Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 11x01 - Az én harcom 3.

2018. január 09. 09:00 - Hoppancs

A bevezetőben egy bizonyos Carl Gerhard Bush tart számvetést izgalmas és eredményes életéről. Számtalan más érdeme mellett lelőtte Kennedy-t, megrendezte az ál-holdraszállást, aktívan manipulálta a világ hatalmi berendezkedését és még arra is volt ideje, hogy csináljon két csodás fiúgyermeket, akik mindketten FBI-ügynökök lettek. Egyetlen hibája talán, hogy kicsit sokat dohányzik, de senki sem tökéletes. Még Scully sem, aki a főcím után rohamot kap az irodában, miközben az előző szezonzáró képei villognak az agyában. Mulder rosszalló tekintettel szemléli a performanszot, mintha társa csak szimulálna, hogy megússza az x-adminisztrációt. Azért bemegy a kórházba, mégiscsak elharapta a nyelvét az asszony. Hogy mitől, azt a neurológus sem tudja, ezért nem is mondhatja meg, hiába bunkózik vele Mulder. Az agy bonyolult szerv, Scullyé pedig még túlzásba is viszi a dolgot. Most éppen morzézik a hipotalamusza, ami a legkeményebb bulik után sem jellemző.

bscap0000.jpg

A mentális üzenetet Skinner fordítja le: "keresd meg őt"! Mulder annyira nem rázódott még vissza a szerepébe, hogy mindent a főnöknek kell a szájába rágnia, például azt is, hogy az ájult nő Williamre „gondol”. Egyelőre nem is akar válaszokat, csak üldögél Scully ágya mellett, önváddal telve. Amikor a nő végre felébred, és a rég halott főellenség ördögi tervéről meg a "spártai vírus" elterjesztéséről hadovál, Mulder amatőr módon orvost akar hívni, mert még mindig nem kapcsolt vissza „hinniakarok” üzemmódba. Cöh. Nyugi, szívem, a Cigarettás halott, és én sem vagyok beteg, nézd, milyen faszányosan festek! De láttam a 10. szezon végét, erősködik Scully, majd megadja a Cigarettás címét is. Nagyon úgy tűnik, hogy szegény középsúlyos Pamela Ewing-szindrómában szenved, azaz a múltkori epizód cselekménye meg sem történt. Még. Méééééég.

Előkerül a szépen rendbe jött Jeffrey Spender, a Cigarettás fia, egyben Mulder féltesója, aki éppen a szemetet vinné ki, ha nem ütné el majdnem, majd venné üldözőbe egy fickó, aki „a fiú” hollétét akarja megtudni. Ideggyógyász néni eközben azt magyarázza Scullynak, hogy tök természetesek a világvége-víziói, a rohamok ezzel járnak. Pihenés, meleg tea, kevesebb gyíkemberes Facebook-csoport, és hipphopp helyre jön majd. Aztán hajlandó komolyan beszélni, amit onnan tudunk, hogy bezárja az ajtót. Az van, hogy talán valaki belenyúlt Scully agyába. Ebben a kórházban sok hasonlót láttak már, CIA-kísérletek, emberfeletti képességek, csak a szokásos. De velem nem kísérletezett senki, mondja az ufók által elrabolt, később mikrochiptől rákból kigyógyult, majd szexmentesen teherbe esett és szupergyereket szült Scully. Mulder azért utánajárna.

bscap0001.jpg

Scullynak további fejfájós képek villannak be, miközben Spender fivérét informálja a Williamre utazó rosszakról. A Cigis ezt is lehallgatja, majd Reyesnek fejtegeti, hogy Mulder meg akarja őt keresni, majd ölni, de úgysem találja meg. Roppant magabiztos. A gép forog, az alkotó pihen, a gonosz folyamatot már nem lehet leállítani. Muldert valaki követi, sőt, autósüldözi, de hiába. Közben végig feleslegesen narrál, de legalább Rékasi Károly több fizut kap. Jeffrey sikeresen bejut Scullyhoz látogatási időn kívül, és tájékoztatja a fejleményekről. Scully kéri, hogy régi ígéretét megszegve mégis mondja el, hol van William, különben Muldernek annyi. A nevelőszülők családneve Van de Kamp, reméljük, nincs közük a Született feleségek Bree-jéhez, mert akkor a Jóisten sem menti meg a világot. Scully felizgatja magát, és zárójelentés nélkül akar távozni a kórházból.

bscap0002.jpg

A Cigistől megtudjuk, hogy annyira nem ő keresi Williamet, hogy tippje sincs, kinek kell hirtelen ennyire egy problémás tinisrác. Monica szerint az ellenségei tudják, hogy a fiú a gyenge pontja, és a terve sem titok többé. A jó Carl nem izgul, hiszen ha ki is derül, hogy jön a világvége, úgysem hiszi majd el senki, csak lejjebb görget az üzenőfalon.A Cigarettáshoz tartó Muldert a melóhelyről hívja Scully, hogy William fontosságáról és a jóslat közeli beteljesüléséről győzködje. Aztán az asztal alá vizionálja magát. Reyes valahogy nem akar hinni abban, hogy Scully majd megbocsátja a Cigisnek a "Föld megtisztítását". Carl optimista, hiszen immunitást biztosítana neki a halálos vírus ellen, na meg a kölkét is, akivel titkos kapocs köti össze. Utóbbiról rajta kívül csak Monica tud. Mulder befut egy szép házba, ahol apuci helyett tök idegen emberek várják. Bár az egyik dohányzik, de nem úgy. A valódi Cigarettás, oldalán Reyesszel a kocsijában lepi meg Skinnert.

bscap0003.jpg

Scully csak annyi időre tért magához, hogy autóbalesetet szenvedhessen, a látomások és a vezetés ugyanis nem jó párosítás. Mulder a papa helyett egy másik öreg csávót meg egy dívaszerű hölgyet kénytelen fenyegetni, de azok jól sejtik, hogy addig úgysem lövi le őket, amíg el nem mondanak egy szép mesét a… miről is? Elvileg az igazságról. Arról, hogy az idegenek nem jönnek, szarnak ők bele a haldokló bolygóba meg a nyomi, okosteló-bámuló lakosaiba. De itt van helyettük a tőlük származó kórság, amit Cigis akar a világra szabadítani. Muldernek kéne leállítania, de akkor talán nem látja többé a fiát. A Szindikátus-képviselői visszasírják a régi időket, amikor még Carl vezetésével dolgoztak volna együtt a zöld emberkékkel, mindenki örömére. De aztán a Cigis elszabadult. Ezzel párhuzamosan az emlegetett személy alkut ajánl Skinnernek, akit saját verziójával szórakoztat. Szerinte a kormány nem akarta megérteni, hogy az űrlények nem csak tudást hoznak magukkal, hanem pusztítást is. Ezért járt külön utakon és készült a sötét jövőre. Most már csak a puszta túlélés számít, mint a Walking Deadben. Scully és William oké lesz, de Mulderre nem vállal garanciát.

bscap0004.jpg

Mulder nem akarja bevenni, hogy a Szindikátus az űrbe költözést tervezi, és őt meg Williamet is vinnék. Esélyesebbnek tartja, hogy csak ők szeretnének lenni az új Cigarettás(ok).  Ott is hagyja őket, hamarosan már visszafelé száguld. Einsteinék összeszedték a balesetes Scullyt, aki így rövid úton visszakerült a kórházba. Persze nem lehet ott nyugta, egy daliás legény párnát nyom az arcába, és lenne is baj, ha Mulder nem teremne ott, hogy átvágja az illető torkát. Scully biztos benne, hogy nem a Cigis akarta likvidálni, ahogy abban is, hogy a látomásokat William küldi, aki nélkül Carl nem léphet. A gyerek rá fog találni a szüleire, csak ki kell várni. Addig is bőszen nézegetik majd az X-aktákat, mert azokban az igazság, rögtön a bor után. Végszóra fut be Skinner, aki elfelejtette magát beparfümözni, ezért Mulder azonnal megérzi rajta a dohányszagot. Az egészséges életmódról szóló vita helyett öreges lökdösődésbe kezdenek, majd Skinner elvonul anélkül hogy elmondaná, mit tudott meg. Pedig elég ütős az infó: úgy néz ki, hogy 17 évvel korábban a Cigarettás elkábította Scullyt és a szuperember megteremtése érdekében teherbe ejtette. Nem úgy, hanem az "idegen tudomány segítségével". De azért még ő William apja, vagyis Mulder és Spender új öcsikének örülhet. 

Címkék: x akták x-akták
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.01.09. 10:29:33

" De velem nem kísérletezett senki, mondja az ufók által elrabolt, később mikrochiptől rákból kigyógyult, majd szexmentesen teherbe esett és szupergyereket szült Scully."

Itt hangosan felröhögtem.

Amúgy basszus mi volt ez a rész? Pamela szindróma, vagy az előző meg sem történt? Mulder meg emberek torkát vágja el? Valahol bérgyilkos kiképzést kapott? bár Mulder neve már majdnem olyan mint a murder szó szóval lehet benne valami. :)

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2018.01.10. 07:08:56

@Prof. William: Engem is rendesen megrázott ez a Pamela-fordulat...is...remélem, hogy innen csak felfelé vezet az út.

Csucsupa 2018.01.11. 20:00:26

Ha jól látom a kedves bloggazda is jól elkapta az ügyet, mert ez a gúnyos cinikus és teljesen korrekt ismertetés, pontosan bemutatja hogy milyen felháborítóan borzalmas volt ez az első rész! Egyszerűen döbbenetesen rossz. Pedig én 25 éve vagyok X-Akták fanatikus fan!!! A teljes sorozatot többször néztem újra és imádtam (persze azért nem minden részt, mert van a régi 200 körüli rész között is bőven felháborító szemét is, de alapvetően főleg a főszál tekintetében, továbbra is még mindig azt kell mondjam, hogy számomra minden idők legjobb sorozata), még így is, hogy ez nekem extrém nagy csalódás volt.

Értem én hogy jutalomjáték mindenkinek, kb minden mindegy alapon, mindenki már kiöregedett világsztár, a számláján dollármilliókkal, kockázat semmi, nyugodtan bukhatnak, mint ahogy sorra buktak is ugyebár az utóbbi 10 évben elkövetett borzadályok, amiket csináltak X-Akták címen. Nyilván csak szórakoznak forgatás címszóval még egy nagy zsák pénzért... élvezik a jó bandát, bulizgatnak... az első színen a Duchovny arca úgy néz ki, mint akit éppen most húztak ki a mosógépből.... (kicsit meg is ijedtem, hogy atyaég már így néz ki szegény, lehet már nem kéne ezt erőltetni, aztán pár snittel előrébb már valahogy összeállt a feje kisimultabb volt (lehet friss szépészeti kezelés nyomai voltak vagy nem tudom, de röhej hogy az egész stáb, több száz ember közül senki nem vette észre, vagy nem merte/akarta jelezni, hogy gyerekek pár napot várjunk mert szegény David feje szerteszét van még...)
A szerencse az az egészben, hogy nagyjából a stáb egyben van még, és azért az alapvető szakmai nívó maradt, tehát zenék, kameramunka, rendezés és a színészek mind abszolút nonpluszultrák továbbra is (még így kissé megereszkedettebb ráncosabb és őszesebb arcokkal is (bár pl Reyes ügynök az égvilágon semmit nem változott 15 év, alatt... nem bír öregedni, igaz még csak 43 éves körül van ha jól számolok, de még mindig észbontóan gyönyörű nő!). Mondjuk azért Pileggi dús fehér szakálla is eléggé gáz, hiszen ha jól tudom még mindig az FBI-nál dolgozik, ott elég vicces lenne egy szakállas tiszt... Inkább a Mikulásnak néz ki mint egy magas rangú és beosztású FBI-osnak, de ez már mindegy is... mert az egész annyira szűrreális és abszurd, hogy már fel sem tűnik benne ennyi kis következetlenség (még jó hogy Muldernek nem találtak ki szintén "gyönyörű" galambősz szakállat, mert akkor már végig sem néztem volna!)
De vágjunk bele mi a nagy baj és nem most kezdődött. Alapvetően vagy 10 éve az lehet a baj, hogy pusztán bizniszből ilyen goodbye koncert jelleggel újra és újra x évenként ősszeáll a stáb egy jutalomjátékra... SEMMI MONDANIVALÓ!!! Egyszerűen nulla. NINCS TARTALOM!!! Carter zsenije NYOMTALANUL ELTŰNT... egy valaha zseniális író-rendezőből (oké nem minden részt ő csinált anno, azok általában olyanok is, de azért végig az egész produkció az irányítása alatt volt ugyebár) lett mára egy kivénhedt félbolond habókos kelekótya félnótás... nem tudom sajnos szebben írni, annyira fel vagyok háborodva... miért nem lehet átadni a terepet fiatal kreatív ötletes alkotóknak, legalább történet írásban???!!! Oké hogy rendezni tud, megvan a rutin, össze tudja rakni profin, megvan a kijárt és zsírozott munkakapcsolata barátsága mindenkivel, egységként tudnak működni.. ez eddig mind rendben, de könyörgöm NINCS SZTORI!!! Egyszerűen akárhonnan is meríti az "ötleteket", saját kútfőből, együtt írják többen a csapatból, vagy épp külsős ötletek és írók is beszállnak (de ha így van akkor igen rosszul megválasztottak), képtelenek kilépni 10 éve ebből a gödörből a sztorik tekintetében. Ugyebár volt ez a sorozatgyilkosos-látnokos rész (nem is tudom már mi volt a címe, Igazság odaát van talán nem is érdekes, mert jobb elfelejteni az egész borzadályt), aztán az előző évad... hát komolyan mondom már sírtam a végére.. Lényegében két jó része volt, a legelső tűrhető volt, reményt adott, hogy na végre valami... aztán vége is lett az egész varázslatnak és onnan kezdve már az egész éved az egyetlen egy zseniális gyíkemberes részt leszámítva (Az valóban nagyon ott van, talán az egész X-Akták egyik legjobb része!!!).
Namost akkor végre rátérek erre a legújabb első epizódra. Még mélyült ez a mondanivaló nélküli abszolút sztori nélküli feneketlen kút, csak zuhannak mélyebbre. Most már az van, hogy gyakorlatilag össze puzzle-ztak egy teljes epizódot, összefüggéstelen, következetlen klisékből, sablonokból, a korábbi történetekből, de tokkal-vonóval... Egyetlen innováció sincs, SEMMI... egyetlen nemhogy új ötlet, de igazi ötlet sincs... helyette vannak teljesen értelmetlen sefülesefarka zagyvaságok, meg kényszeres dolgok, pl jó hosszan elhúzott Mustang reklám ugyebár, totál értelmetlenül, kergetőzés sehová, semmi céllal, majd ugyanott kötött ki a végén ahonnan elindult Mulder... tehát sehová nem ment, a városban körbe-körbe 250-el vagy mi..? Hogy gondolták ezt, még egy másodosztályú Chuck Norris vagy Seagal filmbe sem tettek volna ilyen baromságot...

Csucsupa 2018.01.11. 20:00:56

Aztán a bagós halhatatlan ugyebár, kismiliószor meghalt, most még mindig él, holott már zombi volt az előző részben, most kutya baja boldogon dohányzik a gégéje is rendben... oké megoldotta nem probléma ez az X-akták mindent lehet... Természetesen továbbra és még mindig a világ elpusztításán dolgozik... (na és persze valójában hogy megmentse az emberiséget, hiszen ő tulajdonképpen jót akar) hiszen mindenkénél nagyobb a hatalma, mondogatja, közben állandóan mindenki megszivatja, megtalálja, és még egyszer sem sikerült egyetlen egy (bár állítása szerint tökéletes és zseniális) terve sem... miközben hosszan sulykolja, hogy őt aztán nem lehet megtalálni senki sem fog rátalálni, MULDER AZONNAL RÁTALÁL, merthogy a fia látomása és Sculy iránytják... aha persze... a fia, akiről kiderül hogy nem is az ő fia hanem a bagósé... MIVAN??? Nevetséges az egész... amikor nincs semmi ötlet akkor jön ez a sablon, hogy ki kinek az apja, még a Star Wars-nál is nevetségesebb, hogy én vagyok az apád, nem ő az apád, nem vagy az apám, ő a hugod stb... ez a családdal való idióta szórakozás, úgy látszik totálisan letapadt Carternél, csak nem értem hogy SENKINEK NEM TŰNIK FEL A STÁBBÓL, hogy ez már túl van a nevetségességen is és már egyenesen zokognivalóan SIRALMAS???!!! Persze feltűnik, hogy előkészitsék, az isteni Spender is, olyan fejjel, hogy felvisítottam, ő is elmehetett volna legelőbb egy vasaltatásra ahogy Mulder, hiszen elvileg fiatalabb nála, az öccse aztán kb inkább az apjának néz ki konkrétan szerencsétlen... ja bocs tudom, nem gyógyult meg teljesen, ó értem... Felbukkan egy snittre a csodálatos Einstein ügynök ugyebár, láthatóan ő is be lett készítve, semmi értelme nem volt az ő jelenetének sem, csak hogy lássuk, hogy van és lesz ő is, elkerülhetetlenül menthetetlenül jön (és leviszi a nívót abszolút szappanopera jellegre bugyuta okoskodásával, persze ő is orvos ugyebár hát mi más... nyilván valaki valakije lehet az amúgy helyes kis nő a stábban (még csak azt sem mondanám hogy rossz színésznő, csak éppen a szerepe felháborítóan ócska), Einstein ügynök az, akit kb abszolút ki kéne vágni visszamenőleg az egészből és fel sem tűnne... teljesen fölösleges és értelmetlen, és kimondottan idegesítő szereplő... (mint ahogy amúgy az volt, de azért nem ennyire Robert Patrick is amúgy szerintem, bőven elég lett volna egy helyettesítő ügynök a zseniális Monica és kész...) Még hiányzott volna Krycek is ebből és teljes lett volna az őrület... És akkor ül az ember kb letaglózva az egész végén és csípkedi magát hogy ugye csak egy rémálom volt az egész, ez nem lehet valóság, ÉS MÉG LEHET FOKOZNI, MÉG NINCS VÉGE A POKOLNAK...!!! Mert ekkor jön még egy ajánló, amiben megláthatjuk, SPOILER, bocs de nem az én hibám, meg lehet nézni ott van kérem...!!!), hogy FEL FOGNAK TÁMADNI A VIDÁM FIÚK IS, A HÁROM LÖKÖTT KONTEÓS SRÁC IS, akik sztori szerint ugyebár 15 éve halottak..!!! Ja bocs elfelejtettem hogy ez X-akták, ahol minden lehetséges meg az ellenkezője is, sőt minden is lehetséges... hát tényleg most már túl vagyunk mindenen, már MINDEN IS volt itt kérem... most már tényleg ezután csak jobb lehet bármi, mert remélem elértük a feneketlen kútba zuhanás végét, már a kút alján vagyunk sőt már kiestünk a föld túloldalán a sötét mély űrbe... hát kb úgy is éreztem magam a film után mintha rámtoltak volna egy abszolút nulla fokot... a székbe fagyva... dermedve, mozdulni sem bírtam percekig a sokktól... szuper volt Chris csak így tovább!!! (de én még nem adom azért fel, még mindig hinni akarok, még mindig X-akták fan akarok lenni..!!! :) )

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2018.01.12. 07:53:43

@Csucsupa: Ehhez nem is tudok mit hozzátenni, sajnos igazad van. Pedig én is imádom Mulderéket. Azt reméltem, hogy az előző, nosztalgikus évad után lesz némi modernizálás, de egyelőre nem úgy tűnik. Mintha eltűnt volna Mulder és Scully közt a kémia is, ami fura, mert a valóságban még megvan a színészek között. (Lehet, hogy lefekszenek egymással képernyőn kívül, ha igaz Joey Tribbiani elmélete.:D )

Duchovny feje tényleg fura volt, én is arra tippeltem, hogy talán csináltak vele valamit szépészetileg. Pedig nemrég a Kaliforgiában még simán buja gondolataim támadtak tőle. Hát, most kicsit kevésbé, és szerintem nem az öregedés miatt. És sajnos ki kell mondanom, hogy unottnak is tűnt, mintha nem lenne már kedve a szerephez.

Eleve hülyeség az is, hogy visszatértek az FBI-hoz, mikor már a Hinni akarok című mozifilmben is ezer éve "nyugdíjba mentek". Simán lehetett volna folytatni FBI-on kívül is a misztikus kalandjaikat, meg a William-szálat.

A Hinni akarok szar film volt, de még megvolt a lelke, meg a Mulder és Scully közötti különleges kapcsolat. Ezt most már egyre kevésbé érzem, de azért még én is reménykedem.
süti beállítások módosítása