Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Reaper 1x09 – Hamut a hamunak

2008. május 17. 10:24 - Sonrisa

Csodásan átlagos nap virradt ránk, csapjunk is rögtön a közepébe. El Diablo ezúttal gyanútlan vásárlóként jelenik meg a WB-ben, segítőnek naná, hogy Samet kéri. Fény derül a Szerződés apró betűs részére is: Devilfőnök egy csettintésére Samnek minden meg kell tennie, az csupán az ő jóindulatán múlik, hogy csak a fejvadászsággal kellett törődnie. Eddig. Most azonban vízvezeték-szerelés a lélekhajkurászás helyett egy nőnél, Miminél, aki eléggé csinos ahhoz, hogy az ember elkezdjen kételkedni benne, itt valószínűleg nem vérrokoni kapcsolatról van szó. A probléma oka pedig nem más, mint az, hogy a kis tündér a mosogatógépet szándékozott úgy használni, mint egy mosógép. Meglepő módon a fehérneműk akadtak el. Kiderül, hogy Mimi barátja Jerry. Jerry hívta a WB-ből Samet. Egy nyaraláson készült fotó alapján pedig Jerry = Devilfőnök. MIVAN!? Főcím.

Ben és Sock is hitetlenkedve fogadja a hírt, miszerint Ördögpapának van egy csini evilági szeretője, akinek fogalma sincs róla, hogy ő a Sötétség Fejedelme. Sock persze irigykedik rá, a Sötétség Hercege akar lenni. Ő Sock, hiába. Sam maga alatt van, az Andy-ügy jegelődött a nyakláncos baki óta, szóba sem állnak egymással. A jég azonban most megtörni látszik, Andy szívességet kér Samtől és ennyi. Lehet, hogy csak Sam ragozza túl a dolgokat. Sock elő is áll az elméletével: megcserélődtek a szerepek, Sam úgy viselkedik, mint egy csaj, Andy meg mint egy pasi. Csak, tudnám, hogy honnan jutnak eszébe az ilyenek. Gyors szemfényvesztés, s Sam egy koporsóban eszmél. Ami nem üres! Úgy síkit, mint egy csaj, ez Sockot igazolja. De gyorsan kiderül, egy ravatalozóban vagyunk, senki nem lesz élve eltemetve. Sam merész, és számon kéri Devilfőnökön az egész Mimi-ügyet. Hiszen lehetne annyi tisztesség benne, hogy felfedi kilétét. Erre azonban nem mutat hajlandóságot.

Igazából a Szökött Lélekhez van köze a ravatalozónak, menő temetkezési vállalkozó volt hajdanán. És testrészeket árult. Részemről máglyára vele a kegyeletsértés miatt! De van egy aprócska probléma: mivel a Szökevény testét korábban elhamvasztották, így nincs rendes teste, amibe visszatérhetne, csupán a marék hamu. Ami azért több mint egy áttetsző kísértet, de kevesebb, mint egy húsvér test. Devilfőnök ráadásul odavan a temetésekért is, hiszen ilyenkor sok ember elveszti a hitét, „Hol van ilyenkor Isten?” – szegezik az égnek a kérdést. Ő pedig itt van válaszokat adni. Cseles, nagyon cseles. Átad még egy hosszú listát a lehetséges áldozatokról, s felhívja a figyelmet az egyikükre. Csak én vettem észre, hogy mostanában egyre segítőkészebb lett? Jóformán csak el nem kíséri Samet a begyűjtésre.

Vágás, Sam Miminél ezermesterkedik. Próbál puhatolózni, hogyan is találkoztak. A lány részéről szerelem volt az első látásra a művészeti kiállításon. Igazi úriember állítólag. Sam elárulja magát, ő ismeri Jerryt személyesen. Mimi kap is az alkalmon, ugyanis a munkájáról semmit nem tud, talán Sam elárul egy-két dolgot neki. Sam nagy nehezen kimagyarázza magát, nem fedi fel Ördöpapa inkognitóját, nem akarja magára vonni haragját. Fél napig áradozik róla, hogy milyen nagyszerű ember. Snitt, megérkezik az Edény is. Az eheti weapon ezúttal egy hajszárító. Ezek szerint Sam ismét Lúzerként van kezelve. A kis csapat megkeresi Saraht, az esélyest a listáról. Indulás előtt még belefutnak Ben nagyijába is. Akinek fogalma sincs unokája barátairól. Samben pedig egyenes az Ördögöt látja. Nem tévedett sokat.
 
 
Sam és Sock igencsak nehezményezi, hogy Ben nem is említette őket odahaza. S a készülő családi banzájra sem kaptak meghívást. Kicsit szégyelli őket ugyanis. Még mielőtt egymás nyakának ugranának, megjelenik Sarah fia az ajtóban. A nőt évekkel ezelőtt hamvasztották el, egy urnában nyugszik a kandalló tetején. A Szökevény Lélek pedig a gyilkosa. Hirtelen enyhe földrengés, az épület ajtaja, ablakai bezáródnak, a Lélek pedig Sarah hamvaiból alkot magát testet, és öl. A kis csapat semmit sem tudott tenni. Vissza a WB-be, brainstorming ezerrel, hogyan is lehetne elfogni a Szökevényt. De legalább már tudjuk, hogyan képes gyilkolni. Mindenközben Sam még a Mimi-ügy miatt is rágja magát. Sock szerint haverja túlontúl negatív, az Andys ügyre pedig egy óceán-sziklafal hasonlattal reagál.
 
 
Sam összeszedi minden bátorságát, és odaáll Andy elé. A beszélgetés nem épp az, amire számított (számítottunk), de hatalmas előrelépés így is. Ben megpróbálja jobb belátásra bírni a lányt, több-kevesebb sikerrel. A Lélek elfogásában pedig hatalmas ötlet. Ami hülyeség, illegális, de nem lehetetlen: össze kell gyűjteni az összes hamut egy helyre. *agyhalál* Mindenhová becsengetnek, ingyenszőnyeget, takarítást és miegymást ajánlanak a WB nevében. Ami működik, hisz az ember nem mond nemet valamire, ha az ingyen van. Sock figyelemelterel, Benék lopnak. A hamvakat pedig külön-külön felcímkézett zacskókba gyűjtik, nem épp a legmagasztosabb módszer, de legalább nem egy nagy ládádba.
 
 
Gyorsan végeznek is, Sock esti bulit ajánl, Ben azonban a családi hepajra hivatalos. Ahová a barátai még mindig nem. Ugyanis a nagyi a főnök a családban, neki kell megfelelni. Ben így is kegyvesztett, mivel papnak szánták, az áruházi alkalmazott nem épp az a munka, amivel dicsekedni lehet a szomszédoknak, és Samék sem épp a „legnagyibarátabb” haverok. Este Sam kertjében felbukkan Devilfőnök is, aki számonkéri fejvadászán a hullagyalázást. Szerinte ez egy teljességgel felesleges lépés. De nem ezért mérges igazán: Mimitől egyre furcsább kérdéseket kap. Sam tegye a dolgát, kapja el a Szökevényt, és ne foglalkozzon mással. Nem kicsit diszkréten meg is fenyegeti. Sor kerül még az este folyamán egy nagy Apa-fia beszélgetésre is. (csak nekem tűnt fel, hogy a szülői szál kissé hanyagolva volt, érdekelne, hogy ők hogyan reagálják le a dolgokat)
 
 
A téma természetesen Andy. Apuci először biztatja Samet, majd kis híján bevallja, hogy azért mégiscsak Lúzer. Mintaszülő, én mondom, minden gyerek álma. Épkézláb tanáccsal nem szolgál, de megpedzegeti fia előtt, hogy talán nem lenne rossz túllépni rajta, és más vizekre evezni. Sam erre még nem is gondolt. Mégis volt értelme a conversation-nak. Sock és Sam Mimi mosókonyhájában „szenved”, végül arra az elhatározásra jutnak, hogy benéznek Ben családi összejövetelére. Hiszen ők Ben családja, ott a helyük. Mielőtt indulnának, Mimi kisírt szemmel iszogat a konyhaasztalnál: Jerry átvágta, nem jött el a beígért találkára. Sock önmagát adva, megvigasztalja. S elrángatják őt is a Ben-féle buliba.
 
 
Beállítanak a partira, ahol nem igazán várták őket tárt karokkal, Ben tiszta ideg. Főleg mikor megtudja, hogy a Nagyi „képessége” kellene, hogy kitalálják, ki lesz a következő áldozat. Ben végül beadja a derekát, és beengedi őket. Sock és Mimi táncol, addig Sam megpróbál a Nagyitól segítséget kapni. Már-már úgy tűnik kötélnek áll, mikor egyik pillanatról a másikra belevágja Sam tenyerébe a sütisvillát. Sock érkezik, földre teperi a nőt, Ben felett eddig is Demoklész kardja lebegett. Ami lezuhant. A kitagadás esélye 100%. A partinak barátaink részéről vége. Hazafuvarozzák Mimit, aki mielőtt elbúcsúzna, tanácsot kér Samtől: elhagyja-e Jerryt, vagy ne? Hűha, ha ezt Devilfőnök megtudja. Sam válasza pedig – kis habozás után – igen.
 
 
Kisebb földrengés, először azt gondolnánk, hogy Ördögpapa, ám Sock elhunyt emberek hamvai iránt érdeklődik. Mimi édesanyját is elhamvasztották. Hoppá, ő is rajta volt a listán? Samre és Sockra rácsapódik a mosókonyha ajtaja, ott van az urna is (tegye fel a kezét az, aki ha a néhai szerettei maradványait otthon tartaná, akkor az a mosókonyha felső polcán kapna helyet?). Az Edény meg persze a partin maradt. De ha nem törik össze az urna, a Lélek nem tud a hamuból belőle testet alkotni. Legalábbis egyelőre. Újabb földmozgás, és oda az egyensúly – hamu a földre. Amit ha vízzel locsolnak le, nem alkalmas testalkotásra. Elő a porszívót, a porzsákban biztos helye lesz. Ekkor lép be Mimi, kicsit vág csak értetlen arcot. Az igazságot persze nem mondják el neki.
 
 
Száguldás vissza Benékhez, a közösségi házban maradt az Edény. Arról az aprócska tényről viszont elfeledkeztek, hogy Szökött Lelket porszívóstul a többi zacskó hamu mellé sikerült betenni a csomagtartóba. Megérkeznek, Ben is befut, Nagyi a kocsiból figyel, a Lélek kitörni készül. Végül kitör, a Hamuszörny a kis csapat felé veszi az irányt. Minimális harc, sikerül elkapni. Megjelenik Ben Nagyi, megáldja a fiúkat. Dagad a büszkeségtől, hiszen az unokája Isten munkáját végzi. Az ő nézete szerint.
 
 
Vissza a WB-be, Devilfőnök gratulál az elvégzett munkáért. Mimi szakított vele, de egyáltalán nem szedi le Sam fejét. Ám tisztában van vele, hogy az ötlet tőle jött. Kis szócsatározás, semmi extra. Sam azért a biztonság kedvéért elmegy Mimihez, ahol épp kiárusítás van. Találkozik Mimivel is, aki Új-Mexikóban szándékozik új életet kezdeni, és igencsak hálás Samnek a tanácsért. Bemutatja neki a lányát, Cadyt is (akivel 2 perccel azelőtt már volt egy kis kontakt valami Zs-kategóriás filmmel kapcsolatban). Cady nem költözik el vele. Itt az ideje továbblépni Andyn, s a tökéletes jelöltet láthatjuk. (aki lehet, hogy Jerry lánya?) Zárójelenetként barátaink a tóparton beszélgetnek, nem feledkeztek meg az összeszedett hamvakról sem, méltó újratemetést rendeznek, a vízbe szórják őket. Sock búcsúztatója pedig: „Megmentettük a családjaitokat egy hatalmas hamu szörnytől. Szívesen.” Elmebeteg. Ámen.
Címkék: reaper
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jjk 2008.05.17. 23:05:06

az Ashes to ashes nem "hamut a hamunak", hanem az "ashes to ashes, dust to dust" idézetből (vmi híres könyvbe van :D) "porból lettünk, porrá leszünk".

Sonrisa 2008.05.18. 09:59:05

De igen, abból van (sztem a Biblia/Jelenések könyvéből)
"Hamut a hamunak, port a pornak" - náluk így hangzik eredetiben, de használják a "porból lettünk, porrá leszünk" kifejezést is.
A felirat, mellyel nézem, így fordította, így nem állt szándékomban megváltoztatni (de tény, h magyarosabb!). Ha nagyon eltérne az angoltól, akkor úgyis átírom:)

Sokáig gondolkoztam rajtam h megtartom az eredeti angol címeket, és azt használom, de vhogy ez jobb ötletnek tűnt. Az nem tudom, ha AXN-n bemondják-e a magyar címet.

Sonrisa 2008.05.18. 13:46:05

Ha már felhoztad utánanéztem, pontosabban:)

Az "ashes to ashes, dust to dust" szöveg így nem szerepel a Bibliában, ez a temetéseken használatos Book of Common Prayer (anglikán egyház hiv. imakönyvbe) egyik sora.
De ténylegesen a Genesis (Mózes első könyve, a Teremtés könyve - tévesen kevertem magyarul a Jelenések könyvével) egyik során alapul (...but ashes and dust...)
süti beállítások módosítása