Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Outlander 1x01 - Sassenach

2018. június 12. 15:00 - pethő.anni

Új hogyvót, új író, tessék szeretettek fogadni, a sorozat a világsikert aratott időutazós-történelmi Outlander.

A nyitó képkockákon hegyekkel teli skót tájat látunk, miközben egy fiatal női hang arról beszél, hogy általában egyszerű magyarázata van annak, ha nők néha-néha eltűnnek, s rendszerint hamar elő is kerülnek. Általában. Sejthető, hogy itt nem erről lesz szó.

outlander_1_1_1.jpg

A hang folytatja meséjét, de most már látunk is közben egy fiatal nőt, aki egy bolt kirakatában egy vázát bámul. Minden bizonnyal ő maga a narrátor, mert közben azon lamentál, hogy még soha nem élt annyi ideig egy helyen, hogy saját vázája legyen. Megtudjuk, hogy fél éve ért véget a II. világháború, s rögtön jön is egy flashback, a szinte minden háborús filmben szokásos jelenet: a nő harctéri nővérként épp egy katona combjában turkál, sok gyors kameraváltás, még több vér és szenvedés, majd mit ad Isten, épp véget ér a háború. Kiderül hősnőnk neve is, Claire, aki aztán üvegből pezsgőt kortyolgatva, kissé kívülállóként (idegenként) figyelni a többiek örömködését. Majd visszatérünk a vázabámulós jelenethez, s miközben egy kisvároska főterén sétál végig, még mindig narráció formájában, kissé titokzatosan arról beszél, hogy valószínűleg, ha megvette volna azt a vázát, akkor is úgy alakult volna az élete, ahogy, és hogy nem bánta meg a döntését.

outlander_1_1_2.jpg

A főcím után magasélet a köbön, hősnőnk egy nyitott autóban, korabeli rádiós slágert hallgatva épp második nászútja felé tart férjével, Frank Randallal. Hiába házasok már több éve, a háború miatt alig néhány napot volt idejük eddig együtt tölteni, úgyhogy ez az utazás most egy afféle összecsiszolódás-projekt. A cold openben látott városkába érkeznek, ami valamiféle központja a pogány szertartásoknak. A panziós néni és az Oxfordban frissen katedrát kapó férj ezt át is beszélik becsekkolás közben. Nehéz eldönteni, hogy nekünk, nézőknek tartanak-e gyorstalpalót, vagy a férj szívesen okoskodó jellemére akar-e ez a jelenet rávilágítani.

outlander_1_1_3.jpg

Kiderül, nem véletlenül jöttek épp ide, a férjnek új hobbija van, családfáját kutatja, és nemrég rábukkant egy érdekes ősre. Meglehetősen konzervatív nemi szerepfelfogása lehet ennek a Franknek, szemmel láthatóan szemernyi kételye sincs afelől, hogy felesége is osztozik az ő érdeklődési körében. A házaspár a következő napok egyikét kirándulással tölti, ellátogatnak egy romos várba, ahol nagy szerencséjükre nincsenek szigorú tekintetű teremőr nénik, így egy a múltból ottragadt asztalon Frank megmutathatja az aznap a bugyi viseletéről elfeledkező Claire-nek, hogy milyen nyelvérzéket hozott a házasságba.

outlander_1_1_4.jpg

Ellátogatnak a helyi lelkészhez, Wakefield tiszteleteshez is, aki Franknak segít a családfakutatásban, míg házvezetőnője a konyhában Claire-nek olvassa a jövőt tealevelekből és a tenyeréből. Azt mondja, hogy a hüvelykujj alatti rész formájából látszik, egyik férjének sem lesz majd panasza a házaséletükre, igen, úgy tűnik, hősnőnknek két férje lesz. Az idősebb asszony elágazó életutakat, egymást fedő sztorikat olvas ki a bőrbe ágyazódott vonalakból. Mivel előre tudható, hogy ez egy időutazós sztori, ezek az információk nem igazán lepnek meg bennünket.

outlander_1_1_5.jpg

Ám új információk birtokába jutottak közben a férfiak is, megtalálták Frank ősét, Jonathan „Black Jack” Randallt, aki a környéken állomásozott dragonyos kapitányként, és eléggé sokat szívózott a helyiekkel. Ezt azért tehette meg büntetlenül, mert valószínűleg volt egy befolyásos pártfogója, Sandringam hercege. Míg Randallék a tiszteletesnél időznek, megtudhatjuk, mit jelent az epizód címe: a skótok hívják így (idegennek) az angolokat.

outlander_1_1_6.jpg

 Este Claire épp lefekvéshez készülődik, Frank pedig hazafelé sétál az esőben. Felfigyel egy teljes skót díszöltözetben a panzióbeli ablakukat figyelő férfire, de mire megszólítaná, a fura alak különös módon eltűnik. Frank kérdezősködni kezd, hogy is volt a háború alatt, Claire sok skótot ápolt-e, nem melegedett-e kicsit jobban össze valamelyikükkel, aki most a békében igyekszik az asszonyt megtalálni? A férfi kérdése tényleg hátsó szándék nélkülinek tűnik, de Claire felhúzza magát. Most jöhetne az az bizonyos összecsiszolódás, egymás megismerése, kicsit beszélgetni a múltról, de helyette újfent érkezik az álmegoldás: a szokásos szex.

outlander_1_1_7.jpg

Éjszaka Frank boszorkányokat akar látni, így elmennek egy Craig na Dun nevű sziklacsoporthoz. Jönnek is a helyi lányok és asszonyok lámpásokkal a kezükben, s az olimpiai bajnok szinkronúszó válogatottat is megszégyenítő módon mozdulataikat precízen összehangolva táncba kezdenek a kövek között. Claire délután visszamegy a kövekhez, mert reggel látott ott egy érdekes virágot – ő ugyanis a botanika iránt érdeklődik. A búcsút a férjtől lassított felvételen látjuk, így sejthető, hogy hősnőnkkel most fog valami különleges történni. A szikláknál baljós szél támad, erősödik a zümmögés, Claire pedig úgy érzi, olyan ez, mint amikor egyszer egy balesetet szenvedő autó hátsó ülésén csicsikált édesdeden.

outlander_1_1_7_1.jpg

Claire a következő képen hanyatt fekszik a kendőjén, kinyitja a szemét, majd a ruhadarabot elhagyva rohanni kezd, de rögtön gyanúsan másnak tűnik a hely, sűrűbb a növényzet, nincs aszfaltút és az autó is eltűnt. Ellenben felbukkan két vörös kabátos katona, valamint puskadörrenés is hallatszik. Mi ez? Filmforgatás? Vagy valami hülye vicc? Frank? Te öltöztél be az ősödnek? Nem, asszonyom, én nem vagyok Frank, mutatkozik be a vörös kabátos, én Jonathan Randall kapitány vagyok. (Mindkét Randallt ugyanúgy Tobias Menzies alakítja). A férfi rögtön a tárgyra tér, a lehető legegyszerűbb módon meg szeretné tudni, kicsoda a nő, és miért futkos egyedül az erdőben illetlen öltözetben. Érthető, Claire 1945-ös divatú délutáni vizitruhája más korokban még alsószoknyának is kevés lett volna. Viszont drága árunak néz ki, a nő meg makulátlan, finom bőrű nőszemélynek, a kapitány tehát arra saccol, hogy kurtizánnal van dolga. Esetleg kémmel. Ezt eldöntendő kicsit erőszakoskodni kezd vele.

outlander_1_1_9.jpg

De nem sokáig, mivel Claire-t egy skót férfi, valami olyasmit üvöltve, hogy druidák, elragadja és ellovagol vele egy kunyhóhoz, ahol további higiéniai jellegű aggályoknak okot adó torzonborz vademberszerűségek vigyorognak a nőre. Van köztük egy ápoltabb is, magas, rendesen nyírt szakállú és fehér inges – később kiderül, hogy Dougalnak hívják –, aki egy fokkal bizalomgerjesztőbbnek tűnik. Először Claire kiléte felől érdeklődik (a nő a leánykori nevét, Beauchamp, mondja be), majd helyrerakja az erőszak lehetőségét fontolgató többieket: nem komálja az erőszakot, meg amúgy sincs idő erre. Ugye, hogy tök rendes? 

outlander_1_1_10.jpg

Ezalatt hátrébb, a tűz mellett egy fiatalabb férfi ül, szemmel láthatóan kificamodott vállal, ezt pedig Claire hivatott helyretenni. Milyen jó, hogy ápolónő  volt izé, lesz a II. világháborúban! Közben a fiatalember, akit amúgy Jamie-nek hívnak, rettentő jelentőségteljesen néz Claire szemébe. Sanszos, hogy ezek ketten hamarosan teljes hevülettel belevetik majd magukat egy igazi összecsiszolódásba.

outlander_1_1_11.jpg

A fiú válla a helyére kerül, a tekintélyes, tiszta ingű férfi pedig kiadja a parancsot, akkor már indulhatnak is. Claire-t természetesen Jamie-vel közös lóra ültetik. Napközben eszébe jut, amit Frank mesélt az angolok rajtaütési szokásairól, még épp időben, mert így újdonsült ismerősei felkészülhetnek rá. Claire megpróbál elszökni, Jamie hamarosan útját állja. Újabb éjszaka, újabb lovaglás, Jamie ledől a lóról, nem szólt a lőtt sebéről, s elég sok vért vesztett. Claire érdekes káromkodások („Jesus H. Roosevelt Christ!”) közepette fertőtlenítőt kér, az meg ekkoriban (igaz, még nem tudjuk pontosan, mikor) az alkoholon kívül nem sok minden más lehetett. Skótok között van, ez nem lesz gond. A műtét sikerül, mehet mindenki vissza a lóra, folytatódik az éjszakai kalandtúra. Ha ez a Jamie gyerek ezt túléli, én bátran beengedném egy magyar kórházba is.

outlander_1_1_12.jpg

Reggelre a kis csapat megérkezik Leoch várába, igen, pont oda, ahol az epizód elején Frank nyalakodott felesége combjai közt. Az épület most természetesen épségben áll, és katonák/felföldiek tanyáznak.

Címkék: Outlander
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

julie0812 2018.06.14. 11:12:47

Jajj de jó, köszönjük szépen! :)

hopp! (törölt) 2018.06.14. 23:41:40

ehhe! jaj de olvasni fogom, amit láttam!

(főcímzene legyen már itt, már csak a nyelvezete miatt is)

m.youtube.com/watch?v=-zQoQ1ckFxI

Púszyk!

Gabba 2018.06.16. 18:11:09

már szemeztem egy ideje a sorival, és most, hogy van róla hogyvolt, belekezdtem

jó lett a poszt, szerintem azt még meg lehetett volna említeni, hogy Claire úgy került át a múltba, hogy megérintette az egyik zúgó sziklát - végül is ez kulcsmozzanat

az milyen vicces volt már, amikor Claire jódról, baktériumokról, miegyébről beszél a skótoknak, azok meg csak értetlenül pislognak. amikor viszont alkoholt kér a fertőtlenítéshez, akkor megkönnyebbülnek, hogy mégis van olyan kifejezés a nő szókincsében, amit ők is ismernek, és boldogan előkapják a kulacsokat :)

pethő.anni · https://hogyvolt.blog.hu/tags/Outlander 2018.07.04. 19:31:56

@Gabba: hogy haladsz vele? pont azért nem reagáltam a kommentedre, mert még véletlenül sem szerettem volna spoilerezni, de ha esetleg megtorpantál volna, mondom, hogy pont az általad is emlegetett jópofa skót mellékkarakterek simán átlendítenek a holtpontokon. ;)

Gabba 2018.07.05. 19:55:21

@Pethő Anni: úgy haladok, ahogy te írod, nem sietek előre
bejön a stílusod meg a nem harsány, de tettenérhető humorod :)

klassz a sori, pont ilyenre számítottam, ráadásul felirattal nézem, úgyhogy nemcsak a skót mellékkarakterek jópofák, hanem az akcentusuk is (már amikor értem, mit mondanak :)

pethő.anni · https://hogyvolt.blog.hu/tags/Outlander 2018.07.17. 10:48:19

@Gabba: én direkt meghallgattam ezeknek a szép szál "szoknyás" legényeknek a saját hangját, nyilván sejthető, hogy amúgy nem így beszélnek, de azért akadt kisebb meglepetés is

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2018.11.25. 22:28:53

Na, végre, végre megnéztem az első részt, így elolvashattam a hogyvoltot is. Király lett, a magyar kórházas poén olyan "sírva vigadós".:D

Gondolom, te angolul nézed, én most családdal együtt szinkronizáltan nyomtam, így feltűnt, hogy a panziós néninek magyarázós rész így is angolul volt, vagyis kivágott jelenet lehet. Feltehetően a készítők is úgy érezték, felesleges okoskodás/nézőokítás.

Amúgy a sorozat ígéretes, már a főcímzene is roppant hangulatos. Remélem, tudok rendesen haladni, és nem kell ennyit várnom, mire újra olvashatlak ebben a témában (is).:)

mézescsók 2018.11.26. 09:07:24

Melyik csatornán megy? Kapcsolódnék.

pethő.anni · https://hogyvolt.blog.hu/tags/Outlander 2018.11.26. 10:49:53

@mézescsók: Én csak a szinkronizálatlan lehetőségről tudok mit mondani: Netflix.
Aki elég mohó, még idejében felzárkózhat a friss részekhez (most tart a 4. évad 4. résznél)

mézescsók 2018.11.26. 17:20:47

@pethő.anni: Kösz, megpróbálkozok vele.
süti beállítások módosítása