Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

NCIS 4x11 – Robotautó

2008. május 27. 09:00 - Bruzsy

Az eheti NCIS-t egy rutinpályán nyitjuk, ahol egy jócsaj autóoktató hölgy ad tanácsokat a szerencsétlen mazsolának, nem jó kezdő vezetőnek lenni, no. De úgy tűnik ez csak a kötelező eligazítás volt, mert a sofőr egy jó nagy gázfröccsel elindul, akadályok között szlalomozik, vízfüggönyön hajt át, 180°-ot fordul, nem semmi a pali. Mi ez, Legyen Ön is Schumacher Autósiskola? És fény is derül a titokzatos Otto kilétére, aki nem más… Mint egy robot! Bocsánat, második generációs, teljesen automata, mesterséges intelligenciával működő jármű! Nem semmi. Egy tesztfutásnak voltunk tanúi, ami után az immár tervezővé avanzsált hölgy visszamegy Ottoval a garázsba, ahol az autó (második generációs, teljesen automata, mesterséges intelligenciával működő jármű) önálló működésbe kezd: központi zár be, ablak felhúz, utastér elgázosítása folyamatban. Szegény nő ájultan borul a műszerfalra, mi pedig a főcím alatt eldönthetjük, hogy akkor jó dolog-e a biztonsági öv, vagy sem.


A központban eközben zajlanak az események: ma tartják a kötelező felvilágosító előadást a munkahelyi szexuális zaklatásokról. Gondolom többünkben is felmerült a rendkívül égető kérdés: „Ezeknek??? Biztos?”. Így van, és jelen is van az egész csapat: Jenny Shepard; az elméjében öleléseket osztogató Abby Sciuto; Jethro „Tasliosztogató” Gibbs; a munkatársi jóviszony két mintapéldája, Anthony DiNozzo és Ziva David; sőt még Jimmy Palmer is, akinek éppen az a legnagyobb problémája, hogy vajon szexuális zaklatásnak minősül-e, ha a meztelen hullákat tapizza. Nocsak, talán mégis van valami abban, amit McGee írt a könyvében? Félek, ennek a témának a boncolgatását még az Alföld TV éjfél utáni műsorsávja se fogadná be, szóval lépjünk inkább. Érkezik a jelentés a jócsaj tervezőről, merthogy a fejlesztő vállalat, az Azeon, a Haditengerészet fennhatósága alatt áll, és bizony a nő is tiszt volt. Csak volt, mert már megfulladt. Na, több se kell a teamnek, olyan undorodó arccal és villámgyors sebességgel vonulnak ki a teremből, mint egyszeri hallgatók a tűz- és balesetvédelmi oktatásról. Irány a helyszín!

A bázison Mr. Palmernek élete első komoly megbízatásában lehet része: egyedül állapíthatja meg a halál beálltának idejét, tekintve, hogy Dokinak kórházba kellett vinnie az édesanyját (!), mert az öreg hölgy megvágta magát egy borotvával. Hiába, az emo stílus megállíthatatlan! Miközben a technofób Gibbs próbálja feldolgozni Otto működésének elvét, Tony a hullára rátalált kollégát kérdezi ki, aki beszámol a kutatás hátteréről: több nagy cég versenyez az igazi K.I.T.T. kifejlesztésén, és a Védelmi Minisztérium közülük választja majd ki azt, akik a jövőben a high-tech megbízásokat kapni fogják. Szóval nagy a nyomás, a vörös öngyilkosságra gyanakszik. Beállít közben egy öreg prof is, ő a kutatás vezetője, aki mint elmondja, lányaként szerette Seabrook hadnagyot, és ő nem hiszi, hogy a nő megölte volna magát. Sőt, a hadnagynak a helyszínen se kellett volna lennie, csak a nő annyira maximalista volt, hogy még a szabadnapját is Otto javítgatására áldozta.


Eközben a kis McGee ámuldozik egy sort a 22 millió dolláros technológián, és ebbe Zivát is bevonja, aminek köszönhetően enyhén félreérthető helyzetben kötnek ki, ejnye, hát nem tanultatok semmit ma reggel, gyerekek? Jön is a vörös ürge, sőt, most már az üvöltéstől a feje is passzol a haja színéhez, hogy ezt azonnal fejezzék be, mert lehet, hogy gyilkossági ügyeket lehet ilyen stílusban megoldani, de a mesterséges intelligencia nem játék. Amikor pedig Tony közli vele, hogy le kell foglalják a kocsit is, mint bizonyítékot, majdhogynem gutaütést kap.


Visszatérünk a központba, ahol megkezdődnek a spekulációk: öngyilkosság, szabotázs, véletlen baleset? Végül Tony találja meg a megoldást egy biztonsági kamera felvételén: alig pár órával a halál előtt a vezető szerelő, Jamie Jones próbálkozott szexuális közeledéssel a hadnagy felé, amit a nő egy jól irányzott legyintéssel hárított el, Moszkvában az ilyenért már piros lapot adnak. És itt jön a lényeg: a felvételről minden további anyag hiányzik, valaki nyilván letörölte. Nos, azt hiszem, eldobhatjuk az öngyilkosság és a baleset elméletünket, kezd érdekessé válni az ügy.


Ez idő alatt odalent is zajlik az élet. Jimmy vigyorgó fejjel és egy rúzsfolttal az arcán hozza Doki táskáját a boncterembe, akinek nem a folt tűnik fel elsőként, hanem hogy a kis Palmer hogy megizmosodott az elmúlt időben. Sőt, arra gondol, elkéri a receptjét, és majd ő is kipróbálja… Hát, Lee ügynök már foglalt, de szerintem biztos talál magának az öreg doki egy-két fiatal gyakornokot a könyvelésen, kíváncsian várjuk a fejleményeket. Közben érkezik Gibbs ügynök, így Doki beszámolhat neki a boncolás eredményéről: a halál oka nagy mennyiségben belélegzett szén-monoxid, a testen különböző horzsolások és zúzódások pedig nemi erőszakra utalnak. Lassan itt lenne az ideje, hogy újra elővegyük azt a szerelőt.


A következő feladatok egyértelműek: McGee és Abby Otto-n végeznek vizsgálatokat, Ziva és Tony pedig célba veszik a hadnagy lakását. DiNozzonak azonban fontosabb dolga akad: székletmintát kell leadnia a kórházban. Ez még bocsánatos bűn is lenne, de amikor kiderül, hogy a tégelyben nem ürülék, hanem ajándék van, és valójában az ápolóként dolgozó Jeanne-t megy meglátogatni, kezdjük már unni ezt a szerelmes, féltékenykedő DiNozzot. Pláne, hogy még kap egy kórházi karszalagot is a csuklójára a lánytól, nyilván azért, nehogy összecseréljék egy nyugdíjas nénivel, és őt operálják meg helyette. Eközben Abby és McGee is nekiesik a munkának, most a lányon van a sor, hogy ámuldozzon egyet a technológián, aminek az 50. soránál még Timmy is feladta annak megértését, pedig az MI érdekes dolog... Ebben a kódban hetekig, sőt, hónapokig tarthat, míg szabotázsra utaló nyomokat találnak, szóval fejezzük be inkább az epizódot, aztán az évad végén visszatérünk rá, jó? Ez egyes helyeken még működne is, csak sajnos itt van egy őszülő halántékú főnök a csapatban, aki nem tolerálja ezt a fajta hozzáállást, és a „Holnapra mutassatok fel valamit, vagy tasli lesz!” jelmondattal ki is fejezi álláspontját. Hiába, a csapatmotiváció nagyon fontos dolog.


Eközben DiNozzo végzett az enyelgéssel, és megérkezik a hadnagy lakására (alig több mint fél perccel Ziva után, nyilván az izraelinek is van egy titkos pasija, hogy ennyit késlekedett). Gyors körülnézés, és már meg is találjuk a hiányzó szerelőt: az ágyban fekszik félmeztelenül, kikötözve, szája kipeckelve. Hoppá. Na, gyorsan kihallgatjuk a fickót, aki azt állítja, hogy ők bizony Seabrook hadnaggyal igen közel álltak egymáshoz, és amit a videofelvételen láttak csak szerepjáték. Kérdezzék csak meg a hadnagyot, ő majd igazolja. Csak egyetlen gond van: Seabrook odalent fekszik egy alumíniumtálcán a boncteremben, és nincs beszédes kedvében. A szerelő reakciójából pedig egyértelműen megállapítható, hogy nem ő a hunyó. Eközben odakint Ziva csak nem tér nyugovóra afelett, hogy Tony mit keresett egy székletmintával a kórházban, amikor pedig Jeanne a kórházi vonalon keresztül hívja fel DiNozzot, vad kombinálgatásba kezd. Ugyan Tony megpróbál egy szellemes „Terhes vagyok. McGee nagyon büszke lesz!” mondattal kitérni a téma elől, de mi már látjuk, hogy ennek nem lesz jó vége.


Ezalatt McGee és Abby nyomon vannak: Timmy talált néhány mp3 fájlt a hadnagy számítógépén, de ezek nem az iowai nagybácsin keresztül érkezett cédék biztonsági mentései, hanem saját felvételek. Fel is veszi a tökéletes hangszigetelésű fejhallgatót a meghallgatásukhoz, és persze Abby is pont ezt az időpontot választja arra, hogy beüljön az autóba, bezárja magára az ajtót és bekapcsolja a biztonsági övet. Naná, hogy beindul az automatika, a lány bennragad a szén-monoxid gőzben, McGee meg persze hogy nem hallja a kiabálását a fejhallgatónak köszönhetően. Jesszusom, most mi lesz? Minicliffhanger, az! No persze Magyarországon nem kell egy tisztasági betétekkel és mosóporokkal átitatott tíz percet végigaggódnunk a megoldásra várva (itt ugyanis még mindig a jelenet közepén reklámozás a divat), szóval Gibbs máris érkezik, és egy poroltó segítségével megmenti a lányt. Abby élete pár másodpercen múlt, de legalább most már ők is tudják, mi történt a hadnaggyal…


És akkor most dobpergés, és folytassuk a La Grenouille szálat ott, ahol az előző epizódban abbahagytuk. A Tony által megfigyelt 3 utasnak foglalása van egy puccos étterembe, ahol egy negyedikkel találkoznak. A feladat rendkívül egyszerű: DiNozzo megint beépül, lefotózza a titokzatos negyediket, majd lelép onnan. Már csak egy probléma van: hogy oldjuk meg, hogy a terroristaarcú kopasz ne ismerje fel ügynökünket? De már erre is megvan a megoldás. Elképesztő jelenet következik, DiNozzo ügynök – pályájának csúcspontjaként – hippi utcazenésznek öltözve, az eseményeket a dalába szerkesztve tesz jelentés Jennynek (és azért dicsérjük meg Damu Rolandot, amiért ennyire jó munkát végzett Michael Weatherly „kifinomult” énekhangjának visszaadásával). Küldetés végrehajtva, sikerül is lekapni az olasz maffiozófejű negyediket, sőt, Tony még az aprót is megtarthatja. Szép volt, Tango 8!


Egy kis pihenő és néhány, Timmyvel eltöltött érzelmes másodperc után Abby is újra harcra kész, és rögtön rá is jön az autó támadásának megoldására: a programot annyira nehéz működés közben meghackelni, hogy valaki nyilván belülről, egy memóriakártyán keresztül juttatta be a kártékony kódot az autóba, mikor az még offline volt. Szóval már csak a kártyát kell megtalálnunk egy 22 milliós dróthalmazban, és meg is fejtjük az ügyet. Nosza, akkor tessék szétkapni az autót, jön a parancs. Szép kis feladat, 10 óra alatt gyakorlatilag darabokra szedik az autó minden egyes alkatrészét, majd mindez után McGeenek eszébe jut, hogy nézzünk már be a tanksapkába is. És íme, a memóriakártya előállt. Szép munka, most aztán tessék újra összerakni, mert 2 óra múlva jönnek az ellenőrök az Azeontól, akik nyomban szívrohamot kapnak, ha ilyen állapotban meglátják Otto-t. Ki mondta, hogy NCIS ügynöknek lenni könnyű dolog? Még szerencse hogy kéznél van a vezető szerelő, majd ő segít.


Eközben megjön a küldöttség az öreg prof és vöröske személyében, akit Jennynek és Gibbsnek kell feltartania, amíg a csipet-csapat elkészül az összeszereléssel. No de jön is a füles Jethronak, hogy az autó üzemkész állapotban van, meg lehet tartani a nagyvizitet. Mehetünk is le a műhelybe, ahol viszont egy kisebb meglepetés várja őket: Otto eltűnt! Na ez az a pont, amikor már Jennynek is eldurran az agya, és ordítozva adja a parancsot a gyilkos Humvee megtalálására. Természetesen az ilyen dolgokra teremtették a McGee-Abby párost, akik Jamie, a szerelő segítségével viszonylag egyszerűen az autó nyomára bukkannak. Teljes taktikai egység vonul a helyszínre, ahol is megvizsgálják Otto-t: a tanksapkába rögzített hamis memóriakártya eltűnt. Szóval nyomeltakarítási művelet volt, amit az Azeon bázisáról irányítottak!


No, akkor már közel vagyunk a leleplezéshez. McGee jobban megvizsgálja a helyszínen a gépek IP címeit, és megállapítja, hogy vöröske volt a szabotőrünk! Kattan is a bilincs, bizonyítékként pedig előkerül az eredeti memóriakártya, amivel beazonosítható a tettes. No, akkor az öreg prof meg is vizsgálná, csak egy gond van: a kártya tök üres! Mivan? És íme, itt jön a képbe a leleményes Gibbs ügynök, aki hipersebességgel rájött, hogy nem lehet vörös a tettes, hiszen ő találta meg a hullát, és nyilván már akkor elvette volna a kártyát. Szóval beetetés volt az egész dolog, Jethro egy, a saját fényképeivel telepakolt kártyát adott oda az öregnek, aki lelkesen le is törölte azt. Megvan tehát a gyilkosunk! No de mi volt az indíték? Hát persze, nem is a hadnagy volt a célpont, hiszen neki nem is kellett volna bent lennie aznap a bázison! Az öreg a vöröst akarta kinyírni, mert szerinte túl nagy volt a befolyása a cég vezetésében. Ezt hívják szívásnak.


Ügy megoldva, gyilkos rács mögött, mehetünk is haza, azonban még hátra van a lezárás: Ziva, aki még mindig túlságosan aggódik DiNozzoért, utánanézett a pestis (2. évad, remélem emlékszünk még rá) utóhatásainak, és elképzelhető, hogy évekkel később kiújuljon. Innen pedig már csak néhány másodperc kell, hogy kisakkozza: ezért jár Tony mostanában annyit orvoshoz meg kórházba… Tudtam én, hogy nem vezet sok jóhoz ez a titkolózás a barátnővel, és bár Gibbs palástolni igyekszik, azért látszik rajta, hogy most már ő is aggódni kezdett kedvenc ügynökéért. Mindeközben a halálos beteg DiNozzo boldogan tölti az éjszakáját Jeanne társaságában. Mi lesz még itt ebből… Jövő héten kiderül!

Címkék: ncis
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EA 2008.05.27. 12:37:46

", olyan undorodó arccal és villámgyors sebességgel vonulnak ki a teremből, mint egyszeri hallgatók a tűz- és balesetvédelmi oktatásról."

Csak nem te is a Műegyetem padjait koptatod/koptattad?
Vagy ez máshol is ilyen népszerűségnek örvend? :)

btw, grat a hogyvolthoz!

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.05.27. 12:55:25

Hát, a túloldalon, a szabadidőközpontban is szeretjük (de nagyon!) a balesetvédelmit. :-P De elmondások alapján nem vagyunk egyedül a problémával... :-D

Amúgy meg köszi! :-)

enzo23 2008.05.27. 14:36:51

"Moszkvában az ilyenért már piros lapot adnak..." :D:D:D:D ez lol :D:D
amúgy jó rész volt, mindenféle szállal...:) Tony éneke:D:D:Dna meg a zöld-sárga-piros lámpázás, az előadónő nem tudta, kivel van dolga:) Gibbs meg úgy csinlt mintha kezdené érteni a technikát, de mégse:D szóval jó kis sorozat ez, végre sok folytatásos szállal
ja és lead6nák már azt a múltkori robbantósdi folytatását mer tökre elfelejti mindenki...persze mire van a hogyvolt?:)

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.05.28. 02:31:57

Van egy nagyszerű hírem, amit gondolom minden rajongó imádni fog: jövő héten megy a TV2-n utoljára NCIS, utána nyári szünet... És igen, pont 2 hét múlva jött volna a "Sharif visszatér" c. rész, szóval garantáltan mindenki elfelejti az előzményeket szeptemberig... :-D

Viszont várom a javaslatokat: kezdjem el elölről? Van értelme? Mondjuk heti 6 rész kéne, hogy utolérjük őszig magunkat, amire azért nem nagyon vagyok képes, szóval én nem sok esélyt adok neki. Vélemény? Esetleg még a társulás is szóba jöhet. :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.28. 08:38:44

Ziva határozottan aggódik. Csak nem szerelmes? :-)

Szóval minden most megy el nyári szünetre? House-nak már vége, héten lesz a utolsó Lost, meg a Tűzvonalban, és akkor még ez is (meg akkor már gondolom az ezt követő numb3rs is)... Az összes sorozat szünetelni fog, amit eddig néztem. Szép.

Faby 2008.05.29. 12:14:46

Csak halvány emlék: DiNozzo szerelme (Jeanne?) szerintem orvos, de legalábbis medikus/rezidens, többször is szólították doktornőnek (nem feltétlen ebben a részben), nem ápolónő, az biztos.
süti beállítások módosítása