Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Alienist 1x06 - Ascension (18+)

2018. március 07. 17:00 - AaannnaaA

A csapat úgy döntött csapdát állít a gyiloknak – aki ugye szerintük még mindig regnál, lévén nem a megregulázott Mr. Van Bergen az. A kövi katolikus ünnep reggelén megbeszélésre hívják Rooseveltet és vázolják a tervet: minden kuplerájt be kell zárni, kivéve egyet, amit ők maguk tartanak megfigyelés alatt. Csaliként Stevie-t, a doki fiatal lovászát vetik be – női ruhában, sminkben, meg ami kell. A rendőrfőnök nem túl lelkesen, de beleegyezik a dologba. A közvetlen akcióban az Isaacson tesók döntése alapján Sara és Kreizler nem vehetnek részt; előbbi női mivolta, utóbbi béna karja miatt. Nem túl boldogok az amúgy logikus érveléstől, de evvan.

Eközben a rendőrség gyanúsítottját, Willem Van Bergent anyja már eltávolította a városból, egyelőre a külvárosig jutott, itt kell kivárnia a jövő hetet, hogy felszálljon a Buenos Airesbe tartó hajóra. Ő egyáltalán nem szeretne, de a család nem enged a dologból.

1_1.jpg

1_2.jpg

Már kora este felállnak a megfigyelő egységek az épület körül: a tetőkön, plusz az utcán megfelelőn elrejtőzve remélik a tettes megjelenését. Sara és Laszlo kispadon, azaz kocsiban ülve tölti az estét, közben beszélgetnek. Sok témáról váltanak szót, a férfi elmondja például, hogy karja fejlődési rendellenesség miatt béna. John az utcán sétálva egy kocsmában megpillantja Josephet, a fiút, akivel múltkor a gyilkos utáni hajsza közben a tetőn elbeszélgetett. Figyelmezteti, hogy ma várható az újabb támadás, ezért legyen nagyon óvatos. Úgy látom megérintette a fiú sorsa, finoman próbálja rávezetni, hogy mást is lehet csinálni, mint aberráltaknak árulni a hátsó felünket, ám a gyerek nem igazán vevő a dologra.

Az este folyamán, az utcán ácsorogva csalinknak több kapása is van, ám senki gyilkos hajlamú nem akad a horgára. Ellenben a tetőn John gyanús alakot vesz észre, akinek Lucius a nyomába ered, de lukra fut – csupán egy hittérítő mászkál a szokatlan útvonalon. Más érdemi nem történik, úgy néz ki Laszlo befürdött a „gyilkos a katolikus naptárat követi” elméletével.

2_1.jpg

2_2.jpg

Önostorozásban mindenesetre az élen jár, meglehetősen kiborul a tévedése miatt, hiába akarja John menteni a helyzetet különböző indokokkal, amiért a tettes mégsem jött ma el. Sara próbál hinni az elméletben (egyebük úgysincs), szerinte csak ki kell várni a kövi ünnepet, kilenc nap van pünkösdig.

Az élet megy tovább, pár nap múlva John a nagyanyjával jótékonysági aukción vesz részt, míg Laszlo otthon a szakirodalom tanulmányozásával próbál okosabb lenni. Ebédnél észreveszi, hogy Mary, a szolgálója elvágta a kezét, ezért megkéri, hogy vegye le róla a kötést, megnézni a sebet. A vágás nem túl mély, ezért elég némi nyál, hogy elálljon a vérzés. Komolyan, még tudományos magyarázat is van rá, miért pont ezzel gyógyítja a sebet. Na nem a szájába veszi a nő ujját, ott még nem tartunk, de azért ez több szimpla főnök-alkalmazott viszonynál, valljuk be.

3_1.jpg

3_2.jpg

Az aukción ott van a Roosevelt család is (illetve csak egy része, lévén a férfinak közel tucatnyi gyereke van, most csak az asszonnyal és egyik lányával jött), épp fényképezkednek egy hatalmas városi látképet ábrázoló poszter előtt. A kislány meglátja Johnt, és invitálja, hogy tartson velük.

Amint kész a kép, hozzájuk lép J.P Morgan (jaja!), aki a rendőrfőnökkel szeretne beszélni, ezért a brancs többi tagja odébb áll. A pénzmágnás fényképezkedik ugyan vele, de közben elmondja, hogy fülébe jutott, miszerint a Van Bergen család nem épp fényes múltú sarja után szaglászik (ő maga és a megbízásából Kreizler is). A család segítette hatalomra a polgármestert, Willem meg amúgy is hamarosan távozik az országból, így lesz szíves őt békén hagyni. Roosevelt visszavág: és mi lesz a célország gyermekeivel? Morgan bedühödik – vagy elfelejti a befolyásos családot, vagy lehúzhatja a karrierjét a rötyin. Na igen, ez egyenes beszéd, célt is ér, ahogy látom.

4.jpg

Sarának új ötlete támadt, miszerint a tettes a szobájukból vitte el az áldozatokat, így Roosevelt jóváhagyásával szobát szerzett Stevie-nek a bordélyban. A tervet elmondja Laszlonak is, aki azonban még mindig a sebei nyalogatásával van elfoglalva (a sajátjával, nem Maryével), így nem ugrál a plafonig az ötlettől, de azért rábólint. A nő ezután Johnékhoz megy – a férfi épp akkor ér haza nagyanyjával az aukcióról, ahol írógépet vett magának. Miért is? Mert egyszer már próbálkozott azzal, hogy író legyen, a nő igazán megtaníthatná gépelni az ügy érdekében. Sara kiábrándítja: a férfiak ujja nem olyan gyors, mint a nőké, sosem lesz belőle gépíró. (Ezt mondjuk cáfolnám, mikor én tanultam tíz ujjal gépelni volt fiú csoporttársam.)

A nő nem csak beszélgetni jött, régi újságkivágást talált, melynek társasági rovatában beszámolnak a Kreizler család Amerikába érkezéséről és arról, hogy milyen szépen zongorázik az ifjú Laszlo. Ergo kizárt, hogy a keze születésétől legyen béna. Jó nyomozó lenne a nő, csak mondom. John is meglepődik az infótól, ő sem tud többet barátja dolgairól (ez amúgy a könyvben nem így van, de haladjunk).

Roosevelt közben Kreizlert figyelmezteti, hogy szálljon le a Van Bergen családról, fiuk hamarosan elhagyja az országot, okafogyottá válik a nyomozása. Nos, utána igen, de a gyilkos még aktív, másnap pünkösd, úgyhogy ismételt megfigyelés lesz soron.

5.jpg

Az ünnep előestéjén a külvárosban Willem bátorra issza magát, és portyázni indul (hülyeség volt őt egyedül hagyni). Távozása nem marad észrevétlen, csak nem biztos, hogy az infó a megfelelő fülekbe jut el: cimborái a testületből kitaszított Connor századost riasztják, és dühödten Willem keresésére indulnak. Gyorsan rátalálnak, körbe veszik, mire az menekülőre fogja.

Hatalmas, épülő félben lévő torony (híd?) állványzatára fut fel, egészen magasra, míg végül sarokba szorul. Pénzt kínál üldözőinek, majd a nevével kérkedik, ám ők csak a pedofilt látják, akit ki kell vonni a forgalomból. Hiába a szópárbaj, Connor előkapja a fegyverét és buksin durrantja Willemet, majd társával egy, az állványzaton kallódó pokrócba csavarja és lelöki a mélybe. Alattuk víz, nyilván a holttest eltűnésében reménykednek. Nehezék nélkül mondjuk kétlem, hogy összejön.

A megfigyelő csapat ismét felállt azzal a különbséggel, hogy a csali a lebujban várakozik, nem az utcán, ezért John és Marcus is házon belül figyeli az eseményeket. Nagy, közös térben vannak, sok ember jár ki-be. Az este hosszú, a folyamatos megfigyelés pedig nehéz, így esik, hogy mikor a valódi gyilkos megjelenik épp egyikük sem tartja szemmel Stevie-t. Az a szerencse, hogy a férfi csupán leszólítja és szobára küldi a gyereket, azzal, hogy hamarosan megváltja a sorsától, ergo most nem tesz kárt benne.

Továbbállni készül, mire végre John észre veszi Stevie riadt arcát és talpra ugrik. A fiú a gyilkosra mutat, Marcus utána rohan, míg John a csalit tereli egy szobába remélve, hogy a tettes esetleg visszatér és akkor lekapcsolhatják. Nyomozónknak nem kell sokáig fogócskáznia, a pedofil az egyik közeli, üresen álló házba menekül, így Marcus bújócskázni lesz kénytelen (tisztára mint az oviban, csak itt nagyobb a tét, ugye). A sarokba szorított elkövető ezúttal leleményesebb, nyomozónk buksin kólintva végzi, de szerencsére nem veszti el az eszméletét, lead a távozóra pár lövést – sikertelenül.

7.jpg

Az egészről mit sem sejtő Sara és Laszlo vitába bonyolódik, a nő ugyanis ki akarja húzni a férfiból a keze igaz történetét – azt sejti ugyanis, ha nem születési rendellenesség, akkor egyik szülője áll a dolog mögött (nyilván az apa, azért fakadt ki a doki múltkor, mikor Sara az anyákat is felsorolta mint akik bántalmazhatják a gyermeküket). Túltolja a dolgot, addig próbálja kiugrasztani a nyulat a bokorból, míg a feldühödött Kreizler levág neki egy hatalmas pofont. Csak lesek!

8.jpg

A háztetőről figyelve Lucius meglátja, hogy Stevie az egyik szobában van, ösztönei riadót fújnak. Fenn hagyja Cyrust, maga pedig az épületbe megy. Marcus is visszatér a lebujba, közben John az utcára rohan a vitatkozókhoz a hírrel: helyzet van. Laszlo megrendülten konstatálja, hogy mit tett, de elnézést kérni egyelőre képtelen, és idő sincs rá, mindannyian Stevie szobájába szaladnak. Ott csak a feldúlt fiút találják, a gyilkost természetesen nem.

A csapat nem teljes: Cyrus eddig a tetőn őrködött, most azonban nyoma sincs. Sara hátra marad a megszeppent csalival, a többiek pedig a szemközti háztetőre rohannak megnézni mi van társukkal. Úgy néz ki ő is találkozott az elkövetővel és a rövidebbet húzta – eszméletlen, és orvosi ellátásra szorul, a fejére kapott ütés miatt.

9.jpg

Lucius nem érti, miért a támadás Cyrus ellen, hiszen ezzel a tettes csak felhívta magára a figyelmet? John jön rá a válaszra – nyilván elterelés volt, így ugyanis mindannyian távoztak a bordélyból. A tetőperemhez lép, átnéz a szemközti épületre. Szemmel leltároz: Stevie és Sara sértetlen, a szomszéd szoba azonban üres, ablaka nyitva.

És igen, újabb gyilkosság történt, a test ezúttal a Szabadság-szobor lábánál hever, és attól tartok John újdonsült kedvence, Joseph az.

10.jpg

Hogyvoltíró a twitteren - további tervek, megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: 18+ The Alienist
15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.08. 10:53:11

még nem tudtam megnézni ezt a részt, csak beugrottam bezzegelújságolni, h sikerült bezsákolni a könyvet (ebook) arghhhhh
:ugrál :lelkes :olvas

AaannnaaA 2018.03.08. 11:00:13

@Biriksz_Krokiksz!: Örülök nagyon! Meglátod jó szórakozás lesz olvasva is. Megvan mindkét könyv? Ha kell, dobj rám egy üzit a blogon keresztül és elküldöm e-bookban a másodikat is.

2018.03.08. 11:12:21

@AaannnaaA: jujdefinom! mert a második kötetet még nem sikerült megtalálnom. (email cím a bloghu-s) ha oda átküldöd, egyrészt leborulok előtted, másrészt még nagyobb rajongód leszek, harmadrészt kérhetsz bármit cserébe ;)

AaannnaaA 2018.03.08. 11:16:16

@Biriksz_Krokiksz!: Óvatosan az ilyen ígéretekkel, ebbe minden beletartozik :)

AaannnaaA 2018.03.08. 12:18:27

@Pácsó Ármándó: Kétségem sem volt, hogy egy ilyen párbeszéd Téged is megszólalásra késztet :)

Pácsó Ármándó 2018.03.08. 12:28:57

@AaannnaaA: Női megérzés? :-)
Még nem olvastalak, de ami késik az nem múlik! :-)

Pácsó Ármándó 2018.03.08. 17:47:40

"Az este folyamán, az utcán ácsorogva csalinknak több kapása is van, ám senki gyilkos hajlamú nem akad a horgára." - Ezt hogy kell érteni? Leszólítják, megkérdi van-e gyilkos hajlama és ha nincs akkor elküldi vagy mindegyikkel elmegy, hátha? Vagy hogy zajlik ez?
Értem, hogy Laszlo barátkozik, de gondolom azért Mary is úgy van, hogy ha elvágja az ujját, akkor bekapja magának. Vagy nincs neki nyála? :-)
Jók azok az arcos-kezes képek egymás után! Köszi a hogyvoltot :-)
A gyilkos eléggé hidegvérű!

Pácsó Ármándó 2018.03.10. 07:39:12

@Flankerr: Ha tudunk, segítünk. Ez alap! :-)

2018.03.10. 13:27:51

@Pácsó Ármándó: lassan kellene már neked saját blog,/disqus csati, film- és sorikritikusos.
xD

Pácsó Ármándó 2018.03.10. 14:16:08

@Biriksz_Krokiksz!: De én téLLeg kiváncs vagyok rá, hogy hogyan oldották meg a csali általi nyomozást, mert nem láttam ezt a részt ...
süti beállítások módosítása