Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Alienist 1x10 - Castle in the Sky (évadzáró) (18+)

2018. április 09. 13:00 - AaannnaaA

Másnap fedezik fel az újabb holttestet – miután Joseph eltűnt, John szívből aggódik, hogy ő az áldozat, de nem. Eszerint a fiút vagy élve vitte el, vagy ha megölte máshol van a teste. Sara tájékoztatja a rendőrfőnököt a fejleményről, illetve arról, hogy a polgármester kéri, ne jelenjen meg nyilvánosan, mert az olaj lenne a tűzre. Roosevelt amúgy is elég elkeseredett az újabb eset miatt, a hírektől sem lesz sokkal boldogabb.

Hősnőnk ezután a főhadiszállásra megy, ahol John egyedül tobzódik az önsajnálatban. Joseph miatt elkeseredett, bánja, hogy nem tett többet a fiúért. Elmereng kissé, majd témát vált és szerelmet vall a nőnek. Sara először leinti, aztán csak elfogadja a csókot.

1_1.jpg

1_2.jpg

A pillanat varázsát Roosevelt megjelenése zavarja meg, aki újabb hírek és Laszlo után érdeklődik. Említetthez végül hősnőnk maga megy el, akit végre beenged a lakásába. Még mindig borzasztóan el van kenődve szerelme elvesztése miatt.

A beszélgetést kölcsönös bocsánatkéréssel kezdik, aztán Kreizler elmeséli hogyan nyomorította meg dühében apja a bal kezét. Válaszul Sara bevallja, hogy mikor az ő apja sikertelen öngyilkossági kísérlete után haldoklott, segített neki újból meghúzni a ravaszt. Na igen, keveseknek adatik meg, hogy átlagos családban nőjenek fel, ugye. A beszéd jót tesz a gyászolónak, ráveszi magát, hogy újra munkába álljon.

2.jpg

Először is megtekinti a legutolsó tetthelyet, amiben a fürdő egyik dolgozója van a segítségére. Próbálja rekonstruálni az eseményeket – nagyjából helyesen következtet arra, ami történt.

Később az Isaacson tesók kíséretében felkeresi Beecham lakhelyét. Gondolom a gyilok már nem jár ide vissza, akkor nem szambázhatnának ki és be. Szobája falán megtalálják a város csatornahálózatáról készült térképet – emlékszünk ugye, arra már rájöttek, hogy a víz fontos szerepet játszik a rituáléiban. A nyomozók arra tippelnek, hogy miután a tetőket figyelik, ezért Beecham újabban a csatornában közlekedik. Kreizler kéri, hogy pillanatra hagyják magára. Mikor megtörténik lefekszik a tag ágyába, így próbálva meg beleélni magát a gondolataiba.

3_1.jpg

3_2.jpg

Végre látjuk Josephet is – életben van (ami azért külön öröm, mert a könyvben ő az egyik áldozat), Beecham tartja fogva. A gyilok épp most érkezik, zsákban cirmos bundást hozott. Sok köszönet nincs benne: megmutatja, visszagyömöszöli, aztán falhoz bassza párszor, míg kimúlik. Baszki, ez most mire volt jó? Vajon Lajos2-nek is ez lett a sorsa? (Kis kitérő: Lajos1 viszont él és virul, múlt hétvégén csekkoltam. A motorja is hibátlan, pöccre indul.)

A főhadiszálláson Sara elmondja Rooseveltnek a csapat vízzel kapcsolatos elméletét, és egyben a segítségét kéri. Szerintük Beecham a térkép alapján választja ki a következő tetthelyet, és miután néhány nap múlva Keresztelő Szent János ünnepe jön (akinek élete extrán kapcsolódik a vízhez, ugye), nem ártana az általuk vélt helyszíneket rendőri felügyelettel őrizni.

4_1.jpg

4_2.jpg

Apró közjáték: a városban Marcus összefut Estherrel, a lánnyal, akit eddig nyehegtetett, most meg már nem. A nő elmondja, hogy nem azért volt vele, mert apát akar a gyerekének, hanem társat magának. De nem vár mást, csak maradjanak ismerősök, az is elég. Marcusra hatnak a hallottak, később felkeresi a nőt, és elnézést kér a korábbi elhanyagolásért.

John arra tér haza, hogy Laszlo szórakoztatja nagyanyját a gyilkosság részleteivel. Kissé kiakad, de az öreglány legyint: jól bírja az ilyen sztorikat. A doki amúgy azért jött, hogy meghívja barátját a kövi gyilkosság várható estéjére (azaz Keresztelő Szent János ünnepére) operába. John értetlenkedik: aznap este millió dolguk lesz, nem kéne operába menni! Kreizler leinti: mostani helyzetükben a látszat is nagyon fontos.

5.jpg

A gyilkosság estéjén tehát a fiúk tényleg az operában teszik tiszteletüket. A szemközti páholyból Byrnes ex-rendőrfőnök figyel ádázul – így már érthető Laszlo kérése, hogy jelenjenek meg. Bármi lesz is az este későbbi részében, nekik alibijük van: itt voltak, nem a gyilkos után szaladgáltak. Az előadás csúcspontján aztán észrevétlenül távoznak, mire Byrnes észreveszi, már messze járnak.

A rendőrség figyeli a kiemelt helyeket, ahol Beecham megjelenése várható (sőt a csapat többi tagja is ezeknél van), Kreizlerék azonban nem ide indulnak. John a kocsiban jön rá, hogy más az úti céljuk, Laszlo pedig elismeri, hogy mindenkit átvert: gyanítja, hogy máshol lesz a mai esti esemény. (Egyelőre csak tippelni tudok miért a hazugság, de majd kiderül.) Kísérő nélkül így sem maradnak, tudtukon kívül Connor százados követi őket.

Sara hamar gyanút fog, hogy a fiúk nem fognak jönni, ezért Marcust kéri, hogy mesélje el mit vizsgált a doki Beecham lakásán. Így kerül szó a térképre – még jó, hogy a nyomozónál van, át is nézik menten. A nő megsejti a valós célpontot (és elindul oda), mi pedig már látjuk is: Johnék a helyi víztározóhoz jöttek. És jól tippeltek, mert a gyilkos már bent van, na meg Joseph is, úgy látszik ő lesz az újabb áldozat (legalább becserkésznie ma nem kellett senkit).

Ők is bemennek – a víztározót övező falakban járatok vannak, itt állnak neki Beecham-et keresni, ami nem kis munka ekkora területen. Viszonylag hamar szerencsével járnak, mert Joseph segítségért kiabál, ezért a hangja után indulnak. Beecham ugyan elnémítja, de addigra már a nyomában vannak.

7.jpg

7_2.jpg

Pár perc múlva ráakadnak az eszméletlen fiúra, ám a tettes nincs sehol. Laszlo nem túl praktikus módon elcsatangol társától, meg is lesz a jutalma egy jókora ütés képében, melyet a gyilkostól kap. John megérzi a veszélyt, barátja keresésére indul, aminek következtében ő is Beecham karjába fut, aki ennek örömére párszor a falba kólintja a buksiját. Mármint sajna nem a sajátját, hanem Johnét.

A doki magához tér, így a rosszarc visszatér hozzá, hogy kicsit megszorongassa. Hősünk próbál a lelkére beszélni – valódi nevén, Japethnek szólítja –, de csak annyit ér el, hogy pengét ránt és az arcához tartja. Szerencsére nem vágja ki a szemét, mert közönséget szeretne magának. Kreizler tovább próbálkozik, de a gyilkos szerint egyáltalán nem érti a motivációit (nem, nem az anyját próbálja újra és újra megölni a gyerekek képében), úgyhogy véget vet a beszéd-kísérletnek, és inkább újra a karjába veszi Josephet.

8_1.jpg

8_2.jpg

Ekkor ér ide Connor százados, és teketória nélkül hátba lövi Beecham-et. A férfi nem hal meg, de elejti a gyereket, nélküle vonszolja magát tovább. Nemes tettről azonban Connor esetében nem beszélhetünk, ex-rendőrünk ugyanis Laszlo ellen fordítja fegyverét, hiszen hőseink kb. ugyanúgy csípik a szemét, mint a gyilkos.

Mielőtt meghúzná a ravaszt, végre betoppan Sara is, így a doki megússza a lövést. Connort nem lehet zavarba hozni, fegyverét a nőre fogja. Hozzá sétál, mond pár nem túl kedves szót, szónoklatának azonban pisztolylövés vet véget: Sara mindig hord magánál egyet, kicsi, női méretben. Sunyiban elővette, és a századoson használta. Mehh!

8_3.jpg

8_4.jpg

Hősnőnk ezután Johnhoz ugrik, aki az ő szavára tér magához, majd egyből Josephez kúszik, és magához öleli kis pártfogoltját. Laszlo a gyilkos után veti magát. Hamarosan megtalálja, de hiába kérdezi motivációjáról, az már szólni nem tud, lelke pillanatokkal később a pokolra jut.

9_1.jpg

9_2.jpg

A csapat a dokinál gyűlik össze, ide érkezik Roosevelt tudakozódni a történtekről. Sara bevallja az igazat, miszerint ő lőtte le a századost. Kisebb meglepetésemre főnöke gratulál neki (kíváncsi vagyok Johnnak ugyanezt mondaná-e).

Kreizler ezalatt az Isaacsonok asszisztálásával felkockázza Beecham agyát, de csalódottan kénytelen megállapítani, hogy semmi látható jele nincs rajta a szellemi deformitásának. Végre kiböki: azért szerette volna, ha a tettes túléli, mert tőle akarta hallani mi késztette gonoszságra.

10.jpg

Nem sokkal később a rendőrség udvarára lovaskocsi baktat be, melyen a gyilkos holtteste fekszik – ezt egy kézzel írt üzenet is megerősíti. Gondolom ezt Roosevelt találta ki.

És hogy ki leplezte le és vonta ki a forgalomból az elkövetőt? Természetesen a hősi halált halt Connor százados! A rendőrfőnök ünnepség keretében adja át érte a kitüntetést az özvegyének… Végülis hőseinket mégsem állíthatja a dobogóra, szinte mindenki ellenük volt a nyomozás hónapjai alatt, nehéz lenne dicsőségüket a semmire sem jutó rendőrök torkán letolni. A Roosevelt által kiagyalt magyarázat még elődje torkán is lecsúszik, legalábbis a ceremóniához jó képet vág.

11_1.jpg

11_2.jpg

A csapat a Delmonico-ban ünnepel közös vacsorán, ahol Laszlo kijelenti, hogy ők most már nem csak ismerősök, hanem barátok is. Ezután titokban, az asztal alatt odaadja Johnnak a gyűrűt, amivel meg akarta kérni Mary kezét – reméli, hogy barátja megtalálja a párját, s neki adja majd.

Nem, John ma este még nem használja fel; mikor a vacsora után kettesben maradnak barátnéjával újra az érzelmekre tereli a szót, ám a nő leinti azzal, hogy csupán a szerelembe szerelmes, nem pedig belé. A férfi nem erőlteti a dolgot, nevet egyet, és vidáman odébb áll.

12_1.jpg

12_2.jpg

Másnap Laszlo elmegy meglátogatni édesapját az elmegyogyóban – az öreg sok vizet már nem zavar, gyakorlatilag egy növény szellemi szintjén leledzik –, talán így könnyebb elmondania ami a szívét nyomja.

Arról beszél, hogy kudarcaiért korábban az apja bánásmódját okolta, de rájött, hogy ha az ember akar, igenis többre viheti, mint amire a természet predesztinálja. Hát így.

13.jpg

Hogyvoltíró a twitteren - további tervek, megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: 18+ The Alienist
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2018.04.10. 10:02:12

Életbe maradtak a főbb karakterek, buktam a lottót ;)
Köszönöm a kiváló HV-kat, és a tűkön ülő kezdő fakír türelmével várom hogy mi lesz a következő :)

Pácsó Ármándó 2018.04.10. 20:24:49

Köszi szépen az egész évadot AaannnaaA, szerintem ez egy jó sorozat volt és szerencsére olyan jól megírtad, hogy megnézés nélkül is tudtam kedvelni.
A velős képért külön köszi! :-)

Gabba 2018.04.10. 22:43:34

tényleg nagyon jó sori volt, igényes alapanyag és képi megvalósítás - na meg hozzá illő hv

@Flankerr: még egy darabig ücsöröghetsz a tűkön, de szerintem megéri várni :)

AaannnaaA 2018.04.11. 09:47:36

@Flankerr: @Pácsó Ármándó: @Gabba: Köszönöm, és azt is, hogy lelkesen olvastatok és kommenteltetek!

A kövi projekt? Háááát, nem is tudom. Szerintetek mi legyen? De gyorsan találjátok ki, mert már vasárnap nekiállnék!

Pácsó Ármándó 2018.04.11. 12:02:40

@AaannnaaA: Dallas, annak sok része van :-)

AaannnaaA 2018.04.11. 12:50:26

@Pácsó Ármándó: Csak ha felét viszed! És Te kezded! :)

Pácsó Ármándó 2018.04.11. 13:14:12

@AaannnaaA: :-))
Legyen akkor más, én már elígérkeztem vasárnapra :-)

Gabba 2018.04.12. 11:05:58

@AaannnaaA: gyüjjön a Homeland, muszáj mindig az RTL-re várni?

AaannnaaA 2018.04.12. 13:57:23

@Gabba: Legyen meg a kedves olvasó akarata! Megbeszéltem a góréval, a közös projektünk után Homeland S05 érkezik.
Egészségedre!

Pácsó Ármándó 2018.04.12. 17:12:10

@Gabba: @AaannnaaA: Lesz közös projektetek Gabbával? Kíváncsivá tettetek!

Gabba 2018.04.12. 19:30:19

@AaannnaaA: na, erre iszom egy konyakot!

@Pácsó Ármándó: beszállhatsz te is, és nem csak kukkolni :)

Gabba 2018.04.12. 20:21:36

@Pácsó Ármándó: ha jól teljesítesz, még árengedményt is kapsz!
sőt, ha addig befejezed a tudodmit, akkor már szinte ingyen lesz :D

AaannnaaA 2018.04.13. 13:09:12

@Gabba: @Pácsó Ármándó: Hm, szóval a legjobbak beszállnak... Jó móka lesz :)
Addig is Ármitól várjuk a befejezést, aztán hajrá!

AaannnaaA 2018.04.13. 13:09:50

@Gabba: Amúgy a Homeland könnyű ígéret, az S05 háromnegyed része már kb. egy éve kész, csak a magyar vetítésre vártam (ami sajna nem lesz). De az olvasói kérés és a góré együttesen meggyőzött, hogy küldjem ki most. Szóval nemsokára olvasható lesz.
Legközelebb majd közösen is iszunk rá egy konyakot, jó? :)

Pácsó Ármándó 2018.04.13. 16:49:39

@AaannnaaA: @Gabba: Előttem is megírhatjátok, ha ellenállhatatlan ihletet éreztek magatokban, majd én becsatlakozom közben. Igazán nem akarlak visszahúzni benneteket, hiszen ismeritek közmondásos szerénységemet!
És egyetértek tanult kolléganőmmel, jó móka lesz! :-)

Gabba 2018.04.14. 09:23:47

@AaannnaaA: ide passzol, küldöm mindenkinek, aki szereti :)
www.youtube.com/watch?v=G_bRm1NZ6ZE

AaannnaaA 2018.04.30. 16:08:20

@Flankerr: @Pácsó Ármándó: @Gabba: Nah, nemcsak Lajos2 tűnt el nyomtalanul a sorozatból, a héten Lajos1 regnálása is véget ért hét év után :( Összetalálkozott egy autóval és ő húzta a rövidebbet.
süti beállítások módosítása