Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 1x03 - The Way Out (A kiút)

2018. június 19. 15:00 - pethő.anni

20. századi jelenettel nyitunk: a Randall házaspár – mindketten egyenruhában – egy vasútállomáson. Van egy kis feszkó, mivel Frank megpróbálta elintézni, hogy feleségét vonják vissza a frontról, Claire viszont úgy gondolja, ha mindenki ki akarna bújni a felelősség alól, akinek jók a kapcsolatai, akkor akár el is kezdhetnének németül tanulni. Frank szerint jajj annak, aki felesége elhatározásának útjába áll (hallottátok, MacKenzie-k?), de ő viszont épp ebbe a jellemvonásba szeretett bele. A fordított szereposztású jelenetben aztán Claire száll be a vonatba, majd ő ígéri meg, hogy visszatér.

outlander_1_3_1.jpg

Hősnőnket Mrs. Fitz ébreszti 1743-ban hidegzuhannyal, majd megjegyzi, hogy szokatlanul makulátlan a bőre, a következő férje szerencsés lesz. Claire úgy gondolja, itt az idő elmondani a házvezetőnőnek, hogy a férje nem halt meg. Ááá, még meg se született! Beszél a sziklákról és az időutazásról, Mrs. Fitz pedig érteni véli a történetet. Érti, hogy a gonosz démon kísérti most egy ilyen kedves angol asszonka képében. Menekülőre fogja, majd lekever egy pofont Claire-nek, hirtelen vált a kép, kiderül(?), hogy a fiatal nő elbóbiskolt fésülködés közben, az előbbi jelenet csak álom volt.

outlander_1_3_2.jpg

A helyi mindenes néni nagyon hálás Claire-nek, amiért átvállalta a gyógyítás feladatát. Közeleg a Gyűlés, jönnek majd a környékbeliek letenni az esküt a MacKenzie klánnak, sok itt a munka azt megelőzően. És Claire nagyon is jól végzi a dolgát, az urak meg fogják őt becsülni. Meg is van az új haditerv a távozásra, a hasznos munka által kell bizalmat ébreszteni Columban és Dougalben, hátha elengedik. Claire megpróbál használható dolgokat is találni az előző doki készletében a pincebogarak, galambvér és emberi koponya között. Az állati eredetűekkel nyilván nem, de a növényiekkel azért lehet mit kezdeni. Közben tragikus eset borzolja fel a helyiek lelkivilágát, Colum szobalányának fia hirtelen meghal, miután a közeli bencés kolostor romjainál járt. Megszállták a démonok, magyarázzák Claire-nek a konyhán.

outlander_1_3_3.jpg

Columhoz vagyunk hivatalosak, aki kis híján megöl egy szabót, aki azt hitte, azzal járhat a klánvezér kedvében, ha új szalonkabátjával eltakarja annak testi hibáját. Colum azonban nem szégyenli a lábait, nem ezért fizették meg a drága edinburgh-i ficsúrt, tessék neki normális kabátot varrni. Miután a szabó – feltehetőleg teli gatyával – távozik, a várúr megkéri Claire-t, hogy masszírozza meg ma lábait. Claire jobb ötletet ajánl, ezt a problémát (Toulouse-Lautrec szindróma, bár a névadója még meg sem született) a derék gányolásával érdemesebb inkább orvosolni. Az esti bulin Dougal meg is jegyzi, hogy úgy tűnik, ma a szokásosnál jobban néz ki a bátyó, köszönhető fura vendégüknek. A masszírozás közben amúgy szintén a pórul járt fiúról és a babonákról beszélgetnek.

outlander_1_3_4.jpg

Az esti koncerten a helyi bárd énekel, csendes, érzelmes, kicsit szomorkás dalt. Claire közben barátkozni próbál Laoghaire-vel (ejtsd Líri), a lánnyal, akit Jamie megmentett. A jelenet édes hármas helyett kínos hármassá bővül, amikor Jamie leül a két nő közé, de szinte ügyet sem vet a szőkére, aki azért elmondja, emlékszik ám kiskorából arra, milyen volt a férfi 16 évesen. Majd óvatosan rákérdez, Jamie is emlékszik-e rá, de amaz inkább Claire-nek magyarázza, hogy egy ennyi idős fiú túlságosan is el van telve önmagával, mintsem hogy nyolcéves töppencsekkel foglalkozzon. Majd megkéri az asszonyt, ugyan már, vegye le róla a kötést. A férfi távozóban Laoghaire kezébe nyomja a boros kelyhet, vidd ezt majd vissza a konyhára, te lány.

outlander_1_3_5.jpg

A műtőben aztán kiderül, hogy Jamie csak ide akarta vezetni Claire-t, mielőtt még teljesen elázik. Mármint Claire, mert úgy tűnik, megint sok volt a rajnaiból. Megbeszélik, hogy a minap azért nem akarta Jamie, hogy a lovászmester is lássa a korbácsnyomokat, mert más tudni róla és más látni is. Claire megnézi a lőtt sebet, szépen heged, nem lesz gond. Izzik a szexuális magasfeszültség, de megint csak ennyiben maradunk.

outlander_1_3_14.jpg

Claire Geillisszel találkozik – most Angus kíséri és átkozódik nyughatatlan mivoltán – és természetesen köztük is a nemrég elhunyt fiú a téma. Geillis megint sejtelmeskedik, kétértelműen beszél, és úgy tűnik, hogy nem annyira az egykori bencés kolostor természetfeletti erejéről. Inkább mintha Claire időutazását pedzegetné. Majd ad egy hasznos tanácsot: nem az a kérdés, ők hisznek-e a babonákban, hanem hogy a falusiak igen, jobb kimaradni a dologból, főleg hogy a másik fiú is megbetegedett. Claire nem hagyja annyiban, elmegy Mrs Fitz húgának házába, ahol épp a házvezetőnő vigyáz az ágyhoz kötözött gyerekre, mert az anya elszaladt a papért. Hősnőnk felméri a helyzetet, itt bizony mérgezésről lehet szó.

outlander_1_3_7.jpg

Beront a pap, Bain atya, inkább ő néz ki úgy, mint akit megszállt az ördög, nem a kisfiú, és már bele is kezd a mondókájába. Mrs. Fitz arra kéri Claire-t, hogy most inkább menjen innen. Ő pedig a várba visszatérve próbálja nyugtatni lelkiismeretét, ha még rá is jön a mérgezés okára, nem biztos, hogy tudná rá a gyógymódot. A háttérben közben átsasszézik a színen a csókolózó Laoghaire-Jamie páros. Claire ugratja is a srácot vacsora közben, furán duzzadtak az ajkai, csak nem megrúgta egy ló? Murtaghnak nem tetszik Claire fricskázása, nehogy olyanok is meghallják, akik aztán hozzákényszerítenék ezt a csitrit Jamie-hez. Laoghaire 50 évesen is csitri lesz, Jamie-hez meg Murtagh szerint igazi nő való. Claire a csillagos ég alatt pityereg, hiányzik neki Frank.

outlander_1_3_8.jpg

Másnap Geillisékhez látogatunk. A férje, Arthur Duncan egy személyben a teljes helyi igazságszolgáltatás. Az eszelős pap is megjelenik egy lopáson ért kisfiúval. Geillis szerint attól függ majd az ítélet, hogy a férje emésztése ma reggel rendben van-e, vagy sem. A hangokból ítélve nincs – hálát adhatunk az égnek, hogy nincs még szagos tévé –, és amúgy is mindegy, mert a fiú bevallotta a bűnét. Akkor legalább valami enyhébb büntetést, édeskedik Geillis. Rendben, legyen pellengérhez szögelés. Szó szerint. A fiú fülénél fogva. Bain atya átszellemült tekintettel maga elé nézve simogatja a fiú fejét az esemény közben. Geillis pedig ugyanazon a titokzatoskodó hangon tovább kíváncsiskodik Claire életével kapcsolatban, de Jamie érkezik, ideje hazamenni.

outlander_1_3_12.jpg

Claire megkérdi, meddig kell a fiúnak ott ücsörögnie. Hát igazából már elmehetett volna, csak még nem vette a bátorságot kiszakítania magát. Ez valami vicc? Nem. Nem lehetne segíteni neki? Na jó, legyen. Claire ájulást színlel, Jamie kihúzza a szeget. Ha már ennyire jól együtt tudnak működni, el lehetne menni ahhoz a kolostorhoz is, a Fekete Templomhoz, mert Claire persze még mindig nem adta fel, hogy rájöjjön, mi történhetett a gyerekekkel. Pont a legmegfelelőbb ember kíséri el, ugyanis Jamie – akiről megtudjuk, hogy művelt ember, a nevelője latint és görögöt is tanított neki – elmeséli, hogy a kamaszfiúk számára afféle férfiassági próba idejönni, kicsit ugrabugrálni, kiabálni, no meg medvehagymát enni.

outlander_1_3_10.jpg

Csakhogy az ott nem medvehagyma, hanem gyöngyvirág, de nem csoda, hogy nem ismerik a helyiek, nem őshonos, a német szerzetesek hozták magukkal. A mérgezés oka tehát megvan, a gyógymódot is tudja rá Claire, bár kicsit izgul, mert akár balul is kisülhet a dolog. Már ha egyáltalán engedik, hogy a főzetet megitassa a fiúval, ugyanis az atyának újfent nincs más dolga, mint a szenteltvizet locsolni. De most Mrs. Fitz a sarkára áll, és az atyát inti le, jöjjön a másik megoldást. A fiú jobban lesz, a pap ezt persze az ördög művének tartja.

outlander_1_3_13.jpg

Claire és Jamie vallásosság és identitás összefüggéseiről diskurálnak. A nő reméli, hogy házigazdáinak a jóindulatát is elnyerte ezzel. Naná, mondja Jamie, Colum nagyon büszke, hogy ilyen orvosa van, most aztán már a világért se engedné el. Pfff. Ennyit a nagy tervről. Claire letargiába esik, de az este hallott daltól teljesen fellelkesül. Egy nőről szól ugyanis, aki a sziklákon keresztül érkezett, de aztán visszatért kedveséhez. Nocsak, ez valahonnan nagyon ismerős.

Címkék: Outlander
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása