Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

TERÁPIA 3X34 - CSÜTÖRTÖK, EDIT (7)

2017. december 29. 10:00 - Zsoofka

                                  "Nagyon erősen éltem ahhoz, hogy könnyen haljak meg!"

Csütörtök van, Edittel ma találkozunk utoljára. Sajnos az ő történetszála legjobb esetben is keserédes véget érhet. 2.png

A Dívánk kócosan szorongatja az új telefonját a kanapén. Most vették, együtt Fruzsival, mert a régi már nem volt megbízható (" Most fontos, hogy mindig elérhető legyek"). Nocsak. Máris megvan az első pozitív fejlemény: anya és lánya együtt shoppingolnak, megtalálták a bajban az utat egymás felé.

Angélát hazavitték a kórházból. "Nem tudom, hogy hogy fogom ezt kibírni.!"- mondja Edit. Kínlódása szinte kézzel fogható. Fruzsi és ő biztosak voltak abban, hogy Anginak otthon lesz a legjobb. Erről sikerült meggyőzni a volt férjet is, aki még az ápolásban is segít. Őszintén meglepődött ugyanis azon, hogy anya és lánya képesek együtt, egy dologért, szívvel - lélekkel tenni. Két napig hárman ápolták a nagybeteg testvért, de hamar rá kellett jönniük, hogy itt a jó szándék nem elég - Angélának szakszerű ápolónőre van szüksége. Felvettek hát egy nappalos nővért egy hospice alapítványnál, aki segít, ha kell. Edit a tévéshow után a színpadot is otthagyta, határozatlan időre. Szinte beköltözött Angélához, ő vállalta az éjszakákat. Ez az egész történés-sor megkérdőjelezi a hivatását, az élethez való eddigi hozzáállását. Mi fontos és mi nem az? Vajon érdemes a kevéske idejét színészkedésre "pazarolnia"? Dargay kéri: ne hozzon most meg ilyen végleges döntéseket, most krízis-helyzet van, ezt kell túlélni. Aztán majd meglássuk.

1.png

Nehéz az ápolás, mondja Edit. Felemészti őt. Próbál lelket önteni Angélába, de csak pillanatokra ér hozzá igazán közel. Bezzeg az ápolónő - neki rutinja van benne. Mellette megengedi magának a beteg, hogy sírjon, hogy gyenge legyen. Talán Editnek is - a felvidítás helyett - őszintén beszélnie kellene a félelmeiről, a halálhoz való viszonyáról. Nehéz ez mindenkinek, de egy olyan embernek, aki olyan családban nőtt fel, ahol ez tabutéma volt, annak még nehezebb. Fruzsi is küzd az érzéssel: halál előtti és utáni képeket nézeget és mutat az anyjának, akit ez megrémít. De a pszichológus szerint ez nem más, mint néma kérés: rúgjuk fel az eddigi tabukat, a valóság nem lehet olyan szörnyű, mint amit hiszünk róla. El kell tudni búcsúzni és el kell tudni engedni. Az elengedés művészete ez. Az, hogy Fruszi nyit anyja felé, az nem csak azt jelenti, hogy fél, hanem azt is, hogy az anyja mellett biztonságra lel.

3.png

Edit számára várakozással telnek ezek a napok: hogy jöjjön végre a következő cselekvési pont - reggelit adni, fürdetni, lefektetni... De mire is várunk valójában? Kegyetlenség kimondani, de arra, hogy ennek egyszer ennek az egésznek vége legyen. Csakhogy ez a VÉG Angéla számára a halál. Edit számára pedig a minden eddiginél pusztítóbb magány. "Közeledik valami visszafordíthatatlan..." Dargay kíméletlen: csak akkor fog tudni Edit "jól" közelíteni a haldoklóhoz, ha átgondolja saját, elmúlástól való félelmeit. És nem csak Edit fél a haláltól és tartja tabunak, hanem az egész modern társadalom: nincsenek rituáléink, amik megvédenek bennünket a saját rémképeinktől.

5.png

Sose értettem, hogy emberek hogyan azonosítják a színészeket a szerepeikkel és gyűjtenek pénzt Lucelia Santos felszabadítására. De, ahogy most itt Udvaros Dorottya a halállal kapcsolatos elképzeléseiről mesél, egy percre sem érzem, hogy szerepet játszik - mintha a színésznő saját élményeiről beszélne és mi beleshetnénk a terápiás térbe. Szép szavakkal vall a boldogságról. hogy visszakapta a húgát és a kétségbeesésről, hogy közeleg a perc, amikor újra elveszíti, ezúttal végleg. De "az élet szép, szeretni, tenéked magyarázzam?"

Címkék: terápia
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schanc 2017.12.29. 12:30:11

Fájdalmasan szép íve lett Edit sztorijának. Engem az utolsó pár részben elhangzott gondolatok nagyon megérintettek, megindító volt, ahogy beszélgettek a halálról, és arról, ki mit tud tenni ilyen helyzetben.
Azt mondjuk egész végig nem tudtam eldönteni, hogy az a kis mesterkéltség, amit érzek (aminek Vilmányi Benettnél vagy Schell Juditnál egy pillanatra sem merült fel), az Udvaros Dorottya maga, vagy mivel Edit színésznő, ezért ezt a csavart belevitték a szerepbe.
Mindenesetre azt gondolom, az idei négy esetből ez az egyetlen, ahol Dargay maradéktalanul elégedett lehet magával. 1:3
süti beállítások módosítása