Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

TERÁPIA 3X03 - SZERDA, SÁNDOR (1)

2017. november 16. 15:00 - Zsoofka

                                                                               „Az fél, akinek a lelke nem tiszta.”

Szerdán egy fiatal házaspár áll Dargay ajtajában, de nem ők lesznek a mai páciensek, hanem a férj édesapja. Egy idős úr, aki nehézkesen mozog, még nehezebben kommunikál – kezet fog ugyan a pszichológussal, de nem bemutatkozását nem viszonozza.

1.png

Később megtudjuk, hogy a bácsit Sándornak hívják és nemrég költözött a fővárosba egy erdélyi faluból. De még mindig nem ő beszél, sokkal inkább Júlia, a menye. A nő igyekszik mindenkit biztosítani arról, hogy aggódik apósáért, szegénynek nemrég halt meg a felesége és mivel teljesen magára maradt, nem volt más választásuk, mint Budapestre költöztetni. Mintha a gyász nem lett volna elég trauma neki, minden gyökerét kitépték… Persze,hogy furcsán viselkedik az Öreg, lassan már az unokák is félnek tőle… Pedig amúgy nagyon szeretik, de hát mostanában igazi különc lett. Fürödni sem hajlandó, panaszolja Júlia, és állandóan dohányozni akar. Rafkós a bácsi, ha egyedül marad otthon, mindig rágyújt, mint egy lázadó kamasz. Ahogy beszél a nő, egyre inkább úgy érzem, ő fél apósától, nem a gyerekek.

2.png

Júlia szeretné, ha apósa jól érezné magát, de csak úgy, hogy az Öreg idomul a családhoz és hajlandó beilleszkedni. Dargay próbálja bevonni a társalgásba Sándort is, de az reg némán ül, botjára támaszkodva. Aztán egyszer csak megszólal, nem bírja tovább a nő sirámait csendben hallgatni. Csakhogy nem magyarul beszél, hanem románul, amit viszont közülünk csak a fiatalember ért meg. Nyilvánvaló lázadás ez a menye ellen, hisz román szavai szinte csak Júlia mondandójára reflektálnak. A nőt szemlátomást idegesíti a helyzet, az Öreg meg talán élvezi egy picit. Júlia azért hozta el pszichológushoz Sándort, hogy András javítsa meg, mert így zavaró a jelenléte. „Folyton követ a tekintetével!”

Tovább folyik a furcsa társalgás: Dargay-Júlia, Júlia-Áron, Sándor-Áron párosításban – ez utóbbi románul. Közben Sándor cigit vesz elő, de Júlia leoltja: Budapesten ez nem szokás, főleg nem egy orvosi rendelőben. A negyedik-ötödik román monológ után Júlia megunja a szívatást és végképp kiskorúsítja apósát: arra kéri Dargayt, hogy az küldje ki az idős férfit és ő majd elmondja a tutit a pszichológusnak.

3.png

Dargay is tudja, véget kell vetni a meddő vitának, csakhogy ő inkább a fiataloknak mutat ajtót: Tessék lemenni a ház elé, várjanak ott, míg ő Sándorral megpróbál szót érteni. Júlia szeme kerekedik, de arra jut, legyen így, csak legyen már valahogy. Fegyelmezi magát, de csaknem felrobban a dühtől: Apósa, ez a csodabogár öregember nem az ő szabályai szerint játszik, így nem tud vele mit kezdeni. Hiszi, hogy a hiba Sándorban van, csak meg kell találni és meggyógyítani.

Dargay első kérésére nem mozdulnak a fiatalok. Sándor gyászáról mesélnek, ami még nagyon mély, hiszen 6 hónap (és 10 nap) telt el a felesége halála óta… Júlia szerint Apuka problémája több, mint a gyász – és ahogy telik az idő, egyre rosszabb lesz, nem jobb. Az öreg szerint nem kell ám tőle félni. Különben is, „félni csak az fél, akinek nem tiszta lelke". Ez már sok a nőnek, nyilván neki szólt az újabb román mondat. Hajlandó elmenni, sőt mintha örülne is neki, hogy kiléphet a terápiás térből.

4.png

Sándor és a pszichológus tehát édeskettesben maradnak. Dargay úgy dönt, a bizalom kiépítése érdekében keretet hág és előás valahonnan egy hamutálat… Az Öreg értékeli, hogy felnőttként bánnak vele és megszólal, végre, immár magyarul…. Történetet mesél, a szülőfalujából. A mese tanulsága: pszichológusra zakkantaknak van szüksége, ő meg nem az. Különben is: minek mondjon bármit Dargaynak, amikor az úgyis visszajut a menyéhez, azt meg nagyon nem akarja az Öreg.

5.png

Dargay türelmesen magyaráz: pszichológushoz nem csak zakkantak járnak, hanem normális emberek is, nehéz élethelyzetben. Meg ugye ott van a titoktartás is, nem mondhat senkinek semmit, kivéve, ha életveszély van. (Érdekes, hogy még csak a 3. rész felénél vagyunk, de ezt a titoktartási szabályt már másodjára vetítik fel nekünk, csak nem lesznek e téren bonyodalmak?) András a pszichoterápia lényegét is próbálja elmagyarázni az idős embernek: itt ők most beszélgetni fognak, elemzik Sándor mostani helyzetét: mit miért tesz, mi miért történik… Sándor szerint ez tök felesleges: ő pontosan tudja mit csinál (például miért idegesíti Júliát…), elvégre se nem gyerek, se nem bolond. Bár nem jutnak dűlőre ezzal kapcsolatban, lesz e itt terápia mégis, néhány dolgot mesél az Öreg a családjukról. Júlia egy megbízhatatlan nő, mondja. Dargay se bízzon meg benne, ha jót akar. Az ítéletnek egyelőre nem tudjuk meg a miértjét, Sándor hárítja a kérdést.

Ő maga tanult ember, a fél falu tanítóbácsija volt, csak már nyugdíjas és egyedül nem tudja eltartani magát. Áron jó fiú, megígérte az anyjának, hogy gondoskodik az apjáról és ezt be is fogja tartani. „Ne tudja meg Doktor Úr, hogy élnek Áronék!” Tőle ma, így az első ülésen, nem is fogjuk megtudni, ismét csak utalások hangzanak el Júlia lelkét és annak tisztátalanságát illetően, az Öregnek nincsenek illúziói vele kapcsolatban….

6.png

Bezzeg az ő házassága gyönyörű volt imádott Katalinkával. 37 évig és 4 hónapig tartott, aminek minden napját együtt töltötték… És akkor most már ne csodálkozzunk a mély gyászon és a gyökértelenség érzésén. Istenen kívül Sándor csak felesége iránt érzett bizalmat. Hogy jön egy Júlia ahhoz, hogy megszabja neki, meddig gyászoljon és milyen mélyen? „Honnan tudhatnák ők, mit érzek én?”- hangzik el a kérdés a férfi szájából. De Dargay hiába kéri, próbálja meg szavakba önteni a lelkében dúló érzéseket, az Öreg megunja és indul haza.

7.pngsándor

Ekkor a pszichológus őszinténszeretnéksegíteni marketingszöveggel marasztalja, de nem ér célt. Sándor élesen visszautasítja a konzerv-dumát: Oké, mondja, segíthet. Tessen feléleszteni a feleségemet, kérem vissza a házamat, a régmúlt életemet, a kiskonyhánkkal és fehér abrosszal. Amíg ezt nem tudja nekem prezentálni, addig meg menjen a picsába. „Tudja mennyire szeretném hallani a nevemet a feleségem szájából?”

Címkék: terápia
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schanc 2017.11.16. 17:02:56

Most tudtam megnézni a részt, Czintos József fantasztikus! Ez hátborzongatóan jó szálnak ígérkezik!
süti beállítások módosítása