Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

TERÁPIA 3X08 - SZERDA, SÁNDOR (2)

2017. november 23. 15:00 - Zsoofka

                                                                       "Milyen érzés, hogy kiadta magából!"

Nagyvad érkezik Andráshoz, Sándor bácsi személyében. Egyedül jött az Öreg, Dargay nem kis meglepetésére. Nem gyerek ő, mondja, majdnem zökkenőmentesen idetalált. A Blahán suhancok ugyan kinevették esetlenségét, de hát ilyenek ezek a mai fiatalok. Csak a szex, meg a szipu...

0.png

A maga legtermészetesebb módján veszi elő a cigijét és kényelmesen elhelyezkedik a kanapén. Minden a régi, mondja. Áron jó fiú, ő még csak-csak próbálkozna az otthoni légkör enyhítésén, de hát Júlia ?! A nő egyszerre hanyagolja el a gyerekeit (az ő unokáit) és - mivel lelkiismeret furdalása van - egyszerre kényeztet is őket. Egész délután mesét nézet velük a számítógépen, addig is kuss van. Bogyó és Babócára panaszkodik az Öreg, de csak azért mert nem ismeri a Tinititánokat.... Ő meg még esti imát sem taníthat nekik. Mit szólna mindehhez szegény Katalin, ha látná? Amúgy szívesen részt venne a nevelésben, vigyázna a kölykökre, de nem akar újabb feszkót. Nem akar szólni Áronnak, mert akkor, ha az az ő pártjára áll, újabb konfliktus lesz otthon. A gyereknevelésben (is) Júlia a főnök. Sándor úgy érzi Áron nem az ura, hanem a cselédje a nőnek.

2.png

András nyíltan beszél, vázolja az Öreg helyzetét: meghalt a felesége, egyedül maradt, idegen nagyvárosban, csak a családjához tud szólni. Beszélgetnie kellene minderről velük. Mondja el, mi bántja. Igen, Júliának is.

Az Öreg szerint azt nem lehet, mert a nő "ellenséges" vele. Nem engedi imádkozni és cigizni se... De próbálkozik, mondja Dargay. Még erdélyi étterembe is elvitte, arról meg nem Júlia tehet, hogy ott szar volt a töltöttkáposzta. Júlia csak igyekszik megtartani azokat a kereteket, amik még Sándor ideköltöztetése előtt alakultak ki.  "Júlia annyira szereti Áron, hogy kedvéért befogadja az édesapját". Érzem, hogy baj lesz, hiszen Sándor már az elején Júlia követének tartotta Dargayt. Jön is a vihar: akkorát kiált az Öreg, hogy szülőfalujában is meghallják.

3.png

Ők egy család, kiáltja, mi az, hogy "befogadták". Összeköltöztek. Sőt, ő az, aki Júliát befogadta a családjába. A házáért kapott pénzt is a fiataloknak adta, az a minimum, hogy "előtte viselkednek". Tiszteljék őt, kezeljék felnőttnek. Dargay most nagyonpszichológus: "Milyen érzés, hogy kiadta magából?" kérdi mindentudó mosollyal az arcán. Az Öreg nem is érti hirtelen, mi milyen érzés. Aztán visszaül a kanapára és újra fegyelmezi önmagát. Bocsánatot kér, de a pszichológus szerint nincs miért. Végre megfogalmazta azt, ami bántja. Tessék otthon is ezt csinálni. Még mindig jobb, mint a néma duzzogás.

Az Öreg belelendül: akkor folytatom, ha már így belejöttem, mondja: Az is idegesít, hogy Áron egy balfasz.... Hiányzik valami abból a házasságból. Dargay részleteket akar, nem érti mi bántja ezzel kapcsolatban Sándort.

1.png

Az idős férfi régmúltat idéz: ő és Katalin nem voltak szerelmesek egymásba házasságkötésük idején. De egyformán gondolkodtak, szövetségben éltek. Szerelem talán sose volt. Áronék másféle kapcsolatban élnek. A fia és Júlia között nincs szövetség, és az nem olyan dolog, ami majd csak úgy megjön. Az ő szerelmük másféle kapcsolatot eredményez... Sándor próbálja elmagyarázni a különbséget a két házasság között. De csak nem sikerül. Mintha az ő 37 éves házasságát kellene védenie, kényszeresen. A szövetség örök dolog, de a folyton kufircoló ifjú pár szerelme gyertyaláng - legalább is Sándor szerint.

Este Dargay és Vanda egy másik párral vacsizik: érdekes módon a pszichológusra akkora hatással voltak az Öreg szavai, hogy az ő szemével látja Budapest éjszakai életét: megbámul egy csókolózó párt, felfigyel a hangoskodó italozókra. Az éjszakát nem tölti Vandával, inkább hazamegy a fiához, aludni.

 

 

Címkék: terápia
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.23. 16:53:02

Nem tudom ez a szál hova fog kifutni, de elképesztően nagy a két életmód közti különbség és nem sok remény van a megoldásra.
Szegény Áron! Mindenki csak kiheréli: felesége is meg az apja is csicskának tartja.

ezneménvagyok 2017.11.23. 20:26:31

@Dargay Rwin: Az életmód csak hagyján, a két életszemlélet közötti különbség a gyilkos. És nem feltétlenül (pláne mindenben) az öregnek van igaza, még ha jelenleg szimpatikusabb is, mint a meny. Én erre vagyok nagyon kíváncsi, hogy mi van az ellenszenv mögött a mélyben, és hogy át lehet-e hidalni valahogy. (Ezen a ponton azon se csodálkoznék, ha az após tudna valami csúnyaságot a feleségről, az meg sejtené, hogy az öreg átlát rajta).

Jelenleg a szerdák (és esetleg a péntek) érdekel a legjobban. A kedd is érdekes, a csütörtöknek egyelőre megadom az esélyt, a hétfőt rühellem. Túl sok olyan embert ismerek, mint amilyennek a kölyök próbálja előadni magát.

Neoprimitív 2017.11.24. 06:46:17

@ezneménvagyok: "Ezen a ponton azon se csodálkoznék, ha az após tudna valami csúnyaságot a feleségről, az meg sejtené, hogy az öreg átlát rajta"

ugyan így benne lehet az is, hogy korábban - mondjuk egy erdélyi látogatásnál - Sándor mondott vagy tett valami olyat a feleségével, amivel eldobta a kulcsot Júliánál.

Nem gondolom, hogy a végén Sándor lesz a rossz és Júlia a jó (píszí magyar módra, az erdélyből kiszakított, tiszta öregember nem lehet negatív), de csalódott lennék, ha "hülyepicsamodernnő" vs "hagyományosértékek" sablon lenne ebből a szálból.

ezneménvagyok 2017.11.24. 13:03:47

@Neoprimitív: "ugyan így benne lehet az is, hogy korábban - mondjuk egy erdélyi látogatásnál - Sándor mondott vagy tett valami olyat a feleségével, amivel eldobta a kulcsot Júliánál."

Persze, ez is benne van, ez a mostani epizód igencsak efelé építkezett, az összes "hagyományos" motívum szerepelt szinte, az ember már szinte várta, hogy megjelenik Semlyén vagy a Nemzet Trubadúrja, hogy elmagyarázza, hol a nő helye. Ha a sorozat a tanulságokra épít, akkor ennél nem is lesz bonyolultabb ez a szál, attól tartok. Azt nem hiszem, hogy a végén minden fekete és fehér lesz, inkább valami kompromisszumot tudok elképzelni a felek között, amiben mindenki felad és megtarthat valamit.

Én az előző évadokat nem láttam (nem is ismertem, most is csak olvasom), úgyhogy még nem tudom, mire futtatják ki ezeket a szálakat. Erős, elgondolkodtató tanulsággal zárulnak? Vagy bulváros-teleregényes meglepetésekkel? Nagyon nem mindegy. Ha lesz egy kis időm, visszaolvasom a régebbieket.

ezneménvagyok 2017.11.24. 13:20:36

(És csendben köszönetet mondok a hogyvoltozónak, nagyon jól követhető, tiszta, kellemes stílusú írásokat követ el, magasan az átlag felett.)

Zsoofka 2017.11.24. 16:10:24

@ezneménvagyok: Köszönöm!
Ha lesz időd, nézd meg az előző évadokat. Különösen az elsőnél egész jól elvitáztunk a kommentekben, mert ugye sokféleképp lehet nézni egy -egy esetet. Ez bizonyítja, hogy ez itt nem teleregényes, hanem kellőképp árnyalt.... :)

ezneménvagyok 2017.11.24. 18:46:18

@Zsoofka: Köszönöm. Már az eddigiek is kedvet csináltak a visszaolvasáshoz, most megerősítettél ebben az elhatározásban :-)

mbogi 2017.11.26. 02:08:12

Nem hiszem, hogy erre futtatnák ki ezt a szálat. Inkább lesz majd valami csavar. Az alkoholizmus már be lett lengetve.
süti beállítások módosítása