Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Shark 1x02 - Szolgálók és védők

2007. december 07. 10:35 - mg_b

Kártyapartival nyitunk, Texas Holdem, vagy ki tudja, engem valahogy sohasem fogott meg a jó öreg Korda Gyuri bácsi. Stark viszont ebben is ász, és egy csuklómozdulattal nyer egy új irodát a polgármestertől. Valahogy sejteni lehetett, hogy nem sokáig marad a csapat az alagsorban, és így megy ez, ha az ember urambátyám viszonyban van a polgármesterrel. (Már csak az érdekelne, kik lehettek a többiek az asztalnál?) Ám a játéknak véget vet egy csipogó, és a polgármester tragédiába illő képpel néz Starkra: megöltek egy drogdíler rendőrt, testvér.

Mindketten kiszállnak a helyszínre, ahol már nagy a fennforgás, villogó rendőrlámpák meg minden, de Starkot igen ellenségesen fogadják: a zsaruk pikkelnek rá, amiért annyi rosszfiút kidumált a bíróság előtt. Emlékezteti őket, hogy most már egy oldalon állnak (a polgármester meg őt, hogy itt az alkalom kijavítani pár régi hibát), aztán ráveti magát az ügyre. Az áldozat Joseph Rodriguez, egy drogüzérek közé beépült fakabát, akit csúnyán mellkason lőttek; a gyanúsított pedig Scott Ransom, egy gazdag szépfiú.

Az új irodában Stark kiosztja a melót, mindenki kap egy szép darabot: van egy szemtanú, a zsaru társa, de sajnos nem látta a gyilkosságot, csak Ransomot Rodriguez teste fölött állni, szóval ellenőrizni kéne; ki kéne faggatni Rodriguez rokonságát, hiszen a beépült zsaru nyilván drogozott, ami munkaköri kötelessége volt, de remélhetőleg más nem nyomta a lelkét; és persze le kéne nyomozni Ransomot is, ha már ő a gyanúsított. Ja igen, és nem elbaszni, mert az én fejem a tét!

A spanyol asszisztens, Martin Allende erre rögtön jól elbassza – Részvétem, asszonyom, mondja az özvegynek: van valami sötét folt a kinyírt férje múltján? –, Madeline Poe és Casey Woodland meg még annál is jobban: mivel szeretnének egy gyors házkutatást, „tévedésből elnézik” a helyszíni jelentés egy apró részletét, és annak alapján kérnek rá engedélyt. Állítólag nem nagy ügy, naponta megesik az ilyen…

Stark közben vezetni tanítja Julie-t, ez a heti családi szál. Tudjuk le gyorsan, mert csak James Woods játéka miatt érdekes, az viszont írásban ritkán jön át: Julie kínszenved a kocsival, aztán megbukik a teszten. Stark addigra mit sem sejtve vesz neki egy überfasza autót, mire a csaj jelenetet rendez, hogy de hát neki nem sikerült, meg különben is, ő akar majd autót választani magának. Stark erre elzarándokol az oktatóhoz, hogy haver, van itt egy gyorshajtási ügyed, a fejem rá, hogy a főnököd nem tud róla, és másnapra már kezében is Julie vizsgapapírja. A lány persze ismét balhézik, hagyj már békén, apa, komolyan zsarolással szereztél nekem papírt? Attól függ, mit nevezel zsarolásnak, feleli Stark Jockey Ewing legszebb napjait idézve. Hát így.

Aztán Stark beszél Isaac White-tal, a halott zsaru társával, aki a változatosság kedvéért szintén pikkel rá, mert pár éve Stark ügyvédként az ő befeketítésével elmeszelte az egyik ügyét, ő meg kezdhette elölről a karrierjét. Stark megígéri neki, hogy százszor keményebb lesz a Ransom kölyökkel, csak segítsen már neki, és a bosszúvágy nagy úr, a srác belecsap a tenyerébe. Szóval az úgy volt, hogy nem látta a gyilkosságot, csak a gazdagcsávót, akit követett is utána autóval, de a sportkocsiját esélye sem volt utolérni. Stark húzza a száját, hogy ez nem sok, de kezdetnek megteszi. Azért ne hagyd el a várost, jó?

Közben lefolyt a házkutatás is, Stark szópárbajt vívott a gyanúsított ügyvédjével (aki egykor az ő embere volt, csak kirúgta, amikor vesztett egy ügyet), találtak egy véres metanfetamin-csomagot, letartóztatták a fickót, azonosították a vért, ami persze a halott zsarué – szóval minden megy szép rendben, csak aztán fény derül a „tévedésre”, és egy pillanatra mindez veszélybe kerül. Az ügyvéd szerint szándékos hiba volt (és ugye tényleg), így jogtalanul végezték a házkutatást, a lefoglalt bizonyítékok tehát nem használhatóak fel. Stark viszont minden magára vállal, bociszemmel bizonygatja az asszisztensei vétlenségét, és eléri, hogy a bírónő ne vállalja fel egy rendőrgyilkos elengedésének ódiumát. Utána meg jól lebassza az asszisztenseit, hogy ha legközelebb csalnak, ne bukjanak le!

Casey csekkolja a csini barátnőt, aki persze azt hazudja, hogy Ransom egész éjjel vele volt, a szomszéd viszont megsúgja, hogy hallotta jönni-menni a srác Ferrariját, szóval vagy vezetés közben dugtak, vagy magától ment a kocsi. A csajt elnézve mondjuk el tudnám képzelni az előbbit, de bárhogy is, valami nem stimmel: az időpontok. Ha a szomszéd szava igaz, akkor a kölyöknek nem volt ideje hazalépni, hogy elrejtse magánál a terhelő bizonyítékot, a véres zacskónyi drogot. Hanem akkor ki tette oda? Na ki? Persze hogy a másik zsaru, White. Hogy a picsába lehet valaki ennyire hülye?!

Új stratégia kell, tegyünk úgy, mintha Casey sohasem beszélt volna a szomszéddal, White-ot meg majd nem kérdezzük meg arról, hova indult a gyilkosság után, akkor nem kell hazudnia. Az igazság relatív, válasszuk azt, amivel nyerünk. Az LAPD közben bepanaszolja Starkot a dögös Jessicánál, aki figyelmezteti, hogy lesz szíves megnyerni a pert, különben ez lesz a második és utolsó ügye ügyészként. Merthogy a polgármester is mossa kezeit, és az államügyész asszony sem akar belebukni… ilyenkor bezzeg nem számít a kártyabarátság, mi? Ransomnak meg Jessica felajánl egy diszkrét tizenöt éves büntetést, fogadja el peren kívül, de az ügyvéd visszautasítja, és szagot fog, hogy valami bűzlik. Nem szokás alkut ajánlani nyerő helyzetből, mit képzelt ez a csaj?

És végre eljutottunk a tárgyalásig. Stark Rainát bízza meg a vádbeszéddel, mert látta, hogy fáj a szíve az árván maradt gyerekekért: fogja meg a vérző szívét, és tegye ki az esküdtek elé, győzze meg őket, mert a bizonyítékokkal és a tanúkkal nem fog menni, azokat már elcseszték. Utóbbi be is bizonyosodik, amikor az ügyvéd a bírónő elé tárja a dolgot a szomszéd vallomásáról, mert ő is megszerezte közben. Stark kétségbe is esik, most mi legyen? Jessica is parázik, ki leszel rúgva, Stark, nehogy tanúnak szólítsd azt a hülye zsarut!

De Stark végül szólítja, és egyenesen megkérdi: hamisított bizonyítékot, miszter? Tudja, hogy ezzel véget vetett a karrierjének? Hát mégis mi vitte rá? Le akartam csukatni a partnerem gyilkosát – vallja be az esküdtszék előtt a rendőr. Mert elaludtam, és nem láttam a gyilkosságot… de tudom, hogy ő tette.

Az ügyvéd ezek után alig tud kikönyörögni huszonöt évet a biztos életfogytiglan helyett, Stark meg kárörvendve biztosítja, hogy nem árt veszteni olykor, az nem engedi elszállni az embert. Legalábbis úgy hallotta. A kirúgott White-ot meg informálisan beveszi a csapatba, mert elkel nála valaki, aki hajlandó megszegni a törvény a jó ügy érdekében.

Végjáték: apa-lánya beszélgetés arról, hogy Starknak bizony tepernie kell, mert Julie szereti, és igényli a támogatását, viszont nem bízik benne. Nem mondtam, hogy könnyű lesz, apa, de emlékszel: ez a legnagyobb ügyed.

Címkék: shark
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

candyperfumegirl 2007.12.07. 11:16:23

Az asszisztenseket lebaszós jelenetben az volt a zseniális, hogy a csini főnöknő előtt úgy kellett tűnnie, mintha most nagyon lecseszné őket, pedig. Szerintem ez volt a legjobb jelenet az epizódban. Stark lánya meg hülye, hogy nem örült, hogy nem csak hogy megvan a jogsija, de még egy dögös kocsit is kapott hozzá, helyében én nem nyafognék.

Sectumsempra 2007.12.07. 12:53:35

És akkor most ez a White lesz Stark doktor Foreman-je? És viccelődni fog a nevén, meg hogy fekete? Ez tiszta Dr. House. Pláne az "úgy teszünk mintha" szituk, pl. amikor a 15 éves alkunál józsaru-rosszzsarut próbáltak játszani a főügyésszel kettesben :)

OnixTitan 2007.12.07. 15:57:31

Pff ez a sorozat egy az egybez House.
Főnöknéni; lúzer segédek, köztük az egyik nyafogós, a másik gazdaggyerek, most a zsaru lesz Foreman, ahogy Sectum mondta. Stark a meg nem értett zseni, akinek kényszeresen nyernie kell, mint HOusenak megoldania a rejtélyt. Itt a kislány fáj, nem a láb. Jövőhéten talán kapunk egy dr. Wilson alteregót is...

candyperfumegirl 2007.12.07. 16:21:14

Tényleg, Stark Wilsonja nekem is hiányzik. :)

Vader nagyúr 2007.12.07. 20:34:14

Valamit magyarázzatok meg nekem.
Ha jól észleltem, ügyész barátainknak egy fia szál tényleges bizonyítéka sem volt a faszi ellen, nem? Rendben, hogy a tárgyalás verseny - a második hely halál, meg hogy az igazság relatív - válasszunk egy jót, no és persze hogy a tárgyalóteremben csak 12 ember - de ez így kicsit kevés, nem? Ha ilyen kevés miatt egy életre elmeszelnek valakit, rettegjen mindenki!
Az én olvasatomban (1) egy ügyész így nem mer kiállni tárgyalásra, tuti bukta, (2) a bíró kapásból elutasítja a vádat, de ha mégsem (3) bármi ügyvéd lesöpri az ügyet azzal, hogy ha kétésgtelenül ne állapítható meg a bűnösség, fel kell menteni a mókust.
Szóval kilóg a lóláb, nem?

moni77777 2007.12.08. 11:15:42

Azt kell mondjam, hogy ez a sorozat zseniális! Imádjuk House-t, de ez is szuper jó! Sőt, most szerdán ez jobb volt mint a House. Remélem így marad, szerintem erre van kereselet és a House rajongók ezt is szeretik :-)

Sectumsempra 2007.12.09. 15:24:06

Hát, Vader, Magyarországon kb. úgy működne, mert a bírót nem választják, hanem szakemberek nevezik ki, a polgármester nem ugathat bele, és nem 12 laikusra bízzák, hogy sorsolják ki, ki játszott hatásosabban. Itt szakvélemények vannak meg jegyzőkönyvek, ott meg bámuló esküdtszék.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2007.12.10. 10:07:35

Egyértelmű House utánzat. James Woods nincs olyan jó, mint Hugh Laurie. Az esetek meg szakmailag gyengék. A jövő héten is megnézem, de egyre keveseb reménnyel.

Dark Wolf 2007.12.11. 12:58:03

Na. lehet, h a sorozat maga nem olyan jó, de James Woods nagyon jó. Talán Laurie-nál is.

Yeto 2007.12.11. 16:00:30

Lesz egy Wilson-féle figura, nem lövöm le ki.

Magyarországon tényleg szakemberek nevezik ki a bírót, akik önmagukat kontrollálják, így kioszthatnak tényleges életfogytot olyan bűntényért, amit nem az illető követett el, mondván hogy más miatt, amit nem tudnak rábizonyítani, úgyis megérdemli.

Vagy ott van a ...-i bíróság, aki most utasított el a helyi főmaffiózó elleni fedezetelvonási keresetet, olyan indokkal, amiről a legfelsőbb bíróság eddig ötször mondta ki, hogy attól az még fedezetelvonás.

Úgyhogy aki kilát a rózsaszín ködből meg a jogi diplomájával azonos szélességú arca mögül, az tudja, hogy az itthoni igazságszolgáltatás ugyanolyan röhelyes, mint az amcsi tévé meg valós (ami kétkettő), csak nem ugyanazért.

Yeto 2007.12.11. 16:34:08

Meg mint a helyesírásom, hehe...
süti beállítások módosítása