Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 3x18 - Milyen évet írunk? (Évadzáró)

2018. január 04. 09:00 - Rodnay Gan

Fekete Barlang, végállomás. Mr. C számára legalábbis mindenképp, hiszen rögtön a nyitóképen azt látjuk, hogy a fickó körül mennyire felforrósodott a hangulat. Mármint szó szerint, mivel éppen lángok nyaldossák a testét, olyannyira, hogy végül belőle sem marad más, mint a többieknél már megszokott aranybogyó. (Ezek szerint a doppelgängerek ugyanúgy végzik, mint a tulpák.) MIKE gyorsan mellé is teszi a Coopertől pár résszel korábban kapott hajszálat, és a szokásos varázsige („elektromosság”) után puff, már ott is ül előttünk Cooper ügynök, illetve nem is, ez valószínűleg inkább Dougie Jones lesz. Így igaz, DJ szépen vissza is kerül a piros ajtós házba, Janey-E és Sonny Jim ölelő karjai közé, ezzel pedig kábé vége is a rész pozitív történéseinek.

1801.jpg

Mivel legközelebb már az előző rész legszomorúbb jelenetét nézhetjük meg újra, ahogy Cooper kézen fogva vezeti át Laurát az éjjeli erdőn, míg a lány hirtelen el nem tűnik, nyomában csak velőtrázó sikolyát hagyva – mintegy bizonyságul arra, hogy Cooper akár a fejére is álhat, a kisváros szépének bukása eleve elrendeltetett. Aztán kapunk egy best of-ot a Fekete Barlang-beli korábbi történésekből: itt van újra a szokásos kérdezz-felelek játék MIKE és Coop között („Ez már a jövő, vagy ez még a múlt?”), újra előkerül és eltűnik, suttog és sikolt Laura Palmer, itt van újfent a sármos Leland, illetve megjelenik a Kar evolúciója is, azaz a húsgombóc az elektromos fa tetején. És itt bizony akad azért egy jelentős eltérés: a Kar megkérdi azt, amit néhány résszel korábban már Audrey Horne is tudakolt: ez a történet a kislányról szól, aki az utcánkban lakik? Válasz persze nincs. Ja igen, még egy eltérés azért van: Cooper ezúttal megdöbbentően simán kijut a Barlangból a Glastonbury-ligetbe, ahol már várja Diane Evans.

1802.jpg

És ekkor megkezdődik az epizód véget nem érő autózásainak első felvonása, amikor is Cooper és Diane nem túl bőbeszédű utazás során megtesznek a ligettől számítva pontosan 430 mérföldet. „4-3-0” – mondta még a legelső részben az akkor még Óriásnak hitt Tűzoltó, és úgy látszik, pontosan erre gondolt. Mert ahogy megérkeznek a semmi közepére, ahol természetesen tényleg semmi más nincs, csak az út és a magasfeszültségű vezetékek, Cooper érzi, hogy ez az a hely! Biztos, ami biztos alapon – hiszen ha egyszer átlépnek, minden megváltozhat – még kér egy cuppanósat Diane-től, majd áthajtanak a portálon, ami – mit ad isten – egy újabb, ezúttal már éjszakai országútra viszi át őket. Cooper és Diane ugyanolyan komoly képpel és hallgatagon autókáznak bele a vakvilágba, mi azonban álljunk már meg egy pillanatra!

1803.jpg

Mert mi is történt itt? A sok értelmezési lehetőség közül a (számomra is) legnépszerűbb szerint két hősünk egy alternatív univerzumba került át, oda, ahová a Sarah Palmerben lakó Judy száműzte Laurát, mivel Cooper feladata minden lehetséges dimenzióban az, hogy megmentse őt. És ez a teória a későbbiekben nyer majd értelmet, amikor is a párocska elér egy országúti motelbe, ahol leparkolják az autót, majd Cooper kimért, katonás léptekkel bemegy a recepcióra, Diane pedig meglátja önmagát (!) a motel előtt állva. Ezután pedig egy elnyújtott és sokkal inkább kétségbe ejtő, mint izgató szex-jelenet következik, az egésznek tényleg olyan hangulata van, mintha Diane és a jó Coop csak egy kötelezően letudandó feladatot teljesítenének, a nő mindvégig el is takarja a férfi szemét a kezeivel. És még egy fontos dolog: az aktus alatt ugyanaz a My Prayer szól a The Platterstől, mint az elhíresült nyolcadik részben, mielőtt Abraham Lincoln beolvasta volna sajátos versét a KPJK rádióban.

1804.jpg

Másnap reggel aztán minden megváltozik. Coopert egy búcsúlevél várja a lámpa mellett, ami Richardnak (!) szól Lindától (!!), és ami arra kéri a férfit, hogy ne próbálja meg megkeresni, mivel úgysem fogja már felismerni, és bármi is volt ez köztük, annak vége. Aztán Cooper kimegy a motel elé, hogy lássuk, ez egy teljesen másik szállás, de még az autó is különböző, mint ahová és amivel Diane-nel az éjszaka megérkeztek. Nem is csoda, hiszen maga a vidék is arrébb van egy picinykét: ez ugyanis Odessa, Texasban! Coopert pedig akkor kezdi el igazán érdekelni a dolog, mikor elhajt egy Eat at Judy’s feliratú falatozó mellett. Akkor viszont nagyon.

1805.jpg

Az étteremben Clint Eastwood lánya, Francesca szolgál fel, de Cooper nem őt keresi, hanem a másik pincérnőt, akiről megtudja, hogy már harmadik napja folyamatosan szabadságon van. A kajálda nem pörög túlzottan, csak egy idős házaspár van itt, meg három bunkó cowboy, akik persze előírásszerűen molesztálni is kezdik Eastwood lányát. Cooper rapid módon el is intézi őket (az egyiknek még a lábát is szétlövi), majd a másik pincérnő lakcímével a zsebében elindul elfelé. Ez a jelenet pedig szerintem egy dologra szolgált: tudatosítani, hogy ez a Cooper már egyáltalában nem az a gáncs nélküli, csillogó páncélú lovag, aki egykoron volt.

1806.jpg

Mindegy, azért látjuk, hogy gond nélkül eljut a pincérnő által megadott címre, egy házhoz, ami enyhén szólva sem fogja megkapni az odessai Lakáskultúra Magazin „Tiszta Otthon – Rendes Ház”-különdíját. Az elhanyagoltságánál sokkal fontosabb azonban, hogy az ingatlan előterében a már jól ismert számozású villanypózna áll. Cooper bekopog, és basszus, nem más, mint az idősödő Laura Palmer nyit neki ajtót! Illetve hát nem is, hiszen váltig állítja, hogy őt bizony Carrie Page-nek hívják, bár, igaz, ami igaz, az apja valóban Leland, az anyja pedig Sarah volt. (És furamód, nem az apja, hanem az anyja említésekor rázkódik össze.) Viszont amúgy is el kell húznia Texasból, így aztán jól jön egy FBI-os segítsége. Nem sokára látjuk is, hogy miért: egy fejbelőtt férfi üldögél nála a kanapén, bár ezen furamód Cooper nem rökönyödik meg különösebben. Mint ahogy a fehér lovat mintázó porcelán figurán sem a polcon.

1807.jpg

Carrie szemmel láthatóan nem volt osztályelső földrajzból, így aztán azt is tudatosítani kell benne, hogy Washington állam az bizony északra fekszik, de még azt is, hogy kicsit messze van. Kicsit – röhögnöm kell! Hát ezek ketten az egyik legdélebbi amerikai államból az egyik legészakabbikba szándékoznak eljutni. Oké, akkor mondjuk egy hét múlva találkozunk! Hosszú is az út, amit mi sem jelez jobban, mint hogy az elkövetkező tíz percben (!) nem is nagyon történik más az utazáson kívül, ha csak azt nem számítjuk ide, hogy Carrie minden egyes autóról azt hiszi, hogy őket követi, és hogy egyszer megállnak tankolni is. És akinek eddig – a Lost Highway, a Straight Story és a Veszett a világ alapján – nem lett volna egyértelmű, hogy az országút és maga az utazás az David Lynch számára az élet egyértelmű metaforája, az most örökre megtanulhatta!

1808.jpg

De azért csak megérkeznek az éjjeli Twin Peaksbe, ahol azonban a nőnek sem a város, sem az utca, de még csak a Palmer-ház sem ismerős. Nem is csoda, hiszen a kopogásra nem Sarah, de még csak nem is bárki más ismerős nyit ajtót, hanem egy vadidegen szőke nő, aki Alice Tremondként mutatkozik be. Cooper kérdésére elmondja azt is, hogy nem, nem ismeri Sarah Palmert, és a ház a sajátja, egy bizonyos Mrs. Chalfonttól vették. Márpedig ez a Mrs. Tremond/Chalfont név nagyon is ismerősnek kell, hogy hangozzon a rutinos TP-rajongók fülében. Úgy van, a történetben korábban jó párszor felbukkanó öreg nőt - a varázslónak tanuló kisunokájával - pont így hívák! /Míg az ajtót nyitó szőke asszonyság pedig nem más, mint a Palmer-ház való életbeli tulajdonosa./

1809.jpg

Carrie (Laura?) és Cooper jól érthetően megszeppenve és összezavarodva vonulnak lefelé a lépcsőn, utóbbi olyannyira, hogy még azt is megkérdi magába roskadva, hogy milyen évet is írnak? A nő azonban nem válaszol, sokkal inkább elhűlve hallja a semmiből felhangzó Sarah Palmer-i üvöltést: „Laura!!!” A valóság, a képzelet, az álom és az alternatív dimenziók ezáltal egybefolynak, de ezt Laura/Carrie már nem tudja elviselni, és egy iszonytatóan hatalmasat sikolt. Igazából pontosan így teszek én is, míg a házban minden fény kialszik, a vége főcím alatt pedig azt látom, hogy Laura ismét Cooper ügynök fülébe suttogja a titkot: a jó és a rossz harca örökkön örökké tart, soha nem fog véget érni! Mint ahogy talán a Twin Peaks sem.

1810.jpg

/És igen, ezzel tényleg befejeztük! Köszönöm mindenkinek a megtisztelő figyelmet, mindenekelőtt pedig leghűségesebb olvasómnak, Szyszának, akinek a baráti hajcsárkodása nélkül talán sosem értem volna el idáig! Van még sok más hogyvolt errefelé, tessék elolvasni azokat is, ha pedig tőlem szeretnél valami mást, nem sokára találkozunk a Darkkal!/

Címkék: twin peaks
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kábel Barát 2018.01.05. 10:29:53

Köszönjük! A HV-ok nélkül a töredékét sem értettem volna a történéseknek! Pedig pislogás és lélegzetvétel nélkül néztem a részeket, nehogy lemaradjak valamiről :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.01.05. 10:30:51

Kösz szépen! Hát igen... Ez nem éppen egy könnyen emészthető sorozat volt. :)

,, 2018.01.12. 12:03:49

Úristen úristen pont azért jöttem h van-e Dark hogyvolt, aztán megláttam a TP-t, aztán elolvastam, aztán láttam h Darkot fogsz írni?!!! Nem hiszem el! Nagyon várom!!

,, 2018.01.12. 12:08:24

Az évadzáróról meg annyit, hogy a legnyomasztóbb rész volt. Nem tudom megfogalmazni pontosan az okát, de teljesen beflasheltem tőle, ez a céltalanság amit árasztott, meg az hogy, minden kb. értelmetlen, hát rémálmaim voltak tőle (szó szerint).
Köszi a hogyvoltokat!
És úrist'n Dark? Komolyan? Úgy örülök!

akut schizo effektív pszichózis 2018.01.14. 19:44:37

Köszönjük. Reméljük lesz 4. is :)

Celtic 2018.01.26. 16:15:57

@Kábel Barát:
+1

Egyebkent regota az az erzesem, az 1-2 evad is csak azert ertheto, mert azota tobbezer kommentes forumok vannak rola a neten, az ember tobbszor vegignezte, stb.

Amikor eloszor lattam, nekem is nagy kavaras volt az egesz, de utana (miutan lett net-elerese az embernek) kinyilt a vilag es nagyon sok infot lehetett talalni a temaban. Jo, ennyire nem volt zuros, de igazabol az is csak a mabol visszatekintve egyszeru es linearis....
süti beállítások módosítása