Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Veronica Mars 1x08 – Like a Virgin

2008. május 04. 09:00 - foxglove (törölt)

Az előző részekből kiderült, hogy a Lilly Kane-gyilkosság közel sem olyan egyértelmű, mint amilyennek látszott. Valaki a halál időpontját és a tárgyaláson felhasznált bizonyítékot is meghamisította, és a feltételezett gyilkos ennek ellenére semmit sem tesz, hogy megvédje magát. Itt az ideje, hogy Veronica személyesen is elbeszélgessen Abel Koontzzal, és Cliff, a már jól ismert ügyvéd el is juttat hozzá majd egy levelet. A gond már csak az, hogy Abel Koontz nem hajlandó látogatókat fogadni, de Veronica kéréseire általában nem lehet nemet mondani. Ez tényleg így van, de ettől még továbbra sem örvend nagy népszerűségnek, főleg nem a Neptune Highban. Legalábbis, ha valaki zuhanyzás után az öltözőszekrény helyett a WC-kagylóban találja a ruháit, akkor felmerülhet benne a gyanú, hogy talán nem kedvelik. Még szerencse, hogy van valaki, aki menti meg attól, hogy törölközőben kelljen végigsétálnia az iskolában (aki látta a Freaks and Geeks idevonatkozó részét, az tudja, hogy létezik ennél kellemetlenebb szituáció is), azzal, hogy kölcsönadja neki a saját váltásruháját. Ami egy szurkolólány-jelmez.

A nap hőse, Meg egyébként a 09esek egyike, csak ő jószívű és testileg-lelkileg ártatlan, vagy ahogy Veronica jellemzi: az a típus, akinek reggelente Disney-madárkák fonják be a haját. Úgyhogy eléggé kilóg a többiek közül, akik felszínes, romlott és erkölcstelen társaság, és erre újabban már hivatalos bizonyítékuk is van, a „szemérem-teszt”. A szemérem-teszt, mint ahogy azt Meg barátnői, Pam és Kimmy elmesélik, egy főleg szexuális szokásokra vonatkozó internetes kérdőív, amit titokzatos módon az iskola összes tanulója megkapott emailben, és szinte mindenki ki is töltött. Még Wallace is, aki legnagyobb bánatára a pontjai alapján maga a megtestesült ártatlanság. Erre az eredményre egyedül Wallace-anyuka lehetne büszke, aki ebben a részben bukkan fel először, és nem is szeretné, ha a fia rossz társaságba keveredne, rossz társaság alatt pedig most Veronica Mars értendő. Szerinte biztosan jár még sok rendes diák a Neptune Highba, akikkel Wallace barátkozhatna. Hát, hogy ez mennyire igaz, az hamarosan kiderül, mert a szemérem-teszt honlapja időközben érdekes ajánlattal állt elő: 10 dollárért bárki tesztje megvehető!

Másnap a vártnak megfelelően totális káosz uralkodik az iskolában. Úgy tűnik, mindenkinek volt rejtegetnivalója, még a szentéletű Meg sem olyan ártatlan, sőt. Pontszám alapján erősen a ribanc kategóriába sorolható, az már egy más kérdés, hogy ő (állítólag) ki sem töltötte a tesztet. Veronica, mint az igazságtalanul ribancnak bélyegzettek és meghurcoltak védőszentje nyújt neki segítő kezet, és felajánlja, hogy segíti tisztázni a nevét.

Veronica odáig egymaga is eljut, hogy ahhoz, hogy valaki kitölthessen és beküldhessen más nevében egy tesztet, be kellett jutnia az iskolai szerverbe, hogy megtudhassa az illető jelszavát. További információkért viszont külső segítséget kell igénybe vennie, ami azért jó dolog, mert így színre léphet Mac, aki gyakorlatilag egy hacker-zseni, és mellesleg az egyik legszimpatikusabb arc a Veronica Mars-szereplőgárdában. Mac szerint az egyetlen ember, aki az összes diák jelszavához hozzáférhet, Renny Demouy, a szerverfelelős. Szegény Meg közben egyre gyakrabban válik a kurvás viccek céltáblájává, amit elég nehezen visel, mivel idáig ő volt az az ember, akit szinte mindenki kedvelt, de hát magasról lehet a legnagyobbat bukni. Szinte mindenki, mert azért mindig akadnak kivételek. Ilyen kivétel például Meg húga, Lizzie, aki nem kimondottan a testvéri szeretet megtestesítője. Egészen konkrétan ki nem állhatja a nővérét, mert miatta ő lett család feketebáránya (legalábbis idáig), a jelszavát is tudja, szóval akár ő is lehetne az elkötő, még ha ezt tagadja is. Veronica azonban biztosra megy, ezért Mr. Demouyt is meglátogatja. Két dolgot állapít meg: az egyik, hogy az IT-pasi tényleg olyan jól néz ki, mint amilyennek Mac leírta; a másik, hogy egy diák jelszavát sem adja ki, még pénzért sem. Valaki márpedig mégis hozzájut ezekhez a jelszavakhoz, és ezt a hatalmát bizony rosszra használja. 10 dollárért cserébe Veronica megtudhatja magáról, hogy végigment az egész úszócsapaton, bedrogozva.

Az egyetlen, akinek nem kell aggódnia a becsületén esett foltok miatt, az Wallace. Wallace-nak egyébként is más gondjai vannak éppen. Az albérlőjük nehéz eset, nemcsak hogy a saját lakásáért felejt el lakbért fizetni, és újabban Wallacékhoz készül berendezkedni, de még meg is fenyegeti a családot. Mars-apukára szerencsére mindig lehet számítani, ha valakire kicsit rá kell ijeszteni, elvégre ez a szakterülete, viszont a helyzet az, hogy Wallace-anyuka nem kér a szívességből, főleg nem Mars vezetéknevűek által nyújtottból; és azt tanácsolja neki, hogy foglalkozzon inkább a saját gyerekével. Lehet, hogy tényleg jobban tenné, mert Veronica újabb magánakcióba kezdett, a veszélyesebbik fajtából. Hogy Abel Koontz közelébe férkőzzön, a hozzá írt levélben ezúttal kriminológia szakos hallgatónak adja ki magát, aki történetesen az elítélt szülővárosából származik (ezt egy fotómanipulációval igazolja). Valószínűleg az utóbbi információnak köszönhetően Abel Koontz úgy dönt, hogy fogadja őt, így hamarosan sor kerülhet a nagy találkozásra.

Addig is Meggel együtt újabb poénforrást biztosíthat a Dick-féle jófej embereknek. Kár, hogy Logan nem szerepel ebben a részben, kíváncsi lettem volna az ő beszólásaira is, mert Dick és Meg ex-barátja nem túl viccesek, inkább csak simán bunkók. Dick nem sokáig fog röhögni, mert végül azért csak sikerül kihúznia a gyufát Veronicánál. Veronica tehát a szokott rutinnak kezeli a megpróbáltatásokat, nem úgy, mint Meg, aki el sem mert jönni már az iskolába. Veronica nem hagyja annyiban, és leckéket ad Megnek a túlélésről, olyan „ha az élet kemény, te legyél még keményebb és vágj vissza” típusúakat. Így ránézésre elég nehéz Meget kick-ass szerepkörben elképzelni, de bármi megtörténhet.

Wallacék albérlője közben egyre pszichóbb dolgokat művel, már nem csak egy serpenyővel hadonászik, hanem „véletlenül” bekapcsolva hagyja a gázt a tűzhelyen. Wallace-anyuka naív módon azt feltételezi, hogy ez elegendő indok rendőrségi beavatkozásra, de csak egy kilakoltatási kérelem benyújtására szerzett elegendő jogosultságot, aminek az érvénybelépési ideje kb. 60 nap. Mars-apuka nem bírja tovább nézni Wallace szomorú ábrázatát, és úgy dönt, ördögűzést fog tartani, ha akarja Wallace-anyuka, ha nem. Rögtön be is állít a bérlőhöz, aki egyébként büntetett előéletű, és közli vele, hogy reggel 6-kor „önszántából” el fogja hagyni a lakást. A bérlő ezt erősen kétli, és lefekszik aludni. Másnap 6-kor arra ébred, hogy Mars-apuka van az ágyában, és az egész éjszakát ott töltötte. Ez már önmagában is elég rémisztő számára, de Mars-apuka „ki a nagyobb pszicho?”magánszáma végképp meggyőzi arról, hogy ideje költözni.

Neptune High. Veronica, Mac és egy PC a teszthamisító után nyomoznak, eredménytelenül. Ami érdekes, hogy Veronica nem tudja megnézni az emailjeit, mert valaki már bejelentkezett a jelszavával, méghozzá az újságíró-szakkör terméből. Sajnos mire odaérnek, már sehol senki, pedig milyen egyszerű lenne így minden. Viszont ott a bekapcsolva felejtett gép, amiről az illető pár perccel ezelőtt küldött el egy e-mailt Veronica nevében Duncannek, ami így hangzik: „Kedves Duncan! Szeretném, ha tudnád, hogy még mindig nagyon szeretlek, és egyfolytában te jársz a fejemben. Valahányszor meglátlak, összetörik a szívem. És még valami: mialatt jártunk, altesti herpeszem volt. Remélem, semmit sem kaptál  el tőlem.” Mielőtt Veronicát defibrillálni kellene a sokk miatt, egy Breki nevű felhasználó küld azonnali üzenetet a teszt-és emailhamisító gépére. Veronica beszélgetni kezd Brekivel, és a dolgok közepébe vágva megkérdezi tőle, hogy meg tudna-e szerezni egy jelszót neki. Breki válaszából („Még egyet?”), Veronica már mindent tud, amit tudni akar. Egyetlen egy béka van, aki a Neptune High összes jelszavához hozzáfér, és nincs más hátra, mint követni ezt a békát, és számos kompromittáló fényképet készíteni róla, amint éjjel egy félreeső helyen a testi örömöknek hódol a partnerével az autójában.

Másnap délelőtt Veronica klasszikus noir-stílusban végigveszi a lehetséges gyanúsítottak névsorát. Az opciók: a kielégítetlenül maradt ex-barát, a törtető barátnő, Pam vagy az elnyomott kishúg, Lizzie. Vagy a háttérben eddig csendesen meghúzódó Kimmy. Kimmy a fényképek láttán hamar megtörik, és mindent bevall. Bár magához a teszthez semmi közük, de Pam és ő álltak a teszthamisítások mögött. Mindkettőjüket az irigység vezérelte: Kimmy Meg sikereire volt féltékeny, Pam pedig Duncan miatt utálta Veronicát. A mesterdöfés: Veronica az egész beszélgetést videóra veszi, és élő adásban le is játssza az iskolai tévében.

Most, az ügy lezárult, a dolgok kezdenek a helyükre kerülni. A rosszak elnyerik méltó büntetésüket (Dick autója nem egyhamar lesz működőképes, vajon ki tehette ezt), a jók pedig a jutalmukat. Meg újra a legnépszerűbb, Veronica pedig felírhat plusz egy barátot az eddig elég rövid listájára. Sőt, sikerül tisztáznia magát Duncan előtt és biztosítja, hogy sosem volt herpesze, és nem szerelmes belé még mindig. Még Wallace anyukája is megenyhül a Mars-családdal kapcsolatban, és személyesen mond köszönetet Mars-apukának, hogy elüldözte a bérlőt. Mars-apuka cserében kávéval kínálja, aminek nála azért többletjelentése is van, ezt a tanácsadónős részek óta lehet tudni. A legjobban viszont Mac járt, aki hirtelen vadonatúj autóval jár a régi roncs helyett. Igen, van összefüggés a szemérem-tesztekből befolyt 10 dollárok és az új autó között.

Azért nem lesz happy end, a börtönlátogatás még visszavan. Abel Koontznak (vagyis az őt játszó színésznek) már a megjelenésével sikerül a frászt hozza az emberre. Kifejezetten sorozatgyilkos-feje van. És akkor még meg sem szólalt. Mert amiket mond, az sem túl szívmelengető élmény. Pontosan tudja, hogy Veronica Mars ül vele szemben, és megkérdezi tőle, hogy akarja-e tudni, hogy verte szét a barátnője fejét. Ennyit az elméletekről. Utolsó döfésként pedig azt vágja Veronica arcába, hogy nem Keith Mars az apja, hanem…Jake Kane.

Címkék: veronica mars
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Colette 2008.05.04. 09:48:13

Jó volt olvasni, köszi!

kathleen 2008.05.04. 15:29:02

Csak és kizárólag a hogyvoltok miatt kezdtem el nézni a sorozatot:)Köszi!

foxglove (törölt) 2008.05.04. 17:53:35

Nagyon jól esett, amit írtatok, köszi!^^

Savafan 2008.05.06. 13:24:05

ez is jóra sikeredett, megint.
annyira régen láttam a sorozatot és nem is mindehyik részt, hogy jó feleveníteni újra a történet folyamát.
mars apuka nagyon király!! annyira jól játsza azokat a részeket, amikor fapofával viszi véghez a tetteit. meg amikor szinte semmit nem kérdez a lányától, hogy miért is kell ezt csinálnia, csak megy és véghez viszi a lányával kapcsolatos bonyodalmakat:))

foxglove (törölt) 2008.05.06. 18:36:16

Savafan: igen, valaki nagyon értett a dolgához a castingnál, hogy ilyen színészeket szedett össze!
(és köszi neked is.)
süti beállítások módosítása