Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Veronica Mars 1x02 - Credit where credit’s due

2008. március 23. 10:56 - foxglove (törölt)

Van egy jó és van egy rossz hírem: az egyik, hogy Paris Hilton fog vendégszerepelni ebben a részben, a másik, hogy ez csak egyszeri alkalom. Hogy melyik a jó és melyik a rossz, mindenki döntse el saját maga. Péntek este. A fiatalság tehetősebb fele, a 09esek (a 09 végződés az irányítószámokban elit környéket jelent), zártkörű tengerparti buliban múlatják az időt. Belépés csak gazdagoknak, vagyis sem Veronica, sem Wallace nincs a meghívottak között, bármennyire szeretné is ezt utóbbi. Találkozhatunk viszont magával Parissel, aki Caitlin Ford néven fut, szerepe szerint újságíró(!), és Logan csaja(!); valamint Duncan új barátjával, Troy Vandegraffal, aki annyira hasonlít X-Men Ice-Man-re, hogy akár az ikertesója is lehetne (az is). A jelenet érdekessége még, hogy végre hallhatunk Duncantől egyszerű indulatszavaknál bonyolultabb mondatokat, ami elsőre kicsit életidegennek tűnik, de szokjunk hozzá.


Csak Weevil váratlan megjelenésén múlik, hogy nem bontakozhatnak ki magasröptű párbeszédek Paris és Duncan között. Weevilnek nagyon nem tetszik, hogy betolakodtak az ő területére. Logan és Weevil territórium-védelmet folyatnak (ezek nagyon nem lesznek jóban…), persze Logan ismét elkezd anyázni, illetve jelen esetben nagymamázni: Weevil nagyija takarítja ugyanis Echollsék házát, és ez Logan szerint nagyon ciki. A vitát egy razzia szakítja félbe: Lamb seriff, mint a rend szigorú őre jót röhögve végignézi, ahogy a tömeg egy másodperc felszívódik, majd elkoboztatja a söröshordót „Mondd meg a többieknek, hogy holnap grillparty nálam” utasítással.

 

Csak munka után édes a pihenés, vallja Lamb seriff, ezért másnap az első dolga letartóztatni Mrs. Navarrot, Weevil nagymamáját. Az ok: valaki Echollsék hitelkártyájával garázdálkodott, és a legkézenfekvőbb gyanúsított természetesen nem más, mint a takarítónő.A vásárolt cuccok is az ő nevére érkeztek, sőt egy gyémánt medált viselt, amit szintén az Echolls-kártyával fizettek. Nem túl bíztató a helyzet. Mrs Navarro egyetlen szerencséje, hogy a védője az első részből már ismerős ügyvéd, Cliff, aki a Mars nyomozóiroda állandó megbízója is egyben. Nem kell hozzá sok idő, hogy az ügy eljusson egyenesen Veronicáig.


Veronica rögtön bele is veti magát a nyomozásba, nem mintha nem lenne elég problémája így is. Lamb seriff előzékenyen felhívja a békésen ebédelő Marsék figyelmét arra, hogy közeleg a Lilly Kane-gyilkosság egy éves évfordulója, és mint tudjuk, ez nem a Mars család kedvenc beszédtémája. Keith azzal vág vissza, hogy nem tűnt-e fel Lambnek, aki még egy bűnözőt is képes elveszíteni szállítás közben, hogy senki sem jelentkezett a nyomravezető információért járó százezer dollárért, amelynek segítségével Abel Koontzot –Lilly feltételezett gyilkosát – elkapták.


A nap méltó folytatásaként Veronicának, mivel az iskola tanácsadó kötődésre képtelennek és érzéketlennek minősítette, az újságíró-szakkörben kell fotósként önkénteskednie; ráadásul legnagyobb örömére Duncannel dolgozhat együtt. Wallace, az újdonsült irodai segéd közreműködésével viszont hozzájut Weevil aktáihoz, amelyekből kiderül, hogy a hitelkártya-visszaélések egy konkrét időszakban elkövetett internetes vásárlásokra vezethetőek vissza. A kérdéses időpontban Weevil nem lehetett gépközelben, ez kiderül az aktákból. Nem úgy, mint Logan és kedves barátnője, Caitlin. A felfedezés szépséghibája, hogy mindeközben Weevil - Lamb seriff és Cliff szolid nyomására - magára vállalta a balhét a nagymama érdekében és vallomást tett.


Így Veronicának egy kis időre félre kell tennie Weevil ügyét, de legalább hozzákezdhet az iskolai újságnak beígért fotós munkához. Illetve csak hozzákezdene, merthogy a parkolóban kellemetlen meglepetés várja: az autója használhatatlan, mivel valaki rejtélyes módon kiszúrta a gumikat. Ez a Logan nem úgy látszik, nem tanul. A 09esek röhögve végignézik, ahogy Veroncica a kerékcserével küszködik. Még Caitlin „Paris” Ford is begördül egy ruhájához passzoló, cuki kis rózsaszín Vespán, hogy az első sorból nézhesse a műsort.


Sebaj, így legalább a Troynak alkalma nyílik, hogy Veronica segítségére siethessen, és elhangozhat az epizód egyik legemlékezetesebb párbeszéde: „Lapos?” „Ilyennek születtem.” („Flat? „Just as God made me”).


Troyt nem zavarja sem a laposság, sem cseppet sem hízelgő szóbeszéd, amit Veronicáról terjesztenek. (Na vajon ki terjesztheti?) Az izgalmasnak ígérkező ismerkedést Duncan rontja el, aki felajánlja, hogy ha már úgyis egyfelé mennek riportot készíteni, elviszi Veronicát. (A kerékcsere derogált?) Duncan most sem túl bőbeszédű az úton. Sem a parton. Sem hazafelé. Egyedül az vált ki belőle némi reakciót, amikor a seriff egyik embere félreállíttatja az autót, ugyanis lefoglalási parancs van a jármű ellen: többször is szabálytalanul parkoltak, ezenkívül október 3-án jelzőlámpán hajtottak át vele. Október 3.? Az nem Lilly halálának a napja? Itt valami gyanús. Kane apuka és Mars apuka érkezik kicsit morcosan, hogy hazaszállítsák a bajba jutott fiatalokat. A Kane-szülők nagyon utálják Veronicát.

Veronicát nem hagyja nyugodni, hogy Logannek és a hitelkártya-bizonylatoknak egyaránt köze van a Neptune Grand hotelhez, így rábeszéli Mars-papát, hogy tegyenek egy kis kitérőt. Ami igencsak jó ötletnek bizonyul, mert nemcsak nagyon viccesen hozzák megesett lány-dühös apuka (jó zsaru/rossz zsaru) párost, de még előrébb is jutnak a nyomozásban. A recepciós simán beveszi a csábítója nevére/kinézetére sem emlékező („Tequila? Soha többet!”) lány történetét, és készségesen átnyújtja a részletes, kimenő hívásokat is tartalmazó számlát arról az estéről, amit az Echolls-kártyával fizettek. A számlán Caitlin Ford aláírása szerepel: hát nem a húsvéti nyuszi tojta neki a Vespát, az biztos.


Az már biztos, hogy Caitlin az egyik elkövető, a kérdés már csak annyi, hogy ki volt a bűntársa. Veronica Loganre gyanakszik, Logan pedig Troy-ra. Egyik sem. A titkos szerető, a hitelkártya-csaló, akihez a számlán szereplő számok egyike tartozik, nem más, mint Chardo, Weevil unokatestvére. Szegény Chardo, nagyon félre van tájékoztatva egyébként, azt képzeli, hogy majd jól megszökteti a szívszerelmét (ez lenne Caitlin) és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Sajnos ez utóbbi nem is tűnik olyan távoli időpontnak. Navarro nagyi eddig úgy volt vele, hogy inkább Weevil üljön börtönben Chardo helyett (ő idősebb és priusza is van), de Veronica rávezeti, hogy ha az unokája képes egy hülye picsára költeni a pénzt, akkor úgy kell neki, hadd szenvedjen. Így semmi akadálya annak, hogy Weevil szabadon kisétáljon, ami Chardonak rossz hír, mert így már 09esek és a motorosok is őt akarják.


A baráti összejövetelre Caitlin háza előtt kerül sor. Logan és a spanok (köztük van Dick is!) lesben vártak Chardora, gondolván, amilyen hülye, úgyis odamegy. És tényleg. Mielőtt azonban kellőképpen belemelegedhetnének, megérkeznek a motorosok is. Logant ez tulajdonképpen nem zavarná, hazai pályán nekik nem eshet bajuk; de Weevil meggyőző dolgokat mondhat neki négyszemközt, mert a helyzeti előny ellenére mégiscsak elengedi Chardo-t. Aki hiába örül ennek annyira: sokkal jobban nem járt: a különbség csak annyi lesz, hogy nem a 09esek, hanem a motorosok verik péppé. Chardonak tényleg meg kell szöknie, de egyedül. Ezennel az Eli „Weevil” Navarro ügy megoldva.


Persze Veronica arról sem feledkezik meg, hogy utánanézzen annak a bizonyos október 3.-i szabálytalanságnak. Lamb seriff orra előtt (még be is szólogat neki közben, Mars apuka időközben ugyanispuszta magánszorgalomból megkereste és visszaszállította a szökött rabot), Lilly Kane hamis személyigazolványát használva átveszi a felszólítást a seriffhivatalban. Amelyen teljes megrökönyödésére a boldogan mosolygó Lilly fényképét látja. De ami a legmegdöbbentőbb, hogy az automata kamera által készített fényképek a halál feltételezettebb időpontjánál két órával később készültek, és ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Kane-család összes tagjának megdőlt az alibije. A Neptune Highban is új fejlemények vannak: Logan nem túl meglepő módon szakít Caitlinnel, így Paris Hilton szereplésétől el is búcsúzhatunk. Nagyon úgy fest, hogy Troy Vandegraff viszont maradni fog még egy ideig.

Címkék: mars veronica
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s3v3n 2008.03.23. 17:26:30

Nehezen álltam neki a sorozatnak, ha tudom hogy paris vendégszerepel talán nem is kezdtem volna neki:) mondjuk absz nem volt idegesítő, és a végén jól meg is kapta úgyhogy hehe.

pilot 10/10, ez csak olyan 7 pontos, de az évad csak a 4. résztől indul be úgy igazán a piloton kívűl persze.

sajtosrolo · http://sajtosrolo.blogspot.com/ 2008.03.23. 20:23:57

Már vártam, mikor írsz a 2.részről. :)
Megfordult a fejemben, hogy talán újranézem...

foxglove (törölt) 2008.03.24. 14:15:46

s3v3n: tényleg rosszabbra lehetett számítani Paristól, de azért ne menjen színésznek:)
sajtosrolo: ha a Viasat nem szúrja el a szinkront, szerintem sokan nézték volna újra...
süti beállítások módosítása