Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

TERÁPIA 3X04 - CSÜTÖRTÖK, EDIT (1)

2017. november 17. 10:00 - Zsoofka

                                                                               "Inkább csinálom azt, amiben jó vagyok!"

Csütörtök van, ma újabb pácienst fogunk megismerni. De előbb szemtanúi lehetünk annak, ahogy Dargay és a kézremegése egy csokor virággal küzd. Stílszerűen művésznő érkezik, aki a virágot az öltözőbe, a rendelőbe kéri….

1.png

Udvaros Dorottya (Ediként) igazi díva módjára rendezkedik, kritizál és igazgat. Dargay elnéző mosollyal a szája szélén, belemegy a játékba. Edit, az egykori SZTÁR mesélni kezd: felkérést kapott, de nem olyat, amire számított. Ahelyett, hogy filmet forgathatna Spielberggel, mehet ugrálni a balettbe. Illetve kinevettetni magát egy celebes-jégtáncos tévéműsorba. A nő ezt megalázónak tartja, de volt az a pénz…. Így hááát elvállalta, mert el kellett vállalnia.

2.png

Vissza a mindennapokhoz: Edit súlyos memória-zavarral küzd. Századjára játszott darabok szövegét felejti el és lenémulva áll a színpadon. Durva pánik tör rá ilyenkor. Félelmetes az érzés, megszűnik a szerep és ”én ott maradok civilként”. Korábban jöttek a mondatok, és most minden értelmét vesztette. És ez szintén megalázó.

Edit úgy döntött elvállalja a show-felkérést, csakis a lóvé kedvéért. Neki pénzt kell keresnie, sok pénzt. Van egy lánya (Fruzsi), nem kis igényekkel és egy húga (Angéla), mellrákkal. Ő az anyagi támaszuk, igyekszik a legjobbat adni mindkettőnek, mindenből.

Megtudunk néhány infót a családtagokról: Angéla számára Edit keres külföldi specialistát, nagyon súlyos az állapota. Fruzsi lázadó kamasz, most, hogy anyuka jégtáncolni fog, az elvált férjre kellett bíznia. Ez rossz érzéssel tölti el Editet. Amúgy a húg és a lány szoros kapcsolatban vannak egymással.

Ahogy Edit Angéláról mesél, Dargayn látszik: úgy érzi nyomon vannak, „Gyakran úgy beszél a húgáról, mint saját ellentétéről!”-jegyzi meg a pszichológus. Edit ezt vállalja: Angéla hű a nevéhez, finom, kedves, angyali. Még a mellrákot is elfogadta, mint anyai örökséget. Edit ellenben egy Karádi filmszerep után kapta a nevét. Mintha édesanyjuk már a születésükkor kijelölte volna sorsukat: Angéla a jókislány, Edit a titokzatos, erős, gyönyörű nő.

3.png

Anyuka tehát kijelölt egy-egy szerepet a számukra és mintha ők ketten idomultak volna ehhez. Vajon Edit monológja a rettegésről, hogy kiesik a szerepéből, a magánéletére is vonatkozik? Vajon attól retteg, hogy nem elég erős már ahhoz, hogy vállán vigye a családot? Angéla olyanra képes, amire Edit sose: feltétel nélküli szeretetre. Edit viszont tud a mindennapokban terheket cipelni, vállalja a kihívásokat, megküzdjön a sárkánnyal.

De a Díva nem akar az édesanyjáról beszélni, már a táskájába kapaszkodik, olyan zaklatott. És általában ott a baj, amiről nehéz beszélni, ezt mi, rutinos terápiára járók, már tudjuk.

4.png

Edit egész életét úgy élte le, hogy a húgához hasonlította magát, vagy hasonlították őt hozzá. Edit - a húgához képest zajos, balhés, sikeres, kusza, felszínes és súlytalan. Ezeket a szavakat erősen tagoltan ejti ki, miközben kifejező zene szól és a kamera az arcához közelít.

Nem számít már, mondja, hisz ezek régi érzések és mit számítanak a régi érzések, ha most itt a halál közeleg. Eddig nem beszéltek ilyesmiről Angélával, most meg már egyáltalán nem beszélnek. Edit egy éve már csak Fruzsi elmondása alapján ismeri, milyen állapotban van a testvére. Mindent tud, sőt erején felül finanszírozza a kezeléseket, de nem képes a szemébe nézni. Angéla egy éve levetettette a melleit, mert pozitív lett a BRCA tesztje, ennek ellenére megbetegedett. Mivel ezt a kurva gént ugyanúgy örökölhette Edit is, Angéla folyamatosan aggitálta nővérét, hogy vesse alá magát a műtétnek.

5.png

Edit nem hajlandó erre, hiszen a mell a nőiesség szimbóluma, annak elvesztése, a teste megcsonkítása, nem fér bele az önképébe. Amikor meg kellett nézni húga műtéti sebeit, nem tudott uralkodni magán. Azt pedig elképzelni sem tudja, hogy ő is bevállaljon hasonlót. Még beszélni sem hajlandó róla, ezért meg sem látogatja Angélát. Inkább azt csinálja, amiben jó: előteremti az anyagiakat, hátha azzal tud segíteni – még ha a munka, amivel hozzájut a pénzhez, megalázó is.

Személyes jelenlétre azonban nem képes, nem az a betegágy mellett ülő, kéztördelős fajta. Pedig nem sok lehetősége lesz már: 2 hónappal ezelőtt 3 hetet adtak testvérének az orvosok. Edit Fruzsin keresztül és a pénzen keresztül kapcsolódik a húgához. Nem képes szembenézni a szenvedéssel, és e miatt bűnösnek érzi magát. Vezekelni akar, ezért vállalja be a showműsor megalázó szerepét.

6.png

Végül a megrendült Díva némán távozik, Dargay meg magára marad a saját problémáival. Telefonon időpontot kér egy neurológustól. Végre lépni fog.

Címkék: terápia
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schanc 2017.11.17. 10:44:16

Érdekes rész volt, eredetileg azt gondoltam, hogy Udvaros Dorottyát valamiért elég mesterkéltnek érzem. Aztán ahogy haladt előre a dolog, rájöttem, hogy inkább Edit, a karakter furcsa (bár némi színésznősség érződik az alakításon, de végül is egy színésznőt alakít, lehet, koncepció volt).

Az eddigi négy rész alapján amúgy tetszik, hogy elég hamar eljutottak egy egyértelmű gócpontig Krisztina, Sándor és Edit esetében is. Azt érzem ebből, hogy a készítők partnerként kezelik a gyakorlott Terápia-nézőt, és nem megy el a fél sztori a kézenfekvő dolgokra való rávezetéssel. Innen lehet érdekesen bonyolítani a szálakat / Dargay-bravúrokat hozni.

RTB 2017.11.17. 11:08:44

A tegnapi Sándoros történetszállal mi lesz, azt később bontják ki? Ahogy érkeznek újabb időpontra? Nem ismerem a sorozatot, ezért kérdezem

Zsoofka 2017.11.17. 11:10:38

@RTB: Hetente ismétlődnek a páciensek, 7 héten át. Minden szerdán jön Sándor, mint egy igazi terápián és folytatják a "kezelést"... :)

RTB 2017.11.17. 12:55:02

@Zsoofka:

érdemes még előröl elkezdeni?

Zsoofka 2017.11.17. 13:21:44

@RTB: hogy érted azt hogy előről kezdeni? Az előző évadokban más eseteim voltak a pszichológusnak. Csak a sorozat felépítése volt ugyanilyen. Ezeket A pácienseket most látjuk először. Évadonként új esetekkel küzd Dargay...

2017.11.18. 11:26:25

@Zsoofka: jók az összefoglalók, ügyes vagy!

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.21. 10:15:08

@RTB:

Az első 2 évad nagyon jó, kötelező.
süti beállítások módosítása