Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Reaper 1x01 - Pilot

2008. április 06. 19:35 - Sonrisa

A nyitókép egy teljességgel átlagos srác szobája, reggeli készülődés képei, majd Sam (a főszereplő) feltűz az ingére egy „segíthetek?”-táblát és köt egy kék kötényt. Sejthető, hogy barátunknak igazi álommelója lehet, mindaz, amit egy ilyen korú fiatal csak álmodni kíván, és kb. 700 havi fizetésből össze is jön egy tragacs visszapillantójára. Találkozás a szülőkkel, akiknél sejthető, hogy valami gáz van, ideges pillantások, kiderül, Samnek szülinapja van. Happy Birthday! A testvéri szeretet ékes példája a konyhában, a 2 tesó 1 kanál vízben megfojtaná egymást. Sam kemény egy hónapot húzott le egy felsőoktatási intézményben, utána eleget belőle. Respect! Eközben a híradóban egy tűzesetről számolnak be, filmekből sejtjük, ez még fontos lehet. Belép Sock (aki nekem személyes kedvencem), a legjobb haver titulus birtokosa, egy magas labdával pedig el is ássa aznapra öcsike önbecsülését. Papa bulizni küldené fiát, Sam maradna, Sock beveti a „részegen-kurvagyilkolás-in Vegas”-témát, Anyuci sírva fakad, Sock magyarázkodik, hiába, szerintem holnap már nem kap potyareggelit.


Irány a melóhely, a Work Bench (továbbiakban WB), az Obi és a Praktiker házassága.  A kocsiban Sock egyre jobban beleéli magát az esti hepajba. Kis elmélázás, kiderül, hogy Sam 5 éve dolgozik az áruházban. Lúzer lenne?  Érzi, hogy ez így nem normális, ám Sock innen akar nyugdíjba vonulni, már el is képzelem, ahogyan utolsó munkanapján a 100 Ft-ssal működő bevásárlókocsival tolják ki a fotocellás ajtón, majd még utána szólnak: ”távozás után reklamációt nem fogadunk el”. Az eszmefuttatás után egy bepipult 30 centis kutya támad az anyósülés felől. A megoldást Sock szállítja – állatvédők csukják be a szemüket - alkalmas pillanatban szó szerint szájbavágja a korcsot a kocsiajtóval. A nagyáruházak parkolói pedig baromi nagyok, így újabb részletek derülnek ki: van egy lány, Andy, aki bejön Samnek, ám nem meri elhívni randizni, folyton jön a kifogássokkal, Tipikus lúzer-e?  Ám egy jó haver nem adja fel, Samnek előnye hogy a csaj elvárásai alacsonyak. Igazi Sock-esszenciák ezek, bőven lesz még belőlük. Mielőtt belépnénk a Munkahelyre, egy bevásárlókocsi gurul be a színre (like Rosemary child) De a köv. percben Sam telepatikusan arrébb tolja a kocsit.

Dolgozói gyűlés, a főfejes egy magatartás-szorgalom-ötös stréber, Ted, aki biztosan nem a legnépszerűbb srác volt a suliban. Ahhoz a kaszthoz tartozik, akik a tinifilmekben mindig fejjel a WC-ben végzik. Barátaink késve érkeznek, nem ők lehetnek a hónap dolgozói.  Közben megismerjük Andyt – kinek szimpatikus, kinek nem. (az eredeti pilot hősnőjét lecserélték, szóval a 1x00 és a 1x01 lényegében ennyiben tér el egymástól.) Munkahelyi versenyt hirdetnek, dolgozó népet ösztönző a fődíj egy 10 kg-os sonka. Igazi motivációs tényező. Andy szemérmesen egy apró ajándékot ad Samnek, ő pedig eldobja magától egy esetleges randi lehetőségét, amit ráadásul a csaj kezdeményezett. Nem csak lúzer, hanem még vak és béna is.


Ugrás, árufeltöltés a melóban. Amíg Sam bámulja a tűzesetet a tévében, a Blue Öster Cult – Don’t fear the Reaper kezdő taktusai hangzanak fel. Stílusos. Egy kis crossover: Supernatural se1e12-ben is megszólal.  De nem sokáig tart a révület, Ted nem nézi tétlenül a semmittevést, kilátásban helyez egy elbocsátást. Leendő főnökök a körítést figyeljék! Ezután Sam életét feláldozó hőssé avanzsál. Egy lehulló doboztól menti meg Andyt, sérülés nem történik. A dolog furcsasága azon kívül, hogy Samnek lúzer létére nem is rosszak a reflexei, az, hogy igazából hozzá sem ért a dobozhoz, Ez azonban senkinek nem tűnt fel. Utána hiába próbálja elmagyarázni Socknak, miután az fejbevágja egy flakonnal és nem történik semmi, részéről lezárva a téma.


Sam gubbaszt a polcok között a földön, míg Andy észre nem veszi. Kínos hallgatásokkal és mellébeszélésekkel megtűzdelve a lényeg az, hogy a lúzerünk hőssé vált, életet mentett. Már éppen elhívná randira a lányt, mikor 1 falka vicsorgó eb tűnik fel a sor végén. Újabb önfeláldozás, Sam eltereli a dögök figyelmét, addig Andy elfuthat. Majd Sock lép közbe, áruházi felszereléssel a kezében, félőrültként száguld a polcok között. A kis csapat sokszor fogja magát „felfegyverezni” a későbbiekben is a WB árukészletéből. Samnél betelik a pohár, úgy dönt, mára elég a munkahelyi izgalmakból és beteget jelent.


Éppen vezet haza, mikor felbukkan valaki a hátsó ülésen és megszólítja. Rövid bájcsevely után kiderül, hogy ez mégsem autórablás, a megnyugtató válasz: I’m the Devil.  Megfigyelendő, hogy az ördögnek van stílusa, őszes haja, a szemszínéhez passzoló világoskék nyakkendője, élére vasalt fekete öltönye, modora és még humorérzéke is. Na meg Zen-nyugalom a hangjában. Ezután Sam belerohan egy kukástartályba. Senki nem sérül, kikászálódik a kocsiból, ám az Ördög eltűnt. Valahogy csak hazakerül, este van már (a házszám szerencsére nem 666, akkor már várnánk, hogy holnap Damien sétál be a WB-be). Belép a házba, ahol Papa várja a nappaliban ülve, és végre napvilágra kerül az igazság: „Fiam, eladtuk a lelked az ördögnek”. Mielőtt megszületett, Apuci nagyon beteg volt, ezért kötöttek egy alkut, hogy ha gyermekük születik, mikor betölti a 21-t, a lelke a Sátáné lesz. Az Ördög persze bekavart, Anyuci mégis teherbe esett. A lényeg, hogy sikeresen túladtak a fiúk lelkén. Igazi mintaszülők.


Sam nem igazán fogta az adást, elsietett a Téglaházba ahol már elkezdték nélküle az ünneplést. 3 perc alatt véralkoholszintjét az egekbe vágja. Feltűnik a színen Sock exbarátnője, aki menő ügyvéd és kellően utálják egymást Sockkal. A lány Andy egyik legjobb barátnője is, ezért lóg a csapattal a szakítás után is. Sam ideges, elrángatja Sockot a férfiszakaszba, valakinek muszáj elmondani a dolgok állását, nem bírja már cipelni a terhet. A várt hír azonban nem ugyanazt a reakciót váltja ki Sockból, mint Samből. Míg utóbbi le van döbbenve, addig Sock inkább irigykedik és istenkirályságnak tartja ezt az egész „ördögfia dolgot”. Andynek nem fogják elmondani, ám Sock máris látja a „Bright side of life-t” – kényszerítheti a randira is a csajt a „kungfuelméjével”. Ez az ember nagyon kész.


Sam otthagyja a buliját, és hazaballag. Leül a az ágyára, Andy ajándéka egy karkötő, valami indián-woodoo cucc? A következő pillanatban az Ördög ott feszít az ágyán, a vasalt öltönyében. A sorozat legjobb beszólásait (Sockon kívül) ő is szállítja. A „nagy első beszélgetésre” a konyhában kerül sor, Nem tartja furának főhősünk kiborulását, és közli is a további teendőket – szó sincs róla, hogy akkor most ő 21 évesen bedobja a kulcsot, és egy csak oda szóló jeggyel leszáguld a pokol legmélyebb bugyraiba, hanem arra kárhoztatja, hogy a földi fejvadásza legyen. Vannak ugyanis olyan lelkek, akik kicsit égnek a kínok között, megszöknek, visszatérnek a földre és folytatják megkezdett bűnös pályájukat. A fejvadász feladata az, hogy elkapja a szökött lelkeket, és visszajutassa a pokolba. Már látom magam előtt, amint Lúzer szellemlovasként száguld a WB parkolójában, ebédidőben.


A visszajuttatás azt jelenti, hogy elviszi őket a Pokol bejáratáig, a földi pokol tényleg maga a Pokol, pl. Gépjármű ügyintézési hivatal. Szerintem ilyen hely az APEH-ügyintézés is: „ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”. A pokolra tett utalások szintén a sorozat legjobb pillanatai közé tartoznak. Az eheti delikvens egy kigyúrt-izomállat tűzoltó, aki korábban felégetett egy rakás helyet, s új életében sem tétlenkedik, részéről 50 év a tisztítótűzben elég volt. Ezért kellett végignéznünk reggel a híreket. A fejvadászság nem azt jelenti, hogy akkor most Samnek feszületet lóbálva szentelt vízzel kell lelocsolnia, a munkaköri leírása tartalmazza az elfogáshoz szükséges edényt. Egy jó nagy faláda, „kézzel gyártva a kárhozat gyomrában” Az Ördög megmutatja, ki szökevény, és eltűnik.


Vágás, újra Sam újra a konyhában, kezében az ernyő, az asztalon a láda, benne az Edénnyel. Mégsem álmodott. Beviszi melóhelyre, Sock előadja a „Szalagkéz”-magánszámát, egy állvány tetején ülve. Mindenre van ideje, csak a munkára nem. A másik jóbarát. Ben kétkedve fogadja Sam új mellékállásának hírét, és kifejti nézeteit az egész alkuról, megcsillogtatva tájékozottságát a vallásokban és mítoszokban. Ugyebár van olyan, hogy szabad akarat, tehát nem ajándékozható el egy másik ember lelke. Ebben mondjuk igaza van. Sockot mindez hidegen hagyja, őt a doboz érdekli. Az üzlet parkolójában dobpergés, füst és voilá: az Edény egy bordó miniporszívó. HÖ?  Ben szerint a WB-ben 15 dolcsiért vágják utánad. Kiderül, hogy az Edény szívóereje képes elmozdítani az áruszállító kamiont. Mindhárman leesett állal állnak, s Sock szerint „beválhat”.


Este van, barátaink elhajtanak kocsival a tűzoltósághoz. Egyértelmű, hogy segítenek haverjuknak ebben a lélekhajszában. Terv nincs, lazán odasétálnak, Gyújtogató lélek is közelít és lángba borul. Talán nem óhajt újabb 50 évig aszalódni a tisztítótűzben. A porszívó csütörtököt mond, lángcsóva indul barátaink felé, olvad az aszfalt, dől az utcai lámpa, a vízcsapnak is annyi. Ez tuti benne lesz másnap a hírekben.  Személyi sérülés is történik, Ben az áldozat.  Szerencsére 8 napon belül gyógyul. A kórházban Sam magát hibáztatja, Sock pedig szemöldököt fog rajzolni alkoholos filccel barátjának. NEEEE! Befut Andy is, itt lenne az esély elmondani neki a fejvadászos dolgot, ám Sam megfutamodik, és hadovál valamit arról, hogy nem mondhatja el.


Otthon Anyuci önvádaskodik, kész lenne feláldozni magát fia lelkéért. Ám Sam megnyugtatja, nincs para, rendben lesz minden. A gardróbból Sam egyenesen egy fedett jéghokipályára jut, újabb szemfényvesztés az Ördög részéről. A jégen csak egy munkás dolgozik, a nézőtérről Devilpapa figyel. Főhősünk előadja a történteket és közli, hogy nem fog lelkek után rohangálni, mert ő nem alkalmas rá. Az Ördög erre előadja, hogy Sam mindig megfutamodik, ám ő nem fogadja el a bukást. Mivel az alkut Sam szülei kötötték, nincs apelláta, ha nemet mondana, akkor könnyes búcsút kell vennie az ősöktől. Addigi élete megmarad, csak be kell illesztenie a lélekvadászatot a napirendjébe. Fogja fel úgy, mint egy szívesség az emberiségnek. Eközben a munkást felnyársalja a gépe.


Sam másnap belátja bénaságát, Sock segítségét kéri. Iskolai emlékek felelevenítése, és rájönnek, hogy a Szökött Lélek okkal okoz tüzet ott, ahol. Szóval irány Sock exnője a bíróságon, ott utánanézhetnek a dolgoknak. Legalábbis elvben. Ugyanis az nem igazán fogadja őket tárt karokkal. Azonban Sam kedvéért kivételt tesz, utánanéz a Gyújtogató alteregójának.  Szerencsére a helyek közül már szinte minden felégett mostanában, egy maradt a listán, szóval 99% hogy az lesz a következő. Milyen mázli. Fel kell készülniük a végső összecsapásra. Tűzálló ruha, térdvédő, füstjelző, poroltó, védőszemüveg – a WB-ben minden kapható. Ám az indulás előtt valamit még el kell intézni: fel kell tölteni a miniporszívót. Kompatibilis az áruháziakkal. Agybaj a köbön.


Mikor mindennel végeztek, az épület tetején már ott tevékenykedik a Szökött Lélek. Újra beveti a lángolós-felsőtest trükköt, cserébe barátaink poroltóval intézik el. Néhány másodperces örömmámor, majd Gyújtogató simán elhajítja Sam-et 5 méterre. Sock felé veszi az irányt, borítékolható, hogy meg fog pörkölődni, úgy elemi szén állapotig.  És nem! Telepatikus képesség rulez, Sam megmenti barátját. Gyújtogató a miniporszívó erejével szemben tehetetlen. A küzdelemnek vége, mínusz egy lélek a földön, plusz egy a Pokolban. Bejárat egy hivatalban van, sorbaállással, ideges emberekkel, magas ember/m2 aránnyal, bürökráciával. A föld pokla. Valóban. Az egyik ablaknál ülő idős hölgy szarvakat visel, ő lesz a mi emberünk. Elárulja, hogy mindig olyan Edény kerül kiutalásra, ami a fejvadász képességeinek megfelelő. Ezek szerint nem csak én gondolom Samet lúzernek?


Este Sam még beszél Andyvel. Az indián-karkötőn egy szanszkrit szimbólum van, jelentése Erő. Véletlen? Kedveli Sam-et, szerinte nem egy vesztes. Szerintem meg az, egyelőre. Erre Ördögpapa besétál a képbe, mint vásárló. Megdicséri fejvadászát, és átadja az Edényt a következő szökevényhez. Nincs kibúvó, Samnek ezt kell tennie. „Végzett a meghalt”. Mily szívderítő. Persze a rendes meló mellett, mivel fizetés ezért nem jár (tiszta Dead like me). De legalább rendes, felvásárolta a fél árukészletet, Sam érdekében. Zárójelenet: barátaink a fődíj sonkát fogyasztják, ünnepelnek. Socknak sanyarú gyerekkora volt, apja 3 napig otthagyta egy táborba, mikor annak már vége volt. Ez szörnyűbb, mint barátja lelkének esete.  Végül Sam bevallja, hogy mégis van kedve csinálni ezt az egész soul-hunting-os dolgot,  Sock pedig segít neki, és Ben is, a rajzolt szemöldökével!

Címkék: reaper
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the black ball 2008.04.06. 21:17:43

Ez rohadt nagy! :D
"Ahhoz a kaszthoz tartozik, akik a tinifilmekben mindig fejjel a WC-ben végzik."

Ez üdítő hogyvolt volt, gratula! Pedig nem is néztem még Reaper-t, de ezek után tuti.

Annácska5 2008.04.07. 08:02:29

Nagyon jól megfogtad a hangulatát :) Egyrészt imádom ezt a sorozatot, másrészt tök poénos hogyvoltot írtál.
Az ördög nagyon nagy arc, ém nagyon bírom.

Cole 2008.04.07. 19:13:58

Az ordog a legjobb a sorozatban, csak miota mas forditja a feliratokban kovetkezetesen Satannak forditja... Yikes!

Sonrisa 2008.04.11. 21:06:20

Köszi mindenkinek a dicséretet, ez az első ilyen próbálkozásom:)

A sorozatot unalmamban kezdtem el nézni még februárban, és kiváncsian várom a 14. részt. Az AXN-n nem láttam a szinkront, de majd igyekszem:)

Cole: A "Sátán" fordítást én is észrevettem, sztem is az Ördög jobban passzol.
süti beállítások módosítása