Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Smallville 6x01 - ZOD

2008. február 24. 17:30 - Tipca

Gondolom, senkinek nem kell bemutatnom Superman világát, ahol csak akkor lehetsz igazán fontos személy, ha alliterál a kereszt- és vezetékneved. Ott tartottunk ugyebár, hogy Jor-El rábízta a fiára a világ megmentését, mindössze le kell döfnie Lexet egy szép, kristálynyelű konyhakéssel, Clark és Chloe között elcsattant – tudtommal – az első olyan csók a sorozat történetében, amire kivételesen mindketten emlékeznek, Lex megmutatta Lanának a képességeit, amit a lány kissé döbbenten, ám viszonylag könnyedén feldolgozott, Kentné és Lois a Fine által vezetett Luthor különgépen elájultak oxigénhiány miatt, a Föld sötétségbe borult egy mindenhová beférkőző kriptoni vírus miatt, és végül Clark Lex helyett Fine-ba vágta bele a tőrt, mire az vörös fénysugarat lőtt ki magából, egyenesen Lexbe. Megtörtént hát az átvitel, Zod Lex testébe került, és első tetteként száműzte Kal-Elt a síkképernyős plazmatévébe, ahova Clark a gonosz hadúr csatlósait is zárta.

Clark az egyre távolodó Földet nézi, aztán felfigyel a talpa alatti feneketlen gödörre, mire a rajzfilmek természeti törvényeinek engedelmeskedve rögtön bele is zuhan. Szerencsétlenségére Fakóföldére került, ahol minden halványkék, így nem tud érvényesülni a harsány színű ruháival. Szemet szúr viszont a helyi múmia futócsapatnak, akik rátámadnak, és meglepően gyorsan leamortizálják. Még szerencse, hogy megjelenik egy csuklyás amazon, aki egy Superman-emblémás nyaklánccal elkergeti a rémeket, aztán egy jól irányzott rúgással befejezi a munkájukat. Isten hozott a Fantom Zónában!

Metropolisban október 20-át idéző népünnepély folyik, autókat gyújtogatnak, kocaköveket hajigálnak, ilyesmi. Lionelt és Chloét, akiket az előző évad végén rángattak ki a kocsiból, még mindig verik. Az idősebb Luthornak végre lehetősége adódik kamatoztatni a kóterben tanultakat, alaposan helyben is hagy néhány tagot, de végül azért mégiscsak a testőr menti ki őket a forgatagból, be a Luthor Corp. épületébe. Eközben odafent a tetőn Lana próbálja rávenni Lexet, hogy a képességeivel tegyen rendet. Még szerencse, hogy Clark nem árulta el neki a sajátjait, különben az asszony mindig küldte volna a gonoszok ellen. Na mindegy, Lex bejelenti, hogy ő Zod, és Lex Luthor halott, aztán Lanával karjaiban elrepül, éppen akkor, mikor Chloe és Lionel kiérnének a tetőre. Gyors kupaktanács után Chloe a Planetbe megy, hátha talál valamit a kriptoni vírussal kapcsolatban, Lionel pedig a tőr nyomába ered, amivel le lehet szúrni Zodot, s közben mindketten Clarkot hiányolják.

Clark azonban jelenleg nem elérhető, ugyanis Fakóföldén fekszik egy sátorban, és bordáival az ismeretlen domina lábfejét püföli. Miután elszólja magát, hogy kriptoni, de a Földről jött, a nő furcsán néz rá, és kitalálja a nevét. Mint kiderül, ismerte Jor-Elt. Ezalatt a Lex-Zod kombó elvitte Lanát a fekete űrhajóhoz, de csak addig ugranak be, amíg Zox magához veszi a dizájnos kriptoni palmtopját, aztán a hajó – jó szokásához híven – köddé válik. Lana próbálja előhalászni a háttérből Lexet, de Led kerek-perec kijelenti, hogy a pasija meghalt, és különben is, mindjárt vége a világnak, szóval mit ugrál? Igaza van.

Martha Kent magához tér a repülőn, ami időközben lezuhant egy meglehetősen hideg helyen. Neki nincs komolyabb baja, de Lois elég ramaty állapotban van, csak az a baj, hogy mivel szerepel a főcímben, és még össze kell jönnie Clarkkal, tudjuk, hogy úgyis rendbe jön. Bizonyára Kentné is tisztában van ezzel, mert betakargatja őt, aztán már megy is tovább a pilótafülkébe. A gép fele hiányzik, mindenfele kábelek lógnak a falakból, de az örök optimista asszony megpróbál rádión segítséget hívni – természetesen hiába. Aztán kinéz az ablakon, és szó szerint a torkára fagy a további méjdéj, mert meglátja a Magány Erődjét, ergo Fine Cansasből egyenesen az Északi sarkig reptette a kis magángépet. Martha gyorsan bevonszolja Loist az Erődbe, és beszélgetni kezd Jor-Ellel. Kiderül, hogy azzal, hogy Clark Lex helyett Fine-ba vágta a kést, őt örökre likvidálta (na persze, hiszem, ha látom), viszont egyúttal zöld utat engedett Zodnak, aki eltörölte Clarkot a föld színéről. Jor-El ezúttal Marthát bízza meg Lex kinyírásával, mintha volna bármi esélye. Az asszony vállalja, így Jor-El hazateleportálja őt meg Loist.

Fakóföldén mesedélután folyik. A mostanra csuklyátlan amazon (született nevén Raya) elmondja Clarknak, hogy Fakófölde valójában egy börtön, amit Jor-El hozott létre. Clark penge ösztöneivel rögtön rátapint Raya gyenge pontjára, és lebűnözőzi, amit a nő nem fogad túl vidáman. Mindenesetre tovább regél, és elmondja, hogy az itteni keményfiúk némelyike életfogytiglanit kapott, ami szó szerint értendő. A fizikai testük többeknek már elpusztult, és most múmia rövidtávfutónak álcázott fantomokként garázdálkodnak a környéken. Innen ered a hely valódi neve, a Fantom Zóna. Az egyedüli fegyver ellenük az a Supermanes medál, amit Raya állítólag Jor-Eltől kapott, aki a főnöke volt, és aki azért zárta be a plazmatévébe, hogy esélye legyen túlélni a Kripton pusztulását. Ezután Clark következik, elmondja Rayának, hogy a Földre rászabadult Zod, és kiszedi a nőből, hogy Jor-El beépített egy vészkijáratot a Fantom Zónából a családja számára, ha bármelyikük is bekerülne. Kész szerencse!

Chloe a Daily Planetben semmire nem jut a vírussal meg Lionel kriptoni írásával, pedig nagyon mereszti rájuk azokat a gyönyörű szemeit. Azért, hogy ne teljesen feleslegesen teljen el e jelenet (Figyeltétek? Ezt nevezem!), összetalálkozik az újság fotósával, Jimmy Olsennel, akinek a nevét minden a Superman világában egy kicsit is jártas ember jól ismeri. Mindenesetre Jimmy és Chloe intenzív szemezésbe kezdenek a romba dőlt irodában, miközben az ablakon félig belógó rendőrkocsi karosszériáján meg-megcsillan a felkelő nap fénye. Ezalatt Zox és Lana a Luthor-kastélyban járnak, és a csaj még mindig nem kattan le a témáról: „Valahol mélyen ott van benned Lex!” Led sajnos türtőzteti magát, és nem keni falhoz, csak szépen elmagyarázza neki, hogy Lex szerette őt, érezte a szörnyű ízt, mikor elpusztította a lelkét, meg egyébként is, egyedül azért jött vissza, mert a vírust csak ott lehet leállítani, ahonnan elindult.

Tény, hogy az embereknek is nagy gyakorlatuk van a különböző idegen technológiákra való rákapcsolódásban, mindössze egy laptopra és egy köteg vezetékre van szükség hozzá, de kriptoniék már egy fokkal jobbak ebben. Zod mindössze ráteszi a palmtopját a laptopra, megpörgeti, és voilá! Volt vírus, nincs vírus. Kiderül, hogy a vírus csak információgyűjtésre kellett, s Zox azt tervezi, hogy a Földet Kriptonná változtatja. S hogy miért kell Lana? Természetesen örökösgyártásra! Zod, te vén kujon! Lanának ez a terv valamiért nem tetszik, úgyhogy Led úgy dönt, amíg ő a Pentagonba megy, hagy egy kis gondolkodási időt a lánynak, és a tenyerén átdöfve egy piszkavasat odaszögezi őt a falhoz.

Clark és Raya megy, mendegél Fakófölde sivatagjában, mikor újabb csuklyás idegenek támadnak rájuk. Az egyikük Nam-Ek, az előző szezonpremier zöldszemű szörnye, aki kicsit pipa Clarkra, amiért az a plazmatévébe száműzte. Meg tudom érteni. Mielőtt azonban megtörténne a visszafordíthatatlan, Raya közbeszól: éppen Nam-Ekhez akarta elvinni Clarkot, mert ő a kulcs a kiszabadulásukhoz. Hoppá! Ez idő alatt a Kent farmon mellékszereplő-találkozó van kialakulóban, és mindenki A Tőrt akarja. Bár Jor-El Marthát bízta meg a piszkos munkával, Lionel átvenné tőle, ám Lana mellbedobással nyeri a meccset. Övé a kés és a lehetőség, hogy megölje szívszerelmét. Mire Zox hazatér az üzleti útról, Lana már otthon várja, és jó asszonyka módjára belemászik ura ölébe és szájába, hogy aztán előkapja a tőrt a párna mögül és megkísérelje megölni őt. Zod végre áthajítja a csajt a szobán – épp ideje volt már –, kettétöri Jor-El kését, aztán a Pentagonos számítógépen kezdi pörgetni a palmtopját, mire a műholdak tüzet kezdenek okádni, és remegni kezd a föld Metropolisban.

Fakóföldén a kis csapat megérkezik a vészkijárathoz, ahol Raya először Clark tenyerét vágja meg (ez a kulcs a kapuhoz), aztán Nam-Ek nyakát el (mert csak). Ráparancsol Clarkra, hogy menjen vissza a Földre, addig ő feltartja az egyre gyülekező csuklyások seregét. Ez egészen addig sikerül is neki, amíg az egyikük le nem szúrja, természetesen öt másodperccel az előtt, hogy Clark távozna. Újra van miért bűntudatot érezni. Ezután jön a fehér fénysugár, és Clark távozik, egy adagnyi múmiafutóval egyetemben.

A tűzokádó műholdak miatt nagyban folyik a szokásos éves „összedől a Kent farm” buli, s Martha és Lionel valamiért még mindig a pajtában vannak, holott Lana azóta már a Luthor kastélyt is megjárta (meg úgy egyébként is megjárta). Lehet, hogy trágyát hordtak, vagy lovat csutakoltak, ezt sosem tudjuk meg, mert megjelenik Clark és megmenti a napot meg az életüket. Eközben Zox Lanát fojtogatja, aki épp jókor ájul el, hogy ne lássa, amint Clark herceg megjelenik fehér lován és lézerszemével tönkreteszi Zod palmtopját. Hogy egy klasszikust idézzek: most jön a bunyó! Először Zod keresztüllöki Clarkot a fél államon, aztán könnyedén sziklába döngöli, röviden: elég egyoldalú a meccs. Led kihajítja Clarkot a mezőre, aztán megpróbálja rávenni arra, hogy csatlakozzon hozzá, és akkor életben hagyja a hőn szeretett földlakókat. Úgy tűnik, a fiú belemegy, s még egy kézcsókra is kapható, ám ez csak csel, s jól Zox markába nyomja Raya Superman-medálját. Led azt gondolhatja: „A pofám leszakad ettől az arcátlanságtól!” És tényleg.

A kórházban vagyunk, Lois-látogatóban. Clark egy érzelmes jelenet keretében megfogja Lois kezét, és kiszedi belőle, hogy a lány emlékszik a Magány Erődjére, de azt hiszi, meghalt, és bepillantást nyert a mennyországba. A garantáltan Zod-mentes Lex is itt jár, ő Lanához jött, akinek szintén a keze van napirenden, ugyanis éppen azt kötözik. Lex szerencsére semmire nem emlékszik, de azért Lana bocsánatáért esedezik, amit a lány rövid lelkizés után kegyesen meg is ad neki. Clark a Planetben, kínos másodpercek Chloéval a csók miatt, de Chloe csak nevet rajta, hiszen percekre voltak az armageddontól, téma lezárva, különösen, hogy ott van neki Jimmy, akit be is mutat Clarknak, aztán szemérmetlen flörtölésbe kezd vele. Bár nem biztos, de Clark arcán mintha féltékenység árnyát láttam volna elsuhanni. Nagyon helyes, én az elejétől fogva azt mondom, hogy Chloéval sokkal jobban járt volna, mint Lanával.

Martha a pajtában takarít. Elmeséli Clarknak, hogy az infói szerint Lionel látnoki képessége megszűnt, már nem lóg bele az agya Jor-El fejébe. Clark cserébe elmondja, hogy Raya medálját az Erdőben helyezte biztonságba, és hogy mikor ott volt, hiába szólongatta a valódi apját, az nem felelt. Ahogy mondtam, Clark bűntudatot érez Raya halála miatt, mire Martha egy nagyon elcsépelt sablonszöveggel jön, miszerint szükség van a hősökre, hogy ösztönözzék a többieket, bla-bla-bla, stb. A záró képsorok a Smallville-től megszokottan gyönyörűen megkomponáltak, és kellőképp ütősek. Állítólagosan megszűnt kapcsolat ide vagy oda, Lionel kriptoni jelekkel firkálja tele az összes céges iratot, s a lap aljára angolul odavési: HATALOM, Lex megtalálja az eltört kriptoni palmtop egyik darabját, és végül, feltehetően az évad átívelő szálát meglebbentve, Argentínában felbukkan az egyik fantom Fakóföldéről.

Címkék: smallville
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TD223 2008.02.24. 17:49:50

Ki lehetne dobni 6*01-től 7*12-ig, semmit nem halad az egész. Kb 4 szezon óta azt találgatják a fanok, hogy mikor repül majd, de még mindig nem tud és még mindig a közutálatnak örvendő Lana a nője és még mindig nem csinálta meg a kiképzését...

sixx · http://comment.blog.hu 2008.02.24. 18:13:23

Lana egy köcsög, de ne spoilerezzünk, ha lehet.

BruceWayne 2008.02.24. 18:32:41

rövid és tömör voltál :-D
csatlakozom én is az anti-Lana fanklubhoz, bár nekem inkább a színészi képességeivel gondom... az új szereplők bevonásától eltekintve (Led, Zox) jó kis öszzefoglalás.

de miért van az hogy néhány panelnek minden Smallvilleben szerepelnie kell?
(utolsó mp-ben odaérés, pont akkor elájulás, részek végére minden megoldódik, bartok vagyunk/nem vagyunk barátok, eszméletvesztések tömkelege - ennyi fejenvágást amit az itteni szereplők szenvedtek el... már debil lenne rég mind - stb stb)
néha kicsit úgy érezni mintha nem tudnának vagy akarnának valami újat kitalálni...

Tipca 2008.02.24. 21:16:51

Azért az kicsit megnyugtató, hogy nem csak engem irritál Lana már a kezdetektől fogva. :P
Nerazzurri: ezek a panelek nem csak a Smallville, hanem úgy általában a titkos személyazonosságú hősökről szóló sorozatok sajátjai. Pl a Zorróban is, ha valaki az egyik részben megtudta, ki a Zorro, lehetett rá számítani, hogy az még abban az epizódban, de legkésőbb a következőben meghal. :S

FéeVerte 2008.02.24. 22:24:39

LEX RULEZ!!!

Kedvenc szereplőm,de akármit is intéz el az ÁLOMPÁR helyett, valahogy mindig ő az, akin Clark rutinból rajta tartja a szemét. ... :-(

Angie24 2008.02.25. 15:55:38

Na igen, Lana elég idegesítő személyiséggé nőtte ki magát. Az meg milyen volt, mikor a z Alkonyzónában a lány ki volt festve, rúzsozva, meg minden, a ruhája is pont úgy állt, ahogy kell - ezeken mindig a hajam tépem:-).

Tipca 2008.02.25. 19:06:10

Á, biztos csak drájvettertaftot használ, mit neki holmi szél, sivatag és fantomtámadás! :D

nembal 2008.02.25. 20:31:06

Azt tudja valaki, hogy megoldják valaha azt, hogy ne mondjon ellent a sorozat a klasszikus filmnek? Gondolok itt Jonathan halálára, Lois és Clark ismeretségére stb.

Angie24 2008.02.26. 07:32:37

Nembal - ez engem is érdekelne. Amúgy köszi a hogyvoltot Tipca, nekem tetszett:-). Csak ne lenne a Smallville-ben ez az állandó szépségideál, hogy jöhet fantomtámadás, hideg/meleg, tornádó/vagy egy hascsikarás de a smink és haj mindig jól áll. Valahogy valószerűtlenné teszi az egészet, de akkor meg minek nézem...:-))

Tipca 2008.02.26. 09:13:23

Akkor már volt értelme megírni. :)
Egyébként szerintem meg sem próbálják összekötni a filmekkel, mert lehetetlenség. Jó, Jonathan szívrohamban hal meg itt is, ott is, de a filmben Clark ennek hatására tanul meg repülni. Ha jól emlékszem, a filmben Clark és Lex nem ismerik egymást, Loisszal is akkor ismerkedik meg, szóval kizárt a dolog. De szerintem ez semmit nem von le a sorozat értékéből. Ez egy másik világ.

KitCat 2008.02.29. 12:41:44

Ezt jó volt végigolvasni :D:D Lenne mellékesen egy kérdésem, hogyan tudtál képet betenni háttérnek? Nagyon szükségem lenne az infora, mert hiába próbálok a kódokkal brillírozni, valahogy nem jön össze. Köszi:Kitti

Smallville4ever 2008.03.03. 08:40:06

Higyjétek el h Lana nem olyan köcsög!!!
Csak várjátok ki a 7.évadot...

Tipca 2008.03.03. 10:47:40

Talán igazad van, a magyar tempóban nézem, szóval még a 7. évadot nem láttam, mindenesetre most még rendkívül irritáló karakter. :)
KitCat: képeket háttérnek? ezt hogy érted? ha a képbeszúrásra gondolsz, azt a hogyvoltozó tutorialban (pár bejegyzéssel ez előtt) elmondja sixx.
süti beállítások módosítása