Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 3x12 - Let's rock!

2017. szeptember 14. 11:00 - Rodnay Gan

Rögtön egy izgalmas megbeszéléssel kezdünk: Buckhornban Gordon és Albert éppen Tammyt tájékoztatja az általunk már jól ismert egykori kormányprogramról, a Kék Könyv Projektről, és az annak romjain néhány évvel később létrejött titkos FBI-akciócsoportról, a Kék Rózsáról. A nevet az egyik különleges eset során elhunyt nő megjegyzése nyomán választották, a csapatot Gordon Cole verbuválta, a vezetője pedig Phillip Jeffries volt. Ha végigtekintünk a további tagság névsorán - Chet Desmond, Dale Cooper és Albert Rosenfield -, megállapíthatjuk, hogy nem éppen életbiztosítás bekerülni ebbe a bandába. Márpedig most éppen ezt ajánlja fel a két férfi Preston ügynöknek, aki el is fogadja a kihagyhatatlan ajánlatot. És még örül is neki.

1201.jpg

Majd belibeg Diane, akinek – ideiglenes jelleggel – szintén felajánlják, hogy segítse a nyomozást, pedig ő már nem áll az FBI alkalmazásában. A nő némi gondolkodás után csak ennyit mond: „Let’s rock!” (Mármint, hogy benne van a buliban.) Márpedig ez igen árulkodó mondat ám, hiszen korábban többször is megjelent, ráadásul elég fontos helyeken. Először is, a Kar akkori megjelenési formája, azaz a táncoló törpe mondta ezt Cooper ügynök álmában, másodszor pedig – Chester Desmond eltűnését követően - látta ezt Cooper az utóbbi kocsijának szélvédőjére írva. (Közben végre szerencsétlen Jerry Horne is kijut az erdőből, hogy halálra váltan rohanjon ki egy tisztásra.)

1202.jpg

Ezt követően egy kedves kis jelenetben a rendkívül nyomasztó Sarah Palmer vesz néhány cigit meg néhány hektoliter alkoholt, majd egy laza kis idegösszeroppanást produkál néhány csomag szárított pulyka láttán. Arról beszél, hogy férfiak jönnek, és csúnya dolgok történhetnek, mint ahogy vele is történt valami, és nincs jól. Hát, az egyszer biztos, már csak azért sem, mert – miközben kiviharzik a boltból – más személyként kezd magához beszélni. Közben a lakókocsiparkban látjuk, hogy Carl Rodd tényleg törődik az emberekkel, mert inkább pénzt ad egy mozgássérült ottlakónak, mint hogy engedje, hogy az folyamatosan pénzért adjon vért. Sonny Jim pedig éppen baseballozni próbál Cooperrel, csak hát utóbbi sajnos még ehhez is túlságosan hülye.

1203.jpg

Sólyom – nyilván a bolti incidens miatt - meglátogatja a még vérfagyasztóbb (már amennyiben ez egyáltalán lehetséges) Saraht, aki a beszélgetés alatt néhány másodpercig mintha megint nem lenne önmaga. Közben valami üvegcsörömpölés-szerű zaj is hallatszik bentről, de Sarah szerint semmiség, csak a konyhában zörög valami. Miriam Sullivan eközben eszméletlenül fekszik a kórházban, Diane pedig, szokás szerint, épp iszik egy bárban, amint kap egy sms-t, mindössze két szóval: „Las Vegas?” Válasz: „Még nem kérdeztek rá.” Úgy látszik, ez a rész ilyen rövid jelenetekből fog felépülni.

1204.jpg

Truman seriff meglátogatja Ben Horne-t, hogy elmondja neki, az unokája, Richard ölte meg a kissrácot, és kis híján az egyetlen szemtanút is, aki most kórházban fekszik, műteni kéne, biztosítása meg nuku. Ben bácsi nagyvonalúan átvállalja a költségeket, és odaadja Franknek a kulcsot, ami a legutóbbi postával érkezett, és egykoron Cooper szobájáé volt, majd a seriff lelépte után mesél kicsit Beverlynek arról, hogy Richardnak soha nem volt apja (!), meg néhány szót a saját apjáról is. A következő jelenetben az éppen csajozó Gordon Cole-t látjuk, aki egy ismeretlen, vigyori francia babának mesél „háborús történeteket”, aki egy kicsit azért hasonlít Isabella Rossellinire a Kék bársonyból, bár lehet, hogy csak én látom bele. Ízlése azért van a vén kujonnak, meg kell hagyni!

1205.jpg

De sajna érkezik Albert, hogy rögvest tönkre is tegye az idillt, és hogy beszámoljon Diane üzeneteiről, majd lezajlik egy beszélgetés a két FBI-guru között, amiből szinte semmit nem érteni (ők sem mindig értik egymást), mégis rendkívül szórakoztató. Azt kell mondanom, hogy szép csöndben a kedvenc sorozatbeli párosommá a Gordon/Albert kettős vált, pedig a Mitchum-fivérek sem teljesítenek rosszul. Eközben Hutch és Chantal – a megbízásnak megfelelően – megölik Dwight Murphy igazgatót, ráadásul a kisfia szeme láttára, Dr. Amp pedig újabb műsort sugároz, amit természetesen leghűségesebb nézője, Nadine Hurley ugyanolyan rajongással tekint meg, mint mindig.

1206.jpg

És ekkor megtörténik az, amit már nagyon-nagyon régóta várok: megjelenik a színen Audrey Horne, bennem pedig megáll az ütő. Mert nem elég, hogy az egykor ragyogóan üde és vadítóan elvarázsolt Audrey – természetesen – megöregedett, megkeseredett és még a szépsége is megfakult (míg például Shellyé nem annyira), de a férje, Charlie nem hogy nem Billy Zane, akarom mondani John Justice Wheeler, hanem egy töppedt figura, aki ráadásul ütnivaló kimértséggel is beszél. Pedig Audrey nem kicsit ideges, hiszen két napja nyomtalanul eltűnt Billy, a szeretője (!), és rögvest el is akar menni a Roadhouse-ba megkeresni őt. Hogy miért van róla meggyőződve, hogy éppen ott fogja megtalálni, azt mondjuk nem igazán tudom, de az tuti, hogy Charlie nem annyira akar vele tartani, a sok megoldandó papírmunkára hivatkozva. Mondjuk ezt is megértem, én sem szívesen keresgélném a feleségem eltűnt szeretőjét éjnek évadján egy kricsmiben.

1207.jpg

Audrey azonban egyre csak győzködi, hisz álmában Billynek dőlt a vér orrán-száján, és hát az álmok ugye nem hazudnak, pláne nem errefelé, úgyhogy indulni kell, gyorsan-gyorsan! Egyébként meg hívják fel Tinát is, hiszen Chuck szerint ő látta Billyt utoljára, és hadd ne kelljen Paulnak szólni (kik ezek az emberek?), és nem igaz, hogy ekkora tehetetlen balfasz a férje. Aki amúgy meglehetősen nagy önuralommal tűri az osztást, sőt, szinte már az a bicskanyitogató és különös, ahogy a feleségével beszél valami szerződésről és annak megszegéséről. Mint egy ügyvéd a kliensével, vagy még inkább egy orvos a pácienssel. Azért idővel csak felhívja Tinát (legalábbis úgy néz ki a dolog), és ránézésre igazán megdöbbentő dolgokat is hall, de hát sem Audrey, sem pedig mi nem tudjuk meg, hogy pontosan miket, mert van akkora görény, hogy ne mondja el. Audrey persze majd felrobban. (És még egy apró mondat: anno Bing is Billyt kereste a Dupla R-ben, nem?)

1208.jpg

Végezetül Diane Evans bemegy a szokásos bárba, és egy ravasz kis memória-trükk segítségével felidézi az Albert fotóján szereplő koordinátákat. Meglesve, hogy pontosan milyen helyet is jelölnek, megdöbbenve tapasztalja, hogy azok egy kisvárosba vezetnek, Washington állam északi részén, aminek a neve: Twin Peaks. És őszintén bevallom, hogy ezt most én sem nagyon értem, hiszen ezek szerint Briggs őrnagy és Mr. C is Twin Peaksbe igyekezne vissza? Na mindegy, majd kiderül. Vagy nem.

1209.jpg

A Roadhouse-ban ismét a Chromatics játszik, miközben egy boxban két, számunkra ismeretlen csajszi beszél további három ismeretlen (és a történet szempontjából minden bizonnyal hót érdektelen) személyről és a köztük lévő szerelmi háromszögről. Aztán beesik egy – mondanom sem kell – szintén ismeretlen faszi, aki halálra váltan közli, hogy egy seggfej leszorította az útról, és örülhet, hogy túlélte az esetet. Mint ahogy mi is túléltük a sorozat kétharmadát, hiszen ezzel vége a tizenkettedik résznek is.

Címkék: twin peaks
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2017.09.14. 19:53:09

Az a jelenet, amikor Albert bemegy Cole-hoz es az a novel beszelget :) Szegeny Albert majd felrobban, de valahogy megis turtozteti magat :)

Engem egy kicsit zavar, hogy a Kek Rozsa vezetoje Phillip Jeffries, egyik tagja Cooper, megis az FWWM-ben Cole azt mondja Coopernek: "Talan hallottal mar az akademian Phillip Jeffries-rol?"
Szoval ez kisse igy zavaros.

Pácsó Ármándó 2017.09.14. 20:25:09

@Celtic: És Albert megkérdi milyen idős a bor (vagy a nő) és a válasz a süket Cole-tól: 11:05
Aztán még megjegyzi: Albert, néha nagyon aggódom érted ...

:-)))) Szakadtam!

Serrin 2017.09.18. 14:14:05

Sarah Palmer a frászt hozza rám. :)

Rodnay Gan 2017.09.29. 09:39:13

@Orsi Mészáros: De igen, ma jön majd a 13. rész. (Csak volt egy bő hét, amíg egyáltalán nem tudtam vele foglalkozni.) Most már természetesen végignyomjuk.
süti beállítások módosítása