Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A szolgálólány meséje 2x01 - June

2018. május 03. 09:00 - hektor_

Visszatért a képernyőkre az egyik legmegosztottabb nézőközönséggel bíró sorozat: a publikum egyik fele a rémesen nyomasztó világkép ellenére rajong érte, míg a másik fele a sorozatban megjelenő társadalmi kérdések létjogosultságáról fröcsög habzó szájjal. A kasszasikerként számon tartott könyvadaptáció első évada ott fejeződött be, ahol az Atwood regény véget ér, lássuk milyen rémálmokat tartogatnak a továbbiak.

A nettó kettő és fél perces előző évad hogyvoltja után ott folytatódik a sztori, ahol abbamaradt: June a fekete furgon hátuljában hűsölve bizakodva várja, hová viszik, azonban mikor kicsapódik az ajtó, barátok helyett csaholó vérebek, reszkető szolgálólányok és egy szájkosár várja. Az asszonyokat egy karámon át egy stadionba terelik, a szabadulás reménye gyorsan szertefoszlik: ahogy megpillantják a felállított bitót, már húzzák is a nyakukba a kötelet – a biztos halál előtti percekben kiváló a zeneválasztás, a jelenet pedig elképesztően hiteles - feláll a karomon a szőr ahogy Offred barátnője összepisili magát félelmében. A tekesek vezetője elüvölti magát: „Az Ő keze által!”, majd jelet ad az akasztásra, de a lányok alatt a talaj nem nyílik meg, viszont begrasszál a focipályára Lydia néni és magához ragadja a mikrofont. Erős lecke.

h1_1.png

Flashback: Reggeli indulás családi körben, June kéri a férjét hogy írja alá a fogamzásgátlója receptjét, a hozzájárulása nélkül ugyebár nem lehet kiváltani – az ajtóban végül friss szerelmesként turbékolva megtárgyalják a család kibővítését, nem kell a pirula.

h3.png

A szolgálólányok a szakadó esőben állva egy követ tartva a jobb kezükben hallgatják Lydia néni tirádáját arról, mennyire el vannak ők kényeztetve, amiért a szabad akarat gondolatával kacérkodtak. A néni nyomatékul oda-odabök egyet a sokkolóval a vizes ruhájukba, Offred is kap az isteni figyelemből, mígnem az asszonyhoz megérkezik az infó hogy a lány terhes, tán nem kéne árammal erősítgetni tovább a méhfalát. Vacogó fogakkal kántálás, Offredet bevezetik a melegre, Lydia néni meg beekizve szalad húzni a harangot, majd az ebédlőben kacarászva magyarázza a lánynak, hogy semmi értelme az erőfeszítéseinek, utalva a kövezős botrányra:

- Janine nem „semmi”.

- Úgy véled jót tettél vele? Gyorsan Isten országába juthatott volna, a barátai közé.

- A barátok nem kövezik halálra egymást.

h5.png

h4.png

Offred tovább dacol, nem eszi meg amit eléraktak, a néni kiosztja: minden lány aki nem vágott egy sziklát a félszemű bolond halántékának, megbánja azt is hogy valaha megszületett, persze te nem, te terhes vagy, így hát védett – könnyű úgy nagypofájúnak lenni, hogy más faszával vered a csalánt. A néni elvezeti egy sötét szobába, ahol láncon tartanak egy terhes szolgálólányt, mert lefolyótisztítót ivott hogy véget vessen a rabszolgaságnak – Offrednek rögtön megjön az étvágya, a képváltást követően már szorgalmasan kanalazza a levest, míg bevezetik a többieket. A lányokat felállítják tornasorban vele szemben, majd Ofrobertet betessékelik a menza kínzókamrává kialakított konyhájába, és meggyújtják az odabilincselt keze alatt a gázt. Offred tovább kanalazgat.

h6.png

h7.png

Flashback 2: June-t felhívják Hannah iskolájából, lázas a gyerek, nem értünk el időben, a hatályos jogszabályok szerint átpateroltuk a kórházba. June bemegy az említett egészségközpontba, ahol elkapja a szociális munkás és úgy csűri-csavarja a beszélgetést, hogy a végén az jön le, June megnyerte a világ legrosszabb anyája címet, amiért hőemelkedéssel is elküldte iskolába a lányát, ennek díjazásában pedig akár el is vehetik tőle a gyereket kiskorú veszélyeztetése miatt.

Nőgyógyásznál vagyunk, Türkiz mérgében összeszorított fogakkal közli Offreddel, hogy vége az engedetlenségének, nem tűr a jövőben semmiféle kihágást.

Ne húzza fel magát, Serena. Tudja, árt a babának.

Vizsgálat, ultrahang képek, éretlen csikóként elnevetem magam a „petezsák” szón, láss csodát: Mr és Mrs Waterford, itt a gyermekük! Öröm, boldogság, a házaspár és az orvos el, bejön egy asszisztens aki elköszönéskor a nevén szólítja June-t, aki erre egy piros négyzettel jelölt kulcsot talál a csizmájában. Felgyorsulnak az események, a kulcs illik a zárba, az útvonal hogy merre szaladjon szintén piros négyzetekkel van jelölve, futás egy sötét folyosón, melynek végén a lány beugrik egy hentespultnak berendezett furgonba.

h8.png

Ifjabb Voldemorték kiadták a keresést, a lány a malac és kecsketetemek között üdülve felidézi a napot, amikor kihirdették a hadiállapotot. Megérkeznek, a hentes beengedi egy épületbe és elbúcsúzik azzal hogy majd jön érte valaki: az a valaki nyilván a Waterford ház sofőrje, gyermekének apja lesz. Ruhacsere, hajvágás, az előző 40 percben látottak alapján két ízben szavaztam már a legnyomasztóbb jelenetre, de a java még csak most jön: a lány elégeti a ruháit, majd egy csapdába esett farkas bátorságával vágja le a saját füle felét, és dobja a tűzbe a benne lévő nyomkövetővel együtt.

h9.png

Ütős nyitás, azt mondom.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kulics 2018.05.03. 11:34:09

Akasztási szakértőként hibásnak látom a filmben, hogy nem húzták szorosra a nyakukban a kötelet. Ilyen lazára hagyva ki tudja csúsztatni a hurokból a fejét és kiszabadul. Ebből lehetett előre látni, hogy kamu lesz az akasztás.

Corvus69 2018.05.03. 21:07:47

Kevés ennél unalmasabb sorozat van.

Lassabban teeeeé! 2018.05.03. 21:16:28

Látom megfogtad a lényeget....

tibor és klára 2018.05.03. 21:31:21

@Kulics: ha te ebből láttad előre, hogy nem végzik ki őket...

Jakab.gipsz 2018.05.03. 23:43:09

Nem unod még, ezt a műveletlen kétbites bunkóknak készült plagizált ötleten alapuló, manipulatív tanmesét elő ráncigálni.

Kulics 2018.05.04. 08:08:25

@tibor és klára: a kivégzés nem illett volna a film dramaturgiájába sem, ráadásul ezek a szolgálólányok az ottani társadalom legértékesebb tagjai, mert csak ők tudnak szülni. Nekem egyértelmű volt, hogy csak megfélemlítés zajlik. Főszereplőket nem végeznek ki egy éved elején, ugyebár.

BéLóg 2018.05.04. 12:36:01

Az a bajom ezzel a qrva liberális sorozattal, hogy bár VAN a világban olyan teokrácia, ahol a nőknek lófasz joga sincs, fekete zsákban kell lenniük, életük, vagyonuk, nem tanulhatnak, nem vezethetnek autót, el kell tűrniük általában még három feleséget és BÁRMENNYI szexrabszolgát.
De Amerikában valami "keresztizésesborzalmadályos" rendszer alakul ki, hát tényleg, igen, ez aztán a lehető legvalószínűbb.
A Zemberek meg csámognak és csognak azon hogy igen, hát tuggyuk , sötét középkor meg bsozorgányégetés meg úszik-e a vizen, ha nem akkor kacsa. Vagy fa.
Engem meg gyíkká változtatott, de már elmúlt.

Thomas Dantes 2018.05.05. 15:34:12

@Kulics: Hallod. Akasztási szakértőként próbáljuk már ki. Felakasztalak, és meglátjuk hogy húzod ki a fejed. Ha nem sikerül és megdöglesz, hát istenem. Még se vagy szakértő. Na? Kipróbáljuk? Vagy csak a fotelból vagy okos:

Thomas Dantes 2018.05.05. 15:47:10

@BéLóg: Igen érdekes ez...szóval például ha engem egy sorozat nem érdekel, nem nézem. De nem vált ki belőlem dühöt. Ellenben a te fajtádat valami oknál fogva baromira dühíti.

Miért? Mi az hogy liberális sorozat? Ennek eleve semmi értelme, mitől liberális? Ja mert hülye vagy , és fingod sincs a szó jelentéséről, csak ez egy szitókszó a ti ostoba fejetekben, amit mindenre rá lehet húzni...szánalmas.

Treff Bubi 2018.05.06. 01:06:38

1. Az első évad elvileg a regény alapján készült. Akkor a regény ott ért véget, ahol a sorozat? Mert nekem nagyon elvágottnak tűnik.
2. A fényképezés megint borzalmas, June arcán számolgathatjuk megint a pórusokat premier plánban. Elizabeth Moss szerintem remek színésznő, de nem kéne minden epizódban kitölteni a fejével a képernyőt.

Kulics 2018.05.06. 08:17:54

@Thomas Dantes: egyik fotelkommentelő megvádolja a másik fotelkommentelőt azzal, hogy fotelkommentelő. Brávó!

hektor_ 2018.05.06. 10:25:29

@Treff Bubi: jaja, igy van vege Offred sztorijanak a konyvben, nem derul ki, vegul is mi tortent vele

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.05.07. 14:31:59

@hektor_: A könyvben ráadásul ezután jön egy majd fél ezer éves időugrás. És az az utolsó fejezet.

hektor_ 2018.05.07. 14:35:59

@Prof. William: Jogos, nem tudtam hogy kitérjek-e erre, nekem anno a könyvben sem volt teljesen világos az időugrás-rész, azért tereltem az "Offred sztorija" dumával :D
süti beállítások módosítása