Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Alienist 1x09 - Requiem (18+)

2018. március 31. 15:49 - AaannnaaA

Mary temetésén Laszlo összes barátja részt vesz, de ő csak gépiesen köszöngeti a részvét nyilvánításokat, látszik, hogy teljesen maga alatt van. Johnnak kijelenti, hogy a nyomozósdinak vége, nem akar mások haláláért is felelős lenni. Barátja hiába tiltakozik, az elhatározása megingathatatlan.

A rendőrségen az Isaacson tesók kihallgatják a gyilkosság egyik elkövetőjét, de az csupán szemérmetlenül kamuzik arról, miszerint Mary hívta be őket teázni (igen ő, aki nem tudott beszélni), stb. Marcust testvérének kell lefognia, hogy ne ugorjon a hidegvérű hazudozó torkának.

1.jpg

Ezalatt Roosevelt elődjével, Byrnes ex-rendőrfőnökkel akaszt verbálisan tengelyt, felkeresvén őt törzskocsmájában. Úgy nézem mindenki felelősöket keres, de ezzel előrébb nem jutnak.

Ezt Sara is felismeri, mert rábeszéli Johnt, hogy folytassák a nyomozást. Lehet, hogy nincs hozzá megfelelő szakértelmük, de van egy gyanúsítottjuk, ami azért elég sokat számít. Sikerrel jár, barátja beadja a derekát. Birtokba vesznek egy korábban szalonként működő helyiséget a szegénynegyed közepén, ez lesz az új főhadiszállás. (Tippre azért cserélik le a régit, hogy a történések sűrűjében legyenek.) Nekiállnak átgondolni Beecham ügyét, remélve, hogy nemcsak a motivációira jönnek rá, hanem a lelőhelyére is – csupán 8 napjuk van a kövi vallási ünnepig, amikor sejthetően ismét gyilkolni fog.

2_1.jpg

2_2.jpg

A legkézenfekvőbb ötlettel kezdik: elmennek a népességnyilvántartóba, hogy kikeressék a címét; végülis ismerik a nevét, pontosabban az általa felvett nevet, és csupán hat éve történt a teljes népszámlálás. A neveket tartalmazó könyvek átvizsgálásakor Sara jelentős nyomra bukkan – John Beecham nevére az oldalak alján, vagyis számlálóbiztos volt! Ergo bejárhatott minden házba, megismerhette az embereket, sőt kis odafigyeléssel még az életük egy-egy darabkáját is! Volt munkáltatója – a népességnyilvántartó vezetője – elég jól emlékszik rá arcrángása miatt, tartott is tőle, hogy nem fog bizalmat ébreszteni emiatt az emberekben. Végül más miatt kellet kirúgnia: egy család panaszt emelt, amiért többször visszajárt a lányukhoz.

Míg hőseink nyomoznak, a Kreizler házban nyomasztó a hangulat. Stevie és Cyrus bosszúról vizionálnak, szívesen végeznének Connorral, bár nemtom ehhez a doki mit szólna. Említett ezalatt magányosan ténfereg, és senkinek nem nyit ajtót.

3_1.jpg

3_2.jpg

A csapat teljes létszámban kivonul a Beecham főnökétől kapott címre, Marcus példás gyorsasággal feltöri a zárat, aztán nekiállnak átkutatni a házat. A gyilok tetteinek ismeretében ez azért elég nagy butaságnak tűnik, csak mondom. Két okból is szerencséjük van: a) Beecham nincs itt, b) házinénije azonban megjelenik.

A klasszikus ’macskás öreglány’ minden kliséjét magáénak tudó hölgy elmondja, hogy a keresett személy már elköltözött, és megengedi, hogy megnézzék a szobáját – azt hiszi kivenni akarják. Mikoris költözött el pontosan? Hát amikor eltűnt az egyik macska – jön az adekvát válasz. Nos, a szoba áttekintésével meglesz az eltűnt eb, úgy tűnik gyilkosunk rajta gyakorolta a darabolás művészetét, majd elrejtette a padló alá cefet látványt és szagot hagyva hátra.

4_1.jpg

4_2.jpg

Este a főhadiszállást utolsóként Sara hagyja el, ami ezen a környéken nem túl forradalmi ötlet. Az ajtón kilépve Connor százados várja, aki nyíltan megfenyegeti, amiért még mindig folytatják a nyomozást.

Eközben John pártfogoltját, Josephet látogatja meg annak reményében, hogy több infót kap tőle a gyilkosról, lévén barátja, Ali ibn-Ghazi (aka. második áldozat) anno elég sokat mesélt róla. Nem jut sokkal beljebb, így hát ad némi pénzt a fiúnak és ismét megkéri, hogy vigyázzon magára.

Cyrus sem tétlenkedik, az általa élesre fent késsel Connor házához lopakodik, hogy eltegye láb alól, de végül meggondolja magát.

5_1.jpg

5_2.jpg

Isaacsonék eljöttek meglátogatni a fiatal nőt, akinek a szülei pár éve bejelentést tettek, hogy Beecham túl sokat barátkozik vele. A nő nem emlékszik semmi rosszra, szerinte a férfi csak beszélgetni akart, mert nem voltak barátai. Szerintem meg örülhet, hogy nem darabokban végezte.

Hőseinknek immár van fantomképe a tettesről (gondolom Stevie elmondása alapján John mégiscsak megrajzolta), mutogatják is sokfelé az utcakölykök között, ám nem jutnak sehova. A napok csak telnek, közeledik a következő gyilkosság időpontja, de az áttörést még mindig nem sikerült elérni. 11-én, azaz az ünnep napján a csapat ismét a főhadiszálláson ötletel. John felveti, hogy minden áldozat gyűlölte az apját, de vajon mi lehet még bennük a közös? Aztán eszébe jut, hogy Ali azért rühellte az apját mert minden pénzt elvert szerencsejátékon, és a Santorelli fiú faterjának is adósságai voltak. Nos, egy próbát megér, elmennek a környék legismertebb behajtójához.

6.jpg

És igen, jól tippeltek, Beecham a behajtó alkalmazottja (gondolom a munkája révén ismerte meg az adósságban úszó szülők elkeseredett gyerekeit). A lakcímét ugyan nem tudja, de azt igen, melyik kocsmában tartózkodhat. John és Marcus elmennek oda – a gyilkos ugyan nincs ott, de némi lóvé ellenében a csapos elárulja hol lakik. Tegye fel a kezét, aki meglepődött, hogy a csapat azonnal oda indul, aztán tegye is le, mert nem nézett még elég nyomozós sorozatot.

Miután késő esete van, és Beecham elindulhatott portyázni, sok esély nincs rá, hogy otthon találják. Feltörik a zárat, és feltúrják a lakást (igen, Sara is). Amit találnak a legvadabb képzeletüket is felülmúlja: emberi maradványok, és szervek mindenütt. Dobozban tartott szív, befőttes üvegben konzervált szemek – te jó ég! Abban az üvegben az eddig számon tartott áldozatoknál jóval többnek ott a szeme, magyarán a beteg állatnak számos ismeretlen áldozata lehet még.

7_1.jpg

7_2.jpg

Közben Josephet is láthatjuk, közfürdőben tölti az estéjét. Barátaival távozik, egyiküket kivéve, akinek találkozója van még valakivel, ezért marad. Pár perccel később Joseph is kénytelen visszajönni, mert észrevette, hogy barátja kizsebelte; elvette a pénzt, amit Johntól kapott. Körülnéz a fürdőben remélve, hogy megtalálja a tolvajt, de ő már halott, épp Beecham szeleteli miszlikbe, baszki!

Úgy tűnik nem veszi észre az érkezőt, aki gyorsan elrohan. Valamilyen megfontolásból az egyik öltözőbe bújik, ahelyett, hogy a kijáraton távozna. Rettegve fülel, miközben az ajtó alatt látja, amint a gyilkos magával húzza a holttestet. Rémülete akkor sem hagy alább, mikor a test már jóval messzebb van, és az előérzete sajnos helyes: pillanatokkal később Beecham feltépi rejtekhelye ajtaját...

Címkék: 18+ The Alienist
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2018.03.31. 18:40:51

"Valamilyen megfontolásból az egyik öltözőbe bújik, ahelyett, hogy a kijáraton távozna."
Darwin munkában.. Na jó, igazából a forgatókönyv írók :)
Halállottót rendezünk az évadzáró előtt? (nyilván aki még nem látta) :D

AaannnaaA 2018.03.31. 19:08:19

@Flankerr: Nem vagyok én Winnie, ez meg nem a Walking Dead :) Viccet félretéve, betehettem volna szavazást, de nem akartam morbid lenni. Plusz aki akarta már látta az évadzárót, vagy olvasta a könyvet, szóval nem láttam értelmét.

Pácsó Ármándó 2018.03.31. 22:02:38

"Hát amikor eltűnt az egyik macska – jön az adekvát válasz. Nos, a szoba áttekintésével meglesz az eltűnt eb" - Itt érzek egy kis ellentmondást! :-)
A szemkompót kéne a láblevesemhez egy méltán népszerű mai nyomozós-fantasy sorozatban! Elkérhetem? :-)
Köszi a hogyvoltot, izgalmasra írtad! :-)

Gabba 2018.04.01. 07:00:09

@Pácsó Ármándó: szerintem arra gondolt, hogy ebül szerzett macska ebül vész el :)

szívpörkölt, resztelt máj, kompót - mi van abban, tegye fel a kezét, aki még egyiket se próbálta :P

a cliffhanger beszaratós volt, ahogy kell.
sokáig takaríthatták felvétel után a Rudas fürdőt, úgy nézem, ott forgatták a jelenetet

AaannnaaA 2018.04.01. 09:55:59

@Pácsó Ármándó: Nem olvastál még elég hogyvoltot tőlem, időnként a macskákat is ebnek hívom, az nálam jószágot jelent :)
Szemkompótot viheted.

@Gabba: Rudas? Köszi, fejből meg nem mondtam volna.

Pácsó Ármándó 2018.04.01. 12:11:41

@AaannnaaA: Eburafakó! Hát akkor ezért! :-))

@Gabba: Sőt! Disznót ledarálva és saját belébe visszatöltve! :-))

Gabba 2018.04.01. 12:22:05

@Pácsó Ármándó: mustárral! pont ez volt máma reggelire!

@AaannnaaA: sztem az volt, bár mióta felújították, nem jártam ott. de majd jön Neo és megmondja a frankót :)

Pácsó Ármándó 2018.04.01. 12:49:49

@Gabba: Akartam mondani még a sülttücsköt! Talált? :-))

A_Rézi 2018.04.07. 20:15:26

Köszönet a hogyvoltért! :) Lehet tudni arról valamit, hogy lesz-e a sorozatnak 2. évada?

Azért díjaztam volna, ha Connort, egy bizonyos westerosi főnemes után szabadon, szintén a budin érte volna a végzete...
A főhadiszállást az én tippem szerint Laci miatt változtatták meg, mivel kivonta magát a nyomozásból (vagy eddig nem az ő házában ment az ötletelés?)
Azt észrevettétek, h John és Sara már milyen könnyen kamuzik - a nyilvántartóban és a hölgynél is csípőből nyomták, én meg csak pislogtam :)))

AaannnaaA 2018.04.07. 20:32:19

@A_Rézi: Miután a nézettség teljesen rendben volt, és van még két regény (a negyedik meg most készül), elvileg semmi akadálya a folytatásnak. A második könyv az első után hónapokkal játszódik, azt még simán feldolgozhatnák (a harmadik előzménykönyv, szóval ott azért már nyilván szükséges lesz némi csavarás a sztorin). De a lényeg, hogy szerintem a szándék megvan, csak időt kell egyeztetni a színészekkel, akik azért eléggé elfoglaltak. Én magam bármelyik nap várom a folytatás bejelentését - legyen igazam. Amúgy ha tetszett, ajánlom könyvben is elolvasni, nagyon jó!
Igen, John és Sara egész jól belejött a kamuzásba, illetve szerintem belerázódnia csak utóbbinak kellett, John férfiként nyilván gyakorlottabb :)

Pácsó Ármándó 2018.04.08. 00:35:54

@AaannnaaA: Ez díszkimri..., diriszkri..., drisziki..., szóval hátrányos megkülönböztetés, hogy a férfiak többet kamuznak, magam vagyok rá az élő példa (aki már látta a The Affair 4.évadát!)

AaannnaaA 2018.04.08. 09:56:50

@Pácsó Ármándó: Láttad? Mi a manó :) A hogyvoltokat is olvastad?

Pácsó Ármándó 2018.04.08. 12:31:44

@AaannnaaA: Mind, egytől-egyig kiváló minőségi munka! Szóval hajrá! :-))

A_Rézi 2018.04.09. 10:37:27

@AaannnaaA: Ámen. Remélem, h nem lesz gyakorlati akadálya sem a folytatásnak, nagyon bejött a miliő - és sztem a színészeket is nagyon eltalálták.

Köszi az ajánlást, már a polcomon van a könyv, csak még nem került rá sor... :)

AaannnaaA 2018.04.09. 11:23:13

@A_Rézi: Na, majd ha sor kerül rá referálj - kíváncsi vagyok ugyanúgy bejön-e, mint nekem.
Ha már az ajánlásoknál tartunk, a másik sorozatos-könyves élményem a Babylon Berlin c. sorozat és az alapjául szolgáló Volker Kutscher regények. Sajna magyarul csak az első kettő jelent meg (évad is csak annyi van egyelőre :D), de rohadtul bejött! Megéri bepróbálni.
Na igen, és a Bosch c. sorozat és az alapjául szolgáló Michael Connelly regények.... Én egymás után mindet letoltam, annyira tetszett (regény van vagy 15, de online is elérhetőek).
Most lazításként szépirodalmat olvasok :P

A_Rézi 2018.04.09. 11:48:33

@AaannnaaA: Húha! Ebből egyiket sem ismerem, csak pl. az előbbiről már láttam, hogy van hv. Na, majd utánuk nézek!

Én most térben és időben is össze-vissza mozgok :) - nemrég fejeztem be a Budapest-sorozatot (mindenkinek jó szívvel ajánlom, zseniális regények!), jelenleg az ókori Rómában megy a nyomozósdi, aztán vagy az 5. Dexter-könyv jön, vagy egy Harry Hole... de lehet, h a Halál angyalát előreveszem, majd kiderül...

AaannnaaA 2018.04.09. 12:58:31

@A_Rézi: Igen, én is össze-vissza mozgok, amihez épp kedvet kapok abba beleolvasok. Sokat utazom, szóval időmbe belefér :)
Úgy látom nagyjából hasonló az ízlésünk. Ha elektronikusan valamit nem találsz, dobj rám egy mailt a blogon keresztül, szívesen küldök könyvet.

A_Rézi 2018.04.09. 13:15:54

@AaannnaaA: Köszönöm szépen, ez nagyon kedves tőled! Meglátjuk! :)
süti beállítások módosítása