Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Reaper 1x02 - Feltöltve

2008. április 09. 10:27 - Sonrisa

Kezdésként gyors visszaképek a pilot epizódból, nehogy feledésbe merüljenek a fontos momentumok. Sock még mindig fel van pörögve a fejvadászság (szerinte Ördögűzés) tényén, barátja már kevésbé. Samet szó szerint üldözi az Edény, Sock segítségével sem tud megszabadulni tőle, pedig az erdőben-felejtős trükk nem volt rossz ötlet. Enyhe célzás arra, hogy nem tud menekülni feladata elől. Talán ha kinyitná. Főhősünknél ráadásul megmutatkozik egy újabb ideiglenes képesség (továbbiakban: IK): elektromosság, vonz minden szöszt. Talán hasznára válik. Ezután bevillan a „Hello, My name is Reaper” – felirat, ez mind nevezhető főcímnek. Újabb megszabadulási kísérlet: egy middle of the Nowhere helyre induló áruszállító csomagterében landol a doboz. Kiderül, hogy Sam a héten közös munkakörbe van beosztva Andyvel, nagyobb összeget teszek rá, hogy a létező összes alkalmat a randimeghívásra most is elbaltázza.

Sam izgatott, hiszen egy hét „nászutazásnak” néz elébe Andyvel, és mint kiderül, nem is fognak megszakadni a munkában. Véletlen baleset, egy „vérző vásárló nem boldog vásárló”, Sock és Sam Ted irodájában végzik. (Iskolapélda leendő vezetőknek) Sock kifejti véleményét a büntetésről: ha nonstop a WB-ben kéne melózni, és randa kék kötény viselni, az szívás lenne. Mindezt a Stréber képébe vágja, akinek szintén van humorérzéke: éjszakai műszakot kapnak. Sam felháborodik, hisz ugrik az Andy-s terv, Sock örül, mert talán az alvásért fogják fizetni, ám hamar lefagy a mosoly az arcáról: leltározniuk kell mindent, az utolsó csavarig. Éjszaka. Lehet Sock, ha csöndben maradtál volna, nem kaptatok volna ennyire aljamelót. Elégtételként összetör egy kertiszéket és egy madáretetőt hátul a parkolóban. Keserű vigasz.

Munka után Sock ingyenvacsora okán Sam családjánál lebzsel, a doboz is megérkezett postán, szóval Anyuci válaszokat akar. Félbehagyott tőmondatok segítségével továbbra is jótékonyan borul rá a tudatlanság homálya, de már sejt valamit. Szemétlevitel közben Ördögpapa szemfényveszt, egy felhőkarcoló tetejéről bámuljuk a vihart a metropolis felett. Fejvadásza szemére veti, hogy miért nem nyitja ki a dobozt. Sam alternatívát szeretne a lélekhajsza helyett – mondjuk sátánistákat toborozna inkább. Egy lúzer is megfutamodik, ha akadály jön, ugyebár, de legalább van kreativitása. Ám Devilfőnök elmagyarázza neki a lehetőségeket, szóval minden marad a régiben. S jobban tenné, ha nem siránkozna, mert addig is dolgozik a Szökött lélek, ártatlanok hullanak. Ez ám a zsarolás.

Az Edény továbbra is kísért, illene már kinyitni, az aktuális weapon megint hasznos: távirányítású kisautó. Apuci egy új autót vett Samnek ajándékba, nyomja a bűntudat az alku miatt. Hát engem nem győzött meg, talán egy Ferrarival kéne próbálkoznia. Ráadásul még a fia hallgatását is megvásárolná, Anyucinak nem kellene tudnia semmiről. Javasolnék egy házassági tanácsadót a családnak, különben csúnya válás lesz a vége, és Apuci kénytelen lesz csövezni a híd alatt. Vágás, a szín a WB, találgatás a Szökevényről, eddig csak annyi biztos, hogy ő okozza az áramszüneteket. Vágás, éjjel vagyunk, még mindig a WB, leltárazás. Ted megemlíti, hogy a kórházba visz generátorokat, hőseink kapnak az alkalmon, talán ott lesz a pokolfajzat is. Samet az IK-ja révén megcsapja a 220 V, egy töredékes feliratot szemlélvén. Sock hív orvost: Dr. Jager, Dr. Cuervo, Dr. Captain Morgan.

Kiderítik, hogy a kórház át lett nevezve, a Szökött lelket letartóztatták. Haladás fiúk. Samben megint erős a kötelességtudat, az ivászat helyett visszamegy leltárazni. Illetve csak visszamenne, belebotlik egy csúnya balesetbe, de legalább meglátja a Lelket egy pillanatra. Az éjszakai műszak okán Sam nappal otthon döglik, tévét néz, sajnálom is eléggé, majd hirtelen Devilfőnök sétál elő a ház fürdőszobájából. Újabb jótanácsok Samnek, szerinte nem kellene logikát keresnie a szökevények tetteiben, szimplán csak dühösek a tisztítótűz miatt. S hogy egy kis szociális jótékonykodást is véghez vigyen, egy megjegyzés is elhangzik a családdal kapcsolatban: csúnya dolog hazudni a szülőknek. Mintha ő maga makulátlan lenne. Az előző küldetésből megmarat bizonyíték, egy megpörkölődött farmer szerencsésen Anyuci kezébe kerül, itt lenne a csodás alkalom a színt vallani, ám meglepő módon Lúzerünk nem tesz semmit. Vagy azért mert gyáva, vagy azért, mert köti Apucinak adott szava (mivel lúzer, szerintem az előbbi, az a kocsi nem annyira menő – Sock szerint is csajos verda).

Újra munka a WB-ben, Andy megpróbálja egy csellel éjszakai műszakra átrakatni magát, ám Ted átlát rajta. Viszont Andynek legalább van bátorsága beszólni neki, akárcsak Socknak. Sam szerencsére az áruházban összefut Josie-val (Sock exnője), aki miután túlteszi magát a „te egy barlangban éltél?” – kérdéskörön, nagy kegyesen elárulja, hogy a Szövekény lélek kiféle-miféle volt, áramot lopott és a többi államban adta el, de a tárgyalás előtt elhunyt. Dióhéjban. Vágás, éjjel, hőseink a WB-beli cuccokból frankó is akadálypályát raktak össze, az Edénnyel játszanak, rájönni még úgysem jöttek, hogyan működik. Ben elkap egy kósza hírt a rádióban az áramkimaradásokról, a kis csapat felfegyverkezik az árukészletből, majd irány a vízerőmű.

Szökött Lélek csapolja az áramot, talán most nem közvetlenül akar embereket ölni, hanem a gát rombadöntése által. Barátaink búvárruhában (!) közelítenek, megszületik a terv, az idegek pattanásig feszülnek, mikor hirtelen kicsi kocsit atomjaira zúzza egy nagy kocsi. Hoppá. Ám Sam olyat tesz, amit nem várunk – blöfföl egyet, vadnyugati hőshöz méltón áll ki a préri, azaz az úttest közepére. Igaz, csak szavakkal, de kit érdekel, lényeg a haladás. Ha a 0-100-as lúzerségi skálán Sam eddig 110 volt, akkor most már csak 75. Bűnös lélek eltűnik (megfutamodik?). Vissza a melóhelyre, Sam megpróbálja összerakni az Edényt, hátha sikerül és nem is derülne fény erre az apró malőrre. Meg hát a lelket is el kellene fogni valahogyan, s nem hiszem, hogy a két szép szeme és szavai hosszútávon is hatásosak lennének.  Ám Ördögpapa épp a megfelelő pillanatban tűnik fel, magyarázat nélkül látja, hogy az Edény a normálisnál több darabban van. Egy új edény kérése állati macerás, márcsak a papírmunka miatt is (így megy ez a Pokolban), új tehát nincs, improvizálni kell. Nem is dühös érte, a westernhősi fellépésért pedig külön megdicséri fejvadászát. És megemlíti, hogy jobb, ha siet, a sikertelen elfogási kísérlet miatt ugyanis csökkenőben vannak az túlélési esélyei.

Az lehetőségek megvitatása a WB-ben, az éjszakai munkaidőben persze. Vihar közeleg. Majd hirtelen villám csap az új autóba, életre kell, hőseink rohannak vissza az oltalmat adó épületbe. Telefon süket, áram nuku, ajtók zárva, minden körülmény adott a gépek lázadásához. Közben a szikszalag mi mindenre nem jó, kisautó újra ép, ámbár nem hiszem, hogy Devilfőnök erre gondolt improvizálás címén. Beindul a rise of the machines, Ben már megint áldozat – „Nem akarok a Bench-ben meghalni”. Mint valami háborús film, ahol a hős egyik legjobb barátja halál közeli állapotba jut, magasztos pillanatok. Eközben Sock röhögőgörcse töri meg a csendet, ő nevet, ha ideges. Kellő rokonszenvet kiváltó tulajdonság ez, ilyen helyzetben. Sam megint előadja a „én-vagyok-a-kiválasztott-egyedül-kell-megtennem”-macsódumát, kicsikocsi meg újra atomjaira hullik.

Ám nincs már rá szükség, fény villan az agyában, új ötlete van hősünknek. Magányosan kivágtat a parkolóba és szólítja a Villámszóró Szökevényt. Első lépés az öngyilkosság felé. Kiderül, hogy azért jött vissza a Földre, mert nem bírta elviselni, hogy átnevezték a kórházat. Hát nem tudom, én is átneveztem volna, ha a névadóról kiderül, hogy országhatárokon átívelő tolvajlásból egészíti ki a közalkalmazotti fizetést. Üdvrialgást várt talán? Sam azonban rájön, hogy nem kisautón van a hangsúly, hanem a távirányítóján, pontosabban az antennán, hiszen villámhárítóként is képes funkcionálni. Vagy fénykardként. Erről ennyit, a nap hőse ismét Sam. (A szobájában a figyelmes nézelődő korábban már észrevehetett egy Csillagok háborúja kollekciót, gyanítom, hogy a készítők között van egy-két Star Wars-fan)

Már csak egy feladat van hátra, a lélek lepasszolása a hivatalban. Szerintem Gladys (az ördögszarvas néni az üvegablak mögött) bejön Socknak. Az öreglány stílusa is dicsérnivaló. Szolidan megjegyzi,, hogy egy lyukas fillért sem tett volna arra, hogy még életben lesznek. De rendes. Otthon Sam végre veszi a bátorságot és egy díszes körmondatban Anyucira zúdítja a tényállást, ugye mennyivel könnyebb így az ember szíve. Anyuci meglepően jól fogadja, semmi hiszti, hisz ő csak az igazságot akarta hallani, nem a hazugságokat, majd megbékél a helyzettel. Igazi Anya-fia pillanat. Ám az öcsike előtt továbbra is hallgatás-hazudozás. Álszent.

A munkahelyen Samet felelősségre vonják, amiért a WB úgy néz ki, mint egy katasztrófa-övezet. A „gépek öntudatra ébredtek és megtámadtak minket”-kifogás helyett Socknak van egy sokkal életszerűbb magyarázata: ninják jártak itt. Ted a szokásosnál is ünnepélyesebb lelkifröccs során arra az elhatározásra jut, hogy Samet tanítania kell, ezért az éjszakai műszakról a szemétszedő szolgálatra száműzi. Az elbocsátás megváltás lenne. Hulladékszedegetés a parkolóban igazán felemelős és jellemformáló munka. Mr. Megnyerő Mosoly újra megveregeti hősünk vállát, szép munka volt, s most is tesz egy szívességet: megkavarta a munkabeosztást, így Sam a kerti részlegre lett beosztva. Ahol trágyát lapátolhat. Szívesség? Nézőpont kérdése. Ám azért a jószándék meglátszik – Andy rosszkislány volt, szóval ő is átkerült a kerti részlegbe. Minden rosszban van valami jó, legalább együtt vannak a pokolban.

Címkék: reaper
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ladymarmalade 2008.04.11. 18:30:32

A sorozat isteni, a hogyvolt tök jól átadja a hangulatát. grt
süti beállítások módosítása