Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Leftovers 2x01 - Axis Mundi

2017. augusztus 31. 11:00 - Szencsike

Folytatjuk a történetünket, az előzményeket  itt lehet olvasgatni. A sorozat egy vidámabb főcímmel indít, fotósorozatot látunk, ahol az eltűnt embereket árnyékokkal helyettesítik. A stáblista szerint a főszereplők maradtak ugyanazok, csak az új arcokat kell majd megismerni. Tom Perrotta azonos című regénye már nem nyújt kapaszkodót, azt csak az első évad dolgozta fel, a készítők immár saját kútfőből dolgoznak, Perrotta segítségével egészen a sorozat 3. évados lezárásáig. Vágjunk bele, fogalmam sincsen, hogy hol és mikor vagyunk, de egy rakás meztelen és koszos embert látunk egymás mellett aludni valahol egy barlang mélyén, lehet valami ősközösség. Egy terhes hölgy felébred és kisétál a barlangból pisilni. Bámulja az éjszakai teliholdat, egy sas vijjog az égen, majd egy hatalmas földrengés rázza meg a vidéket. Ősanyánk barlangja beomlott, próbálja ugyan arrébb pakolni a törmelékeket, de ez ugye egyedül elég nehéz meló, ráadásul elfolyt a magzatvize is, és hamarosan megszüli a kisbabáját.

1.png

Szerencsére anya és a baba jól vannak, a nő el se mozdult a még mindig elzárt barlang mellől, talán arra vár, hogy a társai bentről eltakarítsák a törmelékeket, de eddig semmi. A sas ismét feltűnik, a távolban pedig füstöt látni, a babával elindulnak arrafelé. Enni is kéne valamit, egy fán talált egy madárfészket, kiszedi onnan a tojásokat, a babát pedig a földön hagyja. Ez rossz ötlet volt, mert egy kígyó nézte ki magának a kicsit, Anyuka gyorsan lerántja a babáról a dögöt, igaz kap egy marást, de ettől még sikerül párszor egy jókora kőhöz csapni a kígyót. A kígyómarás miatt Anyuka elég szarul néz ki, de hősiesen vonszolja magát tovább, ám az ő ereje is véges. Kimerülten összerogy, a babája ott nyöszörög mellette, az utolsó, amit lát, az ismét feltűnő sas. Hála az égnek a babának nem kell meghalnia, egy másik Ősasszony felfedezi őket, és magával viszi a kisbabát.

2.png

Jó néhány évezreddel később járunk, a kis tavacska, ahol az Ősanya meghalt, immár fiatalok fürdőzőhelye lett. Három tinilány lubickol a vízben, mellettük valami tudósfazon vesz mintákat a vízből. Az egyik lány beszélgetni kezd vele, a palit Dr. Brian Goodheart-nak, a lányt Evie-nek hívják. A kiscsajok hamarosan mennek, a tavacska mellett két tábla, az egyik megtiltja, hogy a vízből vigyenek, bűncselekmény, igaz Evie megtölti a palackját, a másik pedig csak a városka lakóinak engedélyezi a fürdést. Vajon mi lehet a tóban ilyen különleges? Lelkesen intenek búcsút a tudósnak, de a hazaút elég csendesen telik. Evie-t egy srác várja otthon, a tesója, majd az édesanyja is köszönti, ő úgy tudja, hogy a kedves lánya pizsipartin volt. A vízből iszik a lány, majd a tesó veszi át, aki pár fiolába önti a maradékot. Egyedül az apa az, aki még nincs fent, jól meg is viccelik, egy rakás könyvet, a zsepis dobozt és az órát rakják rá a mellkasára, amit a család hangos nevetéssel jutalmaz, mikor az ébredő apuciról ledől a torony. A reggeli szokásosan telik, de ekkor váratlan dolog történik: megszólal egy tücsök és eljött Apu nagy pillanata, most végre levadássza! Igaz, a család már elég szkeptikussá vált a korábbi haszontalan próbálkozásai miatt.

Kövessük a Tesót, bicajozik, és elhalad egy rejtélyes kátyú mellett, ami üvegtáblákkal van körbekerítve és mellette egy jókora Mária-szobor áll. Egy random megmutatott ház kertjét pedig egy igazi menyasszony locsolja. Tesó beért a városközpontba, sokan kis golfautókkal közlekednek, és látunk egy oszlopot, amire a Miracle (=csoda) szó van ütött-kopott betűkkel felvésve és az oszlop tetejéről egy hippi, jézusforma férfi nézeget.  Az oszlop mellett van egy vásárféle, Tesó pedig Hippi Jézusnak hozott egy kis kaját, egy vödröt enged le neki, abba teheti a kaját, cserébe a srácnak fel kell adnia egy Ausztráliába, Davi Burton-nek szóló levelet. Azt hiszem ő lesz a hely szellemi vezetője, de majd kiderül. A vásárból spanyolos dallamok szűrődnek ki, Tesónak is van egy standja, és egy ajándékárusnál megtudjuk, hol vagyunk, igaz ez is egy pólófeliratból derül ki. Texas, Miracle városa, 9261 lakos, 0 eltávozott személy. Ez igen, innen a különleges hangulat. Az árusok csupa helyi termékkel kereskednek, Tesó a helyi baptista templom cuccait teríti, a szórólapok és egyebek mellett ott vannak a vizes fiolák is. A hangosbemondó közlése szerint hamarosan megjön az első csoport. Egy kicsit megremeg a föld is, egy árus szerint lehet az olajfúrások miatt, de lehet ez is csak a rejtély része. Közben begördülnek a buszok, csupa meghatódott turista száll le, mindenféle nációból és mindenféle egészségügyi állapotban vannak, lehet a javulásban reménykednek itt. Tesónál egy német házaspár akar vásárolni, de nem akarják elhinni, hogy a csodatévő vizet becsületkassza alapján adja el, vagyis annyit adnak érte, amennyit akarnak. A németek valami csodadologban reménykednek, de tesónak ez csak egy ajándéktárgy. Nem így kell alkudozni, az fix, a németek átverést éreznek, így el is mennek, Tesó még ajánlaná a misét, de az se kell a németeknek.

Egy másik háznál egy kisebb csoport várakozik, mikor Apu érkezik, rá is szólnak, hogy sorba kéne állni, de ő bemegy. Bárki is van itt, ő is árusít valamit, de elég barátian üdvözli Aput, vagyis Johnt. A vásárló hölgy párásodó szemekkel köszöni meg a 140 dollárba kerülő árut, legyen az bármi, csak hálaadás után használja az instrukció szerint, majd távozik. Isaac megkínálja innivalóval Johnt, a szobában tenyérlenyomatok képei vannak, és megerősíti John infóját, hogy a lakása felső emeletét kiadja. John valami katasztrófavédelmis lehet, mert sorolja, hogy kell átalakítani így az épületet tűzbiztonsági szempontból, de valójában nem is ezért jött. Isaac tenyérjós, ezért hát a lenyomatok, és John tudni akarja a jövőjét. Isaac meglepődött a kérésen, de legyen. Nyom egy kis festéket egy tálba, John belenyomja a tenyerét, majd a festékes tenyerét egy papírra helyezi. A megszárított nyomatot egy világító tábla elé helyezi, és innen olvassa a jövőt. Hát ilyen módszert se láttam még, de mindig tanul az ember. Annyi biztos, hogy Johnnak holnapután lesz a születésnapja, mindezt egy tenyérlenyomatból, igen. Az viszont fix, hogy jön a rossz hír, Johnnal szörnyű dolgok fognak történni. John előadja a kötelező, ez a jövőlátás csak egy kamu dumát, Isaacnek nincs is semmilyen képessége, hisz sose mutatott semmi különlegeset az eddigi élete során. De ki tudja, lehet az Eltávozás óta ébredtek fel a képességei? Vagy a hely szellemei szállták meg? Talán kiderül, talán nem... Isaac viszont elég komor, az, amit ő csinál, az valós. John továbbra sincs meggyőzve, Isaac ingyen jósolt neki, de John mosolyogva hagyott nála 60 dolcsit. Ugyan Isaac óvatosságra inti őt, John nem hisz neki.

10.png

Ugorjunk az iskolába, Evie kóruspróbája zajlik, a dal, amit énekelnek, a városkájukról szól, és Isten okkal választotta ki őket. Később Evie és a barinői meztelenül futkároznak az erdőben, nem úgy tűnik, mintha valami iskolai szívatás lenne, tuti biztos valami rituálé lesz ez is. Később Evie otthon gyakorolja a baseball-dobást Johnnal, megpróbál elsütni valami ósdi ki kopog viccet, de vagy a csajszi nem jó viccmesélő vagy a vicc rossz, mindenesetre Apuval röhögnek magukon egy jót. Beesteledett, John elkezdi a műszakját a tűzoltóságon, és ott valami számskálán jellemeznek valamit, John ötöst ad rá, amin mindenki megdöbben, de John szerint az illető mindenkinek hazudik és még el is hiszik ezeket, úgyhogy maradna az ötnél. Lehet Isaacről beszélt? Az első eset Isaac házánál lesz, az egész csapat felvonul, és Isaac vágja, hogy nagy bajban van, menti a menthetőt, kamu az egész, amit csinál, de ez Johnnak már nem elég. Nem tudom, hogy működik itt a tűzoltóság, de ők lesznek azok, akik megverik, majd kidobják Isaacet a házból és felgyújtják azt. A vicc az, hogy John a csapat parancsnoka és jó sokáig várnak, amíg eloltják a tüzet, ha egyáltalán eloltják. Remélem kiderül miért tesz ilyeneket.

11.png

Isaacet John felesége kezeli, ő ugyanis nővérként dolgozik a kórházban. Úgy tűnik, az asszonyka tisztában van azzal, hogy a férje önbíráskodó, ugyan se mellette, se ellene nem foglal állást. Isaac még a nőt is figyelmezteti, hogy a férjének komolyan kell vennie a figyelmeztetését, de nem árul el neki többet. Kora hajnalban Anyus felkel, milyen meglepő, hallókészüléket használ a kedves hölgy. Később már futni látjuk, elszalad Isaac porig égett háza előtt, majd az erdőben folytatja. Ott a titkos helyéhez megy, egy dobozt ás elő a földből, a dobozban pedig egy kis énekesmadár lapul. Szerencsére él és elrepül. Hazaérve John már megint a tücsköt hajkurássza, de a pasi csak azért kelt korán, hogy a családdal mehessen a templomba, nem pedig az átkozott ciripelő miatt. Ugrás a közösség templomába, Tesó a felolvasó, érdekes, de a jó cselekedetekről szól a szöveg, rosszal rosszért sose szabad megfizetni. Apu magába nézhetne, de lehet ezt is félre érti. Az előadás végén külön megemlíti, hogy ők, 9261-en a megkegyelmezettek, ők mindannyian itt vannak. Ámen! Jön az atya, neki hamarosan be kell feküdnie a kórházba, így a közösséget addig egy kiváló barátja veszi át, Matt Jamison atya, végre felbukkant valaki a régiek közül. Lelkes az új feladata miatt, egy hónapja élnek itt a feleségével, a még mindig katatón Maryvel. John érdeklődve figyeli Matt atya vallomását, lehet a fejében már meg is van, kinek fog legközelebb leégni a háza. Matt atya tisztában van milyen különleges hely is Miracle, belekezdene a „Mi történt Mary-vel” mesébe, de a tiszteletes leállítja, amit ő kissé zokon is vesz, de kedvesen mosolyogva ül le a felesége mellé. John és a kollégák sokatmondóan bólogatnak egymásnak.

A mise végén Matt atya megismeri a híveket, John is néhány kíváncsi pillantás után kezet rázhat vele. Egy kívülálló számára csak egy érdeklődő kérdésnek tűnik, de mi ismerjük már Johnt annyira, hogy tudjuk, provokálni akarja Matt atyát, azzal, hogy arra kéri, fejezze be a felesége történetét. Matt atya nem teríti ki a lapjait, ő csak azt akarta mondani, hogy hosszú idő után végre biztonságban érzik magukat valahol. Hát igen, nincs is biztonságosabb hely Miracle-nél. Matt atya is mosolyog, de ismerjük már jól, hogy ez a mosoly csak kényszeres. Johnék az étteremben reggeliznek, már sokadszorra rontják el a rendelését, sose hozzák ki neki külön tányéron a szalonnát. John rákérdez a fiánál, Michaelnél, miért választotta ezt a szentleckét, de nincs oka, ez volt kijelölve. Közben bejön egy Jerry nevű férfi, aki hoz egy kecskét és ott a helyszínen átvágja az állat nyakát, mint rituális áldozat. Remélhetőleg megtudjuk miért kellett ez a kis közjáték. Később John vacsora közben valami leleplező műsort néz, egy híres színész állítólag október 14-én eltávozott, de valójában Mexikóba lépett le. John kiviszi a maradékot a konyhába, sajna a kanala beleesett a lefolyóba, ami ugye rá van kötve konyhamalacra. Természetesen le kell dugnia kezét az aprítóba, de épp jön Michael és gyorsan kihúzza. Elmondja, mit próbált meg kihalászni, a srác is lenyúl, és pár pillanat alatt kiveszi a kanalat. Bejelenti, hogy elmegy bicajozni, és viszi a Hippinek a kaját, John bizony nem szereti, hogy a sráca eteti a tagot, de Hippi szereti Anyus főztjét. A tücsök megint ciripel, John azonnal rávetődik a hangforrásra.

14.png

Michael leadta a Hippinek a vacsoráját és a levelet is feladta. Az utcán egy kiabáló házaspárt tartóztatnak le a rendőrök, ha jól értettem lemaradtak a turistabuszról. Ezek szerint ez szabálytalan itt. Michael egy csendes, kis házikóhoz is elmegy, egy idősebb úr nyit ajtót, a srác imádkozni jött hozzá. Reggel, John napja egy újabb furcsasággal kezdődik, valaki egy tányér pitét hagyott a verandájukon. Közben leparkol egy utánfutós terepjáró, belőle kipattan Nórika, Jill, a Morci Tinilány, kezében a kisbaba, amit Tomi tesó hagyott náluk és Mr. Kevin „Fuck” Garvey. Hát idáig kellett várni, hogy az elcseszett családunk végre feltűnjön, Kevin nincs megelégedve a házzal, de int egyet a nézelődő szomszédjának, aki mosolyogva visszainteget. Csak le ne égesse a házatokat öregem…  John visszatér a pitével a házba, mutatja a fura ajándékot, a felesége reméli, hogy nem mérgezett, amivel sikerül ráhoznia a frászt az urára. Az új szomszédokat is elmeséli, barátkozni akar velük, átjöhetnének vacsira. No, a pite az új szomszédok üdvözlő ajándéka lesz, Nóri nyit ajtót, kezében a kisbabával, akinek a neve Lily. John meghívja őket a szülinapi grillezésre, ugorjanak be, ha van kedvük.

Johnéknál már javában zajlik a grillparty előkészülete, vajon az új szomszédok húsevők? Végül is mindegy, mert már itt vannak, Kevin fején van egy kisebb sérülés, de mindenki bemutatkozik mindenkinek, John feleségét Erikának hívják. Michael és Morci alaposan végigmérik egymást. Kialakultak a klikkek, tiniknél megtudjuk, hogy a városba költözőknek kötelező a karszalag viselése, hogy a parkőrség tudja, hogy ők még új lakók és a helyet eredetileg Jardennek hívják. Az asszonynép a családot beszéli ki, Nóri Matt atya tesója, kicsi a világ bizony. A pasik a tortát rendezik, John szeret sütni, saját készítés ez is. Honnan a bibi a fején, Kevin állítólag elesett, hát ezért. Eddig se Nóri, se Kevin nem túl közlékeny, ha előkerülnek a komolyabb kérdések. Mondjuk nem is csoda a múltjuk miatt, később meg lehet John rájuk gyújtaná a házukat…  Az urak ivócimbik se lesznek, mert John nem iszik alkoholt, és Kevin észreveszi, hogy Johnék kanapéja, pont ugyanolyan, mint ami nekik is volt. Később már leült az egész társaság az asztal köré, mennek a sztorizások a gyerekekről, de kiderül, hogy John nem volt jelen sok eseménynél, mert börtönben volt több mint 6 évig, gyilkossági kísérlet miatt. Ez az infó eléggé megakasztotta a jókedvet, de jön a torta, Evie és Michael hozzák, de miután elénekelték a köszöntődalt, Evie teljesen lemerevedett. Erika visszahozza, epilepsziás, néha bizony elfelejti bevenni a gyógyszereit. Mivel Evie elejtette a tortát, így nincs mivel ünnepelni, de Nórinak eszébe jut a pite. Hát mégis visszatért…

A parti után Evie-ért jönnek a barinői, Kevinék is mennek, mindenki nagyon megkedvelte a másikat. Evie átadja az ajándékát, majd szalad is a csajokhoz. Valamikor az éjszaka, ismét mozogni kezd a föld, szinte a ház is össze akar dőlni, úgy remeg minden. John összeszedi a családot, de Evie nincs itthon, a lány nem jött haza 11-re. A rengés után John felhív mindenkit, akinél a lánya lehet, de a csekkolás alapján még a barinők sem értek még haza, mivel egyik lány szülei Johnéknál keresik a saját csemetéjüket. Úgy tűnik a lány ilyet még nem tett, John és Michael elindulnak megkeresni őt, Erika itthon várja a hazatérőket. Elmennek a tóhoz, a kocsi ott van, de a csajok sehol, Evie telefonja is a kocsiban csörög. Michael a tóhoz hívja az apját, mert a víz eltűnt. Igen, eltűnt. A lakásban pedig Erika vár, szegény nő csak meredten nézi a bejáratot, a tücsök pedig ismét ciripel valahol, amit a nő talán meg se hall...

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.31. 21:24:18

Ahhh, Leftovers hv! A 2. évad nekem sokkal jobban bejött, mint az első, a főcíme pedig külön megrázós-zseniális volt. (Neki kell ugranom végrevalahára a 3. évadnak, jó h emlékeztetsz, köszikösz!)
süti beállítások módosítása