Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Marvel's The Punisher 1x01 - Hajnal 3:00

2017. december 05. 09:00 - Calvinka (http://ironikus.blog.hu)

Családi idillel kezdünk: Apa tanítja lányát gitározni. Hamar átvált azonban a jelenbe a képsor, így kiderül, az idilli képek már a múlté, csak visszaemlékezések, Apa már csak egyedül pengeti a húrokat. Hirtelen váltással máris a bosszú pillanatait láthatjuk, motorosbanda-tagokat üldözünk, kamera váltakozik néha belső nézetesre, mintha videójátékban lennénk. Amint a motorosok az aszfalton fekszenek, már nyilvánvaló, hogy a pickuppal áthajt rajtuk, mint kisnyugdíjas a Suzukival a lakóövezetben a fekvőrendőrön. Közben arc meg sem rezdül, látszik, nem ma ölt először főhősünk. Következő snittben a távcsöves puska célkeresztjén keresztül figyelhetjük meg, miként örül Mexikóban a Megtorló elől vélt megmenekülésének a kartell egyik főnöke. Végzete az lesz, hogy elfelejtettek függönyt tenni a ház ablakaira, így a „bumm a fejbe” hamarabb megtörténik, minthogy a fellációnak örülhetne. Nem vagyok fegyverbuzi, de (persze tudom, amit a „de” előtt mondunk, az nem igazán számít) ahogy a Megtorló kilélegez, elsüti a távcsövest, majd 2 szívdobbanásnyi idő eltelik, amíg a lövedék szétcsapja a gengszter fejét, az elég hangulatos.

bumm.png

Snitt, reptéri mosdó, öltönyös kartell-rosszfiú is már a megmenekülésének buliját szervezi, de kár volt előre inni a Megtorló bőrére, mert a Megtorló a hang alapján is tudja, kire kell rátörni a budiajtót, hogy utána megfojtsa a bekötött nyakkendőjével. Ezt mondjuk én biofizikailag nem tartom hihetőnek, mármint, hogy valakit felakasztás nélkül meg lehessen fojtani egy bekötött selyemnyakkendővel, de ha valakinek már volt konkrétan fulladásos élménye nyakkendőkötés közben, akkor írja meg a kommentek közt, én mindenesetre nem próbálgatom otthon a tükör előtt. Ezzel minden bandatag kipipálva, Punisher-jelmezt el lehet égetni, vége is a műsornak, köszönjük a figyelmet. De nem, még csak most kezdődik a főcím.

cim.png

Ami után, 6 hónap elteltével a civil életbe visszavedlett hősünk roppant fejlett technológia használatával, egy kézikalapáccsal bontja a falat fogalom nélkül. Alkonyattól pirkadat utánig veri a falat, ez a környékbeli lakókat nem, annál inkább zavarja az épületen dolgozó jómunkásbrigádot, merthogy akkor ők kevesebb túlóralehetőséget kapnak. Mintha nem lenne ott egy baromi nagy felhőkarcoló, amit kézzel szétverni  ilyen tempóval még túlórázva is évekig tart. A Megtorló motiváltságára is megkapjuk a választ: poszttraumatikus stressz szindrómában szenved. És ez nem azt jelenti, hogy Sixx mester korábbi posztjainak olvasásától kapott idegrohamot, hanem, hogy még a családjával töltött meghitt pillanatokról álmodás után is úgy ébred, mintha rémálma lett volna. Másnap a régiek által kiközösített új srác a blokkon elénekli megosztja vele beteg nagymamájának szendvicsét, persze a Megtorló megköszöni a szenyát, de leoltja a fiút, hogy ő nem lesz a barátja senkinek sem. Viszont ezután mégiscsak szocializálódik kicsit – a háttérben meghúzódva végighallgatja az anonim veteránok klubjának gyűlését, ahol magvas gondolatok, avagy éktelen marhaságok hangzanak el, ezt még nem tudjuk, milyen társadalmi üzenetet akar átadni majd a sorozat ezzel a szállal. A lényeg, hogy a klubot az ex-katonatársa üzemelteti, aki a családját is ismerte, és most jó tanácsokkal látja el, mint például, hogy a hátralevő fél életében jó lenne, ha nem búvalbaszottan mászkálna bele a világba.

ptsd.png

Újabb barátainkat ismerhetjük meg ezután: a Belbiztonsági Minisztériumban dolgozó tökös nőt és a nemrég meghalt munkatársa helyébe frissen érkező új, obligát mókamestert, na meg a szexista, és mindenféle egyéb-ista főnököt, aki szigorúan megtiltja a furcsa körülmények közt meggyilkolt afganisztáni tiszt utáni nyomozást. A nő „te vagy a főnök” kijelentésével már sejtjük, nyilván nem fogja abbahagyni. Kezdetnek beleássák magukat a Megtorló aktájába. Az új fiú a bontásnál lecimbizik és kocsmázni megy a rosszfiús munkásember-brigáddal. Kicsit felakad a szeme aztán, amikor kihozzák a cehhet, de nem meri mondani, hogy hé, srácok, csak az első kört mondtam, hogy fizetem, a 120 ezer Ft-os pezsgőt meg a konzumlány kérte csak, így elfárad a bankautomatához.

szamla.png

Antipatikus jómunkásembereink aztán véletlenül épp a Megtorló füle hallatára beszélik meg roppant titkos módon azt, hogy egy tuti tippnek köszönhetően hogyan szerezhetnek pénzt. Korda Gyuri bácsiék nagyösszegű kesses pókerpartit rendeznek, csak egy őrrel, sima bulinak néz ki. Hoppá, észreveszik a Megtorlót, gyanítják, hallhatta a nagy tervet, bele is kötnek, de mielőtt hiriggé fajulhatna a dolog, rászakad az épület az egyik cimborájukra. Kell a beugró segítség a balhéhoz, beszervezik hát az új fiút, akinek az utolsó ruppója úgyis a krimóban maradt, meg egy jó balek sosem árt. De még mielőtt odajutunk, egy kis morális beszélgetést hallunk a BM-es nővel és mamájával, nahát végre színészi teljesítményt is látunk, mert a mama nem más, mint Shohreh Aghdashloo, aki már az Expanse-ben is kiemelkedett, és nem a csárlis jégaviszkibenes hangjára gondolok, hanem a belső kisugárzására, mint a Való Világban. Kíváncsi vagyok, hogyan fog súlyt kapni a történetben.

sho.png

Amíg a trükkös triumvirátus lenyúlja az éjszakában a pókeresek lóvéját, addig a Megtorlónak ismét szörnyű rémálma van: azt álmodja, ölelgeti az asszony kedvesen mosolyogva (na jó az álom végén mindig jön a gyilkos idegen). Hát ezt nem lehet kibírni, felmegy inkább a házat bontani izomból, dühösen. Közben balekfiúnak leesik a brifkója a földre a balhé közben, mindenki látja a nevét, a helyi keresztapa kajánul mondja, öreg inkább ki se vidd innen a pénzt, neked már annyi. Így gondolják ezt a haverok is, akik viszik a srácot a bontási területre, izzítják a betonkeverőt, rendesen megcipőzik szegény srácot, majd belökik a friss betonos konténerbe. De ezt már nem hagyhatja a MegTHORló, és félelmetes pörölye!

thor.png

Érdekesség: a munkásbrigád tagjai ugyanazzal a szóval (gimp) megnevezve csúfolják a Megtorlót, mint ahogy a Pulp Fictionben a latexruhába öltöztetett Bénát hívták. Mindenesetre a biztonság kedvéért a Megtorló mindenkit kinyír a kis bunyóban, aminek végén a baleksrác nemcsak megmenekül, hanem még a pénzeszsákot is megkapja ajándékba, hogy nem-retúrjegyet vegyen egy másik városba magának és a mamának. A Megtorló pedig elmegy a pókerbarlangba kiirtani a szegény, játékos kedvű Korda Gyuri bácsikat. Akik persze még mindig ott vártak azóta is, hátha valaki visszaviszi a pénzüket.

poker.png

Zárójelenetként egy pszichopata-kinézetű, eleddig ismeretlen figura követi a Megtorló lépteit a térfigyelő kamerával. Isten hozott újra, Frank, hallhatjuk, ezzel vége az első résznek.

8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

colonel Tigh 2017.12.05. 12:32:15

A nyakkendőshöz: nem a fullasztás a kulcs, a légcső összenyomásához nagyobb erő kellene. Elég ha a nyaki aortát el tudja szorítani (amihez nem is kell nagy erő), a delikvens megy csicsikázni. Bár persze meg is lehet fullasztani valakit, általában -és aki ért hozzá- nem fojtásra mennek, hanem a nyaki fő verőérre. Kevesebb meló, és sokkal gyorsabb. Fullasztásnál sokáig tarthat, akár percek, az ütőérnél meg max fél perc és megy aludni. Permanensen elszorítva pedig értelemszerűen halál.

p3d3str1an 2017.12.05. 13:55:47

Kell ehhez a sorozathoz előtanulmány? Én a Daredevil első évadán, meg néhány résznyi Jessica Jones-on vagyok túl, annyi elég? Ebben a 3. résznél tartok, de túlságosan sok jel mutat arra, hogy kellett volna látnom valami előzménysztorit...

mata68 2017.12.05. 15:13:22

@p3d3str1an: A Punisher előzménysztorija a Daredevil 2. évada.

mate2003 2017.12.05. 15:23:47

@p3d3str1an: én végignéztem az általad említettek nélkül is, zéró előtanulmánnyal. Meg se' kottyant... Ne aggódj. Nézd tovább! :)

mummimster 2017.12.05. 16:08:00

A Punisher az egyik legjobb Marvel sorozat, kiegészítve a Daredevil 2. évaddal kifejezetten jó.

Bagórágó 2017.12.05. 17:12:06

Végignéztem úgy 2-3 hete a sorozatot Netflixen. Nem rossz, határozottan nem rossz, csak nem Punisher. Ezt a sorozatot ugyanígy el lehetett volna adni egy veterán katona ügyének, Punisher cím nélkül is. De ettől eltekintve kimondottan jó. Mondjuk nálam Jesscia Jones-t nem veri, de a többi bohóckodást igen. Kellemes felüdülés a Defenders után, ami valami förtelmesen rossz lett.

Kánikula 2017.12.06. 14:01:56

@p3d3str1an: nem kell magában is megáll a sztori. nem vagyok egy nagy akció film vagy szuperhős rajongó, de ez kifelyezetten jó lett.

pcmentor · http://pcmentor.hu/ 2019.10.29. 16:57:10

Nagyon jó sorozat. A második évad is.
süti beállítások módosítása