Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Veronica Mars 1x11 –Silence of the Lamb

2008. május 25. 11:23 - foxglove (törölt)

Váratlan gyilkosság zavarja fel az amúgy sem túl csendes neptuni állóvizet: egy fiatal lányt megfojtottak egy gitárhúrral. Már csak azért is váratlan, mert egy Gitárhúros Fojtogató néven elhíresült személyt már elkaptak egyszer pár évvel ezelőtt, Oakland-ben, és éppen Mars-apuka vezette a nyomozást. Most legalább bebizonyosodott, amit már akkor is sejtett (persze ugyanúgy süket fülekre talált, mint mindig): az oaklandi és a neptuni fojtogató két különböző személy. De legalább megtört a Kasszandra-átok: a vezetőség – Lamb seriff és a polgármester-helyettes személyében – fülét-farkát behúzva jön visszakönyörögni Mars-apukát a bizniszbe. Egy időre vége a hűtlen férjek/feleségek utáni kémkedéseknek: a régi seriff visszatért a városba! Legalábbis erre az ügyre.

Veronica sem tétlenkedik, bővíti a profilját a Neptune Highban. Legújabb szolgáltatása: a Nagy Szülőleleplezés, azaz megfelelő ellenérték fejében kompromittáló anyagot kutat fel szülői elnyomásban szenvedő diáktársainak. Amiket a „bezzeg az én időmben” típusú szentbeszédek idején röhögve lehet a felmenők arcába sorolni. Persze ez csak azokra vonatkozik, akik nincsenek olyan kiváltságos helyzetben, mint például Madison Sinclair (ő volt a pom-pom bitch, aki meghamisította a szavazólapokat). Neki igazán nem lehet oka panaszra: nem minden szülő küld vonósnégyest és tortát az iskolába a lánya 17. születésnapja alkalmából. Kivéve persze az MTV My Super Sweet Sixteen-féle agymenésekben.

Az üzlet annyira jól megy, hogy Mac fantáziáját is beindítja. Elvégre a gazdagabb diáktársak lehúzásáról van szó, és ebben Mac-nek van némi tapasztalata. Azzal az ötlettel áll elő, hogy Veronicának és neki egyesíteni kéne a szupererőiket: az ő számítógépes szaktudásával és Veronica nyomozói képességeivel simán uralhatnák a világot. Addig is, be kell érni azzal, hogy Veronica az ő szüleit is lenyomozza. Nincs velük semmi különösebb probléma, csak Mac szerint túlságosan különbözőek (ez általában így szokott lenni). A nyilvántartásban semmi érdemleges nem szerepel a Mackenzie-szülőkről. Kivéve, hogy 1992-ben 1 millió dolláros kártérítést kaptak egy kórháztól. Mivel Mac erről semmit sem tud, Veronica megígéri, hogy utánanéz annak, hogy mi történt. Az információt viszont nehéz lesz Mac-kel közölni: bármilyen hihetetlenül hangzik, de Mac-et elcserélték a születésekor a kórházban. És ami még ennél is rosszabb, Madison Sinclair-rel.

Lamb seriff mintha kicsit nehezen viselné, hogy kitúrták a pozíciójából. Annak meg főleg nem örül, hogy Mars-apukával kell együtt dolgoznia. Az első közös útjuk Starsky és Huthcként egy gitárüzletbe vezet, ahol eladó sehol, csak egy kiöregedett helyi rock-zenészekből álló banda próbál éppen. Mars-apuka szerint Lamb-seriffnek be kéne hajítani közéjük a bugyiját, hogy észrevegyék őket, de sajnos/szerencsére enélkül is felfigyelnek rájuk. A rendkívül barátságos és segítőkész eladó szemrevételezi az ominózus gitárhúrt, és megállapítja, hogy egy teljesen átlagos darab. Előtte még persze kölcsönösen beszólogatnak egymásnak Lamb seriffel: „A felszíjazott gitár elfeledteti, hogy semmire sem vitted?” „Miért, a felszíjazott fegyver igen?

A dreamteam most annak a bárnak a csaposát veszi elő, ahol a meggyilkolt lányt utoljára látták. A csapos egyébként kőparaszt, azt állítja, hogy nem tud különbséget tenni a részeg csajok között. Mars-apuka egészen sokáig nyugodt maradt, konkrétan addig, amíg a csapos be nem indul az ebédet hozó Veronica látványától. Ekkor szó szerint felrúgja. Persze Veronicát sem kell félteni, őt sem csak a jószándék vezérelte az irodába. Az ebéd csak ürügy volt, hogy felmérje a terepet, hogyan tudná megszerezni a Lilly Kane-gyilkosság aktáit. A megoldás egyenesen az ölébe hullik, az új seriff-helyettes, Leo személyében. Leo megígérteti vele, hogy később meglátogatja. Veronica a lehető legnagyobb örömmel igent mond, egyrészt mert Leo jól néz ki (félig görög, félig olasz félisten), másrészt így alkalma nyílik a kémkedésre. Szóval kellemest a hasznossal.

Úgy látszik, a „rossz zsaru” módszer bevált a csaposnál, hirtelen valahogy sokkal bőbeszédűbb lett. Szerinte egy „Féreg” nevű srác lesz az emberük, aki videóra veszi a hiányos öltözetű részeg csajokat, aztán eladja a felvételeket. Végre egy nyom, seriff 1 és seriff 2 rövidesen már Féreg motelszobájának ajtaján kopogtat. A srác éppen zsebhokizik videózik, érthető módon nem is fog kezet seriffékkel. Ránézésre egyébként teljesen ideális gyanúsított-alapanyag, zakkant sorozatgyilkos-feje van, a szobából éppen hogy ki nem esnek a lányok videói, és hoppá, egy gitár is ott figyel. A lányt persze nem ismeri fel a fénykép alapján, Mars-apuka pedig illedelmesen elköszön. Lamb seriff értetlenül áll a dolog előtt, ha rajta múlt volna, már rég rárontott volna Féregre. Mars-apuka felvilágosítja, hogy az ő módszerei ennél kifinomultabbak, nem akarja, hogy Féreg gyanakodjon és eltüntesse a bizonyítékokat, mielőtt házkutatási parancsot szereznének.

Mac tudni szeretné, hogy milyen lett volna Neptune 09-el végződő felén felnőni, ezért Veronica és Wallace társaságában belóg Madison Sinclair születésnapi bulijára. Lehet, hogy hallgatnia kellett volna Veronicára, aki ellenezte az ötletet, mert megspórolhatott volna magának egy nagy adag szívfájdalmat. Ha nem cserélik el, ő is körbejárhatta volna a világot, egy hatalmas könyvtárban olvasgathatna, és az idegesítő szőke öccse egy helyes kishúga lenne, aki egy az egyben Mac 2.0.

A cél szentesíti az eszközt elvet követve Veronica rákényszeríti magát, hogy együtt töltsön egy estét Leoval, bármilyen hálátlan feladat is ez. (Mondtam már, hogy félig görög, félig olasz?) „Szerencsére” csak addig kell kitartania, amíg a beépített ember Weevil meg nem érkezik, hogy panaszt emeljen a környéken garázdálkodó, heavy metalt hallgató motoros banda ellen. Tűrhetetlen. Ezalatt Veronica beoson a bizonyítékraktárba, és elemeli azt a CD-t, amin a Lilly Kane-ügyben beérkezett telefonos bejelentéseket rögzítették. Weevil a végszó után („Üzenem a főnökének, hogy ne számítson Eli Navarro úr szavazatára az idén!”) távozik, Veronica érdekes módon marad még. Leo – akiről kiderül, hogy rockzenész is, ezt már nem lehet fokozni – pedig elhívja, hogy jöjjön el a zenekara fellépésére.

A sok kamuhívás között végül Veronica megtalálja azt, amit keresett. A bejelentést viszont eltorzított hangon tették meg, a rejtélyes illető csak annyit árul el, hogy Abel Koontz volt a tettes, aki egy lakóhajón él egy kikötőben. Mars-apuka sem jár nagyobb sikerrel. A Féreg videóin megtalálták az áldozat Amy Polkot, de a kihallgatás teljesen eredménytelen. Pedig a „jó zsaru-rossz zsarut” játszák, és Lamb seriffnek ez utóbbi nagyon jól megy. Elég szuggesztív stílusa van. Sajnos Eddie-re, a Féregre azonkívül, hogy tényleg zakkant (pontosabban: mentális problémái vannak) semmit sem lehet rábizonyítani.

Veronica megkéri Mac-et, hogy vizsgálja meg az eltorzított hangfelvételt. Mac megígéri, és azt is, hogy nem csinál semmi hülyeséget, majd ugyanazzal a lendülettel be is lép pom-pom bitchék otthonába, azzal az ürüggyel, hogy ottfelejtette a táskáját. Egy barna hajú mami nyit ajtót, és látszik rajta, hogy az első pillanattól tudja, hogy a lánya áll előtte. Félszeg beszélgetés kezdődik általános témákról, de egyikük sem mondja ki nyíltan az igazságot, bármennyire is szeretnék mindketten. Madison viszont elég egyértelműen tudatosítja Mac-ben, hogy nem tartozik ide, így elbúcsúzik, Mac mami marasztalása ellenére.

Mars-apuka már a holmiját csomagolja a seriffhivatalban, amikor egy zaklatott nő érkezik azzal, hogy eltűnt a lánya. Ráadásul Sacks seriffhelyettes is befut a hírrel, hogy a halott lány kezén talált írás a csapos telefonszáma. Ettől viszont Mars-apuka lesz nagyon zaklatott, mert a csapos elég egyértelműen kifejezte, hogy Veronica az esete. Mialatt Lamb seriff és az emberei a csapos elfogására indulnak, Mars-apuka Veronicát próbálja hívni, sikertelenül. Egy magánnyomozó apa elől azonban nem lehet csak úgy elbújni, mert egész egyszerűen beméri a telefont. A nyomok egy elhagyott raktárépülethez vezetnek, Mars-apuka feltöri az ajtót és rettenetes látvány tárul a szeme elé: Leo és a zenekara próbálnak, Veronica pedig egyedüli fangirlként csápol. Mielőtt Mars-apuka dühöngeni kezdene, észreveszi a hangszigetelést a falon, amitől támad egy ötlete. Megkéri Leot, ha már úgy is ott van, hogy tartson vele a gitárüzletbe. A gitárüzlet hétvégén zárva van, és ez pont lefedi azt az időszakot, amíg a gyilkos fogva tartja az elrabolt lányokat. Jó volt a megérzés, a stúdióban egy ládába zárt lány kiabál segítségért. Mialatt Mars-apuka kiszabadítja, a gitárbolt tulajdonosa lopakodik a háta mögé. Leo leszereli, lány megmentve, Gitárhúros Fojtogató elfogva, ilyen egy jól sikerült csapatmunka. Kár, hogy az egészet Leo szívja meg, a seriff felfüggeszti egy időre, amiért „nyitva felejtette” a bizonyítékraktárt az elmúlt éjjel. Veronicában feltámad a bűntudat, és lehet, hogy más érzelem is, de úgy tűnik, ezzel elkésett.

Mac-nek sikerült dekódolnia a hangfelvételt, és mielőtt kempingezni indulna a (régi) családjával, lejátsza Veronicának. Veronica felismeri a hangot. Indulás előtt Mac észreveszi, hogy egy kocsi parkol a házuk előtt, benne az igazi anyukájával. Egyikük sem mond egy szót sem, de Mac az ablakra teszi a tenyerét, belülről pedig az anyukája teszi ugyanezt, és az üvegen keresztül megsimogatja a kezét. Ez mindent kifejez. A szőke anya hívja közben Macet, és mire Mac visszafordul, az autó már elhajtott. Mac visszatér a régi családjához.

Veronica viszont nem az a típus, aki könnyen megbékél a helyzetével. A tőle megszokott fogat fogért stílusban vág vissza Clarence Wiedman-nek, akinek már Abel Koontz feljelentése is a rovásán van. Egy csomagot küld neki a Kane-vállalathoz, benne a férfi megfigyelési fotóival, így jelzi, hogy ő is beszállt a játszmába.

Címkék: veronica mars
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Colette 2008.05.27. 22:12:56

... és még mik lesznek! Figyelemmel fogom kísérni! :)

Gn · http://www.google.co.hu 2008.05.29. 14:07:02

zsenialisak ezek az epizodcimek :)

koszi a hogyvoltokat!
süti beállítások módosítása