Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 3x16 - Én vagyok az FBI

2017. november 14. 11:00 - Rodnay Gan

Mr. C és Richard Horne éjjeli autókázásával kezdünk, szívet melengető apa-fiú program, gondolhatnánk, hiszen kimondva ugyan még nem volt, de legbelül azért mindnyájan tudjuk, hogy Richard a gonosz Cooper-doppelgänger fia. Most végre lesz idejük beszélgetni, bepótolni a kiesett időt – de hát nem, ezek ketten bizony hallgatnak, mint a sült hal, míg el nem érnek valami nagyobbacska földhányáshoz, aminek a tövében Mr. C közli Richarddal, hogy hárman is megadtak neki koordinátákat, és a háromból kettő egyezik – márpedig ez az a hely. Irány tehát az emelkedő csúcsa! Meg is indulnak felfelé, miközben a messzeségben feltűnik Jerry Horne, aki egyrészt olyan sajátos mozgáskultúrával szalad, mintha beszart volna, másrészt pedig bizonyára hobbi-ultramaratonista, mivel vagy hat résszel ezelőtt kezdett el futni kifelé az erdőből.

1601.jpg

Jerry koma viszont ennyi idő alatt sem tisztult ki igazán, így aztán a távoli ember-alakokat meglátván, szeméhez emeli ugyan a távcsövét, csak hát éppen a rossz végébe néz bele. Azonban még így is látja, ahogy a jobb sorsra semmiképpen sem érdemes Richard felér a szikla tetejére, sok ideje azonban nincsen ezen örömködni, mivel valami hatalmas elektromos erő lényegében atomjaira robbantja, így aztán Richie szó szerint elfüstöl. Mr. C egy „Ég veled, fiam!”-mal búcsúzik tőle, amit tekinthetünk akár posztomusz teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatnak is, majd – sms-függőségének engedve - dob egy szöveges üzenetet egy ismeretlen számra. (Ezt itt ni: : - ) MIND.) Azaz csak dobna, mivel nem sikerül elküldenie, de sebaj, azért beül a kocsiba, és elhajt.

1602.jpg

Hutch és Chantal a Jones család háza előtt várakozik egy furgonban, így aztán épp látják az FBI-os manusokat, akik Dougie Jonesékat keresik. Ők persze nincsenek otthon, így az Iroda négy marcona tagja lelép. Cooper közben a múlt részbeli elektromos kísérletének hála éppen kómában tölti az idejét, miközben aggódó családja, főnöke és barátai (ez utóbbiak a Mitchum-tesók lennének) állják körül az ágyát. Később Bushnellt értesítik a Lucky 7-től, hogy ott járt az FBI, és Dougie-t keresték. Gordon Cole mindeközben rengeteg csillogó-villogó berendezés között áll a buckhorni főhadiszálláson (ahol a hozzám hasonlóan szemfüles nézők a kávéfőző mellett megfigyelhettek egy kerámia-baglyot is).

1603.jpg

Na de vissza Tim Rothékhoz! Hutch és az egyre nyűgösebb Chantal még mindig a furgonban várja a likvidálandó Dougie Jones felbukkanását, de ezúttal sem ő jön, hanem két FBI-os vissza, majd pedig egy fehér limóban a Mitchum-féle banda, akik bemasíroznak a házba. Végül egy polák könyvelő érkezik, aki nehezményezi, hogy Hutchék éppen az ő kocsibejáróját állják el. Aztán némi szóváltás majd lövöldözés után előkapja az autó csomagtartójában tárolt UZI-ját (!), és ripityára lövi a furgont, benne pedig Chantalt és Hutchot is. Az FBI pedig ugye éppen kéznél van, így a lengyel fickó sem fogja megúszni a dolgot. Miközben a Mitchum fivérek elhűlve nézik a fejleményeket, én megfogalmazom a rész legfőbb erkölcsi tanulságát: soha ne baszakodj egy lengyel könyvelővel!

1604.jpg

A kórházban Mullins meghallja ugyanazt a misztikus hangot, ami a Great Northernben is gyakorta felcsendül, és révetegen a nyomába ered. Közben pedig megtörténik a csoda, és végre-valahára magához tér Cooper ügynök, és ez már tényleg az igazi, jó öreg Coop, nem valami idióta alteregó! YEAH!!! Rögvest meg is jelenik előtte MIKE, aki lassan gyakrabban jön, mint a villamos, és közli vele, hogy a „másik” nem ment vissza a barlangba, aztán odaadja neki a jáde-gyűrűt. Coop cserébe rákérdez a Dougie-ból maradt aranymagra, majd saját hajszálát kitépve és átnyújtva arra kéri a félkarút, hogy csináljon még egy hasonmást neki. Jóból sosem elég!

1605.jpg

Később mindenki befut, és örvendeznek vala, Coop pedig a családdal való lelécelés előtt még elkéri Bushnell fegyverét, illetve ad neki egy papírfecnit, rajta egy üzenettel, arra az esetre, ha egy bizonyos Gordon Cole keresné ott őt. Aztán felhívja Mitchumékat, hogy találkozzanak húsz perc múlva a kaszinóban, meg kellene egy gép is, elrepülni a washingtoni Spokane-be. Végül elköszön Bushnelltől, idézhető aranyköpésként kijelenti, hogy „Én vagyok az FBI”, majd lelép. Isten hozott újra itthon, Dale Cooper különleges ügynök!

1606.jpg

Diane – egészen megdöbbentő módon – éppen a hotel bárjában ül, cigarettázik és iszik, amikor megkapja Mr. C sms-ét. Szemmel láthatóan elég frankón megroggyantja a dolog, emlékezni kezd, és az egyetlen lehetséges válaszüzenetet küldi el: 48551420117163956. Megnézi a retiküljét, benne egy pisztollyal, és elindul a szobába, ahol ott ül Gordon, Albert és Tammy. Mégpedig azzal a céllal, hogy meséljen nekik arról az éjszakáról, amikor Cooper meglátogatta őt. Három-négy évvel az ügynök eltűnése után történt a dolog, Diane nyilván kitörő örömmel fogadta derült égből villámcsapásként felbukkanó, imádott főnökét, akit azonban csak az irodai dolgok érdekeltek. Legalábbis egy darabig, utána ugyanis megcsókolta a nőt, aki nyomban érezte, hogy itt valami nagyon nincsen rendben, félni kezdett, amin Cooper viszont csak vigyorgott. Aztán pedig megerőszakolta.

1607.jpg

Az egyre neurotikusabban viselkedő Diane elmondja még, hogy Cooper ezután egy öreg benzinkútra vitte (ismerős hely, nemdebár?), majd hirtelen azt kezdi ismételgetni, hogy „a seriff-hivatalban vagyok.” Aztán már konkrétan azt, hogy ő nem önmaga, és hát valóban nagyon is így néz ki a dolog, pláne, amikor hirtelen előkapja a fegyverét, hogy lelője a jó Gordont. Szerencsére Tammy és Albert résen vannak, így gyorsan beleeresztenek pár golyót Ms. Evans-be, aki igencsak fura testtartás közepette eltűnik a semmiben! „Csak egy tulpa volt” – állapítja meg az eminens Tammy, majd azon kezdenek el agyalni, hogy „Diane” vajon miért emlegette annyira a seriff-hivatalt.

1608.jpg

Diane tulpája eközben a Fekete Barlangba kerül, ahol már várja MIKE, a jó házigazda, aki vele is közli – mint egykoron Dougie Jonesszal – hogy úgy alkották, egy feladatra, a különbség csak az, hogy erről ezúttal maga a tulpa is tud. A többi azonban ugyanaz: a delikvens feje (mármint Diane-é, nem MIKE-é) szétszakad, belőle fekete füst tör elő, és az egész jelenésből nem marad más, mint az aranyszínű gyöngy-mag. Viszlát, Diane, hiányozni fog a sok baszdmegelés!

1609.jpg

Közben a „Jones család” megérkezik a Silver Mustangba, ahol már várja őket a Mitchum-gárda. Cooper egy kicsit hosszúra nyúlt jelenet erejéig könnyes búcsút vesz Janey-E-től és Sonny Jim-től, de megígéri nekik, hogy visszatér hozzájuk. (Gondolom, inkább majd a tulpája, de pssszt!) Aztán - már az autóban ülve – kedélyesen eldiskurál Rodney-val és Bradley-vel arról, hogy ki is ő, mi is ő, és biztosítja őket arról, hogy tudja, hogy aranyból van a szívük. Candie hevesen egyetért ezzel, és hát azt kell, hogy mondjam, én is, mivel Jim Belushi és Robert Knepper meglepően remekül működő párosa bizony a Twin Peaks új évadának egyik legjobb összetevője!

1610.jpg

A Roadhouse-ban ezúttal igazi nagy név lép fel: egyik kedvenc stílusom, a grunge egykori legendás énekesei közül lassan már egyedüliként életben maradó Eddie Vedder, igaz, a konferanszié nem ezen a néven jelenti be, hanem születési nevén, azaz Edward Louis Severson III-ként. Eddie akusztikus gitár-kísérettel ad elő egy dalt, aminek a későbbi történések megértése szempontjából talán érdemes lesz odafigyelni a szövegére. Közben belibeg az ajtón Audrey Horne és férje (csak ideértek végre-valahára), és leülnek a pulthoz. Kisvártatva az MC bejelenti, hogy akkor most pedig Audrey tánca következik, a tömeg kettéválik, mint a Vörös-tenger, Sherilyn Fenn pedig belekezd múltidézőn hajlongó mozdulataiba.

1611.jpg

Az idő bizony elszállt, látszik ez Audrey arcán, de látszik a táncán is, ami nem paródia, nem gúny, mégsem lehet több régi önmaga megfakult árnyékánál. Aztán hirtelen verekedés tör ki a semmiből, Audrey pedig megrettenve rohan Charlie-hoz, hogy segítsen. És ekkor hirtelen vált a kép, és egy smink nélküli, megrettent-megtört arcú Audreyt látunk, ahogy magányosan és halálra váltan bámul bele a tükörbe egy fehérre mázolt falú, dermesztően steril szobában. Ezt a képet pedig mindenki úgy értelmezheti, ahogy akarja, számomra a legszimpatikusabb magyarázat az, miszerint Audrey igazából soha nem tudta feldolgozni a kómáját és az aközben történteket (konkrétan Mr. C „látogatását”), ezért azóta is egy kedélyes pszichiátriai intézet lakója, aki egy sajátos, elképzelt álomvilágban él Charliestól, Billystől, mindenestől.

1612.jpg

A stáblista alatt a zenekar játszik tovább, igaz, ezúttal már visszafelé szól a dal, és mindezzel együtt ez a lezárás talán a legerősebbre sikerült, amit a sorozat a nyolcadik rész óta fel tudott mutatni. Nem tudok mást mondani, mint hogy szegény, szerencsétlen Audrey Horne!

Címkék: twin peaks
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akut schizo effektív pszichózis 2017.11.20. 08:48:31

Egyébként Billyt nem csak Audrey keresi. pl.: Az RR-ben is keresték, ha jól emlékszem. Ha zárt osztályon van, akkor nem értem a tükröt. Azzal kárt tudna tenni magában.

akut schizo effektív pszichózis 2017.11.20. 11:35:21

SPOILER

" majd hirtelen azt kezdi ismételgetni, hogy „a seriff-hivatalban vagyok.”

Aki látta végig, az tudja, hogy ez mit jelent :)

Pácsó Ármándó 2017.11.20. 13:47:45

Diane középső képe a véletlen műve, vagy kikockáztad a hatás kedvéért? :)

akut schizo effektív pszichózis 2017.11.21. 08:55:28

Egyébként elkezdtem újranézni az évadot. Egy-két megfigyelés:

A Rancho Rosa lakóparkban az a ház, ahol Dougie Jones távozott és jóCooper megjelent szintén egy Sycamore utcában van. Úgy látszik ezeket a dimenziókapukat következetesen a Szikamor utcákba telepítik.

Amikor jó Cooperrel közölték, hogy elhagyhatja a fekete barlangot nem tudott kilépni azon a ponton, ahol belépett - Twin Peaks külsőn, ahol a fekete tócsa van. Valószínűsíthetem azért, mert dopelgangere baszott még visszamenni, pedig a távozás feltétele az volt, hogy csak akkor hagyhatja el a fedélzetet, ha a mása visszatér. Az, hogy rosszCooper nem tért vissza egyébként eléggé megbolygatta a Fekete Barlang életét, úgy tűnt szét akar esni. Ez lehetett a nagyfőnök haragjának a hatása. jóCooper kénytelen volt egy másik kijáraton sietve távozni kihasználva a zűrzavart.

Amikor a bíborvilágban halljuk az ajtódörömbölést Ronette közli jóCooperrel, hogy távoznia kell, mert Anya hazajött. Itt valszeg Judy-ra gondolt.

Rodnay Gan 2017.11.27. 18:42:24

@Pácsó Ármándó: Természetesen nincsenek véletlenek! :)

Pácsó Ármándó 2017.11.27. 18:45:35

@Rodnay Gan: Akkor pacsi, jó poén volt! :-)

akut schizo effektív pszichózis 2017.12.07. 12:42:40

@akut schizo effektív pszichózis:

bocs, az RR-ben Binget keresik. Viszont két csaj beszélget Billyről a Roadhouse-ban az egyik részben. Az egyik azt mondta, hogy az egyik nap véresen szaladt át a házukon és menekült tovább. Meg, hogy az anyjának valszeg viszonya volt vele.

Rodnay Gan 2017.12.07. 20:30:37

@akut schizo effektív pszichózis: Jól mondtad először, valóban Billyt keresik a Dupla R-ben is (mégpedig Bing), csak a feliratozás volt elrontva anno.

Nincs amúgy elfelejtve a vége sem, a 17-es rész hv-ja a napokban várható!
süti beállítások módosítása