Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tűzvonalban 1X05 - Cézár, ha valami fáj

2007. október 28. 10:28 - kiricsiz

Intro: Éjszakai szolgálat borul a tájra. Osztott képernyő. A kukkoló NBH-sokat látjuk (vagy kiket). Több megfigyelő is van, több helyszínen, legalábbis beszélgetnek egymással. "Világos figura jön" - mondja az egyik az adó-vevőbe. "Azt mondják, mozgalmas éjszakája lesz a csajnak" - mondja Kukkoló 2. Ezek tudnak valamit, amit mi nem? (Ezt a néző kérdezi.) Kukkoló 1: "Védett személy?" "Nem. Beáldozható." - mondja Kukker 2, és mi nagyon dühösek leszünk ezekre a jégcsapszívű emberekre, hiszen Krisztáról beszélnek, aki épp most érkezik az őrsre, hogy felvegye a szolgálatot.

Főcím, majd memóriafrissítés az előző részből.

Az őrszobán Móricz és Cézár enyelegnek, a főhadnagy ugyanis minden tiltás ellenére behozta a kutyát. A kutya az asztal alatt van, Móricz pedig a pult mögött, úgyhogy Cézárt nem tudja észrevenni senki, hacsak be nem megy a pult mögé. Na, de miért is menne? Kriszta köszön Móricznak, mi meg észleljük, hogy a sorozat alkotói tipikus bohózatos, vígjátékos jelenetekkel kívánják ezután földobni az epizódokat. És ezeknek a jeleneteknek mindig Móricz főhadnagy lesz a főszereplője, szenvedő alanya, rajta lehet majd röhögni, ő lesz az idétlen Caputó a nehézöklű Bordás Piedone őrnagy mellett. És ez nem is rossz húzás a forgatókönyvíróktól. Most például az a humor forrása, hogy a kutya mocorog a főhadnagy lábainál, meg nyalogatja a kezét, miközben a fickónak úgy kell tennie, mintha nem lenne ott semmi. Na jó, nem olyan bazi nagy vicc, csak egy kicsi. De azért mosolygunk. Kriszta meg nem érti, hogy mitől viselkedik olyan furcsán a főnök. A kutya megharapja véletlenül Móricz kezét, mire az felkiált: Cézár! Erre Kriszta hátrafordul, hogy mi van má'? Móricz meg azt kamuzza, hogy fáj a háta, és ilyenkor azt szokta kiabálni, hogy cézár. Mert ez egy rétoromán kifejezés, és ahol ő nevelkedett, ott mindig ezt mondták.

Kriszta és Johnny arról dumálnak az öltözőben, hogy Pircsi és Kriszta miért van fasírtban. Illetve inkább arról, hogy miért nem békülnek ki. Kriszta válasza kábé annyi, hogy azért, mert csak.

Aztán Johnny Szivarral beszélget majdnem ugyanerről. Szóval, hogy Szivar jóban van-e Krisztával. Aztán meg arról, hogy mekkora titok, hogy járnak Alterral. Befut Pircsi is.

Kálmán bá' meg az ebédlőben szalonnázik, és csípős paprikát nyom mellé, izzad tőle, mint az állat. Söröspalackból issza hozzá a vizet, és ennek még lesz jelentősége, a sörösüveg ugyanis ebben a részben olyan, mint a puska a falon - el fog sülni.

Eligazítás. Móricz továbbra is sunnyog a kutyával, úgy tesz, mintha a háta fájna, pedig csak a kutyát rejtegeti. Bordás mégis kihívja a pult mögül, hogy a főhadnagy is ott legyen az eligazításon. Kiderül, hogy Alter szabadságot vett ki. Altert vidékről helyezték át, és amikor felvette a szolgálatot ezen az őrsön, több hónapra előre beírta a szabadnapjait. Gyanús. És ezt úgy tehette meg, hogy hátszele van, mert Bokros százados pártfogoltja. Közben a kutya kijön az asztal alól, de ezt Bordás nem veszi észre, mert háttal áll neki. Móricz viszont igen, ezért integetni kezd a kutyának, hogy húzzon vissza. Újabb bohózatos elemek, Bordás nem érti, hogy Móricz mit integet. (Persze valójában már rájött, hogy Móricz miért sunnyog.)

A durva az, hogy Pircsi és Kriszta együtt lesznek beosztva, és azt tudjuk az előző részekből, hogy összevesztek. A másik járőrpáros így Johnny és Szivar lesz.

Kálmán bá' bemelegít, Bordás ugyanis kitalálja, hogy ki kell masszírozni Móricz hátából "a fájást". Kálmán bá' pedig kvalifikált masszőr volt. Bordás persze tudja, hogy Móricz háta nem fáj, úgyhogy ezt úgy nevezik, hogy szívatás.

Amíg Kálmán kicsinálja a főhadnagyot, addig Bordás kocsiba vágja magát és elhúz a volt felesége lakására. A csaj persze épp együtt van Mike-kal. Bordás úgy tesz, mintha csak néhány cuccért jönne, persze inkább csak idegesíteni akarja őket, nem valószínű hogy nyáron pont a piros pulóverre lenne szüksége. De nem csak ennyi. "Rendezzünk le egy ügyet. Miért tapadsz rám? Miért követsz?" - mondja Mike-nak. Szóval Bordás keményen nyomoz. Rájött, hogy sok dolog nem stimmel és azt is kiszúrta, hogy követik. Mike persze nem tudja, hogy Bordás miről beszél. Becsületszavát adja, hogy nem ő követi, különben is, mi értelme lenne.

Johnnyt és Szivart látjuk járőrözés közben. Keményen húzzák egymást, de aztán komolyabb témákra terelődik a szó. Mint mindenki ezen az őrsön, Johnny is egy rejtélyes figura, orvos-családból származik, mindenki orvos a családban, kivéve őt. Eredetileg ő is annak készült, de aztán inkább beállt zsarunak. A faterjával meg soha nem váltott két mondatnál többet. Szivar nem érti, hogy minek hagyta ott Johnny a zsíros orvosi pályát a zűrös, fárasztó és nem túl nagy presztízsű zsernyáki állás miatt. Az érdekes beszélgetésnek hamar vége szakad, nem tudunk meg többet Johnny titkairól, mert felbukkan Marácskadrága, akivel a rendőrnek le kell tudnia a kötelező évődést. Viszont most a kötelező évődésnél egy kicsit tovább megyünk. Johnny a narkósokról kérdezi Marácskadrágát, látott-e a környéken drogosokat. Merthogy Bordás az eligazításon külön felhívta a figyelmet arra, hogy szerezzenek infókat a környéken szédelgő drogos-állományról.

Őrs. Móricz háta Kálmán bá' kezelése után mostmár tényleg szét van zúzva. Az éjszakai műszak egyelőre langyos, eseménytelen, van idő beszélgetni, anekdotázni.

Pircsi és Kriszta eközben riasztás kap: családi csetepaté a Bozót utca 44-ben (jóhogynemmá Dzsumbuj utca). Részeg férj veri a feleségét. A két rendőrcsajszi rendet akar vágni, de még nagyobb dulakodás lesz az egészből. Aztán nagy nehezen legyűrik "a Jenőt", a feleségverőt, és be akarják vinni az őrsre. Ekkor a feleség észbe kap, hogy hoppá, ha Jenőt beviszik, akkor ki fogja őt verni, úgyhogy fellármázza "a rokonságot", hogy jöjjenek segíteni szétütni a két rendőrcsajt.

Az őrsön eközben csöndesen beszélget Móricz és az öreg gondnok. Kálmán bá'-nak volt felesége, meg van lánya, de van valami sötét, vagy legalábbis kávébarna folt az életében, valami elromlott a családban, közte és az exneje, meg a lánya között.

Befut Bordás, megkérdezi, mi a pálya. aztán egyszercsak meglátja, hogy Kálmán bá' meghúzza a sörösüveget. A forgatókönyvírók persze jól előkészítették a jelenetet, a néző tudja, hogy csak víz van a palackban, de Bordás tényleg azt hiszi, hogy Kálmán bá' hobbiból az őrsön piálgat. Teljesen kiakad és ordibálni kezd a gondnokkal. El is zavarja, szó szerint ajtót mutat neki, az öreg meg genyó módon megvárja, míg az őrnagyot teljesen szétpattintja az ideg, és csak akkor szól, hogy víz van az üvegben. Móricz meg jelzi, hogy Kálmán 4 éve nem iszik egy kortyot se. Kálmán bá' besértődött erkölcsi győztesként elvonul.

A Bozót utcai csata eközben teljesen elfajult. Pircsiék erősítést kérnek rádión. Bordás azonnal indul az őrsről. Ott van az egész rokonság késekkel, körülvették a két csajt, nem sok kell, hogy szecskát vágjanak belőlük. Kriszta előveszi a szolgálati maroklőfegyverét, mutatóujjával megnyomja az elsütőbillentyűt és figyelmeztető lövést ad le, belelő a csillagos égbe. Pár másdopercet nyernek csak így, a helyzet egyre forróbb, a népes rokonságra fogják fegyverüket, és a néző várja, hogy Kriszta mikor durrant bele valamelyik sógorba. De ekkor megérkezik Bordás és szétüti mindenkinek az arcát (kivéve 2 rendőrlány). Valószínűleg Bud Spencer is tanít a kommandós képzésen, mert ezt a 'mindenki egy ellen'-típusú pofozkodást már láttuk valahol. Jó, mondjuk a Spencer-féle felülről ököllel fejbúbra mért kalapácsütést még Attila őrnagy nem sajátította el. A két csaj csurom vér. Visszamennek az őrszobára, aztán ülnek törülközőbe csavarva az öltözőben, előttük halomban a véres egyenruhájuk, és megpróbálják kiheverni a sokkot. Közben persze ki is békülnek, és azon merengenek, hogy ha Bordás nem jön, akkor nekik annyi.

Egy másik meghitt jelenet. Bordás telefonál Kálmánnak, hogy bocsánatot kérjen. Vicces elem, hogy az öreg egy szobával arrébb ücsörög. És persze megbocsát.

Kihajnalodott, vége a ma éjjeli zűrös szolgálatnak. Hazamennek a legények és leányok. Bordás a kocsival hazafelé hajtva rögzíti, hogy megint követik. Belép a lakásba, mármint a szeretője lakásába, fölébreszti a csaját. Zsuzsa álmából felébredve is mondja, hogy megígértük, küldjük a nótát: utánanézett Bordás áthelyezésének, amit az előző részben kért tőle az őrnagy. Meg is mutatja Attilának a titkos iratokat. Egy gyanús nyommal beljebb vagyunk: az áthelyezésről szóló parancs két héttel a hivatalos döntés előtt megszületett... Vagyis előre meg volt rendezve az egész. De az nem derül ki, hogy miért oda rakták, ahová rakták. Bordás elmondja Zsuzsának, hogy követik, és elárulja, hogy az is eszébe jutott, hogy maga Zsuzsa követi, de nem mint szerető, hanem mint a belső elhárítás tisztje. Erre Zsuzsa kiokítja Attilát, hogy nekik erre nincs jogosítványuk. Ha a cég meg akar figyelni valakit, akkor ráállítják az egyik közeli kollégáját. Ez sokkal olcsóbb, mint folyamatosan követni valakit, és napjában többször kocsit váltani. Ez egyedül az NBH-nak érné meg, simán lehet, hogy ez az ő akciójuk. Na, de miért követi az NBH Bordást?

És a végén kapjuk a pofánkba a legdurvább tényeket, képsorok formájában. Bordás és Zsuzsa önfeledten átadják magukat egy kiadós reggeli dugásnak, de Isten szeme mindent lát, mi meg azt látjuk, hogy a jó fej NBH(?)-s kukkolók ezt az őrült hajnali párzást látják a kamerájukon keresztül. Na jó, ők is csak a mozgó paplant nézhetik, ez nem a Private Gold. De nem ez a lényeg. Hanem az, hogy ezek szerint Zsuzsa lakása is be van drótozva. Mindenhol és minden helyzetben megfigyelik Bordást. Tiszta biíííg brááder.

Végefőcím.

Címkék: tűzvonalban
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2007.10.28. 21:04:18

Ja és ebben a részben volt, még a "sörözés" előtt Kálmán bá' és Móricz párbeszéde:
Kálmán: Te miért nem nősültél meg?
Móricz: Nem értem rá!
Kálmán: Gyerek van?
Móricznak elkerekedett a szeme :-)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.28. 21:59:36

végre! bár nagyon le vagy maradva, de ezért jó volt visszaemlékezni:) egyébként egyre jobb a sorozat. a nézése poénnak indult, de kezd addikttá válni a dolog.
kiricsiz máskor se felejtsd a cimkét, mert soha nem találtam az irásod.

kiricsiz 2007.10.29. 04:12:00

jaja, kicsit lemaradtam, mert volt egy csomó meló. de majd belehúzok.

egyébként sztem is egyre jobb. pont a múlt héten vallottam be magamnak, hogy rászoktam. igen, függő vagyok.

fedor: bocs, nem válaszoltunk a kommentedre. szóval az van, hogy igyekszem utolérni magamat, meg a sorozatot.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.10.29. 12:21:00

Oké, meg van bocsájtva :-)

Bár már régen volt :-), de azért úgy emlékszem, hogy az asszonyverő vs. rendőrcsajok jelenet komolyan életszagú volt. Gondolom amatőr színészek önmagukat alakították...

dupi 2007.10.30. 14:29:47

hát ez a mostani (1x08) olyan volt, hogy "qrvaannyukkal" nyomtam eszképet :)

limbekcs 2007.11.03. 01:03:43

drukkolunk, hogy sikerüljön az utolérés - igény, az vóna rá... (meg hogy a 'tűzvonalban' címke a többit is előhozza, ne csak ezt... :)

süti beállítások módosítása