Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

TERÁPIA 3X01 - HÉTFŐ, ZSOLT (1)

2017. november 14. 15:00 - Zsoofka

                                                                               "Maga szabad ember, azt csinál, amit akar"

Új évad, új kihívások. Dargaynk a régi, talán nem is öregedett sokat az elmúlt 3 év alatt, bár a szürke őszi idő neki sem áll jól. Ahhoz, hogy az új szentélyét megismerjük még várnunk kell egy keveset. Ma ugyanis nem otthon rendel, külső helyszínre érkezik: egy fegyintézetbe. A helyszín sztereotíp: rács, még több rács, szigorú beléptetés, no telefon - van viszont mókuskerék, akvárium, életvezetési tanács a falon és egy lepukkant csoportszoba. Ide érkezik egy fiatalember, aki a hétfői páciensünk lesz. Üdv újra a fedélzeten, Dargay András! Hiányoztál!

logo.png

Zsolt nem repes az örömtől, hogy beszélgetnie kell, az meg végképp zavarja, hogy Dargay jegyzetelni akar.... Nem hisz sem a titoktartás intézményében, sem az ígérgető emberekben. Nincs jó tapasztalata a faggatózó felnőttekben, ez egyszer ő is kérdezne valamit... Dargay arra biztatja, hogy tegye meg bátran, kérdezzen vagy mondjon bármit, itt arról lesz szó, amiről Zsolt beszélni akar.

2.png

A fiú az édesapját emlegeti, majd jogi bikkfanyelven, érzelemmentesen eldarálja az évekkel ezelőtti szerencsétlen este eseményeit: Apuka részegen hazajött, kiosztotta az atyai pofonokat, de ezúttal ő is kapott egyet Zsolttól. Ez az ütés azonban végzetesnek bizonyult: a rezsó adta a másikat, koponyaalapi törést okozva. Apuka meghalt, Zsolt pedig megkezdte éveken át tartó vergődését az igazságszolgáltatás berkein belül. "Mindenki ezt akarja hallani" - feleli Dargay azirányú kérdésére, hogy ezt most miért hadarta itt le nekünk...

A pszichológus tovább biztatja a fút, kérdezzen és bontakozzon ki, ő nem a száraz tényekre kíváncsi, hanem Zsolt lelkére.

3.png

A fiú nem tudja hová tenni Dargayt, az, hogy a pszichológus nem erőből "támad rá", gyengeségnek tűnik Zsolt szemében. Nyilván nem ehhez van szokva, hanem az erőből való politizáláshoz. Nőiesnek minősíti a pszichológust, akit hamar megpocsékolnának odabenn. Persze Dargay "azt csinál amit akar, szabad ember", lehet akár gyenge, de még nőies is. Neki, az elítéltnek, minden mozdulatára vigyáznia kell, hiszen különben alább kerül a börtönranglistán. De mit tudhatja ezt egy pszichológus, aki ráadásul úgy ül, mint egy nő és már vagy húsz perce beszélnek és egyszer sem kiabálta le a fejét?

Végre beszélgetni kezdenek és megtudunk néhány háttérinfót: bár az édesapa szerencsétlen halála évekkel ezelőtt történt, Zsolt ismét büntetés-végrehajtási intézményben van. Előzetesben. Ami veszettül unalmas, 12-en vannak egy cellában, mindenki a sorsára vár. Ki kevesebb, ki több ideig. Zsolt bevállalja, hogy a börtön pszichológusa (Eszter) ajánlására terápiázik egyet Dargayval, addig sem kell ülni az ágy szélén és nézni ki a fejéből.

4.png

A fiú nagymenőnek láttatja magát a cellában: hisz ő már rutinos, megjárta a nevelőintézetet, tudja, mennyit számít egy jó hely (asztal melletti ágy) a börtöncellában és tudja azt is, mit kell ahhoz tenni, hogy ezt megszerezze. Csak az a baj, hogy vetélytársa érkezett egy Laci nevű cigányember személyében. Megvolt a farokméregetés, Zsolt elmondása szerint ő győzött, de tart a konfliktustól - és főleg a saját erejétől, fél, hogy kárt tesz a másikban. Új cellába szeretne menni, ebben kéri Dargay segítségét. A Lacival való konfliktus messziről nézve hatalmi harc, a jobb helyért, de Zsolt megjegyzése - miszerint a férfi asszonygyilkosság miatt ül és ezért utálja, meglepő. Kiderül ugyanis, hogy ő is hasonló okok miatt van itt, a barátnője meggyilkolásával vádolják. Erről azonban nem tud olyan szenvtelenül beszélni, mint az apjáról, még magát a vádat is Dargaynak kell kimondania, erre sem képes. Azt azonban tudja: ha nem lett volna a részeges-apa-megölős múltja, most nem lenne itt. Aki egyszer már ölt (még, ha önvédelem és baleset is volt), arról könnyen elhiszik ezt másodjára is...

Ahogy lejárt az idő és megjönnek a fiúért, az még egyszer arra kéri Dargayt, hogy helyeztesse át másik cellába, mert baj lesz.

A fegyőrrel egy fiatal nő is érkezik, ő Eszter, a börtönpszichológus.

6.png

Dargay és Eszter jól ismerik egymást, András hamar bevallja neki: kezdőnek érezte magát a börtönpszichomókus szerepben. Amikor a férfi felveti a zárkacserés kérést, a nő leinti: Zsolt a gyenge láncszemet látta Andrásban, ezért kért tőle előnyt, nem szabad bedőlni neki.

Eszter nőiessége mögött már megedződött, kemény lélek rejtőzik, de Dargay menthetetlenül Maugli mugli és - Zsolt érdekében mondom - remélem az is marad. Ez itt nem olyan, mint a steril egyetemi tananyag, ez itt az ÉLET. Dargay hajlandó elmerülni benne, hétfőnként ide fog járni, Zsolthoz.

 

Címkék: terápia
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.20. 09:19:12

" De mit tudhatja ezt egy pszichológus, aki ráadásul úgy ül, mint egy nő "

Egyébként ebben van valami, mert én emlékeim szerint soha nem ültem így, konkrétan képtelenség így ülni ha ott a cerka meg a csomag, mint ha egy satuba pakolnád be a cuccost :)
Féltem ettől a résztől mert nem tűnnek túl szimpatikusnak a szereplők, de ezt a sittes Zsolti karaktert perfektül hozta a színészpalánta.
Talán az Udvaros Dorottyát nem kellett volna erőltetni, bár még nem láttam azt a részt, de élek a gyanúperrel hogy nagyon nem fog tetszeni a játéka.

Zsoofka 2017.11.20. 21:15:42

@szociál: Adj esély Udvaros Dorottyának! Szerintem rá írták a szerepet, nekem nagyon tetszik! :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.20. 22:21:58

@Zsoofka:

Sajnos nekem nem jön be Udvaros , Schell Judit viszont elég természetesen játszott, semmi manír, semmi "Életképek" :)

schanc 2017.11.20. 22:36:09

@szociál: Udvaros Dorottyával én is úgy vagyok, hogy minden rész elején kell egy kis idő, amíg ráhangolódok a szerepére. Nekem színpadias, de kb. az epizód felétől már azt veszem észre, hogy nem zavar. Lehet, direkt játszottak rá erre, mintha a színésznő úgy érkezne a kezelésre, hogy még félig a színpadon érzi magát.
Schell Juditot én is nagyon szeretem, és szerintem neki van abból a szempontból a legnehezebb dolga, hogy - sajnos - az ő baja eléggé "általános". Azért Zsolt és Sándor szála már kiindulópontjában magában hordozza az extra lehetőségét, valamennyire Edité is, viszont a Krisztina-történet ezekhez képest elég hétköznapi, holott már ebből az egy részből is látszik, hogy mennyi elnyomott indulat és frusztráció gyűlhet fel, mialatt még a nő is arról győzködi magát, hogy mennyire hálás a párjának és mindent neki köszönhet.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.20. 23:36:38

@schanc:

Én Udvarost leváltottam volna Pokorny Liára, ő is jó lenne a futottak még dívájára :)
Angert és Thúróczyt is eltudtam volna képzelni ebbe az évadba , persze nem ezekkel a történetekkel.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.20. 23:44:44

Marozsán Erika, Kurta Niké , Sztarenki Dóra , Nagy Zsolt és Szamosi Zsófi tetszett az évadokban, a Nagy Ervin nagyon nem :)
süti beállítások módosítása