdeklődést mutatsz vagy csak az olasz-amerikaival?:)

jed- tisztában vagyok ezzel, rengeteg jel és utalás van, lásd a korábban többször emlegetett narancs. Előbb azt hiszem, félreérthető voltam. Szóval, a wc-s jelenet egyértelmű, h a Keresztapára utal, de gyakorlati megvalósítása szerintem értelmetlen.

Tony Accardo 2008.05.29. 00:56:22

Kamu ez a Nikki Leoatardo dolog. Csekkold a stáblistát: Paolo Colandrea - Man in Members Only Jacket. Róla írtam az előző hsz-ban.

A szicíliaiak, nápolyiak, calabriaiak, apuliaiak ugyanúgy érdekelnek. A John Dickie könyv is megvan.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2008.05.29. 11:52:13

Csak egy kérdésem lenne. A nagy büdös semmiben mi a frenetikus, fantáziadús befejezés? Ezek szerint egy évad közepén cancell-t kapott sorozatnak is mesteri a befejezése, azzal, hogy nem zárult le, csak véget ért? Mert ennek olyan hatása volt. Nem mondom, hogy lehetett volna igazán megfelelő befejezést írni a sorozatnak, de szerintem ennél még az is jobb lett volna, ha kiírtják a családot... Vagy legalább csak AJ-t!

Dallas 2008.05.29. 13:14:13

Giggsy-vel értek egyet, attól, h nincs egy ilyen kib jó sorozat befejezve és mindenki tovább gondolhatja, ebben semmi zseniális nincs. Nekem gyáva megfutamodásnak tűnik a felelősség elől, h egy végjátékkal pontot tegyen a végére. Nagyon sokféle utolsó 10 percet kaphatott volna ez a sorozat, nem ilyet érdemelt. A Twin Peaks-nál jól jött ki, ennél nem. Én továbbra is nagyon sajnálom.

WUTM 2008.05.29. 13:21:41

szerintem, ha Chase "megöli" Tonyt, akkor a fél bagázs most azért bosszankodna. Ha nem öli meg, akkor a másik fele lenne elégedetlen. lehet ezt megfutamodásnak is vélni, de én úgy látom inkább, hogy ez jó befejezés: mindenki kitalálhatja magának a végét, ahogy szeretné. ez hatalmas gesztus a rajongók felé, Chase nem erolteti ránk az akaratát. és abból is látszik, hogy jó döntés volt ez, hogy ennyit beszélnek róla az emberek :-)

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2008.05.29. 13:46:14

Ezzel a verzióval csak az a baj, hogy a valós életben sem szereti az ember továbbgondolni a történteket. Nekem pl a hét elején elkóborolt a macskám és azóta sem került elő. Baromira nem akarom tovább gondolni, hogy egy autó ütötte-e el, vagy megette egy kutya, esetleg megtalálta az eliziumi macskapunci mezőt. Zavar, hogy nem tudom mi lett vele, vagy hogy előkerül-e még.

Tony Accardo 2008.05.29. 14:02:43

Embere válogatja, hogy ki szereti és ki nem szereti továbbgondolni a történetet. Asszem még nem készült reprezentatív felmérés ebben a témában. A Sopranos fikció, a macskád sztorija meg valóság. A fiktív dolgokat "könnyebb szívvel" továbbgondoljuk, még akkor is, ha 7 évig valamilyen szinten az életünk része volt.

Dallas 2008.05.29. 14:48:32

Hja, ennyi erővel bármikor lálhattak volna és azt monhatnák, még 2 évadot gondoljatok hozzá srácok, mi nyitva hagyunk minden szálat.. Ez egy röhely. Most nem akarom sorolni a nagy sagákat, meg a nagy filmeket, de elgondolni is rossz, h mindet így zárják le. Luke áttér a sötét oldalra? Vader ledobja az uralkodót? Találjátok ki.. Ugye ez egy vicc, h erről írogatunk?

WUTM 2008.05.29. 16:05:08

"I have no interest in explaining, defending, reinterpreting, or adding to what is there. No one was trying to be audacious, honest to God. We did what we thought we had to do. No one was trying to blow people's minds, or thinking, 'Wow, this'll (tick) them off.' People get the impression that you're trying to (mess) with them and it's not true. You're trying to entertain them." - David Chase

WUTM 2008.05.29. 16:17:24

és még egy nyilatkozat David Chase-tol:

"There are no esoteric clues in there. No Da Vinci Code. Everything that pertains to that episode was in that episode. And it was in the episode before that and the one before that and seasons before this one and so on. There had been indications of what the end is like. If people want to sit there figuring this stuff out, I think that's just great. Most of them, most of us, should have done this kind of thing in high school English class and didn't."

Chase said that he had his ending all picked out years ago, although he originally didn't want any credits at all and the Journey tune was a late addition.

"As I recall, it was just that Tony and his family would be in a diner having dinner and a guy would come in," Chase said. "Pretty much what you saw."

And despite the general consensus in the media that Chase's ending was some sort of cheap shot, he says that's definitely not the case.

"Why would we want to do that?" Chase said. "Why would we entertain people for eight years only to give them the finger? We don't have contempt for the audience. In fact, I think The Sopranos is the only show that actually gave the audience credit for having some intelligence and attention span."

There was nothing definite about what happened, but there was a clean trend on view—a definite sense of what Tony and Carmela's future looks like. Whether it happened that night or some other night doesn't really matter."

Buzz_Lightyear 2008.05.29. 21:12:32

Rohadtul sajnalom, hogy vege lett ennek a sorozatnak, en nem tudom, hogy fogok meg egyszer ennyire rajongani TVben valamiert, mint amilyen a Sopranos volt. Egyaltalan nem vagyok sorozat bamulos emberke, dehat a Maffiozokat sosem hagytam volna ki.

Utolso resz pedig hatalmas volt. Szerintem nagyon szepen vartak el minden szalat egy resz alatt (es megsem kellett kapkodni, nem is ertem, hogy ez hogy sikerult) azert szerintem ezzel igen sok kedelyt megnyugtattak. Talan az egyetlen eroltetett dolog az volt, hogy AJt nagyon sinre tettek pikkpakk. Nem erdemelte volna meg az a karakter ezt. (vagy tenyleg az van, hogy ez AJ terve volt nagyreszt, kvazi kizsarolta az evek alatt a dolgot)
A vege meg tenyleg igy volt jo es kesz.
Az en tovabbgondolasom is oda jutott egyebkent, hogy Tony feladja magat az FBI-nak, es akkor ugyan egy osszehasonlithatatlanul szerenyebb elet aran, legalabb elhet szabadon a csaladjaval.

Gabba 2008.05.30. 08:50:14

Lehet oldalakat írni arról, hogy jó volt-e így lezárni vagy nem, növelhetjük a hozzászólások számát. Van akinek tetszett, van akinek nem, kész.

Nekem spec. tetszett ez a megoldás, és az én továbbgondolásom is megegyezik Buzz_Lightyearéval.

FairyHarry 2008.05.30. 11:03:38

"Whether it happened that night or some other night doesn't really matter."

szerintem rohadtul ez a lényeg, ezt kéne felfogni valahogy a fikázóknak.

Tony Accardo 2008.05.30. 12:10:09

A szövetségiekkel való együttműködés nem feltétlen jelenti azt, hogy minden eddigi elnézve és új név alatt, szerényebb körülmények között élhet tovább a delikvens. A legtöbb esetben csak enyhítik a kiszabott büntetést (ha Tony ellen lesz tanújuk - Carlo - akkor előbb vád alá helyezik, ezzel is nyomást gyakorolva rá) vagy a jövőben kiszabandó büntetési tételnél veszik figyelembe az együttműködését. Minden attól függ, hogy mi a vád ellene. RICO vád esetén anno röpködtek a 100 évek a főnököknek a 80-as évek második felében. Két "híres Tony", Tony Corallo és Tony Salerno is tudna erről mesélni, ha élne...

Joe Massino pedig, aki a Bonanno család feje volt egykor, számos gyilkosságot beismert, együttműködött a hatóságokkal (ő volt az első ember, aki ilyen magas pozícióban megtette ezt). A tét az volt, hogy ezzel kibrusztolta magának, hogy "csak" életfogytot kap és tutira nem ítélik halálra...

A Tanúvédelem nem leányálom. Egyrészt viszlát luxus, meg viszlát Carmela szülők, Janice, Patrick "Vőlegény" Parisi (vagy megy velük, új nevet kap és nem láthatja többé a szüleit), stb.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2008.05.30. 12:33:45

Szerintem Tony számára nem lett volna igazi alternatíva az együttműködés a szövikkel... Ha már így is úgy is sittre megy és jó eséllyel soha nem kerül ki, talán jobban teszi, ha nem haragítja magára a volt "üzlettársait" Hisz azt, hogy nem igazán nézik jó szemmel az egyezkedőket, már maga Tony is többször bemutatta. Pedig Pussy például az egyik legrégebbi jó ismerőse volt, Adriana meg az egyik családtagjának és vezető emberének a menyasszonya (vagy össze is házasodtak? Erre már nem emlékszem)

Tony Accardo 2008.05.30. 12:54:53

Nem házasodtak össze.

RoFä 2008.05.30. 23:18:12

Visszanézve (és visszaolvasva) egyre inkább a következő fogalmazódik meg bennem:

Amit láttunk, az az intelligens történetmesélés egy kibaszottul zseniális megjelenési formája. Nagyon áttételes, nagyon okos, nagyon tartózkodik minden olcsóságtól és trivialitástól. Nem feltétlenül meghökkenteni akar és (főleg) nem "letudni a melót".

Más kifejezések is eszembe jutnak, például: műgond, maximalizmus, a szakma és a közönség feltétlen szeretete és tisztelete.

Nem (csak) a záró részről beszélek, hanem az egész sorozatról. Tanulmányokat meg szakdolgozatokat írtak az amerikai sorozatokról, pld. a commenten is lehetett az egyiket olvasni, de ez - számomra - valahol a csúcs. Nem vagyok esztéta, tehát a jelzőkkel óvatosan bánnék, ámde: ha létezik nemes szórakoztatás, az valahol itt kezdődik.

RoFä 2008.05.30. 23:22:36

Egyébként ez a hozzáállás példa kellene legyen úgy általában, itt Magyarországon. Lenne mit tanulnunk. Nemcsak filmben. Tegnernyi munka. Világos koncepció, kérlelhetetlenül megvalósítva. Semmi olcsó trükk. Semmi mellébeszélés.

És még valami: ha legközelebb szájkaratézunk, megjegyzést téve a "buta amerikaiakra" úgy általában, jusson eszünkbe a Sopranos (meg mondjuk a Dexter, például). Több milliós közönségnek - mit közönségnek, rajongótábornak - ennél intellektuálisabb és árnyaltabb cuccot letenni az asztalra szerintem nehezen lehetne.

Ez a véleményem.

ezzelkommentelek 2008.05.31. 14:38:58

Bárhogy is rágódom rajta napok óta, nem tudok semmi okosat kitalálni ezzel az egésszel kapcsolatban.
Oda jutok mindig, hogy nyitva hagyták az ajtót a folytatáshoz ($$$). De szerintem pont itt fog saját csapdájába esni Chase úr, mert akkor meg majd kezdheti megint a magyarázkodást. Ezek a nyilatkozatok nagyon lezserek és művésziek a részéről, de nem tartom ekkora zseninek, mint amilyennek ezzel beállítja magát. Persze biztosan meglesz a magyarázat. Akkor majd úgyis kell egy folytatást írni, tehát elkerülhetetlen a jelenet folytatása.
Minden esetre valahol örülök neki, hogy nem látom a semmiben a zsenialitást, biztos már öreg vagyok.
Egyedül az egy-két éve futott mobiltelefon-reklámban tudtam elfogadni, hogy a nulla, az valami (Szipák és a többi reklám).

Sincere (törölt) 2008.06.02. 16:16:29

Szerintem, teljesen korrekt volt a befejezés, ha emlékeztek régen Tony mondta,hogy "Fogadni mernék hogy a halál csak hirtelen sötétség" és ennek megfelelően az is lett. Meg ugye Tonyt eddig 2szer próbálták megölni mindkétszer sikertelenül és harmadikra sikerült, erre utal hogy Meadow parkolása csak harmadszorra sikerült. Az étterembe bejövők mind Tony halálát akarták, mint például a kamion sofőr (Chris az ő bátyját rabolta ki). Nikki Leotardo a pultnál űlő ember ő róla mindneki tudja, hogy ki. A fekák akik bejönnek még régebben megpróbálták megölni Tony-t. Profi munka taps David Chase-nak a nem sablonos befejezés után.

u.i.: Szerintem is a retyóra menő ember lőtte le Tonyt hisz az uccsó snittben ő szerepelt a sötétség előtt.

WUTM 2008.06.03. 00:13:36

Sincere: sajna nem ilyen egyszerű, ezek egyike sem igaz (se a kamionsofőr, se Nikki Leotardo, az egy jó nagy kamu volt, se a fekák) :-)
az idézet viszont így igaz: "You probably don't even hear it when it happens, right?" (6x13)

Sincere (törölt) 2008.06.03. 15:15:53

Lehetséges...így mondjuk elég kézen fekvő, de elgondolkodtató...
Idézet: "I bet it's like cutting to black"

WUTM 2008.06.03. 16:06:17

ez nem idézet, ilyen nem hangzik el a részben. csak valaki kitalálta, mert milyen jó lenne, ha elhangzott volna 8 résszel ezelott, és ez a magyarázat.

Tony Accardo 2008.06.03. 23:40:28

Ráadásul a "You probably don't even hear it when it happens, right?" mondatot nem is Tony, hanem Bacala mondta...

zajcev25 2008.06.04. 13:14:43

Jaj gyerekek! Főleg Sincere írására reagálnék: sztem Chase eddigi profi epizódjai után nagyon nagy baromság lett volna egy olyan szitut összehozni az uccsó 5 percre, amelyben kapásból 3 potenciális ellenfél lenne ugyanazon a helyen!!! Emberek ez senkinek sem sántít? Kicsi a világ de azért nem ennyire! Másrészt a két fekete aki szerintetek ki akarta nyírni tony-t az azért hibádzik mert abból az egyik anno meg is halt miközben tony-t le akarta lőni. Nem tudom, lehet hogy csak nekem tűnt fel, de amikor tony belép az étterembe tök más póló van rajta mint amiben ül már! Amikor belép először kinézi a helyet, majd megint tony arca, majd hirtelen már ott is ül! Na éppen ezek miatt gondolom hogy ez egy újabb álom tony bácsitól és a nagy feketeség az, hogy például megcsörren a telója és tátááám felébred :) én így zártam le :)

dr László 2009.12.06. 23:21:12

sziasztok,

ugye nem egyedül vettem észre, hogy megint adják az rtl -en? :-) ma az utolsó rész.....

természetesen nem nézem, azóta megvettem az összes évadot dvd -n, és most tartok a 6/1 4. résznél.

ez az egyedüli sorozat amit megvettem valaha is :-o

leisuresuitlarry 2010.01.02. 15:01:31

dr lászló

Én is néztem... :)

farkasokkal tancolo 2010.05.31. 23:51:50

Én pár hete fedeztem fel egy linket, "filmekaneten" a címe, lényeg a lényeg, hogy kattintásra lehet rajta számos sorozatot nézni.

Annak idején nem néztem a maffiózókat, de most elkezdtem, és a második évad végére rájöttem, hogy NEKEM EZ A SOROZAT KELL!!! És azóta meg is szereztem az egészet, ne tudjátok meg, főzés minimális, takarít a franc, bevonultam a szobámba a dvd-k és a lejátszó társaságában, és megnéztem egy nap egy egész évadot...

Kár, hogy a hogyvolton csak a 6 évad van meg, nagyon jó volt olvasgatni azt amit már láttam! :-)

Baaden 2014.09.22. 19:56:49

Én meg most értem végig és WTF.

netiltsálle 2015.01.26. 12:59:23

@RoFä: Tudom, hogy 2008-as a komment, de mai fejjel: Dextert neeeeeeeeeee! :D
süti beállítások módosítása