Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 8/1 - Trenches of Hell / Somme, Early August, 1916

2017. szeptember 14. 13:00 - Gabba

Az eredeti sugárzás szerint ez volt a 2x02 epizód; egy New York-i fánkboltban kezdünk, nyugi, nem Vajna Timikéé, úgyhogy közpénz nincs veszélyben. Más gond viszont akad, mert egy idős hölgy reklamál a fiatal kiszolgáló srácnak, ő mázas fánkot kért, nem csokisat. A srác nem túl nyitott a panaszra, kemény a reggeli forgalom, sok a meló, nem ér rá ilyen kicsiségekkel foglalkozni, különben meg a csokis is nagyon finom, 3,25 lesz altogether, itt tessék fizetni. Önérzetes monológját egy, a nyaka köré akasztott kampós végű sétabot szakítja félbe, aminek másik fele öreg Indy kezében van. Félszemű nyuggerünk bocsánatkérésre szólítja fel a srácot: Tanulj tiszteletet, különben is, egy ilyen boltban nincs is kemény meló, bezzeg amit én éltem át a Somme-nál ennyi idős koromban! És ezzel belekezd egy újabb tanmesébe.

indiana08_1_00.JPG

Amint emlékszünk, Indyt és Remyt Londonban láttuk utoljára, amikor elindult velük a katonavonat az európai hadszíntérre. Akkor május volt, most meg augusztus, viszont az időjárás tisztára őszies, hűvös eső esik, La Chavatte városka állomásán konyultan leng a francia zászló. Szakadt vonat érkezik az 1. vágányra, máshova nem is tudna, mert több vágány nincs is az egész környéken. Fáradt belga katonák kászálódnak le róla, köztük két hősünk is, és csatlakoznak az itt állomásozó francia-angol sereghez. Az alakulótéren felsorakoznak, egy sebhelyes arcú belga elszánt arccal fényesíti bajonettjét zubbonya ujján.

indiana08_1_01.JPG

Bilideau őrnagy, a franciák parancsnoka magához hívatja a belgák rangidős tisztjét, de csak Henri Defense tizedes jelentkezik. A flandriai harcokban ugyanis a századuk valamennyi tisztje és tiszthelyettese elesett, az őrnagy zavartan hallgatja a beszámolót, hetvenen maradtak a 230 fős századból. Az őrnagy úgy dönt, az új tisztek megérkeztéig a francia Moreau őrmestert nevezi ki a belgák parancsnokává. Magához kéreti az őrmestert, aki Giscard nevű haverjával azon mereng, miért hívatja a parancsnok: Rájött volna, hogy sajtot loptunk? Vagy hogy mi ittuk meg a borát? Vagy arra, hogy el akartad csábítani az ezredes lányát?, vigyorog Giscard Moreau-ra.

indiana08_1_02.JPG

Lebukás azonban nincs, kinevezés viszont igen: az őrnagy soron kívül hadnaggyá lépteti elő Moreau-t, aki tiszteleg és lelép. Giscard-ral felkeresik a belgákat, a sebhelyes éppen az egyik bölcsész társuk könyvét dobálja, a károsult kétségbeesve igyekszik visszaszerezni a tulajdonát. Moreau jókor érkezik, röptében elkapja a könyvet és visszaadja a bölcsésznek, majd félrehívja Indyt és tájékoztatja a helyzetről. Giscard lesz az első helyettesem, maga a második, mondja Indynek, majd a Jacques nevű sebhelyesről érdeklődik. Indy szerint jó katona, de megbízhatatlan, sőt gyanús is: az egyik csatában roham közben leszúrták a századosukat és ő ott volt közvetlenül mögötte.  Moreau szerint ez nem bizonyít semmit, és otthagyja Indyt, aki visszamegy a társaihoz és beszámol az új parancsnokukról. Jacques egyből szítani kezdi a hangulatot, eladtál minket a francúzoknak, ezért még számolunk!, fenyegetőzik, Remy hiába igyekszik lenyugtatni.

indiana08_1_03.JPG

Az őrnagy összehívja a tiszteket és ismerteti a közeli támadás tervét: egy magaslatot kell elfoglalni, a belga gyalogság megy az élen, akik Flandriában már megmutatták, milyen keményen tudnak harcolni.  Pokoli lesz, de a jó katona előtt nincs lehetetlen, főleg ha a különböző nemzetiségű századok katonái összedolgoznak!, hergeli a tiszteket. A parancsnok beszédét később Moreau ismerteti a belgákkal, hozzátéve: Országaink között voltak történelmi ellentétek, de most vagy engem követnek vagy önfejűen a maguk elképzelései után mennek, az viszont káoszhoz vezetne.

indiana08_1_04.JPG

A lövészárkokban a csapatok felkészülnek a támadásra, vigyázzon a kóbor golyókra, tizedes, súgja oda Jacques gúnyosan Indynek. Pontban 10:10-kor megindul a roham, a németek aknavetőkkel és géppuskával folyamatosan szórják a támadókat, akik tömegesen esnek el. Jacques és két társa persze az első adandó alkalommal a paranccsal ellentétes irányba kezd futni és bevetődnek egy akna vájta gödörbe, elég közel az ellenséges géppuskaálláshoz. Jacques mutogatja, hogy dobjanak át nekik pár kézigránátot, Indy betesz néhányat egy üres szimatszatyorba (hivatalos nevén gázálarctáska) és átdobja Jacques-éknak. A dobás azonban rövidre sikerül, a táska a nyílt terepen landol, na most mi legyen? Moreau hadnagy szerint ha nincs megfelelő fedezék, akkor csinálni kell, ezzel a nála lévő kézigránátot egy közelben álló csonka fa tövéhez dobja. Robbanás, a fatörzs kidől, ennek takarásában már el tudnak kúszni a táskáig és sikerül is odadobniuk Jacques-éknak.

indiana08_1_05.JPG

Azok kibiztosítják a gránátokat és a német fedezék felé dobják, sikeresen felrobbantva a géppuskafészket. Folytatódik a szövetséges roham, a következő lövészárokból a németek ugyan tüzelnek, de a támadás elsöprő erejű. Az ellenség menekül, akinek nem sikerül időben kimászni a lövészárokból, azt közelharcban leszúrják. A sikeres támadás végén nagy az öröm, közelebb kerültek a magaslathoz vagy 100 méterrel és ehhez csak párszáz halott kellett. Simán megérte.

indiana08_1_06.JPG

Moreau Giscard-ral beszélget, a másik két századot szétszórták, csak az övék maradt meg úgy-ahogy. Jacques szemrehány Indynek, mi az hogy nem tudta elsőre odadobni nekik a gránátokat, olyan gyengén dob, mint egy lány. Ezen aztán egy pillanat alatt összeverekednek, a bunyónak az érkező hadnagy vet véget: Harci helyzetben nincs verekedés, még egy ilyen és mehetnek a kivégzőosztag elé, rompez!

indiana08_1_07.JPG

A szövetségesek a frissen elfoglalt árkokban várják az újabb parancsot, de e helyett német ellentámadás indul. A tüzérségük kilő pár gránátot, de nem ám simát, hanem gázzal töltöttet, álarcot fel!, ordítja Moreau. A bölcsész kollégának azonban valahol kiesett a sajátja a szimatszatyorból, szegény hiába  kapkod össze-vissza, senkinél nincs tartalék, a szerencsétlen ott fullad meg társai szeme láttára.

indiana08_1_08.JPG

A hatalmas füstben egyszer csak furcsa villódzást vesznek észre Indyék, ez meg mi lehet? Töprengeni nincs idejük, mert a füstből lángszóróval felszerelt németek bontakoznak ki és többméteres csóvákkal tisztára söprik a terepet, a szövetségesek ordítva, sokan égő egyenruhával menekülnek vissza saját vonalaik mögé.

indiana08_1_09.JPG

Visszavonulás közben látszik, hogy még a tisztek lován is gázálarc van, be is teszek egy képet a rendkívüli látványról.

indiana08_1_09_1.JPG

A katonák elgyötörten ülnek a lövészárkokban, de felsőbb utasításra újabb támadásban nem kell részt venniük, a század két nap pihenőt kap a közeli kisvárosban. Vidáman fürdenek a kórházban, kimoshatják az egyenruhájukat, sőt még lábgomba elleni hintőporral is beszórják őket.

indiana08_1_10.JPG

Mindezek után jöhet a jól megérdemelt sörözés a Café du Midiben, Remy egy húzásra legurítja a saját adagját és már megy is egy újabb korsóért. A belgák kihívják az angolokat teniszezni, a vesztes nem csak egy kört, hanem az egész esti ivászatot fizeti. Indy és Emile nevű társa áll ki két angol ellen, felfestik a pályát a főtéren és indulhat a meccs.

indiana08_1_10_1.JPG

Remy az egyik ablakból nézi a szettet két hiányosan öltözött hölgyemény társaságában, de hamar visszavonul velük, gondolom szobabiliárdozni. (Ezt egy dákóval és két golyóval kell játszani. Amúgy Remy friss házas, ugye emlékszünk az előző részből?) Egyébként igaza van, mert az angolok hamar elhúznak és a végén meg is nyerik a meccset.

indiana08_1_11.JPG

Utána a két angol dumálni kezd Indyvel és meglepődnek, hogy kapásból felismer egy idézetet a II. Richárdból. Egyikük átad egy kis verseskönyvet Indynek, benne Siegfried Sassoon költeményeivel és kéri, olvassa fel az Álmodók c. verset. Indynek tetszik a vers és kiderül, hogy az egyik katona maga Sassoon, társa meg nem más, mint Robert Graves, a később ismertté vált költő és író. (Én, Claudius és Claudius, az isten megvan?) Hármasban elvonulnak kocsmázni, Sassoon a fegyvergyárosok ellen beszél, az ő érdekük, hogy a háború minél tovább húzódjon. Ő személy szerint nem ért egyet a háborúval, mégis kötelességének érezte, hogy belépjen a seregbe. Vele szemben Graves idealista, szerinte ez a háború nemes eszmékért folyik, amikért érdemes harcolni.

indiana08_1_12.JPG

Este Bilideau őrnagy haditanácsot tart, a cél továbbra is a magaslat elfoglalása. Igaz, hogy közben a németek erősítést kaptak, de a szövetségesek első osztályú katonák, akik ha kell, büszkén halnak meg. Én a magam részéről ennél lelkesítőbb beszédet is el tudnék képzelni, de mit értek én, közönséges ágyútöltelék a magas hadicélokhoz? Reggel tehát újra indul a támadás az ismert koreográfia alapján: árokból ki, roham, ellenség golyószóróval tüzel, rengetegen elesnek a támadók közül. A veszteségek ellenére mégis sikerül közelebb kerülni a magaslathoz, újra elfoglalják az ellenséges lövészárkot és rohannak tovább.

indiana08_1_13.JPG

A következő ároksor viszont üres, nofene, visszavonult az ellenség? Indyék beugrálnak, de örülni nincs idő, mert ekkor a dombon elrejtett két géppuskafészekből zárótüzet szórnak rájuk, szinte meg sem tudnak moccanni. Ki kell iktatni, adja ki az ukázt Moreau, és három embert küld előre: Indyt, Giscard-t és Jacques-ot, keressenek valami alagutat. A három felderítőnek a tüzelés ellenére sikerül eljutnia egy lejáróig, óvatosan beosonnak, azt viszont nem veszik észre, hogy a bejárat környéke alá van aknázva. A németek berobbantják Indyék mögött a lejárót, na akkor innen már csak előre vezet az út, mint az Egri csillagokban.

indiana08_1_14.JPG

Indy észreveszi a folyosó túlvégén ügyködő német katonát, aki éppen a kijárat berobbantására készül, odaoson és bajonettel leszúrja. Puskát szegezve kirongyolnak a szabadba, mint a három muskétás, sikerül meglepniük a hátrahagyott őrséget, és végeznek velük. Indulnak tovább a dombon levő géppuskafészekhez, az ottani németek veszettül tüzelnek lefelé, így nem veszik észre a belgákat. Indyék három kézigránáttal szétrobbantják a fészket, ezt látva lentről megindul a roham, az utolsó körbezárt szakasz végül megadja magát.

indiana08_1_15.JPG

Giscard indul lefegyverezni őket, de ekkor váratlanul német vezényszó hangzik fel, Feuer!, és a szakasz mögött elrejtett másik géppuskából lőni kezdik a szövetségeseket. A németek elmenekülnek a zűrzavarban, szegény Giscard-t viszont halálos lövés éri. Büszkeséggel éltem és halok meg, ezek az utolsó szavai, Moreau könnyezve hajol bajtársa holtteste fölé.

indiana08_1_16.JPG

A hadnagynak az utolsó roham után mindössze 13 embere maradt, ezért küldönc útján erősítést kér, ami viszont csak nem akar megérkezni. A hadnagy a feleségéről kezd mesélni Indynek, de az első szavak után halálos lövés éri, és megindul a német csapatok ellentámadása. Hatalmas a túlerő, Indyék nem is nagyon tudják viszonozni a tüzet, bár Jacques még sikeresen leszúrja az egyik Indyre támadó katonát. De ettől még nem leszünk barátok, mondja vigyorogva, de ezek az utolsó szavai, mert őt is eltalálják. Az egyik lövedék Remyt is megsebesíti, a németek elözönlik a magaslatot, Indy és pár életben maradt társa kénytelen megadni magát. Az eredmény tehát: több száz halott árán sikerült elfoglalni egy dombot, amit az ellenség fél órával később visszafoglalt. És ez csak egy példa a somme-i vérfürdő abszurditásaira…

indiana08_1_17.JPG

A jelenben öreg Indy a történet végére ér, de még mindig szorítja a fánkos gyerek nyakát: A fiatalságomat patkányszaros lövészárkokban töltöttem, úgyhogy nekem te ne mesélj nehéz időszakról! Végszóra belép két zsaru, akik csak azt látják, hogy egy öreg inzultál egy fiatalt, megragadják a rozoga akcióhőst és kivezetik a helyiségből.

indiana08_1_00_1.JPG

Címkék: Indiana Jones
24 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2017.09.14. 18:58:11

Köszi, köszi, köszi! A többit szoszo-szoszo-szoszo .... ban! :-))

Mennyi franszia-belga név van itt az elején csak kapkodtam a fejem, hogy ki az őrmester és ki az őrnagy :-) Szegény bölcsész srác túl kemény helyre keveredett. Gondolom mennyit láthattak a lovak abban a gázálarcban ...
Az angoloknál külön költőszázad is volt akkoriban? :-)
De akkor most a kövi részig Indy hadifogoly marad?

Pácsó Ármándó 2017.09.14. 19:00:15

@Gyöngypipi: "Én a két dákós, (vagy lehet négy) három golyós opciót ismerem"
Hű! :-))))

Gabba 2017.09.14. 19:31:48

@Gyöngypipi: ja kérem, ezek itten háborús évek, nincs idő mimózáskodni

@Pácsó Ármándó: nem könnyű a bölcsészeknek mostanában...
hadifogoly, bizony, még örülhet, hogy élve megúszta a támadást

amikor először láttam a sorit, ez a gázálarcos és lángszórós jelenet tökre belém ívódott, azért is tettem be külön képet róluk

Pácsó Ármándó 2017.09.14. 21:02:43

@Gabba: Remélem javult már a válsághelyzet, vagy legalábbis nem romlott tovább! Ha lehet választani, akkor múJJon el! :-)

Gabba 2017.09.14. 21:31:26

@Pácsó Ármándó: köszi, de sajnos még nincs javulás, pedig sokan dolgoznak a megoldáson

de most inkább a poszthoz: figyelted, hogy Remy a szobabiliárd közben is magán tartotta a hózentráglit?

Pácsó Ármándó 2017.09.14. 21:43:34

@Gabba: Figyeltem, de nem is sejtem a miértjét! Talán valaki tapasztaltabb megfejti nekünk :-)

Gabba 2017.09.14. 21:52:00

@Pácsó Ármándó: biztos szemérmes :)
én elég tapasztaltnak tartom magam, úh ilyen helyzetben igyekeznék megszabadulni minden fölösleges lógó eszköztől

2017.09.14. 22:37:19

@Gabba: itt a hangsúly gondolom a 'fölöslegesen' van (kacsintott biri)

(ezt az epizódot láttam is, itt kezdtem bekapcsolódni anno a soriba, az i.vh miatt.)

Gabba 2017.09.14. 23:01:56

@Gyöngypipi: megnyugodtam! be is fordulok a fal felé és beverem.... a szunyát :)

@Biriksz_Krokiksz!: azon van, igen! (nem kacsintok, mert nem tudok :)
és jövő héten jön a sármos fiatal Charles de Gaulle!

Pácsó Ármándó 2017.09.15. 06:17:40

@Gabba: @Biriksz_Krokiksz!: Lesz Mata Hari is? :-)

@Gyöngypipi: Na, erre nem gondoltam! :-)

2017.09.15. 06:54:06

@Pácsó Ármándó: folyton késik az a némber, pedig mióta várjuk már. udvariatlanság (rosszalló fejcsóválás)
...vagy éppen most segíti indyéket a nagy szökésben.

Gabba 2017.09.15. 07:38:20

@Pácsó Ármándó: @Biriksz_Krokiksz!: már sminkeli magát, chapter 9/2, még egy kis türelmet!

Flankerr 2017.09.16. 09:36:01

Rompez, de rég láttam ezt a szót leírva :D
Szobabilliárdozás :D

Pácsó Ármándó 2017.09.16. 11:44:10

@Flankerr: Utoljára Rejtő Jenőnél, nem? :-)

Gabba 2017.09.16. 21:09:16

@Pácsó Ármándó: @Flankerr: nálam RJ a non plus ultra, ha eddig nem derült volna ki.... :)

Pácsó Ármándó 2017.09.17. 18:43:54

@Gabba: Még csak nem is sejtettem! :-)

A_Rézi 2017.09.21. 09:16:03

Welcome back!!!!!! :)
De jók voltak a csatajelenetek, csak kapkodtam a fejem...

A 4. képen Jacques-nak szerintem totál Tim Roth arca van (biztos csak olyan a szög)

Remy és a hózentráger esete: sztem csak szimplán nem jutottak még el odáig, hogy a gatya is lekerüljön róla, különben nem az erkélyen sasolnák a teniszmeccset, hanem valami egészen mást csinálnának... ;)

Gabba 2017.09.21. 09:36:52

@A_Rézi: előkerül minden olvasó lassacskán, szuper!

hö-hö, nem hittem volna, hogy egy hózentráger ilyen hullámokat fog verni :))

Remy nyilván úgy volt vele, hogy először kis iszogatás, fecsegés a lányokkal, közben sportprogram megtekintése, és csak utána akció, de mivel Indyék a meccsen elég hamar szopóágra kerültek, úgy döntött, ő is, csak ő másképp....
süti beállítások módosítása