Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu Atlantisz 1x04 - 38 Minutes

2008. március 08. 13:30 - the black ball

Ez a rész egyértelműen az évad egyik legjobbja, lehet velem vitatkozni. Van benne idegen lény, csillagkapu, űrhajó, még flashback-ek is. Tökéletes összetevők. Ezenkívül bemutatkozik egy új mellékszereplő és egy idegesítő tudós, utóbbi még Weir-t is kihozza a sodrából. Maga a rész azért is élvezetes, mert – mint a címből kiderül – 38 perc (pluszmínusz valamennyi) alatt játszódik, tehát nincs szöszmötölés, nincs filózgatás, pörgés van, viszont nem lesz rövid. Start!


Kezdésnek rögtön egy ugrót láthatunk valahova sietni. Odabenn Ford hadnagy egy újonc pilótát nyugtat, hogy semmi gond, sikerülni fog. Közben pedig fel-le lépked valami emelvényen a pilóta mögött; valaki megmondhatná igazán, miért. Hátraszól, hogy mindjárt ott vagyunk valahol, valószínűleg Atlantiszon. (A szemfülesek észrevehetik, hogy csak hat ékzárat üt be az újonc.) Hátul Shephard fekszik, és valami undorító alien-rovar van rátapadva a nyakára. Siránkozik nagyon, hogy jó lenne, ha leszednék róla. Teyla elmegy az elsősegélycsomagért, közben odamondogat az újoncoknak, hogy tapossanak a gázra. De azok nem teszik. Behúzzák a hajtóműveket, ám szemmel láthatóan az egyik nem akaródzik a helyére menni.

Atlantiszon Weir tök nyugodtan felballag a parancsnoki hídra, veszélyhelyzetekben mindig lelassul, úgy látszik. Kéri Shephard-öt R-beszélgetésre, de tudatják vele, hogy megsérült. Weir lassan nekiáll dolgozni, és helyzetjelentést kér. Ford mondja, hogy egy bazi nagy bogár van a nyakán. Weir szeme MEG SE REBBEN, ez a nő maga az ördög, én mondom. Halál nyugodtan visszakérdez, hogy ésszerű dolog-e áthozni azt az izét. Cseszd meg, Shephard haldoklik! Ford mondja, hogy nincs más lehetőség, mennek. Weir rábólint, totál érzéketlen arcot vág, és elereszt egy száraz „Sok sikert!”-et. Aztán szól valamelyik alattvalójának, hogy zárják le a kaputermet. Ford megint rugózik azon az emelvényen, de most már tudom miért. Ezek állandóan energiaszeleteket zabálnak, aztán ilyen helyzetekben nem bírnak magukkal. Hátraszól, hogy megérkeztünk. Kedves Ford, ha tudnád, hogy dehogy. Ugyanis a kiálló hajtómű szépen beszorítja a hajót a kapuba, odabent meg mindenki hátrarepül. A kapu meg már 2 perce nyitva. Nyakig vannak a céklalében.


Otthon Weir Sith nagyúrként viselkedik, ráförmed az alattvalóra, hogy hol vannak már. Az közli, hogy a kapu még aktív. Kösz, ezt mi is látjuk. Közben az ugrósok kezdenek magukhoz térni. McKay meglátja az eseményhorizontot (a kapu szép, vízszerű kék részét), és kitalálja, hogy talán mégsem csukódtak össze a hajtóművek. Meglátnak egy kezet kifelé kandikálni a kapuból, gyorsan visszahúzzák. Ford a becses tulajdonos, és teljesen kiakad. Na de ideje Shephard-del foglalkozni. Elájult az ütközésnél. Weir érdeklődik, hogy hol vannak már. Ford mondja, hogy ők megvannak, kösz az érdeklődést, de az újoncok a kapuban vannak. Weir nem hisz a fülének. Már tüzes a szeme is. Jól hallottad, az ugró beragadt a kapuba. Weir elborul. Közlik vele, hogy valószínűleg az egyik hajtómű miatt van. Weir megerősíti nekik, hogy nem férnek hozzá a vezérlőhöz. McKay is kiakad, és jól kiosztja Weir-t, végre valaki. Weir mondja, hogy nyugi, de mivel nem ér el vele semmit, beveti egyik sith-trükkjét. Igen, inkább Fordtól kérdez, aki elmondja, mi történt. Flashback.

Shephard-ék visszamentek a pilotban látott bolygóra, ahol a lidércbörtön volt. Viszont nagyot koppannak, az épület sehol sincs, helyette egy óriási kráter tárul elénk. Shephard arra tippel, hogy hajó volt, és elrepült. A nézelődést megszakítja pár lidérc, akikről nem tudjuk, hogy kerültek oda. Talán a következő részben. Itt viszont McKay szakítja félbe Ford visszaemlékezését, mert hát alig 38 percük van. Weir megint rosszul viseli a tudatlanságot. McKay felvilágosítja: a kapu egyidejűleg csak 38 percig tud nyitva maradni, és abból már 3 elment. Weir feladja, McKay felülkerekedik, tudósokat kér, köztük a cseh Zelenkát. Beugrik Carson doki is körülnézni, de nem tart sokáig.


Shephard-ön még mindig zihál az a rettenet. Feléled és tudatják vele a helyzetet. McKay előadja megint a hajtóműelméletét, de Ford beleflashbackezik. Az ugrón vagyunk, épp felszáll, közben lőnek rá, valószínűleg ekkor sérült meg a hajó. McKay visszaránt minket a jelenbe, és megpróbál valamit kitalálni. A nagyokosok szintén azt csinálják a városban. Carson doki beleszól, hogy miért nem jelenik meg az ugró eleje Atlantiszon. Mondják neki, hogy a kapu csak egészben küldi át a csomagot. 29 perc van hátra, és ha nem sietnek, a kapu kettévágja a hajót. Az egyik tudós, aki szőke nő, előrukkol egy jó ötlettel: zárják be az ugró középső ajtaját. Egy másik tudós, egy szemüveges copfos ürge meg pesszimista. Mondjuk kár, hogy McKay hamarabb rájött az ajtódologra. Pánikol, azt hangoztatja, hogy csak ő látja igazán, mekkora melaszban vannak. De Shephard észhez téríti, mert neki egy bazi nagy bogár csüng a nyakán! Miután visszarázta McKay-be a lelket, az tovább töri a fejét, hátha be lehet húzni mégis csak azokat a hajtóműveket.

Shephard-től megtudjuk, hogy a bogár megbénította nyaktól lefelé, úgyhogy most már igazán lekaphatnák róla. Az ugróteremben ezalatt találkozunk Zelenkával, aki csehül káromkodik. Weir megkérdezi, hogy mire szórja éppen az adófizetők pénzét. Zelenka egy ugrón kísérletezik, hátha megtalálja a probléma elhárítását. Csak ugye nem éppen legóból van, úgyhogy vigyázni kell, miket babrál. Weir megkérdezi, hogyan segíthet, Zelenka szerint befoghatná. Ez ma a második tudós, aki beszól Weir-nek. Weir, Weir, nem kellett volna annyit diktátorkodni.


Vissza az ugróba. Shephard utasítja Fordot, hogy a bicskájával hámozza le az izét róla. Ford flashback-kel válaszol. Az erdőben vagyunk, Ford egy pisztollyal belelő a bogárba, mégis Shephard-nek fáj. Választ erre a jelenben kapunk. A bogár begyógyítja magát azzal, hogy elszívja Shephard életerejét. Akár egy lidérc. Ide a doki kell. Carson megkérdezi, hogy került rá az alien. Ismét flashback. Shephard a lidércek elől menekül, amikor fennakad egy pókhálón, amin ugye a lény tanyázott. A doki leírást kér a bogárról, és kap is. Hosszú farka van, a háta kemény, viszont a hasa puha, és a lábaival az őrnagyot szeretgeti. Teyla kijátssza a lidérc-kártyát. McKay ebből arra következtet, hogy ebből fejlődhettek ki a lidércek. A doki szerint sót kell szórni a bogár hasára, mint a piócáknál. Persze képletesen.


Atlantiszon a nagyfejek megint vitatkoznak. Weir szétcsap köztük. Az ellenszenves-szemüveges-copfos-ürge (ESZCÜ) szerint ha McKay babrál a hajóval, az felrobbanhat, ami átjönne a kapun is. Weir szerint inkább az ugróban lévőkért aggódjon, ne a saját életéért. Még 23 perc. Athosiak jönnek délről, és azt akarják, hogy Teyla fel tudjon készülni a halálra, ezért hoztak egy imát, meg ilyen ósdi cuccokat. Weir szerint inkább meg kéne menteni őket, ami kissé logikusabb ugye. Az athosiak szerint nem veheti el a lehetőséget Teyla-tól. Weir-nél itt rövidzárlat keletkezik, és 10 másodperc alatt leteremti az athosiakat meg a vallásos hercehurcát. Valljuk be, most igaza volt.

Ugró ismét. Gyakorlatba ültetik a só-elméletet. Összeszednek minden cuccot, és végigpróbálják, hátha valamelyik buzerálja a bogarat. Carson doki rádión át asszisztál. Van vizünk, csokink, bicskánk, öngyújtónk, jódunk, alkoholunk, no meg egy defibrillátorunk.

De most vissza kell térnünk a városba, mert az idegek harca jön. ESZCÜ akar lenni a harmadik tudós, aki ma beolvas Weir-nek. ESZCÜ egóját felsértette, hogy Weir leszidta. Weir szemöldökjátéka félelmet ébreszt. De ESZCÜ még nagyobb hibát vét: megkérdőjelezi Weir vezetői képességét. Weir úgy megfenyegeti, hogy csak na. Ha még egyszer felesel, akkor véletlenül egy lakatlan bolygón lesz felejtve. ESZCÜ kiröhögi! Hát ez öngyilkos akar lenni. A rohadék állat. Még a haja is zsíros.


Na gyorsan térjünk át nyugodtabb vizekre. Zelenka megtalálta a módját a hajtómű behúzásának. Legalábbis a közelében van. Ford közben megkezdi a kezelést. Jódnál semmi, alkoholnál semmi, a csokiról nincs hír, mert McKay közben megette. A befutó a sós víz lesz. Ettől aztán megpuffad rendesen a bogárkánk, ami rossz hír Shephard-nek, mert jobban ráakaszkodott. Valahonnan erőt kapott az őrnagy, mert arrébb dobta Fordot se perc alatt. Ettől McKay megijedt, és valamit elrontott. A motor beindult egy pillanatra, és így az eseményhorizont átjött a középső ajtón. 15 perc.

Shephard szeretne utolsó igazságot mondani, de Weir nem hagyja. Szerinte túléli. Shephard szerint meg nem. Flashback. Erdőben vagyunk. A bogár rákerült az őrnagyra, és egy lidérc is utolérte. Viszont nem ölte meg, mert látta, hogy ennek már úgyis mindegy. Jelen. Shephard elkezdi az utolsó mondatait, de Ford félbeszakítja. Ez egy ilyen rész, na. Ha berakják a kapuba az őrnagyot, akkor nem romlik az állapota. A doki lefújja a bogár miatt. Előbb le kell szedni. Shephard a defibrillátort akarja. Az megöli ugyan, de mivel a bogár olyan, mint egy lidérc, nem lesz miből falnia, és lejön. Aztán újraélesztik. Ez a terv. És sikerül! Az izé csak lejön végül, aztán Ford beleereszt egy tárat. Teyla felkapja Shephard-öt, és átmegy a kapun. Ford és McKay maradt. 7 perc.


És McKay megcsinálja! Hajtómű bent van, viszont nem mozdulnak. Ford igazi katona, megpróbálja átlökni a hajót. Hiába. 1 perc! Aztarohadt. Kitől érkezik a megoldás? Na kitől? ESZCÜ! Csak megerőltette magát. Ha kinyitják a hátsó ajtót, a nyomás meglöki a hajót. Ford lesz az önkéntes. A bogár feléled, de sokra nem megy, az űr kiszippantja. A hajót átér! Hurrá! Shephard-öt nagy nehezen újraélesztik, és már a gyengélkedőn is vagyunk. Shephard elmondja, amit akart: vigyázzunk egymásra. Persze hazudott, de most szabad. Elteszi magát holnapra, képernyő elsötétül, a viszontlátásra.

Címkék: atlantisz
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magg (törölt) 2008.03.08. 16:43:14

és ez látható már valamelyik adón (mert a port.hu szerint nincs ilyen című film az adatbázisban), vagy a "szokott" módon nézted meg?

the black ball 2008.03.08. 17:00:30

Két és fél éve kezdték leadni itthon a tv2-n. Az első két évad ment le, és hamarosan a 3-at kezdik. Arról nem tudok, hogy megismétlik-e valahol itthon.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2008.03.09. 02:34:17

Le kéne ezt szednem. A Csillagkaput még néztem is, de ez nekem teljesen kimaradt.

the black ball 2008.03.09. 14:24:47

Jah, spin-offok átka. Én is jóval később kezdtem el nézni, mert elég idegen volt, de aztán erre is rászoktam.
süti beállítások módosítása