Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Terror – 1X03 – A létra

2018. április 13. 09:00 - Bruti

1847 nyarán járunk az Erebus és Terror már lassan egy éve vesztegel jégbe fagyva és rohadtul nem úgy néz ki, hogy az idén mennek valahová. Legalábbis hajóval biztosan nem, a gyaloglás, meg nem tűnik nagyon biztonságosnak, mert valószínűsíthető, hogy a múltkori jegesmaci ott kórincál a környéken.

vlcsnap-00008.jpg

Amíg az őrök kint lesik a megvét, a két tengerész összecsomagolja az öreg eszkimó testét. Sok furcsa faragott tárgyat találnak nála, de Goodsir javaslatára visszateszik a ruhájába. A maradékot elviszik az eszkimólányhoz, de az nem elégszik meg annyival. Szerintem pont azokat a furcsa figurákat követeli, de hiába. A hajón úgy döntenek, hogy eltemetik az öreget, a lányt meg elengedik, hisz nem tartozik közéjük. Franklin reggelije közben visszaemlékezik az indulásuk körülményeire. Az egyik magas rangú tiszt nem nézte jó szemmel az expedíciójukat, szerinte csúnya kudarc lesz, ha nincs semmilyen tervük arra, ha netán jégbe fagynának. Akkor túlságosan is magabiztos volt, úgy gondolta 3-5 évig is kihúzhatják a hajón. Hajtotta a becsvágy, amire a felesége is rásegített, mert folyamatosan azt sulykolta, hogy a többi arktiszi kutató csak irigy rá, amiért most előtte a nagy ehetőség. Az eszükbe sem jutott, hogy talán a tapasztalat beszél belőlük. Crozier érkezik az Erebusra, hogy engedélyt kérjen egy expedícióra. Ez már nem kutatás lenne az olvadás után, hanem konkrétan segítségkérés. Franklin viszont sokadjára is bizonyítja szűklátókörűségét és kategorikusan elküldi Croziert a picsába az ötletével együtt. Neki most Gore hadnagy temetésére kell koncentrálnia.

vlcsnap-00011.jpg

Crozier nem adja fel, szól Blanky-nek, hogy szedje össze a nyolc legerősebb emberüket, mert mindenképpen útnak indulnak, még akkor is, ha ezért a fejét veszik. Ő maga fogja vezetni az expedíciót, amit vadászatnak álcáznak. És, ha már vadászat: Franklin felállított egy vadász alakulatot, amitől azt reméli, hogy elkapják a környéken kolbászoló medvét. Meglátogatja őket, hogy készítsenek néhány közös fotót, meg bátorítsa őket egy kis piával.
Hickey összefut Irving hadnaggyal, és megköszöni neki, hogy nem köpte be őket, a múltkori kis meleg kalandja miatt. De Irving nem jófejségből segített, és ennek hangot is ad. Szerinte kurvára meg kéne húznia magát az írnek, mert isten itt különösen figyeli. Hickey meglátogatja a volt szexpartnerét, és számon kéri, hogy miért őt állította be a nagy csábítónak, de csak az van, amire számítani lehetett. mindenki védi a saját seggét a korbácsütésektől.

vlcsnap-00013.jpg

Crozier az útja előtt úgy dönt, levelet ír Franklinnek, amiben megírja, hogy lemond a Terror kapitányi posztjáról. Franklin közben búcsúzkodik a vadászaitól, de azok ráveszik, hogy maradjon még velük, hátha ő lesz az, aki kilövi az medvét. Ez tetszik a kapitánynak, így marad még velük, ami egészen addig tök jó ötletnek tűnik, amíg a medve meg nem támadja őket. Persze nem onnan, ahol várják, hanem a fejük fölül támad és kirántja az egyik embert a sátorból. A katonák tüzet nyitnak a jó Franklin meg inkább menekülőre fogja. Elindul az Erebus felé, de nem ér el odáig, mert valami megragadja a lábainál és visszahurcolja a vadásztábor felé. Végigvonszolja a jégen, majd odalöki a lék mellé. Ekkor már hiányzik az egyik lába tőből, így nagyon nem megy sehová, de lehetősége sincs rá, mert ez a „medve” belöki a lékbe. Fitzjames és katonái ekkor érnek oda, de már csak a kapitány letépett lábát találják meg, így hiába bámulnak a mély lékbe, kijelenthetjük, hogy mától Crozier az expedíció vezetője.

vlcsnap-00014.jpg

Miközben Goodsir nagy gonddal koporsóba helyez Franklin földi maradványait, azaz a jobb lábát, a tengerészek azon agyalnak, hogy miért a vezetőket viszi el a medve. Az egyik idősebb nyugtatja őket, hogy ez csak egy vadállat, neki a gyilkolás a lényeg, de ez nem nyugtat meg senkit sem, ezért éneklésbe fojtják a félelmüket. Crozier nem késlekedik sokat, utasítja Blanky-t, hogy szedje össze az embereket és készítse fel őket a mentőexpedícióra. Fitzjames kiakad, hogy Franklin nem ezt akarta, de sok szava már nincs, hisz új vezetőjük van.

vlcsnap-00015.jpg

Másnap reggel a két hajó legénysége felsorakozik a temetésre, ahol az összes halottjukat felravatalozták. Crozier végül Franklin beszédjét olvassa fel a saját temetésén a bibliai Jákobról és annak létrájáról. A végtisztesség után útnak indul az expedíció, amit a sajnálatos események után már nem Crozier vezet, neki maradni kell, hogy összetartsa a legénységet.
A befejező kockákon az eszkimó lányt látjuk, ahogy egy csinos kis igluban élezi a kését. Kintről nehéz lomha lépéseket hall, majd valami beszuszog a bejárati nyíláson. Furcsa, medveszerű hangokat ad ki, de nem támad, hanem odébbáll. A lány pár perc után óvatosan kimerészkedik, de az „állat” már nincs sehol, viszont egy elejtett fóka vár rá az iglu előtt. No, ez érdekes lesz!

 

 

Címkék: the terror
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.04.13. 09:27:35

Jó rész volt a harmadik is. Azóta a könyvet is ksierült beszereznem.

"mindenki védi a saját seggét a korbácsütésektől."

A haditengerészetnél a szodómiát (akkoriban így nevezték) elméletben halállal büntették. Gyakorlatban a kapitányon állt a dolog.
Persze az az akkori angol társadalomban a homoszexualitás az egyik legszörnyűbb bűnök egyike volt, szóval a büntetés az esetek 80%-ban halál volt.
Volt olyan kapitány aki "csak" korbácsolással büntette az ilyet de a büntetés 500! korbácsütés volt ami gyakorlatilag szintén halálos ítélet.
Persze volt aki elnézőbb volt -főleg ilyen hosszú expedíciókon- de pl Sir John tuti hogy akasztott volna. Crozier talán csak megelégedett volna némi -nem halálos- fenyítéssel.

Mellesleg az önkielégítés is elég komoly bűnnek számított akkoriban de azért "csak" 10-30 korbácsütés járt.

A kapitány halála meglepett. Ciarán Hinds a Róma óta hatalmas kedvenc és reméltem hogy több szerepe lesz ennél, de ezek szerint ennyi volt.
Utólag könyvet olvasva ott is rövid életű. A 710 oldalas könyv 100 oldala körül már nincs az élők sorában.

RTB 2018.04.13. 10:36:23

nekem ez a rész kicsit csalódásnak tűnt, amikor néztem, a nyitó duplarész magasra tette a lécet. Most így olvasva a HV-t, azért mégis voltak itt izgalmak. Crozier helyzete több, mint szívás, a Jared Harris szerintem nagyon jól hozza a gyomorgörcsös, aggodalmaskodó, erőlködve erőt mutató, majd lassan leépülő figurát. Nekem ő a kedvencem Goodsir mellett.

Azt viszont nem értem, hogy a végefelé Hickey azt mondja egy társának, hogy kimegyek az árnyékszékre. Erre odamegy a "szexpartnere" ágyához és "rász@rik" Ezt jól értettem? Ennek mi volt az értelme?

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2018.04.13. 12:45:09

@RTB: Hát valahogy ki kellett baszni a képmutató paraszttal, de, hogy ez miért volt fontos részlet, azt még én sem értem :D

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2018.04.13. 12:54:05

@Prof. William: Franklinnek azért reszeltek, mert az életben ekkor tájt halt meg. Persze nem így, hanem valószínűleg valami betegségben, tbc, skorbut, vagy hasonló :)

RTB 2018.04.13. 12:55:20

@Bruti: nem a szexpartnere ágyát szarta le? Én azt hittem:)
Micsoda dilemmák!:) lehet, hogy később jelentősége lesz

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.04.13. 14:39:12

@Bruti: Igen +ahogy írtam a könyvben is már az elején beadja kulcsot, mint a valóságban is.

Ha csak a fele benne lesz ebben a sorozatban ami az expedícióval -a valóságban- történt ezután akkor mondhatjuk úgy, hogy olcsón megúszta. Pedig ő vezette bele a lekvárba az egész expedíciót.

Crozier nem annyira gyomorbajosnak tűnik nekem, inkább olyannak, mint aki realista és a hurrá-optimista kapitánnyal és elsőtiszttel ellentétben már sejti, hogy mekkora kulimászba keveredtek.

Ez a Hickey valami nagy szarkeverőnek tűnik a jövőre nézve. Gondolom valahogy árnyalni kellett karakterét az ágyrasszarással. Bár azt nem értem hogy miért.

Amúgy könyvben a "szexpartnere" kb Flinsotne Frédi szintjén van mint kinézetben mint IQ-ban. A sorozatban lényegesen okosabb karaktert csináltak belőle. :)
süti beállítások módosítása