Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 3x11 - Tűz van, ahová készülsz (18+)

2017. szeptember 05. 11:00 - Rodnay Gan

Három kissrác baseballozgat a hátsókertben. A labda elgurul, kiscsávó utána, éppen időben ahhoz, hogy lássa, ahogy egy csurom véres, kövér nő – nyilván a Richard Horne által nemrég összevert Miriam az - mászik elő a bokrokból. Úgy látszik, szerencsére mégsem robbant rá a lakókocsi. A gyerekek szólnak az anyjuknak, mi pedig jól tesszük, ha nagy levegőt veszünk, mert ez a rész bizony újfent nem lesz a legkönnyebben emészthető.

1101.jpg

Eközben Amanda Seyfried, azaz Becky kap egy nyugtalanító hívást a vörös seggfejjel kapcsolatban, amitől kissé begőzöl, és szinte hisztérikusan kéri el anyjától, Shellytől a kocsit. Ráadásul, az ágy alól előhalászva, magához vesz egy pisztolyt is, majd a helyszínre robogó Shellyt faképnél hagyva, elviharzik az autóval. Anyja még úgy sem tudja megállítani őt, hogy amíg csak teheti, a motorháztetőbe csimpaszkodik, majd egy élesebb kanyarnál repül csak le róla, épp Carl Rodd közvetlen közelében. Gyorsan meg is indulnak visszafelé, miközben Shelly Normát hívja, Carl a seriffhivatalt, ahonnan kapcsolják nekik Bobby Briggset, hadd tudja meg ő is, mit művel éppen a kicsi lányuk.

1102.jpg

Aki amúgy eközben éppen beront egy motelbe, és néhányszor nagy dühödten belelő az ajtóba, miközben látjuk, hogy bátor férje, Steven egy vörös hajú csajszival lent bujkál a lépcsőházban. Hát ez a faszfej tényleg igazi főnyeremény, még meg is csalja a mi Beckynket? A vörös hajú baba amúgy nem más, mint Gersten, Hayward doki legkisebb lánya, az új szériában már nem szereplő Donna húga, és érdekesség, hogy ugyanaz a színésznő – Alicia Witt – játssza, aki huszonöt évvel ezelőtt az akkori kislányt is.

1103.jpg

Na de ugorjunk a legérdekesebb helyszínre: Buckhornba, ahol az FBI szokásos elit osztaga (Gordon, Albert, Diane, Tammy), Macklay nyomozó és Hastings társaságában elérkezik arra a helyre, ahol ez utóbbi és Ruth Davenport találkozott az őrnaggyal. Azaz a „Zónába”, amit azért én enyhén szólva máshogy képzeltem el, mint egy kietlen, lepusztult ipartelepet, márpedig ez itten olyasminek tűnik. Bozont elmondja Tammynek, hogy kábé öt-hat méterre mentek be a kerítésen belülre, mikor Briggs őrnagy megjelent előttük, eközben pedig Gordon és Albert meglátnak egy torzonborz, koszos figurát az épület sarkában bujkálva, akit ők még nem ismernek ugyan, mi viszont tudjuk, hogy tutira csak valamelyik nagy humanista favágó lehet az. És innentől kezdve David Lynch kezdi ellopni a show-t saját színészei elől, mivel pont, hogy Gordon (és Albert) az, aki bemegy a kerítésen belülre, és az égbe tekintve megpillant egy hurrikán-formájú, leginkább féregjáratra hasonlító térgörbületet.

1104.jpg

Eddigre már mi is kezdjük elveszíteni a realitásba vetett bizalmunkat, Gordon meg aztán pláne, hiszen kezeit valami ellenállhatatlan erő hatására felemeli a jelenés felé, miközben villódzások és vibrálások közepette lát (vagy talán csak mi látunk?) további három favágót valami emeletre vezető lépcsőn állva, ahogy bámulnak lefelé (őrá? miránk?). De még mielőtt a forgószél felkapná, és elröpítené Óz csodálatos birodalmába, ahol találkozhatna a Madárijesztővel, a Bádogemberrel és a Gyáva Oroszlánnal (talán csak nem éppen ők lennének a három favágó?), Albert visszarántja a földre, a valóságba. Jó oka van rá, ő ugyanis már látja azt, amit Gordon még nem: a terület végében, a fűben, egy lemeztelenített, fej nélküli női holttest fekszik, nem kell hozzá túl nagy logikai készség, hogy rájöjjünk, ki is lehet az. Pláne, hogy a karjára egy számsor van felírva. Úgy van: Ruth és az ő koordinátái! Akkor már csak Briggs őrnagy feje hiányzik, és kész is a haláli kirakós.

1105.jpg

Eközben Diane is meglátja a szenes képű favágó-szellemet, amint éppen Macklay kocsija felé tart, amiben ugye hátul ott üldögél szegény Hastings, de nem sokáig, mivel szerencsétlennek nemes egyszerűséggel szétrobban a feje! Hát, köszi, Lynch! Macklay halálra döbben, Gordonék szörnyülködnek, mi meglepődünk, mindenki majd elalél, kivéve persze Diane-t, aki pontosan látta, mi történik, mégis néma maradt. Most már teljesen egyértelmű, hogy egy követ fúj Mr. C-ékkel meg a fekete barlangosokkal, csak az a kérdés, hogy ez tényleg az a Diane-e, mint akit Gordonék ismernek.

1106.jpg

Vissza Twin Peaksbe! A Dupla R-ben összeült a családi tanács: Bobby, Shelly és Becky megvitatják a helyzetet, miközben Norma elérzékenyülve hallgatja őket a távolból. Szülei nem túl meglepő módon azt tanácsolják Beckynek, hogy hagyja ott a fickót, majd hirtelen feltűnik Red, a májbajos kábszerdíler, Shelly pedig rohan ki hozzá. Hát igen, ez a nő, amilyen szép, pont olyan eszetlenül vonzódott mindig a rosszfiúkhoz, gondoljunk csak például Leo Johnsonra, aki nekem amúgy személy szerint kimondottan hiányzik. Bobby pedig ahelyett, hogy kirohanna, és kitépné a gigáját ennek a gyökérnek (Rednek, nem Shellynek), némán lenyeli a békát.

1107.jpg

Egészen addig, amíg egy pisztolylövés nem hasít bele a csendbe, de gyorsan kiderül, hogy csak vaklárma az egész, különös baleset, egy gyerek sütött el véletlenül egy fegyvert, de szerencsére nem sérült meg senki. Érkezik Jesse Holcomb, a fiatal kolléga, aki egészen Nagy Ed benzinkútjánál hallotta meg a lövéseket – ezek szerint akkor vagy nem ezeket, vagy iszonyatosan jó a füle – ennél is izgalmasabb azonban, hogy egy türelmetlenül várakozó dagadt nő kocsijában egy gyerek irtózatosan rosszul lesz, különösen bizarr epilepsziás rohamot produkálva, kábé, mint Regan az Ördögűzőben. Bobby elhűlve nézi, és ugyanarra gondol, mint én: hát ez meg most mi a jó fene volt?

1108.jpg

Sólyom és a seriff közben Briggs őrnagy végső üzenetéről tanakodnak, konkrétan arról, hogy vajon mit is jelentenek az egyes szimbólumok. Truman seriff modern technikája persze szart sem érhet Sólyom ősi indián térképe ellenében, amin ott van minden fontos infó: a hegyek, mint helyszín, a kukorica, mint a termékenység jele, kár, hogy fekete, ami rosszat, gonoszat jelent. Meg ott van még ugye a tűz is, naná, ami leginkább valami elektromossághoz hasonlatos erőt jelöl, és persze a kettő ötvözete, a fekete tűz, ami meg már nagyon gáz. De a leggázabb az a különös jel, ami Briggs őrnagy papírfecnijén is rajta volt, meg hát ugye mi már láttuk Mr. C kártyalapján is. Erről Sólyom - sokat mondó pillantások közepette - csak annyit mond Franknek, hogy arról nem akarja tudni, hogy micsoda. Margaret Lanterman telefonál közben, és közli Sólyommal, hogy a tuskója fél a tűztől (ez mondjuk érthető), és tűz van ott, ahová készül! Hát igen, vigyázzatok magatokra, fiúk! (Ezt már én mondom.) És basszus, itt is megjelenik Jesse, ami kizárt, hiszen akkor egy időben két helyen kellene lennie!

1109.jpg

Vissza a remegő kezű Gordonékhoz, akik éppen azt a fotót nézegetik, amit Albert készített a hulla karjáról, rajta a koordinátákkal. Rosenfield ügynök éppen elmondaná, hogy a számok milyen helyet is jelölnek, mire pont bejönnek Tammyék, így hirtelen elhallgat. (Azt azért közben látta, hogy Diane is megskubizta a koordinátákat, akire amúgy is fokozottan kell figyelnie, Gordon előző részben tett utasításának megfelelően.) Mackley elmondja, amit már eddig is tudtunk, hogy a holttest Ruth-é, majd Gordon és Albert mesélnek kicsit a favágókról, erre persze már Diane is benyögi, hogy talán ő is látott egyet a kocsinál. Hát jókor szólsz, baszod! Mindegy, Hastings halálának oka ismeretlen.

1110.jpg

Innentől pedig végig Las Vegasban leszünk. A Lucky 7-nél Bushnell megköszöni Coopernek a „segítségét”, amivel úgy néz ki, egy szervezett bűnözői hálózatra sikerült rábukkanni, ami nem csak a biztosítót érinti (Tony Sinclairrel az élen), hanem a rendőrséget is. A Mitchum fivérek tűzesete pedig nem gyújtogatás volt, így az is biztos, hogy nem ők állnak ez egész mögött, ezért szépen hozzájuk vágnak egy harminc millió dolcsis csekket! Hát, a jó öreg Harcos Bud aztán nem viccel, az egyszer tuti. És mindezt Dougie-nak kell elvinnie nekik, pláne, hogy a tesók már amúgy is találkozni akarnak vele. Persze, mert ki akarják fingatni, igaz, ezt a jó főnök nem tudja. Bushnellék közben éppen reggeliznek, mikor Jim Belushi benyögi, hogy neki bizony volt egy szép hosszú álma arról, hogy találkoznak Jones-szal és megölik, és már rettentő izgatott a találka miatt. Dougie indul is a találkozóra, amit amúgy a sivatag közepén tartanak, mikor hirtelen meglátja MIKE-ot, egy kávézó kirakatában, és el is indul abba az irányba, pedig Bushnell már nógatná a találkozóra. Egy nagy dobozzal tér vissza, és már tényleg várja is a fehér limuzin.

1111.jpg

Bradley és Rodney is várja, miközben Belushi egyfolytában az álmát hajtogatja, és akkor már a tesóját is elkezdi érdekelni a dolog, mikor arról beszél, hogy Rodney - Candie által az előző részben ejtett - sebe az álmában teljesen begyógyult. Le is tépi a ragtapaszt, és a dolog valóban úgy van, pedig ez képtelenség lenne, ha az életet nem David Lynch rendezné. Cooper megjön, és amint meglátja nála a dobozt, Bradley halál izgatott lesz: ez pont így volt az álmában is, és ha minden úgy történik, mint ott, akkor nem ölhetik meg a fickót, mert nem az ellenségük, sokkal inkább a barátjuk! Ehhez azonban a dobozban cseresznyés pitének (!) kell lennie, és mit ad isten, hát éppen az is van benne. Így aztán Dougie Jones életben marad (kösz, MIKE!), ráadásul – miután megtalálják nála a biztosítási csekket is, már ők hárman a valaha létezett legnagyobb haverok a világon.

1112.jpg

Olyannyira, hogy elviszik ünnepelni is egy jó vacsora keretében, ahol egy őszhajú zongorista játszik épp valami mélabús Badalamenti darabot, miközben megjelenik az öregasszony is a kaszinóból, akinek Mr. Jackpot anno nyerni segített. Később befut Candie, Mandie és Sandie, a három élő Barbie baba, és minden annyira csodálatos, minden annyira átkozottul jó, mint az a cseresznyés pite, amit Cooper majszolgat éppen, és amitől mintha újabb emlékek bukkannának fel abban az ostoba koponyájában. A Roadhouse-ban ma nem játszik senki, de nem is kell, ez anélkül is baromi jó rész volt.

Címkék: twin peaks 18+
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicu71 2017.09.05. 15:19:51

ez bizony nagyon jó rész volt.A hányós gyerek az ideges dagadt nő kocsijában meg annyira lynches hogy ennél jobban nem is lehetett volna !/hidegrázás / :)

akut schizo effektív pszichózis 2017.09.07. 14:12:21

Az ipari területre vezető utca neve pedig Sycamor utca. Micsoda véletlen. Sycamor s(tree)t :)

Egyébként Desmond ügynököt a Tűz jöjj velem című filmben valami hasonló tornádó(!) jellegű vacak tüntethette el, amiben majdnem Gordon is elveszett.

Pácsó Ármándó 2017.09.07. 19:23:37

@akut schizo effektív pszichózis: Ez a szikamor név nekem is feltűnt :-)
Ez egy jó rész volt és Dáginak sem kellett elpatkolnia, sőt! :-)
süti beállítások módosítása