Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu Atlantisz 1x01 - Rising I.

2008. február 25. 12:00 - the black ball

A cím furfangos módon elárulja nekünk, hogy bizony sokban köze van Csillagkapu-sorozathoz. Ki ne ismerné a nagy karikát, ami galaxisokon keresztül más bolygókra juttat el minket, ezzel óriási táptalajt adva egy ütős sci-fi sorozathoz. A Csillagkapu Atlantisz az eredeti széria hetedik évadánál válik ki, és a pilotja – szerény véleményem szerint – még ütősebbre sikeredett az ismeretlen arcok ellenére is. Lássunk hát neki.


A nyitójelenetben rögtön láthatunk is egy pofás kis űrhajót, aminek a hangja a Jetson család nevű rajzfilmből lehet ismerős. Rövid időn belül meg is pillantunk egy hightech várost óriási burokkal lefedve. Odabenn egy csúnya arcú, Apofiszra emlékeztető bácsi gonoszan néz egy mit sem sejtő, jámbor tekintetű nénire. Miután újabb szögből megnézhettük a nénit, hirtelen beüt a krach, a hightech város gondol egyet, és elkezd repülni. Becsületesen bekapcsolja a ködlámpákat, majd egy pillanat alatt el is tűnik az űrben.

Mivel eddig a múltban jártunk (pár millió év, nem nagy kunszt), elérkezünk a jelenbe, ahol az Antarktiszt látjuk a maga teljes fagyában. Jó mélyre megyünk lifttel, amiből kiszáll egy piros ruhás néni, aki dr. Weir névre hallgat. Vele jutunk el egy szép nagy székig, ahol egy Carson nevű ürge hisztizik, mert nem akar a székben ülni. Biztos hideg, elvégre az Antarktiszon van.


Őt követi egy bizonyos Rodney McKay, akit már láthattak régebben a csillagkapusok. Még 2 perc sem telt el, de már szívatják, és ez a továbbiakban csak fokozódik majd. Szóval kiderül, hogy miért nem mer leülni a Carson: megvan benne a gén, amivel irányítani lehet a széket. Weir gyorsan tart egy szentbeszédet, aztán hirtelen megjelenik Daniel Jackson (CSK-1), aki sok csokit evett, mert nagyon hiperaktív. Jackson gyorsan kihasználja, hogy vendégszerepelhet, és játssza az okosat. Weir-nek fülig ér a szája, McKay még emészti, de a hír igaz: (kamera zoomol ezerrel) Jackson megtalálta Atlantiszt.


Ismét a felszín, helikopter közeledik, rajta O’Neil tábornokkal és Shephard őrnaggyal. O’Neil ugye minden jelenetet feldob, mert annyira laza. Közben odalenn McKay dorgálja a Carsont, akiről kiderül, hogy orvos. Apai szigorral a székbe kényszeríti a dokit, akinek eszméletlenül vicces akcentusa van. Rosszul tette, ugyanis a doki szépen aktiválta a fegyverarzenált (értsd: 1 rakéta), ami célba is veszi szépen a helikoptert. Odakinn elszabadul, mint Schobert Norbi a veteményesben, de ez a Shephard ügyes katona, mindig kikerüli. Aztán végül a Carson csak kikapcsolja, mert ugye mégsem veszíthetünk két szereplőt rögtön a pilotban.


Most egy hosszabb dumálós rész jön, amiben O’Neil gúnyolódik jó sokat, Shephard-ről kiderül, hogy megvan benne a gén, ezért Weir magának akarja, O’Neil beadja a derekát, itt bizony épp egy csapat áll össze hölgyek, urak. Amúgy ez a Shephard titokban biztos ufómagazin-előfizető, mert hipp-hopp megemésztette az egész földönkívüli dolgot.


Ugrunk az időben, mindenki elbúcsúzik az otthoniaktól, Weir mondja a monológot alatta. Sokat beszél, na. Miután abbahagyta, elérkezünk a Csillagkapu Parancsnokságra végre valahára. Mindenki fel-alá mászkál. Egy marcona főkatona, aki a Terminátor ugye, jól leteremti a Carsont. Ez az ürge mindig láb alatt van. Viszont a doki biztos jógázott, vagy valami, mert keményen visszaszól a Terminátornak, akinek feszül az ér a nyakán emiatt. Ja, amúgy csak úgy tudnak eljutni Atlantiszra, ha ZPM-et használnak, ami ilyen ős-duracell, és merülő félben van, szóval sanszos, hogy ez bizony nem egy retúrmenet lesz.


Ugorjunk, Weir megint szónokol, mert ő lesz a góré Atlantiszon, és ezért szabad neki. Shephard és a Terminátor között rezegnek a kavicsok, mert az őrnagy nem fogadott szót régebben. Na de már 20 perc elment, úgyhogy most már rohadtul indulni kéne. A Terminátor vezeti a konvojt. Az út most kivételesen zöld színben pompázik, mert hát új sorozathoz új CGI jár. Odaát - Mulder és Scully helyett - egy nagy termet találhatunk. Ez bizony a hightech város belülről, alias Atlantisz. Nagy tuti érintős lámpákkal meg fotocellás ajtókkal van tele, amolyan űrpláza az egész.


Na nézzük, miből élünk: van egy rakat berregős űrhajó, amit az elején is láthattunk, a város a víz alatt van, és fogy az energiája. Ja meg a Carson talál egy holografikus töritanárt, és erre veri a mellét. Na szóval fogy az energia, úgyhogy gyorsan segítséget kell szerezni, tárcsázzunk hát egy random bolygót. Természetesen a Terminátor megy segítségért, mint ügyeletes izomagy. Vele megy Shephard is, és egy Ford nevű hadnagy. Meg még páran, nem lényeg. Amúgy az atlantiszi kapu már digitális, LCD-kijelzős tárcsázással bír. Hiába no, Japánnak is van mit tanulni.


A másik bolygón sötét van, Ford is sötét, majdnem lelő két gyereket. Jön az apjuk is, aki olyan, mintha a Gyűrűk Urából szabadult volna. Hálából, amiért nem lőtték le, elviszi a földieket a faluba, ahol megláthatjuk Teyla-t. Első látásra kicsit zavaró, de majd később megszépül. Itt megtudjuk, hogy valami Lidércek (Wraith) errefelé a főgonoszok, akik az Ősöket is elpáholták. Teyla szimpatizál Shephard-del, ezért elviszi egy maratoni sétára az erdőben, ahol az őrnagy orra bukik csöppet, amiért jól kiröhögjük. Eljutunk egy barlangba, ahol újabb törileckét veszünk. Ezalatt a kapu aktiválódik, Ford majd összecsinálja magát ijedtében. Meg is hiszem, hiszen az ellen hajója süvít át vijjogó hanggal a kapun. Folyt. köv.

Címkék: atlantisz
25 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2008.02.25. 12:46:58

na de ez már lement, sőt a második évad is itt mo-n.
akkor ez most itt mi?

paráznabillegető 2008.02.25. 12:48:11

pláne amúgy meg már kinn a negyedik szezon is...

smore 2008.02.25. 13:17:02

parázna, csak nem kezdhet el egy sorozatot a második/harmadik évaddal? :)

index, jó lett :) én az CSK1-en gondolkodtam, belevágjak-e, de marha nagy meló lett volna, hát időhiány okán letettem róla. talán majd legközelebb.

a lényeg a lényeg: még több SG-t!!
hajrá... :)

NTonee 2008.02.25. 13:18:20

Érdekes leírás, néhol sikerült erősen felröhögnöm, amikor a szöveg olvasása közben előjöttek az emlékek a pilotról. Hűűű... de régen volt már ez. A 4. évad 18. része ment már külföldön a múlt héten.
Mindenkinek ajánlom, aki SG-1 függő volt.

winnie 2008.02.25. 13:47:41

túl sok a kép, elnyomják a szöveget, sűrű, na, áadásul, ha már szélesvásznú a kép, akkor azokat a feketéket le is lehetne nyiszálni alul-felül.

Madmoazell 2008.02.25. 14:26:33

Jó lett, tessék hozzá szerzőt is rakni :)
Szeretem a sorozatot, talán felveszem újra a fonalat, és folytatom, mert még mindig jó lehet :)

azt meg nem nagyon értem, miért kell mindig akadékoskodni, hogy most ez mi, meg hol megy.
Annyira logikus, hogy az elejétől kezdi az író, hogy az már fáj. Tényleg semmi értelme a 3. évad 15. részétől nekiállni.

Llew 2008.02.25. 14:30:49

Tetszett. Nosztalgiáztam kicsit. Jó lesz ez az elejéről, bár már reklámozzák újra, előbb-utóbb lesz a 3. is. Tényleg sok a kép. 5-6 elég lenne. pl. kettő felesleges az atlantiszi kapuról.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.02.25. 14:33:27

Jó, de hol volt, hol van melyik csatornán és mikor?

NTonee 2008.02.25. 14:47:44

Madmoazell:
Nincs ezzel baj, nyílván az elejétől kezdi az író, hisz hülyeség is lenne a közepétől. Csak meglepő volt, hogy most szedte elő. ennyi, nem akadékoskodott senki. paráznabillegető kommentje valóban annak tűnhetett mondjuk.

NTonee 2008.02.25. 14:49:45

HalivudEstevez:
port.hu a te barátod! jelenleg amúgy csak az RTL II játsza. De ha ügyes vagy, akkor máshol is rábukkanhatsz! ;)

Waldi! 2008.02.25. 14:58:32

Teyla elso latasra kicsit zavaro? Hat nem csak elso latasra. Szerintem a legzavarobb "dogosnek szant" nonemu leny az osszes sci-fi sorozat kozult, amit eddig neztem. Pedig ST: Voyager Kes is a mezonyben van. (Ot csereltek le menet kozben az uber hottie 7of9-ra :) )

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.02.25. 15:33:54

Nekem bejön Teyla.
Olyan vad, egzotikus - félvér lidérc :)

the black ball 2008.02.25. 15:36:48

Kösz mindenkinek, így elsőre.

Intézkedek kép ügyben, legközelebb majd ügyesebb leszek. Meg a tartalom is nő majd, meg minden.

Waldi: pár részben egész tűrhető, majd ha odaérek úgyis megemlítem. :)

sixx · http://comment.blog.hu 2008.02.25. 15:54:43

én basztam el a képeket, túl sokat tettem, de legközelebb majd kafa lesz.

Madmoazell 2008.02.25. 16:06:51

Ntonee oké, csak gyakorlatilag minden újonnan indult sorozatnál megkérdezi valaki :D Amúgy az Atlantisz is a magyar kereskedelmi tvknek köszönhetően került le a műsorról (hogy a BSG-t ne is említsem a 12 részes szereplésével).
Persze Csák Norrisz évek óta arat a vasárnapi híradó előtt :(

NTonee 2008.02.25. 16:18:26

ez annak köszönhető, hogy ez egy, a normál világhoz képest eléggé elvont sorozat, mint a legtöbb sci-fi. és mivel ezt a műfajt nézik a legkevesebben, nincs miért a műsorpalettán tartani. nincs elég néző. a "lebunyózlak öreg" stílusú vaker a texasi jani pedig egy krimi, amire a legtöbb ember vevő, mégha igénytelen is.
tessék nézni az axn sci-fi nevű csatornát. ott aztán orrvérzésig lehet nézni az SGA-hoz hasonlókat. a probléma ebben, hogy nem nagyon tudok olyan szolgáltatót, ami a normál csomagban adja ezt a csatornát. :(

Madmoazell 2008.02.25. 17:40:09

Pedig szerintem ennek több értelme van, mint a csihi-puhinak.
Tudom, hogy nem én vagyok az átlagos célközönség, de pl a Stargate-ből is tökjó dolgokat lehetett tanulni... például Goauldul :DD

NTonee 2008.02.25. 18:31:49

szerintem is jobb mint a majom ugra-bugra, de ez van. mi vagyunk kevesebben :(
azért kíváncsi lennék a goauld nyelv gyakorlati használatára a mindennapi életben :)

Kobaljov 2008.02.25. 18:43:34

Aktuális a téma, éppen levette a tv2 a szombati SG-t is..

Az atlantiszi kapu nemcsak digitális, de már mozgó alkatrész sincs benne :-)

valakis 2008.02.25. 18:59:13

ja a tv2 újra fogja adni

szalesz123 2008.02.25. 20:47:13

nem rossz, jöhet a folytatás

PantiRóka 2009.01.24. 21:04:01

Imádom a Csillagkapu. Tuti kis szöveg...várom a folytatást. Kedvencem Rodney. Szóljatok, ha van Rodney fan klub!

PantiRóka 2009.01.24. 21:14:44

Egyébként teljesen igazatok van. Boics minden SG-1 rajongótól, de nekem az Atlantisz sokkal jobban bejön, mert ütemesebb, pörgősebb és humorosabb.

"Úgy tudom, a ti fajotoknál szokás a kézfogás...höhö, csak egy kis lidérc humor..."-by. Todd

"-Vessük össze a lehetőségeinket!
-Jó. Gyors halál, lassú halál, hideg és magányos halál..."-by.Rodney

Hát igen. Nagyon szeretem ezt a sorozatot. Ezerszer jobb, mint az agybutító hülyeségek a tv-ben. De az Atv-n csak a Csillagkapu van sajna, az Atlantisz nem... Azért a neten is érdemes keresgélni. Én már csak az 5. évadra várok. a 3-at 4-et feliratosan néztem meg, és kibírtam. :P
süti beállítások módosítása