Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 3x13 - Tű a szénakazalban

2008. február 28. 10:13 - candyperfumegirl

Aki unta a Shitter érát, és nem élvezte kimondottan a múlt heti 40 perces filozófia szemináriumot, annak jól fog esni ez a rész, mert igazi old school House epizódot kapunk. Diagnózissal, félre-diagnosztizálással, házkutatással, klinikával, fogadással, közepesen véresen, ahogy szeretjük, desszertnek jó adag tipikus House humorral, fogyasszuk egészséggel. Hetibeteg egy tizenéves srác, aki éppen a klasszikus hátsó üléses elfoglaltságot űzi barátnőjével, amikor elakad a lélegzete, és nem a csaj melltartójától, amit egyébként pont abban a pillanatban villant meg. A dolog komolyabb, leáll a légzése, kis pánikolás után irány House és csapata. House-t persze szokás szerint a hetibeteg az utolsó, ami foglalkoztatja. Mután Shitter kilépett az életéből, ismét túl sok a szabadideje, most éppen elhatározta, hogy visszaszerzi a parkolóhelyét, amit Cuddy galád módon elvett tőle, és átadott valami tolószékes senkiházi dokinak, hogy merészelte?!

Foreman már egy csomó tesztet elvégzett a hetibetegen reggeli előtt, Chase és Cameron meg csak kajál, szerintem Csésze nem akarta a csini mellényét mindenféle undorító testnedvekkel bemocskolni. House felveszi az esetet, Foremant munkára fogja, Chase-t és Cameront elküldi házkutatni, hogy ne unatkozzanak, ő meg megy, hogy lezaravja a Bot kontra Tolószék meccs első menetét. Kimondhatatlanul izgulok. Naná, hogy Dr. Tolószék (aki amúgy nő és talpraesettségért nem megy a szomszédba) rövid úton elküldi a halál nemiszervére dokinkat. Mutogathatja neki a botját, ahogy akarja, és vághat hozzá olyan elszánt képet, amilyet akar, ezt a dokinénit nem hatja meg. Érdemes lesz próbálkozni Főnöknéninél, lássuk, vele mire jut.

Foreman kezd összebarátkozni a hetibeteggel, aki a hetibetegek hagyományát megtörve szokatlanul okos. Olyan szintű természettudományos ismeretekkel rendelkezik, hogy még Foremant is pirulásra készteti, és mindezt autodidakta módon szerezte, csúcs. Éppen hogy csak nem diagnosztizálja önmagát, nagyon praktikus az ilyen hetibeteg, mi lehet a trükk benne?

Chase és Cameron a sorozat egyik legviccesebb házkutatását folytatja eközben, zárójeles megjegyzés, hogy pirospont a stylistnak, mert nagyon klasszul néznek ki egymás mellett ízlésesen összehangolt szerkójukban. A házhoz képest egy disznóól maga a Versailles-i kastély szalonja, Cameron fintorogva gumikesztyűt húz, Chase meg egy pajkos vigyorral a hálószoba felé veszi az irányt, na ott vajon mire számít? Van egy tippem, hogy nem arra, amit talál, ugyanis az ágy foglalt. Kölcsönösen a frászt hozzák egymásra Chase és az egymáson gimnasztikázó páros. Egy-két sikoly és üres fenyegetőzés, majd úgy tűnik, hogy Chase-en valaki megnyomta a House-gombot, mert olyan okosan kikövetkezteti, mi is folyik itt, mint a mestere szokta. Cameron is befut közben nagyon vicces arccal, és megadóan felemeli a mintavételi pálcikáját, de kiderül, hogy Chase okoskodása csak félig stimmel: valóban házasságtörés folyt itt előttük élesben (1:0 Chase-nek), de a ház a nőjé (igen, egy nő is lehet rendetlen mocskos disznó, félre az előítéletekkel!), aki még életében nem hallott a hetibetegről. (1:1) Na, vajon mit sumákol a srác?

Azt, hogy roma, (hogy a politikailag korrekt kifejezéssel éljek) de ezt egy amerikai sorozatban nem úgy kell ám elképzelni, mint a magyar nyóckeres valóságban. Vándorcigány családról van szó, és azért nem a saját címét adta meg, mert ez a roma közösség nem tűri a betolakodókat, őt még iskolába sem járatják emiatt. Lehet tippelni, hogy áll majd a család a modern osvostudományhoz.

Most pedig lehet hátradőlni és elővenni a pattogatott kukoricát, mert House kontra Cuddy egyezkedés következik, Cuddy már előre röhög, és ami azt illeti én is. House igénye csak indokolatlan nyafogás, mert az új helytől csak 47 méter séta a bejárat, ezt pedig onnan tudja, hogy LEMÉRTE, na az ilye húzások miatt Lisa Cuddy a kórház igazgatója. House akkor is vissza akarja kapni a parkolóhelyét, amiről főnöknéni hallani sem akar, mert egy tolószékesnek jobban kell, House meg egy hetet sem bírna ki tolószékben. House válasza: „fogadunk?”

Követező jelenetből kiderül, mi lett az egyezkedés vége, csipet csapat szemei majd kiesnek a helyükről, amikor House tolószékben begurul eléjük. Fogadtak Cuddyval, hogy ha egy hetet kibír a székben, övé lehet a parkolóhely, ezt előre élvezem. Mellesleg amit Hugh Laurie művel a tolószékkel az epizód további részében, azzal cirkuszban szokás fellépni.

Hetibeteggel viszont még semmire sem jutottak, nem találják a véres genya szivárgásának forrását. House ötlete, hogy fel kell turbózni a szivárgást, akkor majd észreveszik, vérhígítót neki! Ezt Foreman és Cameron végzi (Chase még mindig nem akarja összevérezni a csini szerkóját), közben a srác ötösre vizsgázik anatómiából. Ha így folytatja, ő lesz Foreman legjobb barátja. De a máj összeomlása útját állja a barátságkarkötők átadásának, egyre nagyobb a baj, de ezt már megszokhattuk ebben a sorozatban.

Végre van egy kis klinika is, köze nincs az epizód többi részéhez a jelenetnek, de kellemes nosztalgikus érzés tölt el, amikor House egyetlen mondatban sértegeti kb. 10 éves betegét és hülyézi le az anyukáját is, akár a régi szép időkben! Több klinikát a sorozatba.

 

Hetibeteg az MR-ben, közben a csapat a roma életmódot kritizálja (főleg Foreman), amikor betrappolnak az aggódó szülők egyenesen a vizsgálat kellős közepén, visítva, hogy szabadítsák ki szegény kicsi fiukat a gonosz masinából. Na bravó.

Amíg House nem kapja vissza parkolóhelyét, és tolószékben kell ülnie, addig kénytelen a kreativitására hagyatkozni, ami az autóval történő helyváltoztatást illeti. Leírhatatlan az a jelenet, ahogy a tolószékből való felállás nélkül beszáll az autóba, bepakolja a széket és „becsukja” a kocsiajtót, ezt egyszerűen látni kell. Közben Foreman kiokoskodta, hogy Wegener-re van a srácnak, House-nak tetszik a diagnózis, mehet a kezelés. Ilyenkor annyira rájuk üvöltenék, hogy „nem, ti szerencsétlenek, hát nem látjátok, hogy még az epizód fele hátra van???”

Első pillantásra lehetett látni, hogy ezekkel a szülőkkel csak a baj lesz, és nem azért, mert az apuka mázsás aranyláncot hord a nyakában, az anyuka meg olyan hajgumit a hajában, ami kb. egy teljes évtizede vércikinek számít, hanem mert mindent elutasítanak, ami az ő kultúrájuktól idegen. És persze idegen a kórházi kaja, az ágynemű, meg úgy általában a kórházi környezet úgy, ahogy van, be is hordanak minden szart kicsi fiuk szobájába, így most úgy néz ki a kórterem, mint egy Bahia bolt, és gyanítom, hogy a következő dolog, amit kihajítanak, Foreman lesz.

Vicces House és Wilson jelenet zajlik eközben a klotyóban, Jimmy felügyeli, hogy Ház feláll-e a kerekesszékből a csurgatáshoz, fontosabb dolga valóban nincs egy onkológusnak. Vajon Cuddy uszította rá, vagy tisztán önkéntes alapon teszi ezt? House és Dr. Kerekesszék pedig a folyosón lezavarnak egy kétszemélyes roncsderbit, House próbál a nőre némi nyomást gyakorlni, aki a lehető legnagyobb lelki nyugalommal tűri ezt, mert úgyis House fog veszíteni. Gyanús persze, hogy ebben mitől olyan biztos, de ez Háznak nem tűnik fel, mert neki most olyan jó kedve van, hogy mindennek csak a jó oldalát látja. Pl. mióta tolószékben van, nem tudja bámulni Cuddy dekoltázsát, a seggére viszont tökéletes rálátása nyílt! Ilyen egy született optimista. Számára Cuddy melltartókosara is félig teli van.

Hetibetegnél már bent van az egész peretutty, kicsit Macska-jaj utánézrésem van, mindjárt a hangszerek is előkerülnek, de előtte még van idő egy kis vitára a srác barátnőjével, akitől csak nem sikerült megszabadulni a kórházi lepedővel együtt. Mialatt ezek a szájukat tépik, hetibeteg hólyagja kezd vérezni, Foreman aggodalmas arca jelzi, hogy ez valahogy nem fér bele az okosan felállított diagnózisba.

Össze kell dugni az okos fejeket, House ki is agyalja, hogy le kell cserélni a srác immunrendszerét, ami egy kísérleti kezeléssel lehetséges, lehet tippelni, mit fog ehhez szólni a felvilágosult család. Épp hogy csak nem szúrják ki Foreman szemét a tollal, amivel a beleegyező nyilatkozatot akarta aláíratni, így a családtól átmenetileg megszabadulva a beteget győzködi. Mielőtt a srác beleegyezhetne a kezelésbe, szétrobban a lépe, ezzel nagyobb sebességre kapcsolva az epizódot.

A sebészek hipp-hopp szét is kapták, Foreman asszisztál, House egy emeletről magasabbról figyel, és beszólogat, jó dolog ez az oktató kórház. A meglepő az, hogy semmit nem találnak, ami a Wegener diagnózisukat igazolná (egyszeri House-néző megmondta volna, hogy nem is fognak), a srác jelenleg több darabban van, mint egy puzzle, márpedig ez hosszú távon nem egészséges. A húsboltot fel kell számolni, a sebész be akarja zárni. Nem úgy Greg House, aki hajlandó saját kezűleg is megkeresni azt a granulómát, ami őt igazolja, akkor is, ha ehhez előbb le kell gurulnia a lépcsőn a kerekesszékkel, majd saját kezűleg átmasszíroznia a beleket. Csakhogy ehhez fel kell állnia a székből! Most búcsúzott el a parkolóhelyétől, de most első a beteg, House szakmai elhivatottságát kritizálja, aki meri. Granulóma azonban nincs a belekben, akkor mégis mi okozza a random belső szervek vérzéseit és összeomlásait?

Újabb tanácstalan egymásrabámulás következik a csapat részéről, ötletük már végképp nincs, de ezért tartják Greg House-t, aki azt mondja, hogy ott kell keresni a bajt, ahol nem volt semmi probléma! Konkrétan béltükrözésre gondol, és elméletét tudományosan alá is támasztja a következő módon:

Már meg sem kérdezik a szülőket, mi a véleményük egy fincsi béltükrözésről, egyszerűbb és gyorsabb kivonni őket a forgalomból egy időre. Nem akármilyen hadicsellel House hangosan cigányozni kezd az előtérben, és ahogy arra számítani lehetett, szülőpár habzó szájjal esik neki, éppen csak azt nem tudva, hogy közben a többiek végbéltükrözést adnak a kis szemük fényének. Tökéletesen kivitelezett elterelő hadművelet, annyira sokoldalú ez a csapat. A dolog pedig eredményes, ugyanis meglátják azt a tárgyat, ami a vérzéseket okozta, ami átszúrta a beleket, ez pedig nem más, mint (most érdemes megkapaszkodni), egy fogpiszkáló! Az. Egy mezei szar kis fogpiszkáló, a hetibeteg apja azt rágta az orrunk előtt 30 percen keresztül rém gusztustalan módon, az epizód címe pedig ennél konkrétabban nem is utalhatott volna a megoldásra.

Foreman egy szülőmentes pillanatot kihasználva gyakornoki állást ajánl a srácnak (amiért amúgy egyetemisták szokták ölni egymást), de neki nem kell, az eszem megáll! Megy inkább vissza a józsefvárosi piacra Adios táskát árulni a szüleivel, ha ennyi esze van, meg is érdemli.

Hátra van még a House kontra Cuddy meccs utolsó menete, amit gyönyörű környezetbe helyeztek, a Menyaszony is hasonlóan mutatós havas tájon skalpolta meg O-Ren Ishiit. Naná, hogy Cuddy TUDJA, hogy House a hét folyamán egyszer felállt a székből, mert ebben a kórházban mindenki az ő kémje és besúgója. House így veszített, amit olyan élvezettel vág a képébe Cuddy, hogy az páratlan. Már éppen szambázna el, amikor House még visszavág, tudja ő jól, hogy veszített, de nem adja fel, ismerve Főnöknéni perverz bűntudatát, elkezdi lődözni kis lelki terror nyilacskáit. Fel is pattan a székből, verbális megygőzéssel próbálkozik, majd mindezt egy olyan szemezés zárja, hogy az ember egyre kevésbé hiszi el, hogy ezek nem akrobatikáznak vízszintesben napi rendszerességgel.

Ezek után House tökéletes magabiztossággal sétálhat a parkolóban régi jól bevált parkolóhelye felé. Mert persze, hogy visszakapta, Dr. Kerekesszék majd gurulhat 47 métert, ő mégsem rendelkezik olyan kvalitásokkal és meggyőző erővel, mint Greg House.

Címkék: house
64 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2008.02.28. 10:27:19

"a máj összeomlása útját állja a barátságkarkötők átadásának"

"az ember egyre kevésbé hiszi el, hogy ezek nem akrobatikáznak vízszintesben napi rendszerességgel."

Baromi jo stilusod van. :)

bög 2008.02.28. 10:29:05

"Megy inkább vissza a józsefvárosi piacra Adios táskát árulni a szüleivel"
:DDD

Chipie 2008.02.28. 11:11:37

egyetértek, zseniális a stílusod, nagyon jókat szoktam röhögni, annyi nyelvhelyességi kiigazítást engedj meg, a házkutatás leírásánál, hogy a lakás a NŐÉ, nem a nőjé, ahogy írtad, ezen kicsit egyébként megütköztem, nem szoktam hozzá a helyesírási hibákhoz itten én...:-))))

amúgy úgy látszik én oldschool House- rajongó vagyok, nekem ez a rész abszolút tetszett, kivéve a bélmasszázst :-)

Ja és még azt kihagytad, hogy a roma srác azzal utasítja vissza a gyakornoki posztot, hogy megemlíti, az orvosi team minegyike szuper vérprofi, orvosi magazinokban szereplő szaktekintély, amit nagyon irigyel, de egyikükön sem látott jeggyűrűt, és azért látszik Foreman-en, hogy ez üt, főleg a záróképen, amikor vonul ki az egész zajos, anakronisztikus, de összetartó roma nagycsalád a sráccal a közepén, a jólöltözött kasmírsálas Foreman meg egyszál magában integet a korlát mögül, utána meg látjuk, ahogy otthon, egyedül tolja be a mikrós vacsit.

kolestom 2008.02.28. 11:29:06

Annyira átlagos volt ez a rész, hogy elgondolkodtam, vajon mennyi szufla van még ebben a sorozatban - rendesen úntam magamat közben.
Az tartja még bennem a lelket, hogy a 19. rész igencsak viccesnek ígérkezik.

A hogyvolt tényleg nagyon jó lett. Majdnem elhitette velem, hogy a tegnapi rész tényleg jó volt. Őszintén Grat!

Manyizga (törölt) 2008.02.28. 11:32:46

A bélmasszázs bennem kifejezetten disznóvágásos emlékeket ébresztett...
"Hol a hurkatöltő" címmel. :)

cato fong 2008.02.28. 11:33:11

és a muzsika a végén? zero7 - in the waiting line. aztamindenségit!

madz 2008.02.28. 11:42:57

először is megszólal a nyelvtannáci: a ház a nőJé? minek oda az a j?
de stilisztikai szempontból nagyon király. a Bahia-fíling nekem is megvolt a szoba láttan.
kicsit első évados volt az egész, de hát már el vagyunk kényeztetve.
imádtam Házat abban a sapiban!

madz 2008.02.28. 11:44:17

és némi oldalvágás szegény chipie-nek: helyesírási hibákat ne csak a posztban, hanem a kommentekben se hagyjunk: jegygyűrű

candyperfumegirl 2008.02.28. 11:44:44

Chipie: teljesen igazad van a helyesírási hibával kapcsolatban, köszi a helyreigazítást.

Igen, valóban a gyakornoki állás kontra magányosságra volt kihegyezve a vége, de gondoltam, ez annyira egyértelmű, nekem kicsit direkt is volt, ahogy mutatták a magányosan vacsorázó Foremant.

madz 2008.02.28. 11:46:26

amúgy divat még úgy hordani a sálat, ahogy Foreman? nekem sose jött úgy be, abszolút nem melegít és olyan, mint a "kenderkötél nyakamon"

candyperfumegirl 2008.02.28. 11:49:28

madz: divat. :) Gondoltam, berakok egy capet arról a szerelésről is, csak már sok lett volna, mert Foreman tökéletesen harmonizáló sál-kabát összeállítása nem volt semmi. Imádom a sorozat stylistját.

tortuga 2008.02.28. 11:55:38

Ebben a parkolós dologban szerintem volt egy kis következetlenség, hiszen korábban mindig mélygarázsban parkoltak. Meg mintha az is rémlene, hogy az első évadban valakitől kapott egy sportautót House, erre most egy húszéves csotrogánnyal közlekedik... No de fátlyat rá.

moni77777 2008.02.28. 11:59:37

Jó rész, szuper hogyvolt. Gratula! :-) De halljátok, ezeknek az amerikaiaknak fogalmuk sincs, mi az a "roma". Ha jól emlékszem volt köztük szőke is! Tudom, már feltalálták a hajfestést, de azért ezek a tegnapi szereplők nagyon messze vannak attól, amit látni a tv-ben Magyarországon, vagy ha netán valaki olyan környéken lakik, akkor nap mint nap. Ezen jót röhögtünk. No mindegy. Csak azt nem értem, hogy ha olyan nagyon okos a srác, akkor miért nem jutott eszébe, hogy ő pár napja lenyelt egy fogpiszkálót????? Csak emlékszik rá -nem??? Még ha nem is tűnik fontosnak, azért meg lejet jegyezni az orvosoknak nem????

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.28. 12:04:52

nagy poén volt a két rokit összeereszteni! :D

ladybyron 2008.02.28. 12:07:11

Rigó mortis: ez a parkoló dolog nekem is furcsa volt, mert eddig tényleg mindig mélygarázsról volt szó. Viszont a kocsit anno visszaadta, nem is akarta megtartani, hiszen az igencsak korrupció lett volna. Viszont kipróbálta, mert nem is ő lett volna Greg House. :-)) De végig ez a régi kocsija volt.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2008.02.28. 12:11:33

moni77777: ugyanez a bajom nekem is, hogy a romák egyszerű fehér bőrű tiszta és választékos beszédű emberkék voltak, holott azért tudjuk, hogy nem ilyenek :) Azért elhívnám ide az ötletgyárosukat :)

2008.02.28. 12:18:53

rigó mortis!
A parkolóhellyel még annak is gondja lehetett, aki esetleg (ahogy én is) nem őrizte meg ezeket a korábbi emlékeket. Hogy mi akkor a gond? Kizárt, hogy csak a bejárat melletti meg a 47 méterre lévő helyet lehetett odaadni-cserélgetni a kórház két mozgáskorlátozott dokija között.
Oké: legyen a nőé a legközelebbi, de, aki mellette parkol ÉS egészséges, sétáljon az 47 métert a bejáratig...

FlybyWire 2008.02.28. 12:21:09

PerePutty (nem -tutty), de jó volt a rész is, meg a hogyvolt is :)

madz 2008.02.28. 12:21:46

moni777777777 és szszszsz, a cigányok is sokfélék. magán a fogalmon is másféle népcsoportokat értenek az egyes országokban. a Blöffben pl Brad Pitt is romát játszott
azt viszont én sem értem, hogyan nem lehet észrevenni, ha lenyelünk egy fogpiszkálót...

2008.02.28. 12:24:30

madz! Mintha mondta volna vmlyik doki (talán House), hogy a srác észrevette, hogy lenyelte, de azt hitte természetes úton távozni fog, és nem csinál majd bajt. Meg, direkt hangsúlyozták, hogy fából volt, ami talán nem csak a vizsgálatoknál való láthatatlanság miatt volt, hanem azért is, hogy esetleg azt gondolta, megemészti v. ilyesmi.

ovits 2008.02.28. 12:24:37

A fiatalkorú kiscsaj is egy mélygarázs-szerűségben várta House-t a doki mociján...

Nekem a végén a gazdag doktor magánya vs szegény de boldog nagycsalád kicsit sok volt. Ezt karrier vs. család dolgot nagyon eltúlozták. (Pl. Foreman lehet, hogy most egyedül mikrózta a vacsiját, de pár résszel ezelőtt viszont egy csini ?nővérrel? ment el a kórházból.)

candyperfumegirl 2008.02.28. 12:25:06

SZ.SZ.SZ.SZ. (bocsi, hogy nem írom ki teljes hosszában egyébként zseniális nicknevedet): egyetértek, elvinném én is egy nyóckeres sétára a castingosukat, hogy folytasson némi szociográfiai tanulmányt. ;)

madz 2008.02.28. 12:26:51

oké, akkor a fenti kommentem a posztírónak is szól

madz 2008.02.28. 12:27:48

Los Alamuszi, oké, akkor azt nem értem, hogy lehet egyáltalán lenyelni úgy, hogy nem kezdünk el azonnal fuldokolni

pepimama 2008.02.28. 12:34:28

Nem tudja vki a végén mi volt a zene?
Előre is kössz!

candyperfumegirl 2008.02.28. 12:36:58

A dal a végén: Zero7 -In The Waiting Line, már a Szex és NY-ban is felhasználták, szenzációs dal.

cato fong 2008.02.28. 12:37:20

pepimama! zero7 - in the waiting line, lásd fentebb

2008.02.28. 12:39:20

candyperfumegirl, szerintem meg nem kellene ebbe belemenni.
Egyrészt, ha valaki nézi a Tűzvonalat, Otyó ott is pontosan ilyen roma. Azaz, még nálunk sem csak cigánysorokon, putrikban laknak...
Másrészt, ááááámerikában egy (vélhetőleg) második generációs roma család miért ne beszélhetne, meg élhetne elég normálisan csak éppen kicsit haklisan a hagyományaikra?
Jegyzem meg, pl. a Csokoládéban Johnny Depp sem volt az a hagyományos roma, még, ha vándorló életmódot is folytattak meg a környékbeliek féltek is tőlük.

2008.02.28. 12:40:21

madz, ÉSZREVETTE, lecsusszant, és reménykedett. A páromnak mondom mindig, mikor kis gyógyszerektől fuldokol, hogy sokkal nagyobb dolgokat is lenyelünk, csak ott nincs lelki gát ;-)

madz 2008.02.28. 12:41:15

Los Alamuszi, oké, akkor este megpróbálkozom én is valami érdekes dologgal :)

evicska 2008.02.28. 12:41:46

VÉGRE!!!
Szerintem remek epizód volt, az a fajta, amiért megszerettük az egész sorozatot. Izgalmas, néha vicces, mérsékelten genya Házzal, bamba Cameronnal, meg a többiekkel.
ÉLJEN!! Ugye a többi is ilyen lesz mostantól?
És ugye House és Cuddy végül mégiscsak beváltják a hozzájuk fűzött - sokatmondó pillantásokon, sokszor erotikusan túlfűtött, feszült közös jeleneteken alapuló - reményeinket? Ugye igen??

candyperfumegirl 2008.02.28. 12:46:33

evicska: nem fogok spoilerezni, de innentől kezdve jön 5-6 olyan szinten zseniális rész, ami szerintem a sorozat legjobb időszaka.

madz 2008.02.28. 12:47:38

evicska, én meg remélem hogy nem. mi lenne akkor a feszültséggel?

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.02.28. 12:57:07

Tényleg fergeteges az írás. :)

A ház epizódhoz, csak annyit fűznék hozzá, hogy megmutatnék én azért ezeknek a kapitalistáknak egyszer egy rendes dzsippó brigádot, ozt pisloghatnának, hogy ilyen is van. :P

evicska 2008.02.28. 13:00:13

köszi candy, a napom innentől be van aranyozva!! legyen már jövő hét szerda!! :)

madz, igazad van, de szerintem ezt sem lehet a végtelenségig húzni és valaminek történnie kell egyszer - amit persze megint lehet majd csavargatni és továbbszőni. én ebben reménykedem.

camelus 2008.02.28. 13:04:13

szia

Nagyon jó az írásod és ez a lényeg. Szinte újra láttam a filmet ahogy olvastam.
COOL

nickita 2008.02.28. 13:05:07

akkor 5-6 héten át minden szerda este a TV előtt fogok ülni :)) egyébként csúcs volt a hogyvolt.

candyperfumegirl 2008.02.28. 13:05:26

evicska: amennyiben nem, személyesen fogom franciakulccsal tekergetni David Shore tökeit, ha ekkora potenciált veszi hagy, ezt megígérhetem.

evicska 2008.02.28. 13:20:25

annyira rendes lány vagy te, candy! :)
múltkor láttam egy részt külföldön, a hetibeteg egy kiscsaj volt, aki érzéketlenségben szenvedett (nem tudom, mi a pontos orvosi kifejezés arra, amikor valaki nem érez se fájdalmat, se érintést, vagy a vizelési ingert, szóval semmit), és abban cuddy egyik udvarlója rámutatott, h a hölgy bizony bele van szerelmesedve szeretve utált sánta dokijába. fogalmam sincs, h ez hanyadik évad hanyadik epizódja, de remélem, hogy még csak a következők egyike volt, mert ezek szerint mélyebbre fognak ásni még ebben a kútban...

candyperfumegirl 2008.02.28. 13:23:53

psszt, ez a következő epizód.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.02.28. 13:53:18

Amúgy a bélmasszázs környéki 5 percről lemaradtam. Sajnos? Vagy elég ez nekem itt leírva? Régen voltam már disznóvágáson...

Llew 2008.02.28. 13:54:46

Nem disznóvágásos volt, mert nem késsel forgatta ki a gyerek belét, hanem csak kihúzgálta mint egy hosszú kolbászt és körbetaperolta.

sélli_ 2008.02.28. 14:03:46

Zsír! Pontosan: old-scool rész - én az ilyeneket szeretem, höjj! :) A tolókocsis vonalon rommá röhögtem magam, bár valóban barokkos túlzásnak tartom, hogy EGY db roki parkoló vagy a kórházban.

Nem kötözködésként, de én moderálnék egyet... MIÉRT KELL SPOILEREZNI??? HOGY ESNÉL BELE AZ ELSŐ LIFTAKNÁBA!!!

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2008.02.28. 14:04:36

ó, az a mellény, csésze (hihi) mellénye, az én szemem is megütközött rajta...
amúgy a poszt ott van :)
nem sok ennyi dicséret?! ;)

Crni 2008.02.28. 14:13:46

Nos, utálok csalódást okozni, de Angliában és Írországban tényleg ilyenek a romák! Vö: Blöff/The Snatch
Pl. a méltatlanul elfeledett Kelly Family együttes is ír - nem tévedés - cigányokból állt! Kicsit kevés itt a hely, de akit érdekel, az utánanézhet a neccen.

Neoprimitív 2008.02.28. 14:13:57

Nagyon tetszett a post, a stílusod különösen! Los Alamuszi: a család első generációs, a papa ki is oktatja Foremant, aki Tuskagee-ről példálózik, hogy őket meg 1998-ig nem engedték be. (Tuskagee a gyengébbek kedvéért egy kizárólag négerekből álló repülőalakulat bázisa volt, mert az amerikai hadseregben még bőven a II. vh. után is volt szegregáció.)

Llew 2008.02.28. 14:22:43

Ez a mi formánk. Nálunk a cigányok is rosszabbak, mint nyugaton.
Szerintem House-é is rokkant parkoló volt, csak olyan kevésbé rokkant. A parkolóház vs. utcai prakoló vitához meg annyi, hogy amikor motorozott akkor is itt prakolt kint. Meg Wilson kocsija is itt parkolt a kóms faszis részben.
"Számára Cuddy melltartókosara is félig teli van."
Azt a megjegyzést a székes dokinéni nem a saját melltartójára mondta?

FlybyWire 2008.02.28. 15:58:40

Crni 2008.02.28. 14:13:46
Nos, utálok csalódást okozni, de Angliában és Írországban tényleg ilyenek a romák! Vö: Blöff/The Snatch


Az már más kérdés, hogy ők NEM romák. Gypsy-k (pikey..), azaz *cigány*-ok. A roma ugyanis indiai származást, a cigány pedig életstílust jelent - ott kint is. Sem az ír cigányok, sem a britek nem indiai származásúak, ezért nem is hasonlítanak (a pl. magyarországi) romákra sem.

Ezért a sorozatban igenis cigánynak kellett volna fordítani, nem politikailag korrektkedve "romának" a gypsyket... ez sajnos egy baklövés volt, bár érthető..

FlybyWire 2008.02.28. 16:08:59

en.wikipedia.org/wiki/Gypsy

Itt van bővebben. A "roma" csak a közép-és keletEu-ban levő ex-indiai népek neve.
A "gypsy" sem helyes az ír/angol népekre, azok ugyanúgy angolszászok és írek, csak "nomádok". A helyes elnevezésük a "traveller", azaz vándorló, utazó
Ez utóbbi lett volna ahelyes kifejezés a filmben is. Na persze lefordítani... az nehéz eset :)

moni77777 2008.02.28. 18:53:17

Szuper! a kommentek olvasása után mostmár teljesen felvilágosultnak érzem magam (fel lettem világosítva) ami a roma/cigány kérdést illeti :-) Várom a jövő hét szerdát!!!

Évi voltam 2008.02.28. 20:09:26

Szokás szerint istenien szórakoztam, Foreman szerkója tuti, a kesztyűje meg egyenesen Seal-t juttatta eszembe, talpig bőrben, imádtam. :) 36évi

EasyFriend 2008.02.28. 20:47:53

Köszönöm, hogy szóba hoztátok a zenét, ami a végén ment - ezek szerint nem vagyok teljesen őrült, amiért tegnap óta ez megy nálam végtelenítve... :-) Pár nap múlva biztos megunom majd, de egyelőre teljesen rabul ejtett.

ladymarmalade 2008.02.28. 21:22:01

Foreman olyan édes volt ebben a részben:))
A hogyvolt jó volt!!!

2008.02.28. 22:53:29

A hogyvolt ismét tökéletesre sikerült...

Ezzel a résszel kapcsolatban viszont van néhány megjegyzésem. Tudom, hogy ezt a sorozatot sem lehet teljesen hihetően megcsinálni, de ebben a részben volt néhány igazi életszerűtlen jelenet.

1. Egy fogpiszkálót egészben lenyelni szerintem lehetetlen. Már a szájban összevissza szúr és vérez mindent, lenyelni meg végképp nem lehet. Tegyük fel, hogy darabokban nyelte le, akkor is nagyon kis darabokban kellett lenyelnie, hogy ne karcolja végig a nyelőcsövét, és ne akadjon keresztbe benne. Ha kis darabokban nyelte le, akkor a gyomorban szerintem a nagy része megemésztődött. De ha nem így lett volna, akkor is képtelenség, hogy előbb kiszúrja a tüdejét, aztán visszahúzódik, lejjebb vándorol, megint kiszúr valamit, megint lejjebb megy, ez képtelenség. Ahhoz, hogy a tüdőt, vagy a gyomrot, vagy a bélfalat átszúrja, a fogpiszkáló darabot igen erősen kellene a vége felől a megfelelő irányba nyomni, ráadásul ez szerintem pokoli fájdalommal is járna, és ha mondjuk a belet átszúrja, az elfertőzi az egész hasüreget. Számomra ez volt az eddigi House történetekben az első olyan eset, amit egyszerűen nem tudok komolyan venni.

2. Egy nyitott hasüreg mellé utcai ruhában, utcán is használt kerekesszékkel csak úgy odarobogni, akkora fertőzést okozna, amibe a beteg belehal. Nem véletlenül végzik a műtéteket steril helyen, steril eszközökkel. Még ha House kesztyűt is húzott, és valami kötényfélét tartott maga elé, akkor is röhej, hogy engedték neki így végigtapogatni a srác belét. Ráadásul azt sem hinném, hogy a belet csak így ki lehet szedni, aztán meg majd valahogy visszatenni. Murphy óta tudjuk, ha valamit kiszerelsz egy dobozból, és vissza akarod szerelni, akkor egy nagyobb dobozt kell beszerezned.

3. Egy béltükrözéshez tiszta bél kell, egyébként csak a benne lévő nem egészen higiénikus anyagot lehetne látni, és nem a bélfalat. Az a minimum, hogy egy nap koplalás előtte, meg egy alapos tisztítás, amit egy megfelelő helyen bevezetett csővel és megfelelő mennyiségű folyadékkal végeznek. Ezt nem lehet csak úgy megcsinálni, amíg House éppen veszekszik a családdal. Ráadásul igen komoly érzéstelenítés kell hozzá, különben a beteg ordítana a fájdalomtól. Ezt olyan szerrel csinálják, ami után egy félnapig nem érdemes autót vezetni, mert olyan királynak érzi az ember magát a volánnál, hogy az kissé ön-, és közveszélyes. Persze lehet, hogy Amerikában ez is másképp van, és ott lehetséges egy ötperces béltükrüzés minden előkészület nélkül.

Egyébként pedig House ebben a részben lett a szememben igazi tahó. Aki képes egy tolószékes emberrel így bánni, aki még ráadásul nő is, ez számomra a tahóság akkora szintje, amit csak azért bocsátok meg House-nak, mert ha nem tenném, akkor nem tudnám tovább nézni a sorozatot, és tovább olvasni a hogyvolt-ot. És akkor meg mi maradna?

A zene tényleg jó volt a végén, köszi a kommentezőknek az infót, rá is keresek, hátha valami torrentben megtalálom...

ladybyron 2008.02.29. 01:37:43

Tudom, hogy sokakat az előző rész idegesített, de én bizony - candyperfumegirl-lel ellentétben - ezt a részt nem vetíteném le annak, akivel meg akarom kedveltetni a sorozatot. (A másik mélypont - mind a három évadot nézve - a 3x15, a Top Secret.) Amíg a Tripperes részek néha megmosolyogtató rendőri, eljárásjogi bakijait el lehetett nézni, mivel a történet és a szereplők közötti kapcsolat szempontjából a legtöbb szükséges volt, addig ebben a részben rengeteg logikátlan és ostoba elem volt, és ez már akkor is kiakasztott, amikor először láttam. Különösen a "parkoló-párbajra" gondolok.

Fogadjuk el, hogy a fedett parkolót/mékygarázst éppen átépítik/arra megy a négyes metró/patkányirtás folyik/megtalálták Dareiosz kincseit, szóval használhatatlan. De. Az epizód végén Cuddy minden gond nélkül vissza tudja adni a parkolót. Vajon mi történhetett? A bűntudattól vezérelve és House kék szemeitől elalélva Cuddy is átváltott tahóba, és vállalta, hogy megsérti a vonatkozó kapcsolatos törvényt? Vagy kirúgta a doktornőt? Vagy esetleg már kezdetben is meg lehetett volna oldani a kérdést azzal, hogy ha tényleg csak egy mozgássérült parkoló van, akkor kreál még egyet, és egy egészséges alkalmazottat túr ki a helyéről - esetleg feladja saját igazgatói helyét, és átadja a nőnek? Vagy sikerült egy törvénytisztelő, mindenki számára megfelelő megoldást találni? Akkor viszont már kezdettől fogva világos lehetett mindenki számára, hogy van másik lehetőség, és mi a fenének kellett ez a cirkusz? A vezetőség arra fogadott, hogy nézzük meg, melyik rokkant esik nagyobbat a síkos úton - az, aki az egyik lába miatt bizonytalanul mozog vagy az, aki a kerekesszékkel közlekedik nehezen? (Nem tudom, melyik az instabilabb ilyen esetben, de biztos, hogy egy egészséges ember mozgásához képest mindkettő az.) Nosza, zavarjuk a sor végére (no persze a törvényt betartva) az egyiket, azután lássuk mi lesz, addig is röhögjünk jót azon, hogy a két mozgássérült öli egymást a parkolóért? És jókat derültek közben, hogy ugye milyen vicces? :-((( (Nyilván Cuddy sem gondolta komolyan, hogy House hagyni fogja, hogy elvegyék a helyét.)

Bocs a morgásért, de ennek a résznek hiába voltak zseniális pillanatai, hiába épült a klasszikus House-sémára, ez az átgondolatlan, a történet belső logikája szempontjából hülyén megírt parkoló-vita vonal teljesen tönkre vágta. Ez az idóta szál már megközelítette a negyedik évad egy-két idétlen ötletét.

ladybyron 2008.02.29. 01:39:22

Bocs, a Top Secret 3X16. :-))

evicska 2008.02.29. 11:47:20

annyit fűznék hozzá a fogpiszkálós sztorihoz, hogy hat éves koromban kiharaptam és lenyeltem egy kábé 1,5x1,5x1,5 centis éket egy üvegpohárból, de azóta mégis megéltem 26 évet egészségben.

a béltükrözés pedig nem minden esetben fájdalmas. ha igen, akkor gyakorta belégzéses bódításban részesítik a pácienst, ami után a tudat hamar kitisztul, mive csupán átmeneti feszültségoldó és fájdalomcsillapító hatással bír.

a parkolós szál pedig szerintem vicces volt, tipikus ház dokis. ne kössünk bele mindenbe és ne akarjunk tökéletességet! ez egy sorozat, néha következetlen, de 45 percbe kell belesűríteni több nap történéseit. kicsit használjuk a fantáziánkat, h áthidaljuk a hiányosságokat és kész. miért, a feleségeket vagy a jóbarátokat azért szeretjük, mert annyira életszerűek? a valóságban egy house típusú dokit senki nem tűrne meg valószínűleg. sőt, ilyen nincs is, aki mindent tud, könyvek nélkül fújja a világ összes betegségét tünetestül-megoldásostul, tökéletes emberismerő, telefonon keresztül is megnyer egy pókerjátszmát, stb., stb. de legalább nincs benne sem baltás gyilkosság premier plánban, sem pornóba hajló képsorok, sem szellemek. szeretjük, nézzük, gondolkodunk rajta, véleményt nyilvánítunk, kicsit vitázunk. több house-t a világnak, de kevesebb kötekedést, abból úgyis van éppen elég körülöttünk a való világban .

mindenkinek szép és örömteli pénteket!!

ladybyron 2008.02.29. 12:27:56

Nekem nem azzal volt bajom, hogy volt benne némi következetlenség vagy hogy nem volt életszerű. Tudom, hogy eleve karikírozott a főszereplő jelleme stb., és ahogy írtam, sok túlzást és a való életben elképzelhetetlen szituációt el lehet fogadni, sőt remekül meg lehet oldani, ha az a sorozat saját logikájába beleilleszkedik. Itt viszont ez a logika hiányzott. Például Cuddy viselkedése nem csak egy reális igazgatóhoz sem illett, hanem saját magához sem, és a történet ezt nem indokolta. (Ugyanúgy, ahogy a negyedik évad egyes ökörségei is sorozat- és gyakran karakteridegenek.) Egyszerűen ebben az esetben amatőr volt a forgatókönyv, és az amatőrizmus mindig kiakaszt, pláne, ha profiktól látom. Akkor is, ha ez kötözködés. :-((

Szép hétvégét. :-))

candyperfumegirl 2008.02.29. 14:46:34

Annyit hadd kérjek, hogy itt, a kommentekben ne beszéljünk a TV2-n még le nem vetített részekről, ezt majd akkor, ha már a többiek is látták.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.02.29. 22:34:39

candyperfumegirl,
ha admin vagy, légyszíves moderáld a spoilerezőket.

ficere
a wikipédia mint hivatkozás?? nem gondolod komolyan??!
egyébként amerikába is ugyanazok a cigány törzsek vándoroltak ki, mint akik nyugat-európában is vannak. ott ma is félig vándorló életet élnek, hatalamas lakóautókkal járják amerikát, és ideiglenesen letelepedve egy-egy város közelében, csencselnek, alkalmi munkát végeznek, vagy kissebb javításokat vállalnak házaknál, és ebből élnek. szigorú zárt közösségben élnek, kívülállót nem engednek maguk közé.

candyperfumegirl 2008.02.29. 23:19:10

Bombadil, én nem tudok moderálni, de ha durva spoiler van persze írok sixx-nek.

halalosiram 2008.03.01. 20:51:08

Hello!

Nem volt rossz rész, bár sajna az első 10 percet lekéstem.:(
De. Nem vagyok egy szakértő roma-cigány-viselkedés és kultúra témában, de engem baromira zavart az az ellenszenv és elhárítás, amit a szülők műveltek! Szerintem ez a viselkedés már nem bizalmatlanság, hanem paranoia volt! De az a cigányozás House-tól, hát az oltári volt!:D

marlington 2008.03.06. 09:27:58

a tegnapi részről lemaradtam, ugye felkerül majd az is?
süti beállítások módosítása