Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Babilon Berlin 1x04 – Az a bizonyos erkölcsi bizonyítvány

2018. január 19. 09:00 - szde

Megint a csatornával kezdünk, most biztos jönnek Kurdakow ruhái, amiket az előző rész elején elvesztett. De sajnos nem, Csávóka2-t, a mozdonyvezetőt nyírták ki az orosz elvtársak, és a folyóba dobták. (Miért? Azt akarták, hogy megtalálják? Én elástam volna, később bukkannak rá.)

vlcsnap-2018-01-10-15h53m54s237.png

1929. május 1., tüntetések mindenhol Berlinben, Gereon is a tömegben mászkál, jól be is fogják élőláncnak az első sorba, kellett neked az emberek közé menni, nem is engedik, a rendőrök pedig elindulnak oszlatni a tüntetőket. Mielőtt komolyabb baja lenne, sikerül elmenekülnie, Wolter távolabbról szemléli, jót röhög fiatal kollégáján, majd közli, hogy mennek házkutatásra.

Értelmetlennek tűnő lakásfelforgatások – fiatal pár, az 1830-as években született néni, idős férfi – és mindössze csak egy 17. századi fegyvert találtak. Következtetés levonása Wolter részéről: ez a Vörösök főhadiszállása, szóval tuti valaki tudta, hogy jönnek, ezért nincsen itt semmi. Vagy szimplán a majdnem 100 éves néni és társai nem ellenforradalmárok…

Az utcán gépfegyverrel lövöldöznek – Wolterre és Gereonra is – kénytelenek bemenekülni egy házba, ahol az erkélyen tartózkodó két nőt lelőtték. Gereon pedig a sokk hatására remegni kezd, majd elrohan orvosért, hogy a sebesült nőnek legyen ellátása, meg stikában bevehesse a gyógyszerét. Előbbi sikerül, utóbbi nem mulasztotta el a remegését. A lakásba visszaérve a nő már meghalt, Wolter pedig ismeri az orvost: a szegények doktornője az, konfliktusba is kerülnek a halál okáról.

vlcsnap-2018-01-10-16h03m52s999.png

Lotte a rendőrségen jön egy rakás fotóval, a barátnője szintén, dobozokat is cserélnek. 8,80-nal jön amúgy Lotte a lánynak a munkáért. Mivel mindegyik rendőrt kivezényelték, a lányokat hazaküldenék, kivéve egyet, mert kell jegyzőkönyvet vezetni. Mindenki automatikusan jelentkezik, majd amikor megtudják, hogy boncoláshoz, máris apad a lelkesedés. Lotte bevállalja, elég tökös ehhez meg kell a pénz, ez is csak munka.

A vasúton jön a sebhelyes hű pincsikutyája jobbkeze kíséretében, hogy mégis kérem, mi történik itt, a szállítmányt ő megvette, ő felel érte, és ennek azonnal tovább kell mennie. Ő pénzt veszít ezzel a késlekedéssel. Az oroszok miatt áll a dolog, mondják a németek, mivel nincsen tisztázva a szállítmány, és a Szovjetunióból jött, az elvtársaknak is joguk van belenézni. A papírok mondjuk nincsenek meg, így mindegyik vagont ki kell nyitni, ezzel csak az a baj, hogy vegyszert szállítanak, és muszáj valami speciális helyszínen ezt megtenni. A nép képviselője a németekre bízza ennek elintézését, de a kinyitásnál ő is jelen lesz.

vlcsnap-2018-01-10-16h06m05s645.png

Svetát közben kiengedték a börtönből, és rögtön munkához lát: kicseréli az aranyat rejtő és egy átlagos vagon azonosítóját. Szuper ötlet, tényleg, csak hát ugye nincsenek meg a papírok, tehát mindegyiket kinyitják.

Gereon és Wolter jönnek a boncolásra, a dokinővel, aki nem hagyja annyiban a dolgokat, szerinte tudni kell, miért haltak meg azok a nők (rosszkor voltak rossz helyen, meg nem lapultak, mint nyuszi húsvét előtt, kellett nekik kimenniük az erkélyre), a boncnok Frau Sztálinának szólítja a nőt, és közli, hogy nem kívánatos a jelenléte. Meg nem az a boncolás jön, de ez már teljesen mindegy.

vlcsnap-2018-01-10-16h13m00s346.png

Befut Lotte a gyilkossági főfelügyelővel, megkezdődik a boncolás. Csávóka2 az. Bones-beütés, a boncok megállapítja, hogy szláv vonásai vannak az embernek, talán orosz volt. Gereon átmegy a boncasztal másik oldalára, mert jobbról nem úgy tükröződik a hulla, gondolom, de balról felismeri, hogy ő tört be hozzá, tényleg orosz volt. Nem lopott el semmit, ezt fontos leszögezni, azt már nem teszi hozzá, hogy házinénit azért megkötözte és bezárta a szekrénybe. A kezére terelődik a téma, az nem ilyen volt, amikor angolosan távozott a lakásból, valószínűleg kocsi ment át rajta. Lotte lelkesen jegyzetel, majd megjegyzi: nem tűnik balesetnek. 4 csodálkozó és mogorva férfitekintet, de egyedül Gereon lenne partner a társalgásban, a gyilkossági főfelügyelő kizavarja. Rövidre zárják a történéseket, a németek örülnek, ha az oroszok egymást nyírják ki, de Gereont még érdekelné mi az a tetkó Csávóka2 karján. A boncnok szerint egy négyes, szerintem villám.

Kint az újságosnál Gereon és Lotte összefutnak, diskurzus a holttestről, ami egyiküket sem hagyja nyugodni. Wolter a kocsiból figyeli őket, neki az nem tetszik, ami kettejük közt zajlik, pontosabban a privát nyomozásuk kezdete. Lotte távozik, Gereon még egyszer megköszöni neki a mosdós incidenst.

vlcsnap-2018-01-10-16h20m32s711.png

Sveta hazaérkezik, Kurdakow rátámad, elkezdi verni, tudja, hogy a nő adta fel őket, és mindenki halála az ő lelkén fog száradni. Sveta valahogy kidumálja magát, jól visszapofozza Kurdakowot, ez az igaz szerelem, kérem, majd a férfi bőgve a nőre borul.

Lotte munkakeresők mellett igyekszik haza, az egyik fiatal lány fel is ismeri, utánafut. Gerta az, 1922-ben egy nyári táborban együtt voltak, el is mennek ebédelni. A lány – ahogy nyilván akkoriban sokan – vidékről jött fel egy – szintén gondolom, ahogy nyilván akkoriban sokan – férfi miatt, aki aztán lelépett, most pedig állást keres. Lotte sejtelmesen mosolyog rá, talán tud neki szerezni valamit.

vlcsnap-2018-01-10-16h23m28s858.png

Lotte kicsit lódít a saját munkájáról: bűnügyi asszisztens, megy helyszínekre, látott fej nélküli hullát (ezt mondjuk speciel el is hiszem, a fotókon láthatott), és még nyomozó is lehet belőle. Greta tátott szájjal bámulja, ez a karrier, ez a lány befutott, akkor csak neki is sikerülhet. Lotte táncolni hívja este a barátnőjét, majd távozik – diszkréten az asztalon hagyva az ebédből visszajáró aprót.

A rendőrségben Lotte érdeklődik, hogy lehet-e belőle bűnügyi asszisztens, ehhez önéletrajzot kell leadni a női rendőrségen, ahol gyerekek szexuális bűnügyeivel foglalkoznak. Mármint, amit gyerekek követtek el, én legalábbis így értettem. Lotte virul, köszöni az infót, megy is beszerezni egy jelentkezési lapot.

Sveta, hogy megerősítse a sztoriját, hogy ő neki semmi köze sincs a nyomdában dolgozók halálához és őrülten szerelmes Kurdakowba, szexel a férfivel, majd utána Kurdakow kicsit kiakad, depressziós. Sveta nyugtatja, hogy megszerzik az aranyat és Trockij el fogja takarítani Sztálint az ő segítségükkel, az ő pénzükkel.

Gereon a lakótársával és házinénivel vacsorál, a lakótárs sztorizik Kurdakowról és az oroszokról. Ő beszél oroszul, mert a klasszikusokat csak úgy tudja elolvasni (vagy eredeti nyelven a legjobb, ez az én véleményem).

vlcsnap-2018-01-10-16h30m13s063.png

Lotte a szórakozóhelyen csinosítja Gretát, kint szórakoznak, majd a pincér diszkréten egy csomag rágót ad át a lánynak, hogy egy új kuncsaft várja. Aki nem más, mint Wolter. Megzsarolja a lányt, hogy ha nem marad, akkor feljelenti, mert feketén dolgozik, és helyben intézzék el a dolgokat. Még annyit kér a lánytól, hogy tudja meg, mit csinál Gereon Berlinben, különben ennek itt kettejük között nyoma lesz az erkölcsi bizonyítványában, azt meg nem nézik jó szemmel a munkahelyén. Cserébe el tudja, hangsúlyozom: TUDJA, azaz nem biztos, hogy fogja is, intézni, hogy Lotte maradhasson a rendőrségen állandóra.

Gereon Kurdakow bőröndjében talált levelét odaadja a lakótársnak, hogy fordítsa le. A levelet Sveta írta, és amikor Lotte telefonon keresi Gereont, el is újságolja neki a híreket, azzal a kéréssel, hogy ennek nézzen utána. Megbeszélnek egy másnapi ebédet.

Lotte elégedetten teszi le a telefont, Wolter pedig közli, hogy az ő találkahelyük a lebuj lesz. Nem tudom, miért érzem azt, hogy ennek a kapcsolatnak az előnyeit az erkölcsrendész fogja nagyobb részben élvezni…

vlcsnap-2018-01-10-16h37m41s767.png

vlcsnap-2018-01-10-16h38m16s174.png

Lotte nem találja Gretát, akit időközben táncolni kértek, de mindenkinek nemet mondott, és elment. Szállása nincsen, mert ma az apácák csak anyákat és gyerekeiket fogadják be. Gereon Sveta fotóját és a levelet nézi dohányzás közben, Sveta pedig titkokban telefonál, a Szovjet Nagykövetséget kéri.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása