Hogy volt?

TERÁPIA 3X16 - HÉTFŐ, ZSOLT (4)

2017. december 05. 15:00 - Zsoofka

                                                                   "Úgy érzi, hogy nem érdemelte meg Rita szerelmét?"

Gondolom pszichplóguséknál szakmai ártalom a cigarettázás... Stimuláns nélkül nem bírnák elviselni a sok zakkantat. Eszter és Dargay vert seregként állnak az ablak előtt, és szívják. Közben Zsoltot elemzik. Nem, nem verték szét a fejét, ellenkezőleg. Ő ütött le valakit a cellában és került magánzárkába. Dargay magát vádolja, amiért Zsoltból előjött a vadállat: a fiú kezdett megnyílni és ez olyan feszkót okozott benne, hogy nem bírta magában tartani az állatot. De Eszter nem így látja: szerinte András terápiája a legjobb, ami a fiúval történhet itt benn, szóval legyen szíves folytassa, amit elkezdett. De azért vigyázzon magára is! És itt most nem arra gondol, hogy a következő pofont esetleg Dargay kaphatja, hanem a lélek kínjaira.

1.png

 

Zsolt tehát magánzárkás és nem akar beszélni róla. András a fiú előtt is vállalja kételyeit és főleg kíváncsi az indokokra. Zsolt laza, mindennapos konfliktusnak írja le az eseményeket. Mellébeszél és hárít ezerrel. Végül bevallja: zavarta a cellatárs vinnyogása, hát fejbebaszta.

Vajon mit jelent a félelem? Mit jelent a biztonság? Tényleg olyan félelemnélküli Zsolt és olyan erős? Hogy mindent kibír? Hogy tényleg nincs már veszíteni valója?

2.png

Dargay pszichodumát nyom: tessék a magánzárkában hagyni a szerepeket és a felvett álarcokat. Itt a tényleges érzések számítanak, ebben az értelemben tényleg azt mond amit akar. Lehet, hogy a börtönben erősfiút kell játszani, de ő a valódi Zsoltra kíváncsi. Zsolt hát mesélni kezd: az elején megmondta, hogy nem bírja a feleséggyilkos kolléga nyavalygását, hát eddig tartott a türelme. Dargay azonban az események egy érdekes oldalára világít rá: nem lehet, hogy azért irritálja a felesége után síró roma, mert ő maga nem tudja átélni a gyászt Ritával kapcsolatban?

Válasz erre a kérdésre nincs, de a hangulat oldódik, ismét Rita a téma, még a boldog időkből.

3.png

Zsolt egy romkocsmában ismerte meg a csajt és a mai napig nem érti, miért pont ő kellett a bombázó csajnak. Mikor ő csak egy suttyó? És vajon Zsolt miért szerette Ritát? Mármint a csöcseit és a műpillákat leszámítva. Zsolt szerint - bár a külsőségek is elegek lettek volna - Rita egy rendes lány volt, szeretetreméltó. Már amikor épp nem köpte le, mert ugye sokat veszekedtek. "Csak ne lett volna őrült!" Dargay igyekszik megnyugtatni a fiút: Rita nem volt őrült, mondja és mesélni kezd a nyomozati anyag részletiről, ami szerintem megint simán keretszegés. De eléri vele a kívánt hatást: Zsolt a széken előrehajolva figyel, sose még így nem nézett rá. Lassan kezd bizalom szövődni közöttük. Dargay igyekszik laikus-nyelven elmagyarázni Rita betegségét, ami tán a boderline személyiségzavar volt. Kellett volna rá gyógyszert is szedni, de a csaj inkább  alkoholt ivott, abban jobban hitt.  Milyen is az a borderline ember? Ingatag érzelmi állapotú; hangulata nagyon fenn és a nagyon lenn között, minden átmenet nélkül csapkod; hol szeret, hol gyűlöl. Zsolt nem győz helyeselni: stimmel, minden stimmel. Megvan Rita diagnózisa. Nagyon megerőltető lehet egy ilyen emberrel kapcsolatban, szerelmi kapcsolatban lenni. De továbbmennek: a bordeline személyiségzavarral rendelkező emberek gyakran maguk ellen fordulhatnak. Nos, ez is igaz volt Ritára: kicsi korától vagdosta magát.

4.png

Mi van, ha azon a végzetes estén nem is volt ott velük harmadik személy és a lány maga ellen fordult? Zsolt meg nem tudta megvédeni önmagától és most ezért érzi magát bűnösnek és akar bűnhődni? Ezek csak az én gondolataim, viszont Dargay is elérkezettnek látja az időt, hogy arról a bizonyos estéről faggassa a fiút! Volt ott még valaki? Zsolt ismét bezár (gyönyörű a képi megfeleltetése e hangulatnak: a fiú visszaveszi a melegítőfelsőjét.)

5.png

Elhangzik a kérdés is: "Zsolt! Maga ölte meg Ritát?" Csönd telepszik a szobára, hosszú-hosszú másodpercekig. És a várt katarzis helyett a köcsög börtönőr érkezik. Mint elefánt a porcellánboltba. A bizalmi légkör megtörik, oda a varázs. Bár Dargay még tesz egy bizonytalan kísérletet és el akarja küldeni a pasit a picsába, de már akkor sem lenne esélye, ha az elmenne... Jövő héten újra találkoznak. Kérdés, hogy mi lesz addigra a fiúval és vajon tudják-e innen folytatni?

Címkék: terápia
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schanc 2017.12.05. 15:20:12

Zsolt talán először az évadban mutatott komoly érdeklődést valamely téma iránt - akkor, amikor Rita betegségét taglalta András. Nagyon őszinte volt az arcán az aggodalom, a tudni akarás, hogy a barátnőjéről még a halála után is megértsen dolgokat.
Az a börtönőr meg tényleg nagyon rossz pillanatban jött, de hát gondolom, nem véletlenül.