Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Knightfall 1x01 - You'd Know What To Do

2018. január 10. 09:00 - Szencsike

Köszöntök mindenkit a Templomosok/Knightfall hogyvoltjánál. A History Channel 10 részes sorozatát szinkronnal az HBO-n lehet megtalálni. Visszautazunk a középkorba az egyik legnagyobb lovagrenddel megkeresni a Szent Grált! 1291-ben, a Szentföldön, a keresztes hadjáratok ideje alatt, Akkó ostromának a 43. estéjén kezdünk. Bekapcsolódunk a Templomosok esti imádságába, mikor a futár jelenti, hogy a szultán egyezkedni akar. Irány a sivatagi tábor, a szultán képviselője, Rashid a lovagok képviselőit, Godfreyt és Landryt azonnal szembesíti az igazsággal, korábban elvesztették Jeruzsálemet, elesik ez a város is és hamarosan elvesztik a Grált. A szultán több ezres sereget tud felmutatni,  és még érkezik erősítés Egyiptomból és Szíriából is. A Templomosokat csak Isten támogatja, de nekik ennyi elég is. A lovagok a város lakosságát féltik, legalább őket engedjék el, de a küldött szerint a szultánt ez nem érdekli, neki kell a Grál. Adják meg magukat a védők vagy haljanak meg, ennyi. Legyen a halál.

1.png

A város ostroma megkezdődik, a falakon túl a szultán hatalmas CGI serege sorakozik fel, amit a város statiszta védői bizony elszörnyedve figyelnek. A katapultból máris repülnek a hatalmas tűzgolyók, a Templomosok elsőként a Grált védelmezik dupla őrséggel, utána jöhet a város biztonsága. A lovagok egész napos kaszabolásra készülnek, a lelkesítő beszéd szerint  a város védelme mellett az emberek védelme is fontos, Isten kegyelméből győzni fognak! A lovagok magabiztosan söprik el a gaz támadókat, csattannak a kardok, ömlik a vér, lassított felvételben mutatják az összecsapásokat, igazi harci orgiát látunk. Sajnos azonban úgy tűnik, a helyzet reménytelen a túlerő miatt, egy fiatal lovagot, Landryt elküldik a Grálért, meg kell menteni a szent ereklyét, mert a városnak vége, nem tudják megvédeni. Landry és a csapata szerint a mameluk támadók már a kikötőt ostromolják. A Grál egyébként egy egyszerű, semmilyen kis kehely, de olyan tisztelettel emelik be a biztonságot jelentő ládába, mint ahogy az édesanya öleli a gyermekét. Landry és csapata, Tancrede és Gawain lovagokkal indul el a kikötő felé az ereklyével.

A kikötőnél borzalmas a helyzet, a város lakói is menekülnek, de az ostromlók meg őket kaszabolják. A lovagoknak az a cél, hogy amilyen gyorsan csak lehet, eljussanak a hajójukhoz, ám egy menekülő apuka és a kislánya feltartja Landryt. Az édesapa megsérült, az 5 éves kislánya, Adelina pedig egyedül maradt. Landry előre küldi a társait, ő megy a családért, ne várják meg. Sorra öli az ellent, mire eljut az apáig. A lovagok elvitték a hajójukra a Grált, ami szerencsére elindulhat, de a többieknek meg kell várni Landryt. A rend főnöke megy vissza érte, az első hajó mehet. Landry közben a családdal az oldalán öli a támadókat, viszont a parton maradt Gawain nevű lovagtársa észreveszi, hogy Landryt nyílpuskával célba vették, és hogy Landryt mentse, a nyíl útjába áll, ami őt találja el, valahol a térdénél. Landry kitépi a nyilat a társa lábából és mennek végre egy másik hajóhoz, ami már civileket is szállít. A hajón megvan mindenki aki később fontos lesz, és nézhetik, ahogy Akkó városa elpusztul. Rengeteg embert hagytak cserben, és talán a város is valakinek az árulása miatt esett el, másképp nem jutottak volna be a szultán hadai. Megfogadják, hogy új sereget gyűjtenek és visszafoglalják a Szentföldet! Sajnos azonban nagyobb bajuk is lesz, a Grált szállító hajót elsüllyesztették, a Grál odaveszett.

Ugorjunk az időben 15 évet, Párizs városában járunk. Végre a főszereplőnk, Landry is felismerhető lesz, megszabadult a szakállától, és nem mást tanít vívni, mint magát a királyt, Fülöpöt. Sokat kell még az uralkodónak fejlődnie, de Landry szerint így is jól halad és szerencsére a viszonyuk is egész baráti. A vívólecke és a baráti szópárbaj közepén érkezik a sorozat nagy szarkeverője, Őméltósága De Nogaret, a király jobbkeze, elhívja a királyt fontos államügyek miatt. Fülöp még arra kéri a lovagot, hogy foglalkozzon egy kicsit a királynéval is, szegénykém állandóan csak fekszik, ráférne a jókedv. Őszarkeverősége Landry távozása után kifejti a királynak, hogy a Templomosok talán nem is olyan jó szövetségesek, mint azt állítják. A király megbízik bennük, sokkal jobban aggódik viszont Flandria és Anglia miatt. Jogos, és az aggodalom pénzbe kerül, amit a Templomosok nem osztogatnak az udvarnak. Mert nem az ő dolguk, hanem De Nogaret-é, keressen pénzt, ez a feladata! Őszarkeverősége a zsidókat javasolja, de Fülöp vétóz, Nogaret maga mondta, hogy ők nem adnak kölcsönt. Mert nem is kölcsönre gondolt. Fülöp viszont más verziót nem fogad el, azt szeretné, ha a nép szeretné, más megoldás kell.

6.png

Landry hazafelé szembesül azzal, hogy az istenadta nép mit gondol a zsidókról, egy szónok addig hergeli a hallgatóságát, amíg el nem hiteti velük, hogy a zsidók csecsemőket ölnek puszta passzióból. A hallgatóság között ott van az az édesapa és az immár huszonéves  nagylánnyá serdült Adelina is. A Templomosok főhadiszállására hazatérve Landry még a kapuból meglát egy csinos, vöröshajú fehérnépet, aki csábítóan mosolyog rá. Tancrede testvér üdvözlés helyett  a cölibátusi esküjére figyelmezteti a társát, az első lépés a bukás felé. A lovagok élete sem könnyű, az ő napjaik is meetingelésekkel telnek. Godfrey Mester egy közös imával indítja a tanácskozást, majd Tancrede testvér a rend magas kiadását ecseteli. Szerencsére azok, akiknek a rend kölcsönt adott, fizetnek, igaz a De Coix-birtok és a király sem fizet rendesen. Le is cseszik Landryt, ha már haverja a királynak, mondhatná, hogy fizessen. Landry azért háborog, mert ők katonák, ehelyett csak ülnek a seggükön és a pénzről pofáznak, csak etetik a szegényeket, amit bármelyik másik rend is meg tud tenni. Nekik a Szentföldön lenne a helyük, hogy harcoljanak. Még a városi zsidókat is zaklatják, ők meg nem tesznek semmit értük. Meg is kapja a kioktatást a társaktól, hogy sehol sem szabad beleszólni a város ügyeibe. Landry tovább lovagolna a témán, de Godfrey leállítja.

Később Mester és a tanítvány rendezik a soraikat, Landry még mindig a 15 évvel ezelőtti vereség miatt zabos. Most léphetnének végre, a szultánok egymással marakodnak, mongolok is támadják őket, nyert ügyük lenne. Godfrey és leginkább Isten szerint még nincs itt az idő, de a Mester szavai egy egyszerű narancstól állnak el, amit az egyik oszlopon lát meg. Nem is érdekli Landry szövegelése, azonnal el kell mennie, Landry nem jöhet vele, a távollétében ő lesz az új Mester. De legalább igazat ad a tanítványának, segíteniük kell a zsidókon. Később az ifjú lovag Tankréddal oszthatja meg Godfrey miatti aggodalmait, a testvér szerint csak túl sokat gondolkodik. Nézzük Godfreyt, javában rója az utakat, de sajnos útonállók támadnak rá. Ugorjunk el egy fiatal földműves párhoz, a fiatalember, Parsifal már a gyerekeik nevén gondolkodik, de csak fiú neveket mond. A párja, Marie nem zárná ki a lányneveket sem, de előbb még a házasságot javasolja, máskülönben az apja elintézi a jövendő vejét. Közben az útonállók kergette Godfrey kiér a földjükre és ott próbálják egymást elintézni, sajnos a túlerő nem Godfreynak kedvez. Parsi a házba küldi a menyasszonyát, ő pedig elindul segíteni. Az útonállók nem csak random áldozatként választották ki Godfreyt, keresnek rajta valamit. Érkezik közben Parsi is, gyakorlatlansága ellenére becsülettel harcol, de eléri őt is a végzete. Szerencsére azonban Godfrey idejében segít, az útonálló fejét úgy döfi át, hogy a kardja hegyee a tag száján át jön ki. Egy útonálló életben marad, megfenyegeti Godfreyt, még nincs lerendezve az ügyük, majd elvágtat. Godfrey megdicséri Parsit is, közben megérkezett Marie is, Godfrey sérülései annyira súlyosak, hogy az utolsó utasításait még át tudja adni a fiatal segítőjének. Fogja a kardját és vigye a rendházba Landrynak, az üzenet pedig, Landry tudja mit kell tenni, Isten királysága múlik ezen.

Parsi az első rémületen túlesve elindul Párizsba, Marie hiába kéri, hogy maradjon itt, hisz veszélyes az út, de a fiatalember döntött. Küldetést bíztak rá, megteszi amit kell, és ha lányuk lesz, Rose-nak fogják hívni. Eközben Landry egyszerű civilként járja a párizsi utcákat, majd bemászik egy ház ablakán, ahol a korábban is látott Vöröske fogadja őt. Johannának hívják a hölgyet és Landry vele szegi meg a szüzességi fogadalmát, sokszor és nagy élvezettel. Később, egymás karjában pihengetve, az epekedő szavak után Landry elmeséli Johannának Godfrey fura távozását. Landrynak elég vegyesek is az érzései, hogy gyakorlatilag apjaként szereti a Mesterét, és jelenleg épp egy nő karjában turbékol, nem szép hála ez. Igaz, azt se nagyon bánja, ha Johannával kell lennie. Az utcákon eközben az önjelölt szónok ismét a zsidókat kutyázza, azért nagy az orruk, mert a levegő ingyen van. Viszont eléri a végzete, egy zsidónak ugyanis nem tetszik a dumája, és a tömeg szeme láttára leszúrja a férfit. Ugyan el tud menekülni a felbőszült emberek elől, de a lavina elindult. Parsi megérkezett a Templomosokhoz, Landry, Tankréd és Gawain hallgatja meg őt. A fiatalember elmeséli, hogy halt meg a Mester, Landry elrendeli, hogy hozzák haza a holttestét. Parsi még rákérdez, hogy mit fog csinálni a karddal, de erre már nem kap választ, Gawain elindul vele. Tankréd is a „Tudod mit kell tenni” üzenetet akarja megfejteni, de Landry tanácstalan. Rábízza a kardot a rend orvosára, tisztogassa meg, és üzenjen a pápának is. Közben érkezik egy Templomos tanítvány, leendő lovagjelölt, és hozza a hírt, hogy egy zsidó gyilkolt, a nép bosszúra szomjas.

12.png

Fülöp a városi katedrálisban imádkozik útmutatásért, és az érkező Őszarkeverőségének elmélkedik arról, hogy mennyire fontos neki ez a szent hely. Itt keltek egybe a feleségével, aki akkor még gyerek volt, mára pedig gyönyörű nő. Nogaretnek is jót tenne a házasság, de neki olyan hölgy iránt dobog a szíve, aki elérhetetlen számára. Ráadásul már elkötelezte magát a királynak és a hazának, és ha már haza, a zsidók ügye a gyilkosság miatt immár nem tűr halasztást. Akkor a gyilkost kell megbüntetni, ám Őszarkeverősége szerint ez már nem elég. Fülöp kitart a véleménye mellett, vagy legalábbis osztja a királyné véleményét, a zsidók hasznosak számukra, vannak orvosaik, pénzük, ám Nogaret hajthatatlan. Ki kell telepíteni a zsidókat a városból, különben nagyobb gondok is lesznek és a király kénytelen-kelletlen rábólint. Johanna hazatért a palotába, ezek szerint befolyásos asszony lehet ha itt él, viszont az alagsorban kihallgatja ŐSzarkeverősége és egy férfi beszélgetését. A férfi ugyanaz, aki meggyilkolta a szónokot a téren, nem is zsidó, csak álruhát öltött. Őszarkeverősége további utasításai szerint a zsidókat majd az úton kell megtámadni, ha már rég a városon kívül lesznek, pénzt és embert is kapni fog az akcióhoz. A mindenkit megölni kitétel a gyerekeket is magában foglalja.

13.png

Parsi és a Templomos küldöttség egy rövid pihenőt tartanak, szegény srác elköveti azt a hibát, hogy felidegesíti Gawaint. Látja, hogy a lovag biceg, még a Szentföldön, Akkónál sérült meg. Parsi nem nagyon érti mi jó abban, hogy több ezer km-re harcol az otthonától. Gawain ajándéknak tekinti a sérülést, de Parsi szerint ha a földeket túrná, nem így vélekedne. Na ezt nem kellett volna, Gawain az egyik fához nyomja a srácot, vegyen vissza az arcából. A városban kihirdetik, hogy a zsidóknak el kell hagyniuk Párizst, a tömeg keresztény fele ujjong, a zsidók ellenkeznek. Johanna és Landry is ott van a tömegben, a nő hagy egy üzenetet a szeretőjének. Landry már Tankrédnak ismerteti, mit terveznek a zsidókkal, Landry utolsó érve, hogy még Godfrey szerint is meg kellene a zsidókat védeni, hisz a rendjük lényege a zarándokok védelme. Ez igaz, de kitől tud a támadásról? Nem mondhatja meg, de megbízható a forrás. Tankréd nem egyezik bele a segítségbe, viszont Landry emlékezteti, hogy ő a kijelölt Mester. Tankréd szerint ha törvénytelen csatába küldi az első parancsával a lovagokat, ez lesz utolsó parancsa Mesterként. A zsidók számára elérkezett a távozás ideje, rendezett sorokban és a tömeg kiabálása közepette hagyják el a várost, Őszarkeverősége számára ez már egy fél győzelem.

A rendházban a doktor tisztogatja Godfrey kardját, viszont valami nem stimmel vele. A markolatban talál egy titkos rekeszt, abban egy kék lencsét, rajta egy karcolattal. A lencse egy díszes gyertyatartóba illik bele, a jó doktor keresztet vet, mikor meglátja milyen árnyék ült ki a falra. A zsidók már az erdőben járnak, nem is sejtve mi vár rájuk. Adelina édesapja a lánya biztonságát tartja a legfontosabbnak, a lány viszont nem tud neki szemtelenül visszaszólni, ugyanis megjelennek az útonállók, akik rátámadnak a zsidókra, élükön Őszarkeverősége emberével. A támadás előtt a zsidó férfiak a nőket igyekeznek arrébb tessékelni, hogy ne ők legyenek az első áldozatok, de szerencsére a harcban lesz segítség, megjöttek a Templomosok. Alakzatba fejlődnek, majd megtámadják a csaló csürhét. Adelinát se kell félteni, csatlakozik a harcolókhoz, akik lassított felvételeken aprítják egymást. A csata után Landry beszél az apukával, aki emlékezteti, hogy őket mentette meg Akkóban, de Landry emlékszik. Tankréd hoz egy lepecsételt levelet, ha bármelyik Templomos házban megmutatják, a zsidó menekültek kapnak enni. Landry kissé megkopott héberével kéri Isten áldását rájuk. Látjuk, ahogy Landry imádkozik, nehéz csata volt ez számára. Gawain csapata megérkezett Parsiék otthonához, de ott a várt ebéd helyett a pusztítás fogadja őket. Megölték és megerőszakolták Marie-t, Parsi a halott lány holtteste előtt omlik össze. A palotában estélyre készülődnek, épp Fülöpöt öltöztetik, mikor Őszarkeverősége megérkezik hozzá. Fülöpnek jókedve van, mert az asszonyának is jókedve van. Kiküldi a szolgálókat, majd lecseszi Őszarkeverőségét  az aljas kis terve miatt. Nem olyan gyenge, mint amilyennek hinni akarja és ha még egyszer kijátssza, nyilvánosan lógatja fel. A vacsora a király és a királyné bevonulásával kezdődik meg, a drága királynénk pedig nem más, mint Johanna, nem hinném, hogy meglepődtünk ezen. A rendházban Landry és Tankréd megnézheti Godfrey utolsó üzenetét, a lencse árnyképe a Grált rajzolja fel a falra, amin a háromágú liliom, Franciaország jelképe is kitűnik, vagyis hazai földön van az ereklye.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása