Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 5x12 - Time Takes a Cigarette (évadzáró)

2017. november 06. 09:00 - AaannnaaA

Natalie temetésén részt vesz Doug Landry is – méghozzá családostul –, ehhez azért pofa kell; ugyanezt mondja Sam Winslow is a szertartás után hősünknek. Ray kihasználja, hogy kettesben beszélgetnek, és szívességet kér a nőtől: vegye valahogy rá Dr. Bergsteint, hogy műtsön meg valakit, akit nem akar. Az asszony nem tesz konkrét ígéretet, de utána néz a dolognak.

Percekkel később Jackson Holt ügyész hívja az ukázzal, miszerint estig adja le a gyilkos fegyvert, különben újra megvádolja Bridgetet. Ez ám a szép halom kaka! Sőt van egyéb is, amiről talán jobb is, hogy nem tud: Holt a böriből telefonált, pont mielőtt leült beszélgetni Mickeyvel.

1.jpg

Az öreg jópár nevet felsorol, olyan gyilkosságokat is rákenve a fiára, melyeket egyértelműen nem ő követett el; többek között Frank Barnest is a listára teszi. Úgy ferdíti a sztorit, hogy Barnes meg akarta öletni Avit, helyette Ray ölte meg az FBI igazgatóját. Hát, ha ez bejön, édes lesz a bosszú, az már biztos.

Hősünk ezalatt felkeresi a bárban italozó Daryllt, és rámorran, adja át a gyilkos fegyvert és valljon az apja ellen. Féltesó egyiket sem akarja, helyette azon agyal, feladja magát a rendőrségen. Ez nettó hülyeség – tromfol a bátyja – inkább vigye el Apu a balhét, mert ha most nem vall ellene, előbb-utóbb fel fogja adni a fiacskáját, és akkor Daryll tényleg sittre kerül. A kirohanás után Ray balra el. Bunchy mindezzel szemben azt tanácsolja, dobja a stukkert a folyóba és levan a gond, bátyjuk meg majd máshogy elintézi, hogy Bridgetet ne vádolják meg újra.

2_1.jpg

2_2.jpg

Terry még mindig Smittyvel van, épp telefonon magyarázza a bizonyítványt Damonnak, miért nem volt ott az edzésén, és miért nem ment azóta sem. A rohama után ugyanis simán hazaengedték a beteget, aki továbbra is cefetül van, így jobb híján vele maradt. Erre érkezik haza Bridget, így már ketten asszisztálhatnak a lassú haldokláshoz.

Közben Ray újfent megpróbálja rábeszélni a doktornőt a műtétre, méghozzá illegálban, gondolom azért, mert a műthető egyedekre szánt pénzügyi keretet kimerítették. Ígér diszkrét műtőt, diszkrét alkalmazottakkal – mindent összehoz és senki nem tudja meg –, ám a nő hajthatatlan.

3.jpg

Innen hősünk hazamegy, ahol immár költöztetők pakolják a cuccokat. Egykori hálószobájukban magához veszi egy fiatal gyerek képét (nem tudom megállapítani kit ábrázol), miközben saját anyja halálára emlékezik. A műveletben Conor érkezése zavarja meg, aki a haditengerészethez akar csatlakozni, de Apu beleegyezése kell a mutatványhoz. Nem próbálja meg lebeszélni róla, csupán annyit kérdez biztos-e a döntésében. Igenlő választ kap, így mehetnek a toborzó irodába.

Aláírás után meginvitálja fiát egy sörre, ám a gyerek nem vevő rá, a sulira hivatkozva menti ki magát az őszinte beszélgetés kísérlete alól. Mielőtt elválna útjuk, Conor még apjának szegezi a kérdést: mégis mit gondol róla? Ugye faszkalapnak tartja? Én igen, de sajna nem engem kérdeztek; fater elüti annyival a dolgot, hogy szereti a fiát. A gyerek felhúzza magát a válaszon, és továbbáll.

4.jpg

Daryll elszánta magát, hogy a folyóba dobja a gyilkos fegyvert, ám a tett végrehajtásában Jay White hívása zavarja meg – a színész az irodájába rendeli. Olcsó, de hatásos trükkel próbálja meggyőzni, hogy őt válassza: irodát és produceri pozíciót ajánl saját cégénél azért, hogy valljon az apja ellen. Mézes madzag elhúzva, lehet gondolkodni (röhögnék, ha a végén ez hatna, nem Ray alig burkolt fenyegetése).

A bárban megjelenik Koncsíta karján a gyerekkel, és kéri férjét, húzzanak el a városból testületileg, aztán majd együtt túllesznek a problémáikon. Bunchy erre nem mond semmit, csak nekiáll kaját csinálni a családjának.

5.jpg

Elérkezett a terápia utolsó órája, Ray váltig állítja, hogy jót tett neki, most már tudja kezelni a dühét és minden rendben van vele, ám a pszichomókus rohadtul nem így látja. Kéri, hogy kezeltesse magát, mert poszttraumás stresszben szenved, és ez magától nem lesz jobb. Csak így fog tudni megbocsátani másoknak azért, amit vele tettek, és megbocsátani magának is. Hősünk köszöni, de nem kér a segítségből (a pszichomaki 'bízz bennem!' mantrájára azonnal beugrik gyerekkori emléke a papról, aki szintén bizalmat kért, mielőtt arcába tolta a faszát).

A kezelésről az irodába megy, ahol Lena épp a Stalkerazzi műsorát bámulja, melyben Rayről szedik le a keresztvizet. Szerintem ha már egy bulvárlap addig jut, hogy a háttérben dolgozó, hivatalosan nem is létező problémamegoldóról hoz le hírt, az már erősen jelzi, hogy hősünk regnálása a városban a vége felé jár.

6.jpg

Betoppan Daryll, aki elhozta a gyilkos fegyvert – nem tudni hősünk kérése vagy Jay ajánlata hatására. Ezután fut be Dr. Bergstein hívása, a dokinő rendkívül zabos rá, mert a pénzes támogatók ki akarják rakni a kórházi programból, ahol dolgozik – nyilván Winslow mancsa van a dologban –, ezért válogatott szidalmakat vág hősünk fejéhez. Ray megelégeli a dolgot, és elvakogja hogyan vethet véget a problémáinak: vállalja a műtétet, oszt' kalap-kabát.

Utasítja Lenát, utazzon New Yorkba, ottani klinikán fogják megműteni Smittyt; ő maga pedig találkozóra megy az ügyésszel átadni a fegyvert. A tali előtt felhívja Bridgetet, és neki is bemondja a klinika címét, ahova el kell juttatnia a beteget.

7.jpg

Hazamegy, összeszedi a kutyát, elviszi a bárba és Bunchyra bízza. Nemcsak az ebet, a bárt is. Ingyen neki adja, azzal már ott sincs. Maria nem örül túlzottan, ő inkább szeretett volna testületileg lelépni. Férje elmondja ő mit szeretne: az asszony húzzon a retekbe, de hagyja nála a gyereket. Nem kétlem, hogy így lesz.

Az ügyész közli Mickkel, hogy megvan a gyilkos fegyver plusz egy vallomás a legkisebb fiától, szóval vallja be Frank Barnes megölését és Jay White megzsarolását, cserébe nem küldi villamosszékbe. Az öreg nem kér az ajánlatból, inkább ő küldi az ügyészt a halál faszára.

8.jpg

Ray és Sam utóbbi magángépén utaznak nyújorkba (gondolom ha már az asszony intézte a műtétet, ez hozzá jár), közben beszélgetnek. Előkerül a kisgyerek képe, amit hősünk még otthon vett magához, és kiderül, hogy őt ábrázolja, ami jó apropó némi lelkizésre. Leszállás után, útban a klinikához megállnak egy hotelnél, amiről Sam közli, hogy itt szállt meg Doug Landry. Nem mond mást, de hősünk érti a célzást.

A kórhi első – és második – ránézésre egy bevásárlóközpontban van, ami picit fura, bár nem annyira, mint állatorvosnál szedetni ki illegálban a hasonló módon beszedett golyókat. Az eszközök, a doktornő és a személyzet azonban rendelkezésre áll, épp az előkészületeket végzik Smittyn. Sam megfutja a maga udvariassági körét, bemutatkozik Bridgetnek és Terrynek – közben figyelemre sem méltatja az őket gyilkos pillantásokkal kísérő doktornőt –, majd távozik.

9_1.jpg

9_2.jpg

A bár tulajdonjogával Bunchy tököt is kapott, megbeszéli a csapossal, hogy beszereznek játékgépeket, így remélve felfuttatni a helyet.

A műtét jól zajlik (Smitty ébren van közben, baszki!), Ray pedig kihasználja a lehetőséget, a várakozás helyett olajra lép. Tegye fel a kezét, aki meglepődött azon, hogy Landryhoz megy, aztán tegye is le és nézzen még sorozatokat, hogy edzettebb legyen. A filmmogul lakosztályából Natalie filmes utódja távozik kiadós dugás után, de legalább övé a szerep. Mondjuk ha ezek után Ray kinyírja a tagot, tuti lesz aki tanúsítsa, hogy oda ment. Nem kell sokat várni, és kiderül, tényleg megöli, pontosabban megfojtja majd fellógatja – ezt akár el lehet adni öngyilkosságnak is, bár kevesen murdelik meg magukat sikeres cégtulajdonlásuk napján. Ugye.

10_1.jpg

10_2.jpg

Zárásként rövid pillantást vetünk a főbb szereplőkre: Mickey a böriben agyal következő lépésén, Bunchy boldogan ölelgeti lányát a bárban, Daryll zavart ábrázattal feszeng új irodájában, Terry pedig elbattyog a terembe, ahol Damon az apjával edz. Váltanak egy pillantást, de úgy nézem simán tudomásul veszi az új helyzetet.

Hősünk a változatosság kedvéért feleségét haluzza, akit egy társasház sok emeletén át üldöz, egészen a tetőig. Abby szó nélkül leveti magát, Ray pedig utána. A hosszú zuhanás végén azonban nem az aszfalton szétlapulás várja, hanem a folyó mélye. Mielőtt ezzel zárnánk a nem túl fényes ötödik évadot, lelövöm a poént: be van rendelve a következő, mely itt, New Yorkban fog játszódni. Lehet lottózni ki jön, ki marad. Én a magam részéről szívesen látnám Susan Sarandon és Kim Raver karakterét, reméljük az írók is így gondolják. Addig is szavazás alább!

11_1.jpg

11_2.jpg

Köszönöm az egész évados figyelmet!

Hogyvoltíró a twitteren - további tervek, megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: Ray Donovan
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.11.06. 09:20:22

Báncsi megkapta a bárt ?
Úgy is felgyújtja a kövi évadban, ennek még egy BMX-et se adnék :P
2-esre értékeltem a sorit, az írásnak meg 4-es fölét adnék ;)

Is 2017.11.06. 09:36:33

Nem szavaztam, mert nincs 0-s opció...

Baszki, senki nem fogja nekünk (párom és én) visszaadni azt a 10 órát, amit erre a fostalicska évadra költöttünk. :S

De látod, AaannnaaA, igazam lett a költözést illetően. :P Mondjuk mekkora geciség volt hagyni, hogy szegény kutya ott várjon az üres lakás közepén, hogy vajon jön-e érte valaki. (Meg persze egy értelmetlen és életszerűtlen faxság, ami csak az érzelmi löket miatt kellett...)

AaannnaaA 2017.11.06. 10:51:11

@szociál: Én jobb indulatú vagyok az évaddal, tőlem kap egy hármast.
@Is: Tudom a sok faszságon felhúztad magad, de azért ha belegondolsz, igenis voltak jobb részek az évadban. Legalább egy kettest megérdemel :)
Abban igazad van, hogy egy ekkora kutya nem napokig, de órákig nem bírná kaja nélkül, ha más nincs, minimum felfalja az összes arra járó szomszédot.

Is 2017.11.06. 11:03:25

@AaannnaaA: Eh, egy 1-est kap a Ray vonalért. Kapnak még egyet azért, mert Abby végre meghalt, de azt le is vonom azért, mert ilyen sokáig flessbekkeltek róla... :)

Nem tudom, adunk-e a 6. évadnak egy esélyt a párommal ezek után, de ha meglátjuk Abby-t, szerintem sikítófrászt kapunk.

AaannnaaA 2017.11.06. 11:11:36

@Is: Akkó szavazzá! :D
Legyen az, hogy ha már lement pár rész a 6. évadból belenézel a hogyvoltba / megkérdezel engem és akkor eldöntitek. Bár én az utolsó pár részt dicsértem Neked (nekem tényleg tetszett), Ti meg agyfaszt kaptatok tőle. Úh. eszerint amit én mondok, azt el kell osztanod kettővel :)

Neoprimitív 2017.11.06. 16:35:15

Mielőtt megesznek a kommentekben: Conor (legalább is a kép alapján) nem a haditengerészethez, hanem a tengerészgyalogsághoz zupált be, az egy kicsit keményebb.

A hogyvoltokat meg nagyon köszönöm, a 12. részen kötelességtudatból átrágtam magam, ha már megígértem, de őszintén remélem, hogy ennél jobb lesz a következő évad.

Is 2017.11.06. 17:08:39

@Neoprimitív: Ennél csak jobb lehet a következő évad. :)

Gondolom, aki 4-es és 5-ös értékelést adott, az valójában nem a sorozatot, hanem a hogyvolt minőségét osztályozta. :P

AaannnaaA 2017.11.06. 22:30:16

@Neoprimitív: Köszi a pontosítást, figyelmetlen voltam!
@Is: Cukker vagy :D

2017.11.07. 18:46:34

@Is: @AaannnaaA: én spec kettest adtam az évadnak. és azt is csakis a hv-knak köszönhette, olvasni jó volt az öfiket, mert a nézés maga nagyon nem ment. és azt is tök elhiszem (mert hisz' olvastam), h voltak jó pillanatai a RD5-nek, de ahhoz viszont irtó karcsú számban, h engedjem szétrepedni/kiakadni az állkapcsom a permanens ásítozásoktól.
összefoglalva: @AaannnaaA, hősöm vagy.

AaannnaaA 2017.11.07. 20:31:30

@Biriksz_Krokiksz!: Köszönöm, aranyos vagy!
Remélem a kövi évad jobb lesz, mert most, hogy egyedül viszem tovább a sorit, tényleg hősiesség kellene részről-részre a kakát írni :)
Viszont szavam sem lehet, mert az előző négy évad (szerintem) hatalmas királyság volt!

2017.11.07. 20:51:43

@AaannnaaA: nézettségi adatok csak beszédesek; tehetnek az emelkedésért egy új és ütős évaddal, de azt sem tartanám elvetemült és elvetendő ötletnek, ha lezárnák Ray sztoriját egy egész estés mozifilmmel, or whatever.
erre a sorira igazából azért haragudtam meg, mert több jó sori (csak egy példa a Banshee) kezét képesek voltak elengedni, holott még bőven lett volna benne potenciál, na mindegy.
#napibiri #sírámai

2017.11.07. 20:55:37

(azon ne akadjunk fel lsz, h nem ugyanaz a gyártó) ;)
süti beállítások módosítása