Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 3x14 - De ki az álmodó?

2017. október 09. 09:00 - Rodnay Gan

Dél-Dakotában kezdünk, ami remek hír, hiszen errefelé találjuk a legérdekesebb karaktereket. Az olyanokat, mint például a sakálként üvöltő Gordon Cole, aki éppen Twin Peaksbe telefonál, mivel visszahívja az őt kereső Truman seriffet. Akiről először azt hiszi, hogy Harry az, majd miután rájön, hogy a testvére, Frank, gyorsan meg is kérdezi tőle, hogy mégis, hol van Harry? Hát igen, ez egy nagyon jó kérdés, Mr. Lynch, Michael Ontkean hiánya ugyanis az új széria egyik legfájóbb pontja! És nekem nagyon gyanús, hogy a visszavonult színész a való életben is nagyon beteg lehet, mivel annyira kihangsúlyozzák a sorozatban, hogy mindenki mindig mielőbbi gyógyulást kíván az egykori Twin Peaks-i főzsarunak. Na mindegy, a lényeg, hogy Frank elmeséli a dirinek, hogy megtalálták Laura Palmer naplójának hiányzó lapjait, és az abban foglaltak arra engednek következtetni, hogy két Cooper létezik – bármit is jelentsen ez.

1401.jpg

Albert közben elmeséli Tammynek és nekünk a Kék Rózsa történetét. 1975-ben két fiatal ügynök (Gordon Cole és Phillip Jeffries) nyomozást folytatott egy gyilkossági ügyben. Mikor kiérkeztek ahhoz a motelszobához, amiben a Lois Duffy névre hallgató gyanúsított megszállt, lövéseket hallottak. Az ajtót betörve, a szobában pedig két Lois Duffyt találtak! Az egyik a padlón fekve haldoklott a haslövés miatt, amit bekapott, és ezek voltak az utolsó szavai: „Olyan vagyok, mint a kék rózsa”, aztán meghalt és eltűnt. A másik Lois közben a sarokban sikoltozott, és tagadta, hogy ő követte volna el a terhére írt gyilkosságokat, majd később – a bírósági tárgyalását várva – felkötötte magát. Szép kis sztori.

1402.jpg

És basszus, Tammy így is érti, hogy miről szól ez az egész! Mármint azt, hogy olyan, hogy kék rózsa, a természetben nem fordul elő. A haldokló nő sem volt tehát természetes jelenség. Csak egy jelenés, vagy más szóval: egy tulpa. És ha járatos vagy a tibeti buddhizmusban, akkor rögtön rávágtad, hogy így van! Én azonban nem vagyok ilyen tanult személy, ezért utána kellett néznem, és ily módon tudtam meg, hogy a tulpa voltaképpen a természetfeletti egyfajta megtestesülése, egy különös szellemi entitás, egy valaha valódi testben élt ember szellemi kivetülése, amit leginkább csak nagytudású beavatottak képesek létrehozni, különös meditációs és koncentrációs technikák segítségével. Azt hiszem, ha máshol nem is igazán, ebben a sorozatban találkozhatunk jó pár ilyen tulpával!

1403.jpg

Na de rögvest érkezik Gordon, nyomában Diane, akit szépen ki is kérdeznek arról, hogy Cooper azon az évtizedekkel ezelőtti utolsó közös éjszakán említette-e neki Garland Briggs őrnagyot? Mikor a nő igennel felel, elmondják neki, hogy téves volt az a feltevés, hogy Briggs őrnagy huszonöt évvel ezelőtt halt volna meg az állomáshelyén kitört tűzben, nem, ő itt, Buckhornban lelte halálát néhány napja, a gyomrában pedig egy gyűrűt találtak. Az azon található felirat hallatán pedig Diane nagyot néz: hiszen Janey-E az ő féltestvérének a beceneve, aki éppen egy Dougie Joneshoz ment hozzá Las Vegasban! Na, ennek hallatán viszont én nézek nagyot, hiszen oké, hogy Diane évek óta nem találkozott a féltestvérével, de hát könyörgök, soha még csak egy fotót sem látott a sógorról, és soha nem volt neki furcsa, hogy mennyire istentelenül hasonlít egykori imádott főnökére, Dale Cooperre? Na mindegy, fogadjuk el a dolgot, Cole mindenesetre felhívja a Las Vegas-i irodát, hogy nézzenek utána a Jones-házaspárnak, ahol is egy elég idegbetegnek tűnő ügynök meg is állapítja, hogy hű de fasza, csak alig huszonhárom Douglas Jones van a körzetben. Diane lelép, Gordon pedig elmondja Albertéknek, hogy miről beszélt Truman seriffel az előbb.

1404.jpg

Majd jön az egész évad egyik kulcsjelenete: Gordon Cole fekete-fehér álmáról és benne Monica Bellucciról mesél társainak. Oké, Monicáról sokan sokfélét szoktunk álmodni, de ez most másféle móka lesz. Hogy mást ne is mondjak, a saját maga által alakított Belluccin ebben az álomban (sajnos) van ruha, miközben Gordonnal találkozik egy párizsi kávézóban, ahol Cooper is ott volt, de Gordon nem látta jól az arcát. Monica a barátaival érkezik, és kávézás közben azt mondja Cole-nak: „Olyanok vagyunk, mint az álmodó, aki álmát szövi, majd benne él. De ki az álmodó?”Aztán átnéz Gordon válla fölött, ezzel arra „kényszerítve”, hogy ő is hátra nézzen, azért, hogy megláthassa egykori önmagát, a philadelphiai irodában, 1989. február 16-án.

1405.jpg

Amikor is Cooper éppen egy nyugtalanító álmáról kezdene el mesélni neki, azonban felbukkan a rég elveszettnek hitt Phillip Jeffries, és Cooperre mutatva azt kérdezi Cole-tól: „Mit gondolsz, ki ez?” És igen, ez a jelenet egy az egyben a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem!-ből lett átemelve, de ily módon legalább a nemrégiben elhunyt David Bowie is újra „megjelenhetett” a sorozatban. A Monica Bellucci-s álmot amúgy sokan sokféleképpen értelmezték már, az én felfogásomban Gordon Cole „kinéz a vászonról”, és minket lát - ahogyan őt, azaz David Lynchet, meg a Twin Peakset, ezt az egész álom-sorozatot nézzük. Ezáltal pedig mi magunk vagyunk az álmodók!

1406.jpg

Na de ugorjunk Twin Peaksbe, ahol a seriff, Sólyommadár, Andy és Bobby épp letartóztatja Chadet (azt mondják, már hónapok óta figyelik, hát, akkor kicsit léphettek volna előbb is), majd szépen elpakolják a szendókat, és irány a kéktúra Jack Nyuszi Palotájához! Bobby vezetésével egész gyorsan el is érnek a kidőlt fatörzshöz (ez a „Palota”), majd az őrnagy előírásainak megfelelően egy marék föld kerül mindenki zsebébe, és lelépik szépen a 253 yardot keletre. Ahol aztán egy füstbe burkolózott tisztáson találnak egy meztelen nőt, és hát kérem alássan, nem más az, mint a szemtelen asszony a harmadik részből, a bíbor tengerről! Hát, szegény az eltelt tizenpár rész alatt sem tanult meg beszélni, pedig szemmel láthatóan nagyon-nagyon szeretne elmondani valamit a kezét szorongató Andynek.

1407.jpg

Aztán szól Frank, hogy emberek, figyelem-fegyelem, hiszen 2:53 van, itt az idő, nézzünk szépen felfelé, ahol azonmód támad is egy ahhoz hasonló portál-szerűség, mint ami majdnem elragadta Gordon Cole-t néhány résszel ezelőtt. Ez itt viszont most tényleg elragad valakit, ráadásul nem mást, mint Andyt, aki helyből abba a szobába kerül, ahol a nyolcadik részben a kövér nő üldögélt, mielőtt az Óriás megjelent volna. És az utóbbi jön most is, felemelt kézzel üdvözli a seriff-helyettest, majd szépen bemutatkozik: ő lenne a Tűzoltó. Hogy tetszett mondani, hát nem Óriás? És nem is ??????? ? Oké, legyél akkor Tűzoltó, te vagy a főnök!

1408.jpg

Aztán hirtelen egy furcsa, beazonosíthatatlan kütyü jelenik meg Andy kezében, amiből némi füst száll elő, hősünk pedig a feje fölé tekintve különös látomásokat él át, mivel felvonul előtte lényegében minden fontos dolog (amiből ő vajmi keveset érthet). Sorrendben: a rémisztően különös fehér szellemalak, ami a legelső részben lekaszabolta a fiatalokat; ennek az Anya-féle változata a nyolcadik részből, amint „kiokádja” – többek között - BOB-ot; a favágók a benzinkúton; Abraham Lincoln, amit megint tüzet kér; villamos vezetékek; egy sikoltozó gimnazista kiscsaj; vörös függönyök, angyalok és Laura Palmer; a meztelen-szemtelen nő; Cooper ügynök, amint kettéválik; egy telefonkészülék; Lucy és ő maga a seriff-hivatalban; végül pedig a már jól ismert villanypózna, rajta a számokkal. Andy pedig nem őrül bele ebbe az egészbe, hanem kitartóan szorongatja a kütyüt, amibe szépen visszaáramlik a füst, ő maga pedig – ahogy jött – ripsz-ropsz eltűnik a teremből, vissza Jack Nyuszi Palotájához, ahol már várnak rá a barátai.

1409.jpg

Akik amúgy semmire nem emlékeznek abból, hogy mi történt velük, Andy viszont határozottabb, mint életében valaha, és elmondja, hogy a meztelen nő nagyon fontos, és vigyázni kell rá, mert valakik a halálát akarják. Ezért aztán a legegyszerűbb, ha az egészet titokban tartják, a nőt pedig beteszik egy cellába, ahol biztonságban lehet. Így is történik, Andy és Lucy bepakolja a nőt Chaddel szembe, aki közben azért kicsit baszogatja is őket, később pedig azt a részeg alakot, aki egy másik cellában utánozza a nő makogását, sőt, egészen olyan, mintha majomhangokon társalognának egymással. Chadet ez érthető módon rohadtul idegesíti, meg is jegyzi, hogy ez itt tiszta diliház, én pedig kénytelen vagyok maximálisan igazat adni neki, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a részeg fazon hogy néz ki: orrán-száján ömlik a vér, ráadásul mintha valami horoggal, vagy dróttal lenne körbetekerve az arca, rajta gézdarabokkal, meg kötéssel. Sőt, mintha nem is vér lenne az, ami csordogál a fasziból a földre, sokkal inkább olaj! Érti a fene, de hát ki az, aki ért itt bármit is?

1410.jpg

Ugrunk tovább, de ez azért még mindig Twin Peaks: a dalos pacsirta James Hurley beszélget azzal a haverjával, akivel anno a második részben megjelent a Roadhouse-ban, és az egyenruha alapján látjuk ám, hogy mindketten a Great Northern Hotelben dolgoznak biztonsági őrként. A haver neve Freddie Sykes, és a furcsa diótörési technikáján és a brit akcentusán kívül van még egy különös ismertetőjele: a jobb kezén található zöld színű gumikesztyű, amit nem tud levenni. Mármint, hogy egyszerűen képtelen rá, egyszer egy orvos megpróbálta ugyan leoperálni róla, de elkezdett vérezni, így aztán hagyták a francba az egészet. Nem semmi sztori. Ez azért már az amúgy éppen szülinapos trubadúr figyelmét is felkelti, így aztán Freddie-nek el kell mesélnie az élettörténetét.

1411.jpg

Konkrétan pedig azt, hogy Londonból, az East Endről származik, és egy végigkocsmázott éjszaka után éppen hazafelé tartott, amikor megvilágosodott: hiszen ő eltékozolja az egész életét. Hirtelen ötlettől vezérelve felugrott egy láda-rakás tetejére, majd azonmód egy portál nyílt meg fölötte, és az örvény elragadta őt egy helyre, ahol egy magas növésű fickó várta, aki Tűzoltónak nevezte magát. (Ismerős a figura?) Elmondta neki, hogy vegye meg azt a zöld kesztyűt a lakása melletti boltban, amiből csak jobbkezes lesz a nyitott dobozban, és ettől olyan ereje lesz, mint egy cölöpverőnek. Aztán pedig utazzon el a Washington állambeli Twin Peaksbe, hogy beteljesítse a végzetét. És így is történt, azóta a kesztyű szó szerint hozzánőtt, ő pedig itt van, sőt, amikor meg akarta venni a repülőjegyet, döbbenten értesült róla, hogy azt már le is foglalták a számára. Érdekes sztori, James feje is tele lesz vele, olyannyira, hogy inkább elmegy körbenézni a kazánházban, ahol aztán ő is meghallja ugyanazt a misztikus hangot, amit Benjamin Horne és Ashley Judd szokott fülelni.

1412.jpg

De még mindig nincsen ám vége a résznek, sőt, most kezdődik a tánc! Sarah Palmer ugyanis betér egy bárba iszogatni (gondolom, elfogyott otthon az a néhány gallon vodka), ahol egy kamionos kikezd vele. Jézusom, hát van ennek az állatnak szeme egyáltalán, hát milyen rohadtul ijesztő már ez a nő! És még csak nem is tudtam igazán, hogy mennyire, hiszen a baszogatás hatására Sarah egyszerűen fogja magát, és leveszi az arcát, mint a lánya tette a második rész közepén, csak hát az ő arca mögött nem fény van, hanem éppen ellenkezőleg, totál sötétség, meg ujjak, és egy baljósan vigyorgó fogsor. Aztán szépen visszarakja az arcot, és nekiugrik a kamionos torkának, hogy nemes egyszerűséggel kiharapja a gigáját! Hát, én meg kábé itt szartam össze magam, és akkor még finom voltam és nőies.

1413.jpg

Ennyi minden után persze már kit érdekel, hogy a Roadhouse-ban most egy elég gyenge fellépő van (valami Lissie, vagy ki), miközben újfent két ismeretlen csajszi beszélget egy boxban, ráadásul most egészen érdekes témáról. Konkrétan éppen arról a Billyről, akit Audrey Horne is megveszekedetten keres, és akit az egyik csaj és az anyja (ő Tina) látott utoljára. Billy ugyanis átmászott a jó kétméteres kerítésen, majd berohant hozzájuk, a konyhába, és az orrán-száján keresztül sugárban ömlő vérrel szépen összefröcskölte a mosogatót, a padlót, meg a falat, majd rohant tovább. Most már azért engem is igazán érdekelne, ki a fene is ez a Billy, és mi az isten történt vele! (Talán csak nem ő az a részeg faszi a cellában, Chaddel, meg a szemtelen nővel?) Mindegy, abban azért nélküle is egészen biztos vagyok, hogy ez volt eddig a legjobb epizód. Soha rosszabbat!

Címkék: twin peaks
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wombatka 2017.10.10. 14:46:15

Nagyon jó rész volt, köszi a hv-t.:)

Pácsó Ármándó 2017.10.10. 18:04:26

Köszi a hogyvoltot! SP-t és a kamionost vagy hatszor visszanéztem, tetszett a jelenet! :-)
És ahogy Tammy tud figyelni, nem tud úgy más! :-)

,, 2017.10.10. 18:32:17

SP és a kamionos az egyik legjobb jelenet, totál para volt és nem csak SP miatt.
Női szemmel (de utálom ezt a kifejezést pedig) ez az abszolút kiszolgáltatott helyzet, h ott van egy ilyen faszi, erőfölényben, és nincs olyan h majd kidumálod magad mert láthatóan nem lehetett volna, utánadmegy és agyonver baszki minimum ha be mersz szólni.
Teljesen lefagytam a jelenet közben, annyira életszagú volt.
Erre SP kiharapja a gigáját:)

Pácsó Ármándó 2017.10.10. 21:01:50

@,,: Most már tudod legalább, hogyan kell kezelni a hasonló szituációt női szempontból :-)

Celtic 2017.10.11. 15:14:44

Elenezst, csak en nem talalom a 13-at ? Vagy nemn is volt (vegulis Lynch-tol kitelik...)

Pácsó Ármándó 2017.10.11. 16:07:06

@Celtic: Ajánlott bejegyzések itt föntebb 15 centire, az első pötty 3x13 A kislány aki az utcánkban lakott

Celtic 2017.10.11. 20:10:23

@Pácsó Ármándó: Koszi, igy megvan. Csak a kereso nem talalja (innen jottem)
hogyvolt.blog.hu/search?searchterm=twin+peaks&searchmode=OR&submit=Keres%C3%A9s

Pácsó Ármándó 2017.10.11. 20:20:52

@Celtic: A hetes és a tizenhármas hiányzik a sorból. Azokat Rodnay Gan tulpája írta :-))

Celtic 2017.10.11. 20:36:45

Akko' valamit tennie kellene a jotulpanak, ugy velem...
Nem tudom, mi alapjan keres a kereso, de cimkek alapjan megtalalja (most vettem eszre)

hogyvolt.blog.hu/tags/twin_peaks
süti beállítások módosítása