Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Drót 1x01 - A célpont

2008. február 19. 17:05 - sélli_

Az utcán csorgó vércsíkkal, valamint rendőr-hegyekkel nyitunk. A helyszín Baltimore egyik eldugott utcája, ahol éppen kinyírtak egy Snot nevű fószert. Vajon ki nyírta ki Takonypócot? –teszi fel a 10 pontos kérdést Jimmy McNulty nyomozó a lépcső alján vele együtt ücsörgő, nem túl bizalomgerjesztő kinézetű fiatalembernek. A fiatalember persze nem tud-, vagy nem akar válaszolni, Ő tulajdonképpen csak együtt lógott a Taknyossal minden péntek este. Így volt ez ezen a bizonyos péntek estén is, azzal a különbséggel, hogy a máskor oly jól bevált ’kockázzunk sok pénzért, majd a sok pénzzel lépjünk le” projekt kudarba fulladt. Jimmynek nem teljesen világos, hogy ha mindenki tudta jó előre, hogy ez a Taknyos MINDEN péntek esete a "Fogd a pénzt, és fuss" játékot játssza, akkor miért hagyták játszani? "Mert muszáj volt hagyni! Ez itt Amerika, ember"


Bíróság épülete: McNulty és társa, Bunk nyomozó megvitatják az előző esti Takony-gyilokot tőmondatokban, majd McNulty jobbra el, beül egy tárgyalóterembe, Bunk pedig egy zacskónyi bizonyítékot lóbálva balra a nyomozati iroda felé veszi az irányt. A tárgyalóteremben csupa "jólszituált", szimpatikus fekete bőrű ember-, a vádlottak padján pedig D’Angelo Barksdale ül. A vád kettős-gyilkosság, narkóterjesztés. Az Ügyésznő és a Védő a szokásos kérdezz-felelek párbajt játsszák az éppen aktuális tanúval, a hátsó sorban pedig egy fess, jól öltözöztt ’biznisz men’ külsejű ember jegyzetel, akire a vádlott cseppet sem feltűen, kb minden 2. percben ránéz.McNulty pont a bizniszmen mellett foglal helyet, akiről kiderül, hogy nem is jó úttörő módjára jegyzetel, hanem frappáns firkákat, ’Fuck you cop’ képregénykockákat rajzol. Már éppen kezdünk örülni, hogy a vádlottak padján ülő D’Angelot azonosítja Gant, az egyik szemtanú, mint tettes, ám...

A követkető tanú, a biztonsági őr - minő meglepetés - a korábbi vallomásával ellentétben, azt megváltoztatva közli a lesokkolt Ügyésznővel, hogy nincs a teremben az elkövető. Mert az kérem, csak úgy nézettt ki, mint a vádlott, de nem ő az. McNulty látva, hogy  ebből az ügyből sem lesz semmi elköszön a hátsópados firkász embertől, és távozik a teremből. Irány az emelet, ahol közli is a friss, ropogós hírt a helyieknek: a Barksdale gyereket éppen most mentik fel. Finito. Napfényes Baltimore-i utca, egy parkoló furgonban éppen két nő beszélget. Egyikük Kima, a rendőrnő, a másik pedig egy besúgó, aki egy drogdealerkedésről adott remek tippet a nyomozónak. Kima walkie-talkizik a drogcseréről társainak, akció indu! Herc és Carv a két társ el is indul, Kezeket fel, senki nem mozdul sablon-dumával indítják a rajtaütést. Hiába no, ez nem sima közúti ellenőrzés, a 3 kg drog mellett előkerül egy Rambo puska is. A két jómadár már örömködik ezerrel, megvannak a gazok, mikor is a helyszínre érkező  Kima 1 perc alatt talál MÉG két pisztolyt – jól átnézték az autót! Szemészet, gyerekek!


Vissza a tárgyalóterembe, ítélethirdetés: Nem bűnös a kettős gyilkosság vádjával. A teremben némi hujjogatás után rend terem, a rabot elengedik, nincs mit tenni. McNulty ezt egy rezignált mosollyal konstatálja, majd Jön még kutyára kamion kifejezéssel az arccán távozik a teremből. A folyosóra kiérve, már hívják is rapportra, az ügyet vezető bíró azonnal látni szeretné. A bíró irodájában cseppet sem kedélyes számonkérés következik, hogy most akkor ez hogy is volt fiam? Hülyét csináltak a bíróságból, rendőrségből, így kezeled az ügyeidet? Jimmy hiába mentegetőzik, hogy ez nem is az Ő ügye, csak brahiból jött el a tárgyalásra - a Bírót ez cseppet sem hatja meg. Kisajtolja Jimmyből az igazi okot: McNulty egy éve nyomoz egy Avon Barksdale nevű fickó után, aki ennek a D’Angelonak az unokatesója, és egy Stringer Bell nevű másik fődrogdíler után, akik a helyi drogtelepek vezetői. Torony, Gödör plussz az apró – ez mind az Ő területük. Bíró barátunk kérdez még egy-két okosat, a lényeg: az ügy nem kiemelt, és tulajdonképpen gazdája sincs. Ja, és ki az az Avon Barksdale by the way?


Narkó-dívizió: itt próbálják a nagyon gonosz drogdílereket rács mögé juttatni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Kima két ujjas gépeléssel próbálja a délutáni rajtaütés jegyzőkönyvét megírni, de már a harmadik betűnél kénytelen elővenni a roll-on kihúzót. Mellette Herc és Carv, a két idióta csak labdázik rendületlenül és olyan luxus cuccokról beszélnek, mint a computer. A megérkező Deniels hadnagy végetvet az idillnek, és közli, hogy neki azonnal  a  felettese irodájába kell mennie, mert fejmosás lesz, persze lövése sincs, hogy miért. Miután főnöke leüvöltötte Deniels fejét, az elmagyarázza Kimának, hogy azért ez a nagy cirkusz, mert McNulty elpofázta a Barksdale ügyet a Bírónak. Az meg jól előkapta a rendőrkapitányt, az meg a deputy-t,  innen meg már ugye tudjuk, hogy lefelé ömlik a szar. Kima is értetlenül áll: kijazaz Avon Barksdale? Ám a lényeg: az, hogy ha MA nem tudjuk ki az az Avon Barksdale, még nem jelenti azt, hogy holnap sem fogjuk tudni – tehát munkára fel, össze kell állítani egy anyag a narkó-divizótól amit Kima meg is nyert de iziben.


Gyilkossági csoport irodája, este 10 óra. McNultynak sikerül visszaérnie az irodába, ahol Fat Jay kérdésére, miszerint mit csináltál egész nap? "Füveztem, ittam, kurváztam"-mal válaszol. Vicces fiú ez a Jimmy, bár a mosoly egyől lehervad az arcáról, mikor Jay szól neki, hogy be kellene menni Rawls őrnagyhoz még távozás előtt. Minő meglepetés: itt is hajleordítás következik. Rawls habzó szájjal, fákkokkal megtűzdelve, kéri számon Jimmytől a Bíróval történt megbeszélés részleteit. Jimmy persze nem tehet túl sokat, elmeséli Rawlsnak, hogy itt ez a Barksdale gyerek, aki megölt vagy 10 embert, plussz a drogok, ugye, és Ő csak 1-2 kérdésre válaszolt a Bírónak, nem teregette ki a szennyest. Rawls csak egy kétkezes középsőujj felmutatás dömpinggel reagál, valamint megfenyegeti Jimmyt, hogy az egyik ujját a szemébe, a másikat meg a seggébe fogja dugni. Reggelre kér egy összefoglalót mind a 10 gyilkosságról.


D’Angelo hazafelé tart a sittről. Hová máshová is mehetne, mint egy sztriptízbárba. Piros lakkcsizmás néni, piros bugyiban, a hely pedig nem másé, mint az uncsitesóé Avoné. A VIP szekcióban Stinger ’Firkász’ Bell és Avon beszélgetnek. Bell éppen vázolja Avonnak, hogy van egy rendőr aki szaglászik utánuk, felbukkant D’Angelo tárgyalásán is, nem árt résen lenni. D’Angelo a szabadlevegőtől megittasulva pacsizik a helyi brádörökkel, majd Avonhoz tart némi családias elbeszélgetésre. Avon viszont nincs abban a kirobbanó hangulatban és érdeklődik, hogy miért kellett kinyírnia a tagot. D’Angelo magyarázza a szennyest, a fickó nekem jött, muszáj volt. Vagy Ő vagy én. Hát jóllelőttem, problem solved. Avon persze nem veszi túl jól, hogy egy emberekkel megrakott helyen kinyírt egy embert az uncsitesó, és elmagyarázza D’Angelonak, hogy ezt elsikálni bizony sok időbe és sok pénzbe került, és soha többet ilyet, mert hiába vagy család barátom, kezed-lábad eltöretem ha mégegyszer.


Másnap reggel: Avon első embere Stringer ’Firkász’ Bell rövid eligazítást tart D’Angelonak, a kis emberöléses eseted a bíróságon némileg visszavet a helyi ranglétrán, mostantól te leszel felelős a Gödör-beli bizniszért. Ennek D’Angelo annyira nem örül, mivel korábban már a Tornyokban futotta a karrier-körörket. Lett volna eszed!
Gödör látkép: 10 emeletes panelre hajazó házrengeteg, némi zölddel, házak előtt kerti székeken üldögélő nepperekkel és drogosokkal. Két utcai narkós éppen pénzt próbál hamisítani a délutáni drogadag megvásárlásához.  Értsd: művészi technikájuk eredménye egy olyan papírfecni halom, ami kb. úgy néz ki, mintha a gazdálkodj okosanból származna. Közben D’Angelo a frissen kinevezett Gödör felügyelő sasolja a helyi drog-pénzcsere projektet. Persze egyből szól a helyi csávóknak, hogy ez így nem lesz jó. Pénz nem = anyaggal, mert ha ezt egy zsaru fényképezni, filmezi kész a lebukás. A jó módszer: pénzt elvesz, elküldöd a narkóst egy kör sétára, majd 2 perc múlva odaadod az anyagot. Persze az okosításnak annyira nem örülnek a helyi bandatagok, de ha a "kisfőnök" azt mondta, akkor a továbbiakban így működünk.


Utcai junkie barátunk persze két igazi pénz közé becsempészte a hamisítványokat, és már vásárolja is magának az anyagot. Narkóbelövés premier pláne-ban, ez a rutinos Pulp Fiction nézőknek már meg sem kottyan. A pénzhamisító duó, Bubbles és Johnny lövik magukat a frissen beszerzett anyaggal és elmélkednek a jó technikáról. D’Angelo az első nagyobb tételű pénzszámolásnál egyből kiszúrja, hogy valaki hamis pénzzel fizetett. Jól le is cseszi érte Wallacet, aki azon kívül, hogy hümmög egy sort, nem sokat tehet. Daniels hadnagy újabb rapporton, ezúttal a Főfőnöknél, itt is megy a mosakodás a hülye McNulty kontra bíró kontra Barksdale ügy miatt. Főfőnök kénytelen beadni a derekát a Bíró kérésének, mivel itt már politikai szálak is megmozdulhatnak ugye. Cél: egy csapat összeállítása, aminek Daniels lesz a vezetője, de McNultyval csak óvatosan – az ördög nem alszik!


Rövid kitérő: Jimmy meglátogatja egy régi cimboráját az FBI-nál és olyat lát, ami egyből megihleti: az FBI-osok csuda száloptikás kamerával, mikrofonnal no meg persze egy jó besúgóval éppen lecsapni készülnek egy drogtanyára. Höjj, élő adásban nézni ahogy ezek narkót termelnek, ez kell nekünk is, villan a fény Jimmy agyában. Pénzhamisító Johnny újabb adag cuccért megy a Gödörbe, ám Wallace kiszúrja, hogy hamis lóvéval próbál fizetni, kész a bukta. A szétcsúszott junkie nem tud elég gyorsan szaladni-  főleg a fél bandával a nyomában-, el is kapják csórikámat és elkezdik ütni mint a répát. Azt hiszem 8 napon túl gyógyul amit szerencsétlen kap.


A narkó osztály egyik irodájában vagyunk, ahol éppen eset- és feladatfelosztás van. Itt van az ügyésznő mellett Deniels, a csoport vezetője, Kima, a két hülye verőemberével: Herccel és Carvval, valamint McNulty és egy Santangelo nevű csóka a gyilkosságiaktól. Szóval emberek a feladat ennek a Barksdale gyereknek a kézrekerítése záros (1 hónapos) határidőn belül. McNulty persze kevésbé derülátó, hiszen Ő tudja, több van itt a háttérben mint sima narkóvadászat. Javaslat: megfigyelő csapatok, lehallgatás, bedrótozott informátor – ez a minimum. Herc persze elintézné egy "menjünk le a Gödörbe és verjük szét őket" megmozdulással amin mindenki jót röhög. Deniels persze simán rákontrázik: 1 hónap és sitten kell lennie emberünknek és úgy csináljuk ahogy én mondom! Se mikrofon, se lehallgatás, csak gyorsan és egyszerűen.


Bunk és McNulty a délutánt egy kellemes bárban tölti pár üveg sör, és némi whiskey társaságában. Hiába van még csak délután 4 óra, meg szolgálat, mi? Jimmy beszámol Bunknak arról, hogy milyen családi problémák vannak otthon (elvált, gyerekláthatási huza-vona) no meg mostantól Ő kölcsön lesz adva a Barksdale esethez, ahol mindenki útálja őt, és egyébként is egy besúgó köcsögnek tartják. Hát Bunk sincs elragadtatva, hogy mostantól egyedül kell melóznia, de mit van mit tenni. Az ivászat egészen hajnali 4 ig folytatódik, tiszta szerencse, hogy a rend éber őrei mindig képesek a helyzet magaslatán állni, és szolgálni no meg védeni. Az atom satu részeg Bunk vicces otthoni történetekkel szórakoztatja az addigra már tajtrészeg Jimmyt, csak hogy jobb kedve legyen szegénynek. Nem csodálom, egy ilyen nap után. Kórházban vagyunk, ahol a játékpénz hamisító duó másik tagja Bubbles figyeli, ahogy az agyonvert Johnny cimborája nyaktól bokáig be van gipszelve és mindenhonnan csövek lógnak ki belőle. Attól tartok ez több mint 8 napon túl gyógyul. Megjelenik Kima, kiderül, hogy már jó ideje ismerik egymást, mivel Bubbles régebben adott 1-2 fülest Kimának. Bubbles felajánlja, hogy ha Kima még a narkósoknál van, adna újabb infókat. Kima persze egyből elfogadja, hiszen ez jól jöhet még a Barksdale ügyben.


Reggel van, a gyilkossági osztály irodájában Bunk éppen nyálcsorgatva fetreng full másnaposan (vagy még aznaposan?) az asztalán  mikor is megjön Fat Jay barátunk egy friss esettel: találtak egy hullát hajnalban. Bunk a helyszínen egy szétlőtt fejű-, arccal a földön fekvő holttestet talál, no meg helyszínelőket és jó sok bámészkodót. A kíváncsiskodó tömbegben pedig nem más sasol mint D’Angelo. Megkezdődik a helyszínelés, majd mikor megfordítják a lelőtt embert nem más figyel a kamerába, mint az a tanú -Gant-, aki azonosította D’Angelo-t a tárgyaláson. D’Angelot is taglózza a felismerés, a fickót kinyírták csak azért mert ellen tanúskodott. Hiába, ilyen ez a popszakma.

Címkék: drót
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2008.02.19. 18:17:21

Na, ez a nagy fa és az abba való belevágás tipikus esete. :)

Sitrep 2008.02.19. 18:56:28

Wow, Wire hogyvót, hurrá, gratula! Pár hogy már csak 60 rész van belőle... :(

1-2 nitpick:
sztem nem kettős gyilkossággal vádolták D'Angelot, hanem "Murder Two" (second degree), azaz nem pre-meditated.

D'Angelo meg Avonnak az unokaöccse, a nővérének (Brianna) a fia.

EasyFriend 2008.02.19. 19:50:51

Sejtettem én, hogy a Drótból csak a normálisnál min. kétszer-háromszor hosszabb hogyvótot lehet/érdemes írni, de ez a mennyiség akkor is sokkolt.

sélli 2008.02.20. 09:16:14

Easy, most mondjam azt, hogy ez már a vágott változat? Mert, hogy az :)
A többi sorozattal ellentétben ez 60 perces, uhogy kénytelen voltam Tolsztoji hosszúságokat ölteni :)
Az unalmas/töltelék részeket ugorgyátok (bár itt nem nagyon vannnak KimBauer féle mulatságos mellék-vágányok :)

EasyFriend 2008.02.20. 10:20:51

Nem bírálatnak szántam, szerintem ezt nem is lehet máshogy. És a Drótban nem nagyon vannak üresjáratok, mármint ami se nem vicces, se nem lényeges a sztori szempontjából, szóval abszolút megértem, hogy ennyi lett. És jó is!

sélli 2008.02.20. 10:48:46

Nem is annak vettem :) Azért volt a végén a vigyori. De írjatok nyugodtan észrevételeket, hiszen Nektek készül!!!

craig 2008.03.04. 14:32:10

Most néztem meg ezt a részt, nekem még egy kicsit lassú, bele kell rázódnom. A hogyvolt jó!

sélli_ 2008.03.06. 15:52:48

Craig, kitartás, a haradik résztől begyorsulnak az események! Jó, nem egy Shield, de azért izzzzgis!
süti beállítások módosítása