Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Smallville 6x05 - Osztálytalálkozó

2008. március 24. 18:16 - Tipca

Lex régi iskolájában járunk, 1996 októberében, mikor a napfény még tompán csillogott mindenen és az éles kontúrok sem voltak divatban. Megtudjuk, hogy annak idején Lex hatalmas képregény-fan volt, és éppen egy barátból ellenséggé vált szuperhős párosról mesél a barátjának, Duncannek, mikor Oliver Queen és hűséges csatlósai belekötnek. Meglepő, de a suliban Lex és Duncan voltak az osztály (iskola?) lúzerei.

Csakhamar átröppenünk a jelenbe, ahol – feltehetően az üvegházhatás miatt – már élesen süt a nap a felnőtt Lexre. Osztálytalálkozó van, s mivel az ilyesfajta összeröffenéseken csak úgy hemzsegnek a pénzeszsákok, így egy Luthor számára ez kötelező program, még ha nem is fűlik hozzá a foga. Lana is elkísérte, ahogy Lois is Olivert, mint az kiderül, mikor az előbb látott ötös fogat újra összetalálkozik – mínusz egy fő: Duncan. Valami történhetett vele, mert a kissé kapatos Alden homályos megjegyzéseket tesz rá, mire Oliver kiveszi a kezéből a piát és elküldi levegőzni. Alden arrébb is áll, egészen a legközelebbi whiskys pohárig, ahol aztán egy Duncannek szóló kedves köszöntő után („Duncan, ha itt lennél, még mindig lúzer lennél!”) először egy hatalmas gránittömb zuhan a lába mellé, majd a sulit jelképező aranyszobor karja törik le és döfi át a kardjával.

Otthon Lionel vigasztalni jön kicsi fiát, de az csak az öltönyét sajnálja, amire ráfröccsent Alden vére. Persze látszik, hogy valami nem oké Lexszel, de inkább okolnám ezért azt a bizonyos titkot Duncanről, mint Alden halálát. Lionel is átlát a szitán, és azt javasolja neki, hagyja maga mögött a múltat. Apja távozását követően Lex elmereng egy véres ruhafoszlányon, amitől beflashbackel egyet, épp csak a porszívó hang hiányzik, hogy a szigeten érezzük magunkat. Már a kis-Lex is utálta az apját, és semmi kedve nem volt a céget vezetni, de ezt már tudtuk a Pilotból, szóval ugorjunk. Duncan a már említett képregény főhősére, Harcos Angyalra szeretne hajazni, és segíteni az embereken, így orvosi vagy ügyvédi pályára utazik. Persze az utóbbiból is a jobbikfajta, aki ingyen gürizik a szegényeknek. Lexnek már csak azért is tetszik ez az ötlet, mert ezzel borsot törhetne az apja orra alá, szóval beszáll az üzletbe. A csevelynek az vet véget, hogy Lex és Duncan szemtanúi lesznek, amint Oliver és társai ellopják a vizsgakérdéseket a tanáriból.

Chloe a Kent családnál vacsorázik. Úgy tűnik, Clark komolyan fontolóra vette Oliver előző rész-beli javaslatát, és utána nézetett, miféle furcsaságok történtek a világban a közelmúltban. Chloe rögtön egy indiai esettel kezd, ahol a falusiak egy tárgyat láttak lehullani az égből, aztán valami porig rombolta az egész falut, ráadásul ez éppen az idő tájt történt, mikor Clark visszatért a Fantom Zónából. Chloe úgy gondolja, Jor-Eltől kéne tanácsot kérni, de Clark lehűti a lelkesedését: az Erőd halott, egyedül kell boldogulniuk. Chloe a Queen Iparvállalat műholdjainak felvételein próbál olyan becsapódási krátereket találni, mint amilyet Clark is okozott. Most kapóra jön Clarknak a szuperhősi bajtársiasság és, hogy Oliver még tartozik neki.

Lois, Oliver és Geoffrey távoznak a hullaházból, őket kicsit jobban megviselte Alden halála, mint Lexet. Hogy ez mindenkinek világos legyen, lelkiznek egy sort, meg visszaemlékeznek, Lois még Duncant is szóba hozza, amitől majdnem fagyos lesz a hangulat. Geoffrey-nak vissza kell utaznia Gotham Citybe, ezért elbúcsúzik, és beül a limuzinjába, ám a kocsiból hirtelen meginduló benzin éppen egy cigarettacsikkre folyik rá, levegőbe röpítve a járművet. Egy újabb ex-osztálytársat ki lehet vonni a képletből. Nem sokkal később Oliver már az irodájában edz az íjával, míg meg nem érkezik Clark, akinek gyorsan meg is mutatja legújabb szerzeményét, egy olyan nyílvesszőt, ami elektromágneses impulzust gerjeszt maga körül, taccsra vágva minden elektromos kütyüt a környéken. A bemutató után Clark rögtön a tárgyra tér: kellenének neki a műholdas rendszer belépési kódjai. Ezt Oliver hajlandó készségesen átadni, ha Clark segít neki kinyomozni, hogyan okozta Lex a két barátjának véletlen halálát.

Ismét flashback, és már majdnem ott van a porszívó is, a végére egész belejön a srác. Lex próbálja rávenni Duncant, hogy zsarolják meg Olivert, aki majd jól úgy tesz, mintha a barátjuk lenne, és ettől ők is menők lesznek. Duncan azonban az igazgatóhoz akar menni, ám ezt már Oliver sem hagyhatja szó nélkül, akivel Lex már korábban levajazta ezt az egyezséget. Duncan bepöccen, elküldi a búsba Lexet, aztán még el is löki, mikor az nem akarja elengedni. Ettől viszont Lexben is felmegy a pumpa, és agyba-főbe veri Duncant. Lex felriad, Lana rögtön faggatni kezdi, és lassan számára is világossá válik, hogy Lex és Oliverék nem voltak túlságosan jóban. Lex véletlenül leejti a piásüveget, ám mikor lehajol érte, az váratlanul gurulni kezd. Csak úgy, magától. De ez még csak a kezdet, a lámpák villogni kezdenek, és az egyik csillár rászakad Lexre, de mivel ő az egyik főszereplő, neki a másik két fickóval ellentétben van ideje félreugrani. A szerencsétlen Lana már megint úgy beveri a fejét, hogy elájul – a valóságban minimum fogyatékos lenne mostanra, de ő jól bírja a strapát.

A kórházban Lex összefut Clarkkal, aki őt okolja azért, hogy Lana mostanában folyton megsérül, mire Lex visszavág, hogy miért, hányszor volt kórházban, míg Clarkkal volt? 1:1 Clark önvádol, a semmiből odakerülő Lois vigasztal. Mint kiderül, Lois megint újságíróskodik, és A Sztori most éppen a régi iskolai cimborákon végigszáguldó balesetvírus.

Oliver arra gyanakszik, hogy a lehulló csillárt Lex szervezte meg, hogy elterelje magáról a gyanút, amit Clark már csak azért is kizártnak tart, mert ha így volna, Lanát nem keverné bele. Clark előhozakodik Duncannel, de Oliver tagad. Nem lehet Duncan, mert őt tíz évvel korábban ő és Lex hidegre tette. Flashback vissza a verekedéshez, Lex még mindig Duncan arcát püföli, mígnem Oliver le nem rángatja róla. Ekkor marad a kezében az a véres ruhafoszlány, amit a rész elején nézegetett, Duncan egyenruhájának zsebe. Duncan eltámolyog, Lex megpróbál beszélni vele, de a másik valamiért nem akarja meghallgatni. Ki érti ezt? A kerítésen való kihátrálás közben jön a hegyi beszéd, csúnya, rossz Lex, hát ennyire menő akarsz lenni? Szégyelldd magad! Fék csikorog, ütköző puffan, s Duncan máris az úttesten hever súlyos agykárosodással. Lionel a legjobb orvosokkal próbálta megmenteni az életét, de csak, mert próbálta menteni a Luthor nevet. Duncan két napra rá meghalt. Oliver magát (és a másik három társát) hibáztatja ezért. Clark egy családtagra gyanakszik, de Oliver lenyomoztatta a családot, és az utolsó tagja – Duncan édesanyja – egy hónappal korábban halt meg, szóval ez az út is zsákutca, viszont Lionel valamiért sokáig tartotta a kapcsolatot a famíliával.

Így hát Clark a Luthor művekbe veszi az irányt, ott is Lionel irodájába, ahol az idősebb Luthor éppen a kriptoni szimbólumokkal telegrafitizett naplóját nézegeti. Clark csak megemlíti Duncan nevét, és Lionel máris letesz a korai ebédjéről. Először nem akar beszélni a fiúról, de mikor Clark felhozza, hogy talán Lex lesz a következő áldozat, megered a nyelve. Az orvosainak sikerült megmenteni Duncan szívét, de a sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a teste az óta is vegetatív állapotban van. Lionel, hogy Duncan anyja tartsa magát az eredeti sztorihoz, indított egy kutatást, amely azt szolgálta, hogy megállítsák Duncan agyának további károsodását. Clark azt feltételezi, hogy az egyik kísérlet talán sikerrel járt.

Mi mással kezelnék Duncant, mint egy újabb kriptonit-lötyivel? Igazán megtanulhatnák végre a Luthorok, hogy a zöld kővel nem érdemes játszadozni. Mikor Clark a kórházba megy felkeresni Duncant, a folyosón Loisszal fut össze, aki nyomozás árán jutott idáig. Sehol egy nővér, vagy biztonsági őr, ilyen körülmények között nem túl nagy kunszt betörni a srác szobájába.

Lex meglátogatja Olivert, és próbálja szépen rávezetni, hogy mióta itt van, őt elrabolták, kirabolták, életveszélybe került, ráadásul most a nője is kórházban van, szóval ugyan legyen már olyan kedves, és húzzon vissza Star Citybe. Oliver megjegyzi, hogy akkor is ilyen elszánt képet vágott, mikor összeverte Duncant, mire Lex őt is összeveri. Legalábbis próbálja, de Oliver közben behősösödött, azoknak meg a jelmezhez kondibérlet is jár ajándékba. Épp mikor elkezdenének mocskolódni, berobban az üvegezett teraszajtó, Lex elájul, kinyílik Oliver Bat-barlangja, és egy nyíl felszögezi Olivert a falra. Eközben a kórházban Dr. Kent és Dr. Lane beható elemzésnek vetik alá Duncan agyhullámainak diagramját, és arra a megállapításra jutnak, hogy valami nem kóser. Rájönnek, hogy a B-12 nevű, meteorkőből készülő új oltást két napja kezdték beadni neki, és mindig pont akkor, mikor a balesetek történtek. Az új szer fura elektromos viharokat generál Duncan agyában, és Lois kiselőadást tart az agyhullámokról meg asztrális kivetítésről. Clark szkeptikus, ám mivel nincs jobb ötlete, és az utolsó löketet húsz perce adták be Duncannek, elrohan Oliverhez, aki nincs túl jó helyzetben. Duncan éppen az egyik spéci EMI-s nyilával készül kivégezni, mikor Clark beugrik a nyílvessző elé, az beimpulzál, hazavágva Duncan elektromos agyviharát. Tíz év után mégiscsak sikerült kinyírni Duncant.

Lois úgy dönt, az asztrál-kivetítő, vegetatív állapotban lévő sorozatgyilkos még az Inkvizítornak is sok volna, ezért ejti a sztorit. Clark rátapint, hogy az igazi ok inkább az, hogy a cikk kapcsolatban van Oliverrel, és mond egy olyat Loisnak, hogy néha azért kell titkolózni, hogy megvédjük azokat, akiket szeretünk, mire Lois kiröhögi.

Lex minden részletre kiterjedő mese formájában gyón meg Lanának, aki jó asszonyhoz méltón mindent megbocsát, mintha ez bármit is számítana az ügy szempontjából. Oliver érkezik, Lex hívta, beszélgetni akar, ez már csak egy ilyen nap. Miután Lana magukra hagyja őket, Lex megköszöni az életmentést az ablak berobbanásakor, aztán elküldi Olivert, de az nem megy el. Ehelyett bocsánatot kér amiatt, ahogy az iskolában bánt Lexszel és Duncannel, mire Lex elmondja, hogy ő meg azt bánta meg, hogy valaha olyan barátokra vágyott, mint Oliver.

Még egy családi meccs hátra van mára, Lex számon kéri az apját, hogy miért hazudott annyi éven át Duncanről. Lionel úgy állítja be, mintha jó fejségből tette volna azt, amit, így Lex tovább tudott lépni, de Lex tudja, hogy csak azért, hogy Lionel kísérleti nyúlként használhassa Duncant. Lionelnek nem jut eszébe semmi logikus védekezés, így gyakorlatilag legyilkosozza Lexet, ő a felelős azért, ami Duncannel történt. Lexet ez nem hatja meg, Duncan utolsó kezelési adatait akarja látni.

Clark és Oliver lelkizik egy sort a rossz döntésről és a következményekről, aztán megjön Chloe, és tisztára ráizgul az iparmágnásra. Szerencsére Olivernek Loisszal kell találkoznia, mielőtt még eldurvulna a helyzet. Chloe még csak a műholdképek egy részével végzett, de máris egy maroknyi krátert talált. Köztük a legérdekesebb egy Ausztráliában található, melynek közepén nem más fekszik, mint Raya, Clark kriptoni ismerőse Fakóföldéről.

Címkék: smallville
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása